نایب رییس اتاق کرمان با اشاره به اینکه این استان تجربه بسیاری در زمینه همکاری های بین المللی دارد، گفت: اتاق کرمان می تواند نقطه اتصال بین فعالان بخش خصوصی کرمان و ایران با برخی کشورهای همسایه باشد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، سید مهدی طبیب زاده در نشست بررسی توسعه همکاریهای مشترک اقتصادی کرمان و افغانستان، که با حضور معاون رییس اجرایی کشور افغانستان همراه بود، افزود: اتاق کرمان به عنوان یک تشکل اقتصادی فعال و علاقمند به همکاری با کشور افغانستان، آمادگی لازم برای تعیین کمیسیون های مشترک در راستای توسعه فعالیت های طرفین را دارد و باید برای آنها برنامه زمانبندی مشخص و لحاظ کردن درصد پیشرفت، در نظر گرفته شود. طبیب زاده، با بیان اینکه استان کرمان در بخش صنعت و معدن توانمندی های بسیاری دارد، تصریح کرد: کرمان تجربه بسیاری در زمینههای اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی دارد و به عنوان مهمترین استان معدنی ایران، آماده همکاری با افغانستان است و همچنین در بخش های صنایع که از تکنولوژی بالایی برخوردارند، این امکان همکاری وجود دارد.
نایب رییس اتاق کرمان ادامه داد: کرمان از گذشته دروازه تجارت ایران به ویژه در محصولاتی مانند پسته، خرما و قالی بوده و در حال حاضر در زمینه خدمات فنی و مهندسی و تولید انرژی، پتانسیل بسیاری در این استان وجود دارد. وی اظهار داشت: استان کرمان به دلیل نیازهایی که دارد به سمت تولید انرژی رفته و شاید در آینده قطب تولید انرژی الکتریکی و خورشیدی کشور شود و به همین دلیل در این زمینه می توان به فعالان اقتصادی افغانستان پیشنهاد داد بخشی از انرژی مورد نیاز این کشور در شرایط سازندگی را از طریق استان کرمان تامین کنند.
طبیب زاده، از برگزاری دوره تخصصی زمین شناسی و معدن ایران و افغانستان از 10 تا 17 مهرماه سال جاری خبر داد و گفت: این دوره تخصصی می تواند آغاز مناسبی برای فعالیت های علمی بین کرمان و افغانستان در حوزه های اقتصادی باشد. دبیرکل اتاق کرمان نیز در ادامه این نشست از آمادگی ایجاد میز مشترک فعالیت های اقتصادی و تجاری دو کشور در کرمان خبر داد و گفت: با تشکیل این میز مشترک می توان زمینه فعالیت های مختلف در حوزه های انرژی، پیمانکاری، سیمان، مشاوره های معدنی، ساختمانی و صنعتی، فرآوری مواد معدنی مانند زغال، مس، سنگ آهن و سنگ های ساختمانی، کشاورزی، مواد اولیه فرش، خدمات پزشکی، پروژه های برقی، صنایع لاستیک، فولاد و… را فراهم کرد.
مسعود رشیدی نژاد، تصریح کرد: اگر چه برای انجام فعالیت های اقتصادی بین دو کشور مسائل و مشکلاتی وجود دارد اما می توان این مشکلات را نیز در زمان انجام کار و در وادی عمل برطرف کرد تا منافع دو طرف تامین شود و زمینه اشتغال و بازگشت مهاجران افغان به شکل مناسب وجود آید. وی در پایان معصومه سعید مدیر بخش توسعه بازار اتاق کرمان را به عنوان مسوول میز مشترک ایران و افغانستان در این مجموعه معرفی کرد. در ادامه این نشست، حمید شمس الدینی مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری کرمان با بیان اینکه بین ایران و افغانستان اشتراکهای فرهنگی، نژادی، زبانی و دینی بسیاری وجود دارد، گفت: در سال های گذشته از پدیده مهاجرت به عنوان یک تهدید یاد شده در صورتی که می توان با نگاه به این پدیده به عنوان یک فرصت، ضمن تعمیق مراودات، مزایای بسیاری را برای دو کشور ایجاد کرد.
در ادامه این نشست، معاون رییس اجرایی کشور افغانستان نیز خاطرنشان کرد: تشابه و نزدیکی دو کشور ایران و افغانستان در بخشهای مختلف، در دنیا کم نظیر است اما متاسفانه برخی اتفاقات ناگوار منطقه باعث شده این مناسبات چندان مطلوب نباشد که باید برای بهبود آن تلاش کرد. محمد محقق با اشاره به صادرات برخی کالاها از ایران به افغانستان بیان کرد: صادرات افغانستان به ایران در حال حاضر بسیار اندک است و باید افزایش یابد که تصمیمگیریهای مشترک بین دو کشور و همچنین بازگشایی بندر چابهار می تواند در این زمینه راهگشا باشد.
وی خاطرنشان کرد: هیات های مشترکی برای برنامهریزی و کار بر روی مواردی در حوزههای آب، مهاجران، تجارت، راه آهن، مبارزه با کشت مواد مخدر، معدن و… در وزارتخانههای مختلف تشکیل و با انعقاد برنامهای جامع، جهشی مثبت بین برنامه های ایران و افغانستان ایجاد شده است. وی بیان کرد: سرمایه گذاران بسیاری از کشورهای مختلف دنیا در افغانستان حضور دارند که جای سرمایه گذاران ایرانی در بین آنها خالی است، اگر چه سال هاست که مردم افغانستان از تولیدات شرکت های بزرگ ایرانی استفاده می کنند. محقق تصریح کرد: فرصت های سرمایه گذاری بسیاری در افغانستان از جمله معادن طلا و… شناسایی شده که سرمایه گذاران ایرانی می توانند با ورود به این حوزه ها به فعالیت های اقتصادی بپردازند.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از مهاجران افغانی ساکن در ایران، توانایی سرمایه گذاری در افغانستان را دارند، بیان کرد: امیدواریم شرایطی فراهم شود که مهاجران افغان بدون هراس و برای سرمایه گذاری، بین دو کشور رفت و آمد کنند. گفتنی است، در این نشست به برخی مشکلات فعالان اقتصادی در افغانستان پرداخته شد.