نشست کمیته انرژی کمیسیون زیرساخت اتاق کرمان با موضوع بررسی برقی شدن چاه های کشاورزی استان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، دبیرکل اتاق در این نشست به بند ق تبصره دو ماده بودجه 93 اشاره کرد و گفت: برای اینکه بتوانیم در انرژی به ویژه سوخت مایع صرفه جویی داشته باشیم، به پیشنهاد سازمان بهینه سازی مصرف سوخت تفاهمنامهای بین این سازمان، استانداری و اتاق بازرگانی کرمان تنظیم و کار اجرایی آن اغاز شد.
مسعود رشیدی نژاد با بیان اینکه برقی کردن چاه های کشاورزی یکی از اقدامات در راستای اجرایی شدن تفاهمنامه مذکور است، تصریح کرد: می خواهیم از این ظرفیت قانونی به شکل فعال و اجرایی استفاده کنیم و این اقدام برای اولین بار در بین استان های کشور در کرمان انجام می شود. وی بیان کرد: حدود 10 هزار حلقه چاه دیزلی کشاورزی در کرمان وجود دارد که 70 درصد آنها در جنوب استان واقع شدهاند.
در این جلسه حکاک عضو کارگروه انرژی استانداری کرمان اظهار کرد: در شورای حفاظت منابع آب استان کرمان، سعی شده برنامه های حوزه های برق جهاد کشاورزی شمال و جنوب برای کمتر شدن محدودیت ها، تجمیع شود.
وی افزود: کل چاه های مجاز و غیرمجاز استان کرمان 32 هزار و 153 حلقه است که 10 هزار و 143 حلقه چاه غیرمجاز در استان وجود دارد و باید در زمان اجرای طرح همیاران آب، این چاه ها تعیین تکلیف شود. حکاک تصریح کرد: 12 هزار و 113 چاه مجاز برقی و 9 هزار و 897 چاه دیزلی مجاز در استان وجود دارد و قرار است در 5 سال آینده این چاه های دیزلی تبدیل به برقی شود.
وی با اشاره به سرمایه گذاری در پروژه های مختلف صنعتی استان بیان کرد: در حال حاضر برای هشت پروژه فولادی استان مشکل تامین برق داریم و باید تامین برق در برقی کردن چاه ها مورد توجه قرار گیرد.
همچنین، رسول سلمانی، مشاور مدیرعامل سازمان بهینه سازی مصرف سوخت، در این نشست اظهار کرد: مدیریت انرژی یکی از مسایل روز کشور و در حال حاضر یکی از ضروری ترین کارهایی است که دولت باید انجام دهد که مسوولان به فکر بوده و مقدماتی فراهم کردهاند.
وی با بیان اینکه پروژه های مختلفی را در بخش های گوناگون در نظر گرفتهایم، افزود: تاکنون به دلیل ارزان بودن سوخت، به این مقوله خیلی توجه نشده و در حال حاضر می بینیم که اگر مقدار کمی در مسایل جزئی صرفه جویی صورت بگیرد، درآمد بالایی برای کشور به وجود می آید.
سلمانی با بیان اینکه باید در این راستا در هر استان با توجه به اقلیم و مسایل منطقه، موارد شناسایی و راهکارهای اجرایی ارایه شود، بیان کرد: در بخش های مختلف برای حمایت از این بخش کار می کنیم و تاکنون در صنایع استان های مختلف، استاندارد مصرف سوخت تعریف شده که تاکنون این استاندارد نبوده است.
مشاور مدیرعامل سازمان بهینه سازی مصرف سوخت گفت: به زودی در کشور ما این استانداردها تکمیل و ابلاغ می شود و سازمان های مختلف موظف به رعایت استانداردها می شوند، در غیر این صورت دولت محدودیت هایی برای آنها خواهد داشت. وی افزود: با توجه به شرایط هر استان، باید زیرساخت ها را برای اجرای قانون به وجود آوریم که در استان کرمان مراحلی از کار پیش رفته است.
سلمانی با بیان اینکه باید راهکاری باشد که بتوانیم مسایل انرژی استان را مدیریت کنیم، تصریح کرد: این مهم نیازمند همکاری مسوولان استان است و براساس آیین نامه، چگونگی ارتباطات و پیگیری ها تعریف خواهد شد تا برنامه ها راحت تر پیش برود.
وی با اشاره به پروژه های در نظر گرفته شده برای صرفه جویی در مصرف سوخت، بیان کرد: برقی کردن چاه های کشاورزی یکی از پروژه هاست که مصوبه شورای اقتصاد را دارد.
سلمانی با بیان اینکه شرکت توزیع برق جنوب استان استفاده از برق به جای سوخت مایع را در چاه های کشاورزی کرمان امکانپذیر عنوان کرده است، ادامه داد: در این راستا باید موقعیت و مختصات چاه ها را داشته باشیم تا بتوانیم در صورت برقی کردن چاه ها، نسبت به عقد قرارداد اقدام کنیم. وی افزود: در صورتی که سازمان های دیگر برای همکاری در اجرای کار متقاضی باشند، استقبال می کنیم که در حال حاضر جهاد نصر اعلام آمادگی کرده است.
مشاور مدیرعامل سازمان بهینه سازی مصرف سوخت تصریح کرد: 217 هزار حلقه چاه در کشور باید برقی شود و مقداری از این چاه ها از طریق انرژی های نو و بخشی با استفاده از برق وزارت نیرو تامین خواهد شد. وی بیان کرد: پروژه برقی کردن چاه های کشاورزی 10 ساله است که 5 سال دوره ساخت و 5 سال بازپرداخت بوده و برای سرمایه گذار خارجی جذابیت خود را دارد.
سلمانی با اشاره به لزوم اصلاح موتورخانه منازل مسکونی و حمل و نقل عمومی برای صرفه جویی در مصرف سوخت گفت: در حال تعریف سامانهای هستیم که تمام کشور را شامل می شود، در حال حاضر مصوبه اصلاح موتورخانه برای 600 هزار واحد مسکونی دریافت شده و منتظر عقد قرارداد هستیم که به زودی از طریق اینترنت فراخوان داده خواهد شد.
وی با بیان اینکه در حوزه حمل و نقل نیز باید صرفه جویی انجام شود، اذعان داشت: در زمینه گاز سوز کردن وسایل حمل و نقل عمومی، همه مواردی که از مصرف سوخت های مایع کاسته شود، در ردیف قرارداد جای می گیرد که ما آماده اجرای این طرح ها در استان کرمان هستیم.
مشاور مدیرعامل سازمان بهینه سازی مصرف سوخت گفت: شدت مصرف انرژی در کشور ما بسیار بالاست و بنا به تاکید مقام معظم رهبری باید طی برنامه ششم شدت مصرف انرژی در ایران به 50 درصد مصرف کنونی کاهش یابد.
وی افزود: در برنامه پنجم توسعه باید به یک سوم مصرف انرژی می رسیدیم که این امر محقق نشد و باید در برنامه ششم این امر محقق شود و ملاحظه کاری صورت نگیرد. سلمانی در پایان اظهار کرد: برای برقی کردن چاه های کشاورزی که با شبکه برق فاصله دارند، همه مسایل مطالعه و پیش بینی راهکارها صورت گرفته است و محدودیتی در برقی کردن چاه های کشاورزی نداریم.
در ادامه، معاون جهاد کشاورزی شمال استان با بیان اینکه در شمال کرمان یک هزار و 147 حلقه چاه دیزلی وجود دارد که همه در حال بهره برداری هستند و 350 مورد از این چاه ها فاقد پروانه بوده و نیاز است برقی شوند، افزود: تعدادی از چاه های برقی استان نیز فرسوده و با موتورپمپ های پرمصرف هستند و نیاز به اصلاح وضعیت برای کاهش مصرف سوخت دارند.
جاویدی تصریح کرد: 10 سال قبل با در اختیار قراردادن مبلغ 3 میلیون تومان به صورت یارانهای به کشاورزان، بسیاری از چاه ها برقی شد اما برخی به دلیل قیمت بسیار پایین گازوئیل و یا فاصله زیاد با خط انتقال و شبکه برق، هنوز دیزلی هستند.