رئیس اتاق کرمان گفت: انتظار تحقق اقتصاد مقاومتی، توسعه صادرات و افزایش درآمد تولید ناخالص داخلی با میزان تلاش برای رفع مشکلات موجود این حوزه همخوانی ندارند.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، سیدمهدی طبیبزاده در نشست کمیسیون بازرگانی اتاق کرمان با موضوع بررسی مسائل و مشکلات خدمات گمرک، افزود: با وجود مشکلات در حوزه صادرات مانند بازدید فیزیکی از محموله های صادراتی در مرزبانی، ناهماهنگی بین مدیریتهای مرزها، نبود پارکینگ و محل اسکان برای خودروهای حامل بار و رانندگان آنها در بازارچه ها، قطعی سیستم الکترونیکی گمرک، نبود زیرساخت های لازم و… توسعه این بخش به سختی اتفاق می افتد و باید به دنبال راه حل عملیاتی بود.
وی با اشاره به مشکلات گمرکی شهرستان های رفسنجان و جیرفت بیان کرد: رفسنجان یکی از شهرستان های مطرح صادراتی در کشور است اما هنوز ارتباط بین گمرک در منطقه ویژه اقتصادی و پایانه بار رفسنجان برقرار نشده و در حالی که مسئولان مربوطه می گویند مشکلی وجود ندارد اما صادرکنندگان رفسنجان ناراضی هستند. طبیب زاده، در مورد شهرستان جیرفت نیز تصریح کرد: کمک به ساماندهی محصولات این منطقه و تسهیل امور صادرات آنها وظیفه ذاتی اتاق است و از سوی دیگر اتاق به عنوان معین منطقه دو اقتصاد مقاومتی استان، علاقمند به سرعت بخشیدن در این فرآیند است. رئیس اتاق کرمان گفت: اتاق محدودیتهای سازمانهای مرتبط با صادرات را برای گسترش واحدهای شهرستانی خود می داند و به همین دلیل امکانات و تجهیزات خود را در حد توان در اختیار آنها گذاشته و به پیشبرد کار کمک می کند.
وی ادامه داد: در شهرستان جیرفت ناهماهنگی بین نمایندگان اداره های استاندارد و گمرگ، باعث تاخیر در فرآیند صادرات و ایجاد مشکلاتی برای صادرکنندگان شده است که باید این ناهماهنگی ها برطرف شود. طبیب زاده، همچنین به حیاتی بودن گمرک میلک زاهدان برای صادرات محصولات کشاورزی جیرفت اشاره و پیگیری رفع مشکلات آن را خواستار شد. وی افزود: بیشتر محصولات کرمان به کشورهای عراق، روسیه و افغانستان صادر می شود که پیگیری برای حل مشکلات گمرک شمال عراق نیز پیشنهاد می شود.
در ادامه، محمدعلی محمدمیرزاییان، رئیس کمیسیون بازرگانی اتاق کرمان در رابطه با گمرک رفسنجان گفت: مدیرگمرک و پایانه بار رفسنجان از آماده بودن همه امکانات برای فعالیت گمرک این شهرستان خبر دادهاند و تنها مشکل در این زمینه را عدم اعزام نیروی کار از گمرک کرمان به رفسنجان عنوان می کنند.
در ادامه این نشست مدیرکل گمرکات استان کرمان با اشاره به اینکه گمرک بخش کوچکی در چرخه تجارت است، گفت: تمام تلاش ما تسهیل شرایط و حل مشکلات مرتبط با صادرکنندگان است. محمدرضا قادر، در رابطه با مسائل گمرک رفسنجان افزود: گمرک طبق قانون ملزم به استقرار در منطقه ویژه اقتصادی است اما از سوی دیگر در قانون برنامه پنجم توسعه عدم افزایش تعداد اداره های گمرک در سطح کشور آمده و حتی کاهش 30 درصدی تعداد آنها در دستور کار قرار دارد. وی، با بیان اینکه حضور گمرک در پایانههای صادراتی الزامی است، راهاندازی پایانه صادراتی رفسنجان را پیشنهاد داد و گفت: اما اگر این اتفاق رقم نخورد، نمیتوان نسبت به تاسیس دفتر گمرک جدید در رفسنجان اقدام کرد زیرا وجود دو گمرک در یک منطقه منع قانونی دارد.
قادر تصریح کرد: مشکل فعالیت گمرک رفسنجان به دلیل وجود زیرساخت های مخابراتی است که با رفع آن، این گمرک به زودی کار خود را آغاز می کند. وی در ادامه به فعالیت گمرک جیرفت از سال گذشته تا کنون اشاره کرد و گفت: تاکنون حدود 600 تن کالا از طریق همین گمرک صادر شده و همچنین به تازگی و برای نخستین بار محموله 20 تنی خیارسبز از گمرک جیرفت صادر شد.
مدیرکل گمرکات استان کرمان در مورد قطعی سامانه گمرک نیز افزود: گاهی مشکلات مخابرات و اینترنت و گاهی نیز بارگذاری های جدید در سایت، موجب این قطعی ها شده است اما قطعی های دو سه روزه قابل قبول نیست که باید پیگیری شود. قادر، با بیان اینکه در جیرفت صادرکننده متخصص وجود ندارد و افراد باید قوانین گمرک و تجارت را بدانند، خاطرنشان کرد: آمادگی لازم برای آموزش صادرکنندگان توسط گمرک وجود دارد.