با مرور فضای کشور از گذشته تاکنون به این نتیجه خواهیم رسید که سال 92 به جهت گذر از امسال و وصل شدن به سالهای آینده، سال خاص و ویژهای است. رهبر انقلاب به این دلیل از واژه حماسه برای سال 92 استفاده کردند که اثر ماندگاری از این سال بماند و این موضوع در هر دو مورد سیاسی و اقتصادی میتواند نقطه عطف باشد.
سال 92 از دو بعد بسیار حساس است، از یک سو بحث فضای سیاسی که کشور بعد از یک دوران هشت ساله تغییراتی خواهد داشت و از سوی دیگر بحث اقتصاد که در طول سالهای گذشته به ویژه 90 و 91 با فشارهای جدی تحریمی روبرو بوده و همانطور که به طور مداوم شنیدیم بحث تحریمهای فلج کننده، فشارهای جدی تحریمی، از پای درآوردن جمهوری اسلامی و زمین گیر کردن جمهوری اسلامی و زمین زدن جمهوری اسلامی از نظر اقتصادی، از سوی دشمنان مطرح شد.
در طول بیش از 20 سالی که رهبر انقلاب برای سالها اسامی را مشخص کردند، تاکنون از کلمهای که معنای حماسی داشته باشد، استفاده نشده بود و شاید دیدگاه و نظر رهبر معظم انقلاب به دلیل اینکه امسال را سال حماسه در بعد سیاسی و اقتصادی معرفی کردند، این است که در سال 92 اتفاقی قرار است بیفتد و خواهد افتاد که اگر به بهترین نحو، با مدیریت و با تدبیر همراه باشد در واقع یک حماسه در کشور رخ میدهد. و البته همه ما میدانیم که حماسه، نوعی از مقاومت و نوعی از یک استقامت و رویارویی است که جنبه ملی و حیثیتی برای مردم، ملت و کشور دارد.
امروز اصلی ترین نیاز کشور همدلی، همراهی، تعامل و نگاه ملی همراه با بصیرت و واقع بینی و با کار علمی و کارشناسی است تا بتوانیم در سال های بعد، سال 92 را به عنوان سالی همراه با ایجاد یک حماسه برای نظام و کشور تعریف کنیم. رهبر معظم انقلاب، بسیار آگاهانه از کلمه حماسه استفاده کردند، کشور ما امسال به خلق حماسه نیاز دارد و خودخواهی، منیتها، عوام فریبیها، فضا را آلوده کردنها و بهرهبرداریهای مقطعی و لحظهای از یک برگ رای مردم، از جمله موانع خلق این حماسه است.
البته اصلیترین مانع بر سر راه خلق حماسه در سال 92، ایجاد نشدن فضای همگرایی و در ادامه ایجاد فضای انتخاباتی نامناسب است. اگر در پایان سال 92، در بحث حماسه سیاسی دستاورد ما یک دولت منسجم، عمل گرا، واقع گرا و با کار کارشناسی باشد و در بحث اقتصادی، برنامه و استراتژی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران برای سالهای آینده را تدوین کنیم، بزرگترین دستاورد را به سالهای بعد منتقل کردهایم. همچنین برای تحقق حماسه اقتصادی باید وابستگی کشور از نفت را کم کنیم و بهرهوری و کار را افزایش دهیم.
کشور ما در طول بیش از 30 سال گذشته یک برنامه منسجم اقتصادی برای کشور نداشته است که در شرایط تحریمها بتوانیم با اتکا به آن برنامه و به استناد به مصوبات آن، مسیر خود را به سمتی که کمترین آسیب را از این فشارها و تحریمها داشته باشد، تعیین کنیم. معظم له نیز در روز اول فروردین سال جاری به این مسئله اشاره کردند. برای خلق حماسه اقتصادی در سال 92 متناسب با نیازهای کشور، بایستی یک برنامه اقتصادی مدون برای نظام جمهوری اسلامی ایران داشته باشیم که هر دولت، مجلس و مسوولی که در آینده آمد، بداند که برنامه اقتصادی نظام چیست و چه باید انجام دهد.
در سه دهه گذشته، در فراز و فرودها، بارها تصمیمات متناقض گرفتهایم، گاهی به دنبال مجموعههای بزرگ و گاهی شرکتهای کوچک بودهایم، گاهی طرحهای زودبازده و گاهی طرحهای بلند مدت را اجرا کردهایم، گاهی به مسائل زیرساختی و گاهی به مسائل روزمره پرداختیم. به همین دلیل هنوز برنامه اقتصادی را با نگاه به منویات نظام نداشتهایم. الان وقت آن رسیده که در برنامهای مشخص از همه امتیازات، برگهای برنده و موفقیتهای نظام استفاده کنیم، در این برنامه باید اقتصاد بدون نفت، کسب رتبه اول منطقه بر اساس سند چشم انداز در سال 1404، زیرساخت ها و نیازهای کشور برای سرمایهگذاری و ظرفیتهای کشور در نقاط مختلف دیده شود. باید همه این ظرفیت ها بررسی و کارشناسی شود و بر اساس آن، کار اقتصادی را در آن نقاط تعریف کنیم، اما همه اینها نیازمند این است که شاه بیت اصل برنامه که یک سند توسعه اقتصادی است، تحقق یابد.
نظام جمهوری اسلامی در شرایطی بسیار خطیر از نظر سیاسی و اقتصادی قرار دارد و برای گذر از آن و ماندگار شدن و بقا و استحکام بیشتر نیاز است که در سال 92 حماسه اتفاق بیفتد. اگر ما در هر دو بعد سیاسی و اقتصادی بتوانیم سال جاری را با تدبیر، برنامه و آنچه که خیر و صلاح کشور، نظام و مردم است، بگذرانیم، به طور حتم این سال، برای جمهوری اسلامی ایران نقطه عطفی خواهد بود و در واقع حماسه رقم میخورد. حماسه در بعد سیاسی چیزی نیست جز اینکه همه مردم و همه افرادی که نظام و کشور را دوست دارند، با کمال اقتدار در صحنه حضور یابند و سرنوشت خود و آینده نظام را با یک انتخاب آگاهانه، تصمیم و تدبیر درست به آینده روشن وصل کنند.
گذر از این دوران نیاز به خلق حماسه دارد که در بعد سیاسی در انتخابات و در بعد اقتصادی در فضای بین المللی اقتصادی اتفاق می افتد. در بحث سیاسی در انتخابات 92، همه مردم ما چه آنهایی که کار اقتصادی میکنند و از اقتصاد کشور بهرهمند میشوند و یا به صورت موثر و جدی در اقتصاد فعال هستند و چه آنهایی که اثر کمتری دارند، بایستی با تیزبینی و نگاه کاملا کارشناسی، نامزدهای مورد نظر را بررسی کنند. بایستی به طور حتم در انتخابات سال 92، همه ما آگاهانه و با بینش ورود کنیم و خلق حماسه نیاز به آگاهی، نگاه به گذشته و تیزبینی، نیاز به گذشت و از خودگذشتگی و ایثار دارد که اگر فکر میکنیم رقیبمان بهتر از ما است و فرد دیگری میتواند کشور را بهتر اداره کند و شورای شهر را سامان دهد و نظام را به اهداف آن برساند، ما با خلق حماسه، فضا را برای جریان مقابل و افرادی که بهتر میتوانند کار کنند، باز کنیم.
محسن جلال پور
نایب رییس اتاق ایران