EN

انجمن قنات استان کرمان تشکیل می شود

در نشستی با حضور رئیس اتاق کرمان، رئیس دفتر نمایندگی اتاق در بم و جمعی از فعالان و کارشناسان حوزه قنات در شرق استان، راه اندازی انجمن قنات استان بررسی و برای هر گونه کمک برای تشکیل آن قول مساعد داده شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، رئیس اتاق کرمان در این نشست ضمن ابراز خرسندی از ارائه چنین درخواستی از سوی فعالان حوزه قنات گفت: به موضوع مهمی پرداخته شده و باید برای حفظ این میراث گذشتگان و ترویج فرهنگ استفاده و نگهداری از آن تلاش شود. سیدمهدی طبیب زاده خاطرنشان کرد: قنات یادآور نشاط، جذابیت و زیبایی خاصی است و صحنه های بسیار زیبایی برای جذب گردشگران در استان‌های کویری مانند کرمان دارد.

وی ادامه داد: در شرایط فعلی حفظ یک قنات هم بسیار ارزشمند است و باید با فعالیت های ترویجی و تبلیغی، اهمیت وجود قنات و حفظ آنها را به همه به ویژه مسئولان برسانیم. طبیب زاده، با تاکید بر اینکه بایستی به اقتصاد قنات فکر کرد، بیان کرد: قیمت هر مترمکعب آب شور و بی کیفیت منتقل شده از خلیج فارس به سرچشمه 2.8 یورو تمام می شود و محیط زیست دریا را نیز آلوده می کند، در حالی که باید قدر آب ارزشمندی که از قنات ها خارج می شود را بدانیم زیرا ارزش افزوده آن در هر مترمکعب بیش از سه دلار است. وی با طرح این پرسش که آیا اکنون قنات برای مالکین آن درآمد دارد؟ تصریح کرد: باید چاره‌ای برای اقتصاد آب قنوات اندیشیده شود تا ضمن برشمردن ارزش آب، بهره وری نیز افزایش یابد. در ادامه رئیس دفتر نمایندگی اتاق کرمان در شرق استان گفت: در شرق استان به ویژه بم متولی برای قنوات با اهمیت نداریم و دولت نیز چندان جدی این موضوع را دنبال نمی کند. محمدحسین اکبری افزود: پیشنهاد طراحی آرم ویژه‌ای برای محصولات آبیاری شده با آب قنوات مطرح شده که بسیار ارزشمند است و می تواند در ارزش افزوده محصول صادراتی از باغات آبیاری شده با آب قنات تاثیرگذار باشد.

وی تصریح کرد: هیچ بیمه‌ای بهره برداران و مقنیان قنوات را تحت پوشش قرار نمی دهد و خود قنوات نیز بیمه ندارند که باید این موضوع به طور جدی پیگیری شود. اکبری، با تاکید بر پرداختن به آموزش در زمینه حفظ و نگهداری و بهره برداری از قنوات اظهار کرد: امیدواریم پس از تشکیل این انجمن بتوان ارتباط موثری را با اندیشکیده تدبیر آب اتاق ایران برقرار و از پژوهش ها و راهنمایی های این تشکل در راستای پیشبرد اهداف انجمن قنات استفاده کرد. عضو هیات نمایندگان اتاق کرمان تصریح کرد: ظرفیت گردشگری خوبی در قنوات بم وجود دارد و می توان از فاصله کم چندین قنات در یک منطقه استفاده و با احداث سازه‌ای بر روی این قنوات فرصت گردشگری جذابی را ایجاد کرد. وی با بیان اینکه محصول خرمای شرق استان 200 هزار تن است که حدود 6 هزار میلیارد تومان ارزش افزوده ایجاد می کند، گفت: با احتساب قیمت 3 دلار برای هر مترمکعب آب، قنات قنبرآباد بم با 12 هزار مترمکعب خروجی آب، 36 هزار میلیارد تومان ارزش افزوده باید داشته باشد که متاسفانه تاکنون از آن به خوبی استفاده نشده است.

در ادامه عضو هیات موسس انجمن قنات استان و کارشناس حوزه قنات گفت: از 5 هزار هکتار باغ در بم سه هزار هکتار آن ها از قنوات آبیاری می شود و نزدیک به 10 هزار کشاورز از آبیاری قنوات ارتزاق می کنند. محمد رنجبر بیان کرد: با تشکیل انجمن قنات سعی داریم ظرفیت های موجود در قنات معرفی، شناسایی و برای حفظ آنها کمک شود. وی با اشاره به اینکه هنوز بم را به عنوان شهر شاخص در حوزه قنات نمی شناسند، تصریح کرد: در بم 40 قنات در باغ شهرها وجود دارد که از پر آب ترین قنات بم 360 لیتر بر ثانیه، آب با کیفیت خارج می شود که باید قدردان آن باشیم.

در ادامه این نشست کارشناس حوزه قنات با بیان اینکه مشکلات فعلی قنات ها ساختاری، اجتماعی و قانونی هستند، گفت: خشکسالی های مداوم، خطر چاه های عمیق و نیمه عمیق، احداث سد و ممانعت از تغذیه آبخوان های قنوات، سیلاب، زلزله، عدم لایروبی به موقع، کاشت درخت‌های با ریشه پایین رونده، عدم نای گذاری، استفاده از نای سیمانی، نابهنجاری‌های در مسیر معبرهای آب قنوات و هدر رفت آب قنات در فصول سرد از جمله مشکلات ساختاری قنوات محسوب می شوند.  ناهید کمال الدینی افزود: عدم توجه عمومی نسبت به جایگاه و اهمیت قنات، عدم وجود حساسیت و مطالبه عمومی برای مقابله با حفر چاههای عمیق، عدم آگاهی کافی در خصوص عواقب حفر چاه های عمیق، عدم توجه به تابلوهای هشدار منع عبور خودروهای سنگین از محل گذر گالری قنوات و عدم اطلاع شهروندان از احتمال بروز سوانح در پی ساخت بنا در حریم قنوات، بیماری های رایج مقنیان، بالا بودن سن مقنیان، کم شمار بودن تعداد مقنی، عدم انتقال دانش و تخصص مقنی های سالخورده به نسل بعدی، پایین بودن شان و جایگاه اجتماعی مقنیان از جمله مشکلات اجتماعی این حوزه است.

وی عدم الزام کارفرمایان برای رعایت جوانب ایمنی کار در فرآیند حفر و لایروبی قنوات، عدم وجود صنف مقنیان عدم پوشش بیمه تامین اجتماعی، صدور مجوز چاه های عمیق در حوزه آبی قنوات، حفر چاه های غیرمجاز در حوزه آبی قنوات و عدم تخصیص بودجه دولتی کافی برای حفاظت از قنوات از جمله مشکلات قانونی این حوزه عنوان کرد.

گفتنی است در این نشست مقرر شد اقدامات لازم برای ثبت و تشکیل انجمن قنات استان انجام شود.