تسهیل توسعه صادرات محصولات جنوب استان کرمان، در چهل و نهمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان در جیرفت با حضور استاندار، رئیس و جمعی از اعضای هیات نمایندگان اتاق کرمان، نمایندگان اتاق های مشترک بازرگانی، مدیران حمل و نقل و راهداری کشور، نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد و جمعی از مدیران استانی و بومی منطقه بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، رئیس اتاق کرمان در این نشست گفت: سال گذشته در تبصره 8 قانون بودجه یک بند برای محدود کردن صادرکنندگان لحاظ و استرداد مبلغ مالیات بر ارزش افزوده را منوط به رفع تعهدات ارزی آنها کردند که درخواست حذف آن را داریم.
سیدمهدی طبیب زاده، با اشاره به اینکه در حال حاضر بودجه سال آینده کشور در دست بررسی و تصویب قرار دارد، افزود: امسال نیز این موضوع در تبصره 6 قانون بودجه آمده اما به دلیل وجود نداشتن ارتباطات فعال بین بانک مرکزی و سازمان مالیاتی، حجم زیادی از مطالبات صادرکنندگانی که مالیات ارزش افزوده پرداخت کردهاند جمع شده و باید استرداد شود اما بانک مرکزی در این زمینه ایفای تعهد نکرده است.
وی ادامه داد: با توجه به مشکلاتی که در بازگشت ارز و زمانبر بودن آن وجود دارد، بخش خصوصی درخواست دارد این بند در قانون بودجه که صادرات را محدود میکند، حذف شود که امیدواریم استاندار کرمان و نمایندگان مجلس این خواسته را پیگیری کنند. طبیب زاده، خاطرنشان کرد: این نشست با هدف ارائه راهکار برای توسعه صادرات محصولات جنوب استان تشکیل شده اما متاسفانه محدودیت هایی وجود دارد که در راستای این اهداف نیست.
اتاق بنگاه اقتصادی نیست که اشتغال ایجاد کند
رئیس دفتر نمایندگی اتاق کرمان در جنوب استان نیز در این نشست به اقدامات انجام شده اين دفتر در حوزه اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: اتاق کرمان معین اقتصاد مقاومتی شهرستان های جیرفت و عنبرآباد است و تفاوت این مجموعه با سایر معینهاي مناطق ديگر در این است که اتاق یک بنگاه اقتصادی نیست که بتواند سرمایهگذاری و اشتغال ایجاد کند بلکه تسهیل گری و کمک به توسعه و آموزش را انجام می دهد. عباس جبالبارزی، اظهار کرد: در این منطقه بر روی چهار موضوع اصلی شامل آموزش های مهارتی فنی حرفهای و کارآفرینی، کمک به بازاریابی و توسعه بازار بنگاه، تسهیل و ایجاد امکانات برای تكميل چرخه صادرات و كمك به شکلگیری تشکل ها و پیگیری حل مشکلات از طریق آنها بر اساس قانون بهبود محیط کسب و کار، متمرکز شدهایم.
وی ادامه داد: با توجه به نیاز گازرسانی به منطقه، دوره های آموزشی و مهارت آموزی با همکاری سازمان آموزش فنی و حرفهای برای 40 نفر در رشته گازکشی برگزار شده که بر اساس اعلام رسمی این سازمان حدود 80 درصد افراد آموزش دیده جذب کار شدند و در حوزه صنایع دستی نیز در طول دو سال کارگاه های آموزشی برگزار شد.
عضو هیات رئیسه اتاق کرمان افزود: دفتر جنوب برای معرفی فرصتها و توانمندیهای منطقه در نمایشگاههای مختلف از جمله نمایشگاه تبریز شرکت داشته و همچنین قصد داریم به شرکت های مدیریت صادرات برای کمک به صادرات محصولات به روسیه کمک کنیم. جبالبارزی، با اشاره به اینکه در جنوب استان برای تسهیل صادرات و ایجاد امکانات در این زمینه، نمایندگی دستگاههای گمرک و استاندارد، فعال نبود، ادامه داد: با ارائه تجهیزات از سوی اتاق کرمان در منطقه، دفتر نمایندگی گمرک و استاندارد راهاندازی شد و در حال حاضر کارشناس و تجهیزات آزمایشگاهی نیز برای انجام آسان تر فرايند صادرات فراهم شده است.
وی ادامه داد: فقدان فضای اداری و آزمایشگاهی برای نمایندگی مجموعه های استاندارد و گمرک در منطقه وجود دارد که درخواست می شود زمینی برای احداث این ساختمان اختصاص داده شود. وی به عدم وجود شرکت های مدیریت صادرات قوی در منطقه اشاره کرد و گفت: با وجود تولید محصول خوب و ظرفیت بالای تولید، اما محصولات در فصل برداشت همچنان بر روي زمين میمانند که نشان میدهد سیستم خاصی برای صادرات نداریم.
جبالبارزی، خاطرنشان کرد: سازمان توسعه تجارت ایران وظایفی در راستای کمک به توسعه صادرات دارد که شامل بازاریابی، تبلیغ و گسترش بازارهای جهانی کالا و خدمات صادراتی کشور و فراهم آوردن موجبات توسعه بنگاههای تجاری و افزایش توانمندی آنها به منظور توسعه صادرات غیرنفتی میشود و به همین دلیل درخواست می شود این سازمان با کمک مسئولان منطقه، برای راهاندازی هلدینگ های صادراتی اقدام کند و به صورت حرفهای کار صادرات را انجام دهند.
ارائه مشوق های حمل و نقلی برای برطرف کردن مشکلات حمل بار جنوب
در ادامه این نشست رئیس کمیسیون حمل و نقل و لجستیک اتاق ایران، با اشاره به اینکه همواره مسائل و مشکلات را بدون ارائه راهکار متناسب با ظرفیت منطقه بيان كردهايم، گفت: در شهرستان جیرفت سالانه چهار و نیم میلیون تن محصول کشاورزی تولید می شود که یک میلیون تن آن صادر می شود اما این سئوال وجود دارد آیا یک کامیون که بتواند صادرات و ترانزیت را انجام دهد و مالکیت آن مربوط به شرکت های حمل و نقل بومی باشد، در جیرفت وجود دارد؟ که اگر ندارد باید عارضه یابی کنیم که چرا شکل نگرفته و چه باید کرد؟ حمید عزت آبادی پور، افزود: برای حل مشکلات حمل و نقل منطقه همواره به دنبال راه حل های کوتاه مدت و عبور از موانع در لحظه بودهایم در حالی که شرایط اینگونه میطلبد که برای این محصولات برنامههای مفصل و بلند مدت داشته باشیم.
وی پیشنهاداتی را برای ساماندهی کوتاه مدت مشکلات حمل و نقل منطقه ارائه داد و بیان کرد: تسهیلاتی برای ورود کامیونهای خارجی از جمله حذف عوارض جادهای متقابل به صورت محدود در فصول پیک بار و فصل برداشت محصول جیرفت در نظر گرفته شود. عزت آبادی بیان کرد: ارائه مشوق های حمل و نقلی به منظور ترغیب ناوگان برای عزیمت به منطقه پیشنهاد دیگری است که مشابه آن در مناطقي مانند بندر امام خمینی (ره) وجود دارد، به این صورت که در زمان تقاضای زیاد بار که با کمبود کامیون روبرو هستند مشوق هایی را از قبیل ارائه سوخت بیشتر و لاستیک و روغن که می تواند به صورت موقتی و در کوتاه مدت مفید باشد، ارائه دهند.
عضو هیات نمایندگان اتاق کرمان، پیشنهاد دیگر را رفع محدودیت برای شرکتهای حمل و نقل سراسری عنوان و اظهار کرد: در بررسیها متوجه شدیم که به دلایلی و شاید برای حمایت از حمل و نقل بومی، برای شرکت های حمل و نقل سراسری محدودیت ایجاد شده و فقط در صورتی که برای ناوگان ملکی خود بارنامه صادرکنند اجازه فعالیت داده شده که پس از برگزاری نشست هایی در جنوب موافقت شده که این محدودیت ها برطرف شود.
عزت آبادی پور، افزود: در حال حاضر که زیرساخت کافی وجود ندارد باید این محدودیت ها برداشته شود و اجازه داده شود توان این شرکت ها به کمک حمل و نقل شهرستان های جنوب بیاید. وی همچنین پیشنهاد میان مدت خود را مطرح و اضافه کرد: حذف عوارض برای ورود کامیونهای خارجی در فصل بار محصولات کشاورزی جنوب کرمان، یکی از طرحهای تشویقی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
روابط سیاسی ایران و عمان در بهترین شرایط است
در ادامه این نشست رئیس اتاق مشترک ایران و عمان گفت: عمان پنج میلیون نفر جمعیت، ثبات اقتصادی، تورم 0.4 درصد، بنادر مدرن و مجهز، مناطق آزاد با زیرساخت های مناسب و ارائه تسهیلات، مردمی خونگرم و قابل اعتماد و دولتمردانی دانا و هوشیار دارد که در گذشته تلاش کردهاند سطح روابط سیاسی عمان و ایران را در بهترین شرایط نگه دارند. محسن ضرابی، خاطرنشان کرد: عمانی ها همیشه در بحران ها مانند جنگ تحمیلی و تحریم ها در کنار مردم و دولت ایران بودهاند و این جایگاه مناسب می تواند فرصت خوبی برای تجار و فعالان اقتصادی کشور ما باشد.
وی در ادامه به رابطه خصمانه و محتاطانه بعضی از کشورهای منطقه با ایران به دلیل تحریم ها اشاره کرد و گفت: دولتمردان عمانی رابطه خوبی با ایران دارند و به همین دلیل امکان صادرات مجدد از عمان و واردات کالاهای مورد نیاز به ایران از طریق عمان و بنادر مدرن و مجهز صحار و صلاله وجود دارد. ضرابی ادامه داد: شرط صادرات با تعرفه گمرکی صفر به این کشورها دریافت گواهی مبدا از عمان است که فعالان اقتصادی برای دریافت این گواهی باید در عمان سرمایه گذاری کنند.
رئیس اتاق مشترک ایران و عمان افزود: فعالان اقتصادی آگاهانه و با دریافت اطلاعات صحیح از اتاق مشترک و سازمان توسعه تجارت ایران در نمایشگاه ها شرکت کنند تا فریب دلالان و سوداگران را نخورند و متضرر نشوند. وی راه اندازی آخرین مرحله تولید در عمان را راهکاری مناسب برای صادرات و مبادلات بانکی بهتر و آسانتر عنوان و بیان کرد: راهاندازی پروازهای مستقیم از استانهای مختلف کشور به عمان با دو هدف رونق گردشگری و توسعه روابط اقتصادی بین تجار دو کشور بسیار راهگشاست و از سوی دیگر عمان نیز زیرساخت های لازم را برای حضور گردشگران در این کشور فراهم کرده است.
حذف واسطه ها برای توسعه صادرات محصولات جنوب استان
استاندار کرمان با تاکید بر توسعه صادرات محصولات کشاورزی جنوب کرمان باید مدیریت و واسطهها حذف شوند، گفت: تقویت صادرات محصولات کشاورزی جنوب کرمان به افراد بستگی دارد که با ایجاد شرکتهای تعاونی یا شرکت مدیریت صادرات، این مشکلات برطرف میشود. محمدجواد فدائی افزود: پایانه صادراتی جیرفت که نقش مهمی در توسعه صادرات دارد با مشکلاتی مانند دریافت تسهیلات و مسائل گمرکی مواجه بود که این مشکلات پیگیری و حل شد که امیدواریم هر چه زودتر این مجموعه در جنوب استان راهاندازی شود.
وی در ادامه به ایجاد مرز هوایی که نیازمند انجام دو پرواز خارجی است و همچنین برگزاری نشست های تخصصی برای حل مشکلات حمل و نقل جاده ای اشاره کرد. استاندار کرمان در مورد فعالیتهای نمایشگاهی نیز بیان کرد: در این مورد صادرکنندگان باید مشارکت کنند و جلسات ویژه به صورت تخصصی با اتاقهای بازرگانی مشترک بین ایران و سایر کشورها انجام شود.
گفتنی است در این نشست عضو هیات مدیره اتاق مشترک ایران و قطر، دبیران اتاق های مشترک ایران و عراق و ایران و افغانستان، عضو هیات رئیسه اتاق مشترک ایران و روسیه، نایب رئیس اتاق مشترک ایران و هند، دبیر میز افغانستان، مدیرکل کشورهای عربی و آفریقایی و دبیر میز قزاقستان از سازمان توسعه تجارت ایران، مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین المللی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور، نمایندگان مجلس و جمع دیگری از مدیران استان و منطقه حضور داشتند.