انواع مشوقهای حمایتی و معافیتهای موجود در ایران برای سرمایهگذاران خارجی با تاکید ویژه بر خدمات صندوق توسعه ملی، رتبهبندی ESG، الزام نوین جذب سرمایه گذاری در دنیا و نقش کسب و کارهای خانوادگی در توسعه ملی در پنلی تخصصی بررسی و معرفی شدند.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، رئیس کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق تهران و نایب رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران در این پنل گفت: کسب و کارهای خانوادگی مبتنی بر اعتماد خانوادگی شکل گرفتهاند، زمانی از فعالیت آنها گذشته، توانسته اند اعتبار اجتماعی برای خود رقم بزنند که این موارد فرصت شبکه سازی های تجاری را فراهم میکند.
حسن فروزانفرد اظهار کرد: شبکهسازیهای تجاری فرصت جابهجایی دانش، سرمایه، نوآوری و خلاقیت را فراهم میکند و بزرگ شدن کسب و کارهای خانوادگی زمینه تعامل با کسب و کارهای کوچکتر در قالب زنجیره ارزش و زنجیره عرضه را شکل میدهد. وی ادامه داد: خانوادههای بزرگ در کسب و کارهای خانوادگی برای خود مسئولیت های اجتماعی تعریف میکنند و زمینه مسئولیت پذیری اجتماعی آنها نیز فرصتهایی برای توسعه کسب و کارشان در حوزه بینالمللی ایجاد میکند.
وی افزود: کسب و کارهای خانوادگی همان بخش خصوصی است که میتواند در تعاملات بینالمللی نقشآفرینی کند، اعتماد طرفهای بینالمللی را به دست آورد و با شرکتهای کوچک و متوسط خانوادگی در کشورهای توسعهیافته تعامل کند. این فعال بخش خصوصی بیان کرد: موفقیتهای اقتصادی در گذشته نشان میدهد این موفقیتها حاصل از ورود خانوادههایی است که صاحب توانمندیها و سوابق تجاری روشن بودند با راهنمایی و دلالت دولت و تعامل با خارج از کشور به موفقیت دست پیدا کردند.
فروزانفرد اظهار کرد: خانوادههایی که سالها تعاملات محدودی را در حوزههای تجارت آغاز کرده بودند با توسعه فضای تعامل بینالمللی و آرامش نسبی که در کشور در حوزههای سیاسی حاکم بود، توانستند، بروند و مذاکره کنند. نایب رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران افزود: ارزش افزوده بیشتر و پایدارتر از اهمیت زیادی برخوردار است و کسب و کارهای خانوادگی وقتی موفق شدند که به طور مثال توانستند لوازم خارجی را از ژاپن وارد ایران کنند، بفروشند و بازارهایشان را تثبیت کردند و وقتی دیدند زمینههایی برای فروش بیشتر در کشور وجود دارد و هم اینکه ممکن است، امکان صادرات از ایران وجود داشته باشد از ظرفیت تجاری آنها برای جذب سرمایهگذاری خارجی استفاده کردند.
فروزانفرد اظهار کرد: یک خانواده بزرگ تاجر در بخش خصوصی از اعتبار و نام خودش اول در حوزه تجارت استفاده کرد و پس از تثبیت این روابط توانست، طرف خارجی را قانع کند که اینجا سرمایهگذاری خارجی انجام دهد، شرکت جدید تاسیس کند و همچنین توانست ظرفیتهایی برای ایجاد شرکای اقتصادی مشترک در کشورهای اروپایی ایجاد کند. وی ادامه داد: پایداری در سرمایهگذاری خارجی مهم است و برقراری روابط پایدار با جهان هنگامی اتفاق میافتد که فردی که میخواهد این ارتباط را برقرار کند، خودش از پایداری حداقلی در فضای کسب و کار برخوردار باشد و به واسطه کوچکترین تلاطمی کسب و کار را کنار نگذارد و یا سرمایه را جابهجا نکند.
رئیس کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق تهران، بیان کرد: صاحبان کسب و کارهای خانوادگی باسابقه و توانمند را تشخیص دهید، کمک کنید تا رفتار شبکهسازی داشته باشند، برای ارتباط بینالمللی به آنها کمک کنید زیرا کسب و کارهای خانوادگی اولین گروههایی خواهند بود که میتوانند زمینه را برای جلب سرمایههای ایرانیان خارج از کشور فراهم کنند. وی از چالشهای کسب و کارهای خانوادگی در شرایط فعلی کشور هم سخن به میان آورد و اظهار کرد: تعاملات بیننسلی و از دست دادن نسل دوم و سوم و تعارضات در مسائل حاکمیتیشرکتی از جمله این چالشهاست.
اگر با سرمایه گذاران داخلی به درستی برخورد شود سرمایه گذاران خارجی هم می آیند
در ادامه این نشست عضو هیأت عامل و معاون منابع و مصارف صندوق توسعه ملی گفت: باید بتوانیم براحتی با دلار و یورو معامله کنیم، همین الان حتی با چین هم وقتی مراوداتی داریم و تسهیلاتی که از صندوق میدهیم، آنها هم دلار می خواهند. علیرضا صالح بیان کرد: برای سرمایهگذاری خارجی باید نیم نگاه ما به سرمایهگذار داخلی باشد و اگر با سرمایهگذاران داخلی به درستی برخورد شود، نیازی نیست که چندان دغدغه سرمایهگذاری خارجی داشته باشیم، زیرا این سرمایهگذاران میروند و سرمایهگذاران خارجی را هم میآورند.
وی با اشاره به اینکه صندوق توسعه ملی، تسهیلاتی را برای سرمایهگذاری خارجی دارد، ادامه داد: برای سال جاری چند راه را دنبال کنیم و تسهیلات عادی با نرخ حدود 8 درصد ارزی در صندوق در اختیار آنها قرار می دهیم و آمادگی داریم اگر نرخ سرمایهگذاری بالا رود، نرخ سود تسهیلات را پایین بیاوریم تا انگیزه ایجاد کنیم. صالح، افزود: آمادگی داریم به شرکت ایرانی که سرمایه گذار خارجی دارد، تسهیلات را با نرخ ترکیبی پرداخت کنیم و ما باید هزینههای مالی را برای سرمایهگذاران پایین بیاوریم تا دچار ضرر و زیان نشود.
سالانه به سالانه به 200 میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز داریم
در ادامه این نشست دبیر همایش کرمان آیدکس نیز در سخنانی اظهار کرد: برنامه هفتم توسعه رشد اقتصادی 8 درصد را پیشبینی کرده است و کشور ما سالانه به 200 میلیارد دلار سرمایهگذاری داخلی و خارجی نیاز دارد. علی نقوی ادامه داد: اقتصاد چین بدون تحریم و هیچگونه مشکلی توانسته 160 میلیارد دلار جذب سرمایهگذاری خارجی داشته باشد، بنابراین ما چگونه میتوانیم با این شرایط 200 هزار میلیارد دلار جذب سرمایهگذاری انجام دهیم؟
همچنین مدیر بانکی و اعتباری صندوق توسعه ملی در ادامه این نشست با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر تولید اظهار کرد: برای افزایش تولید باید ثبات اقتصادی ایجاد کنیم، تعاملات بانکی و فضای کسب و کار را بهبود ببخشیم، امکان نقل و انتقال پول را فراهم کنیم و زیرساختها را رشد دهیم. فرشید احمدی بیان کرد: رتبه ریسک کشور ایران در دوره ای به جایگاه پنجم ارتقا پیدا کرد و در همان زمان توانستیم تکنولوژی و ماشین آلات را طی چند سال وارد کشور کنیم.
وی تصریح کرد: اگر هدفگذاری 8 درصدی برای ارتقا و رشد تولید در نظر گرفته شده است، امکانپذیر نیست مگر اینکه فعالیت ها را افزایش دهیم.