EN

دلار بالا می رود یا پایین می آید؟

روند روزهای اخیر موجب شده دلار علاوه‌بر بازارهای جهانی، در بازار داخلی نیز مورد توجه بیشتری قرار بگیرد. خیز عجیب دلار ایالات‌متحده در سه هفته گذشته که نوسان شاخص دلار را به پیرامون اوج 14 ساله منتقل کرده، باعث شده برخی از تحلیلگران ادامه قدرت‌نمایی و بعضی دیگر عقب‌نشینی اصلاحی آن را در هفته جاری مطرح کنند.

همزمان در بازار داخلی، با آنکه شنبه شاهد اثرگذاری 4 عامل کاهشی بود، بررسی «دنیای اقتصاد» از رفتار قیمت‌ها در 7 ماه گذشته نشان می‌دهد که پتانسیل تغییر کانال دلار وجود دارد. قیمت دلار که روز پنج‌شنبه در آستانه کانال 3 هزار و 700 تومان به کار خود پایان داده بود، در اولین روز هفته از آن فاصله بیشتری گرفت. دلار که روز پنج‌شنبه با 7 تومان افزایش به قیمت 3 هزار و 698 تومان رسیده بود، روز شنبه 18 تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت 3 هزار و 680 تومان رسید. این بیشترین افت روزانه این ارز از 13 تیر 95 بود. به گفته فعالان، تخلیه اثر اربعین، افزایش تزریق، باز بودن بازار در یک روز بین تعطیل و تصحیح رفتار برخی معامله‌گران چهار عاملی بودند که زمینه‌ساز فاصله‌گیری دلار از کانال بالاتر شدند. این در شرایطی است که بررسی‌ها نشان می‌دهد شاخص ارزی در آبان‌ماه با سرعت بیشتری از کانالی که در آن قرار داشت، بالا آمده و حتی در مقطع کوتاهی از روز پنج‌شنبه وارد سطح بالاتر 3 هزار و 700 تومان شد. بالا رفتن سرعت رشد دلار موجب شد که میزان بازدهی این ارز در آبان‌ماه به 4/ 2 درصد برسد، این در حالی بود که در مهرماه 8/ 0 درصد رشد کرده بود.
برخی فعالان بازار اعتقاد دارند که روز شنبه بازار حالت نیمه‌تعطیل داشته است، بنابراین نمی‌تواند ترسیم‌کننده ادامه نوسان دلار در کانال 3 هزار و 600 تومان یا ورود آن به کانال بالاتر باشد. 

بررسی روند دلار در سال 95 نشان‌دهنده آن است که افت و خیز قیمت از نیمه دوم سال بیشتر از 6 ماه ابتدایی بوده است. دلار که در پانزدهمین روز کاری فروردین ماه روی قیمت 3 هزار و 465 تومان قرار گرفته بود، در آخرین روز شهریورماه به قیمت 3 هزار و 566 تومان رسید، موضوعی که نشان‌دهنده رشد 9/ 2 درصدی بود. این در حالی بود که قیمت در 2 ماه گذشته حتی کمی بیش از این میزان افزایش قیمت را تجربه کرد. قیمت دلار در آخرین روز آبان‌ماه به 3 هزار و 680 تومان رسید تا نسبت به آخرین روز شهریورماه 2/ 3 درصد افزایش را ثبت کند. وضعیت بالا رفتن سرعت افزایش نرخ دلار را می‌توان از طریق کانال‌شکنی‌های آن نیز مشاهده کرد. دلار در ابتدای سال در نزدیکی کانال 3 هزار و 500 تومان قرار داشت، ولی مدت زیادی زمان برد تا از این کانال خارج شود. شاخص ارزی از 15 فروردین تا 6 تیر 95 در کانال 3 هزار و 400 تومان حضور داشت تا اینکه در هفتمین روز تیرماه 3 هزار و 503 قیمت خورد.به این ترتیب، دلار حدود 84 روز نوسانات خود را در کانال 3 هزار و 400 تومان به ثبت رساند. پس از این، قیمت دلار تا 19 تیرماه چند رفت و برگشت کانالی را تجربه کرد، ولی پس از اینکه از تاریخ بیستم تیرماه، بار دیگر وارد کانال 3 هزار و 500 تومان شد، دیگر از آن پایین نیامد. شاخص ارزی از 20 تیر تا 19 مهر (حدود 90 روز) در کانال 3500 تومان نوسان کرد. در‌حالی‌که قیمت دلار از همان ابتدای سال در نزدیکی انتهای کانال 3 هزار و 400 تومان قرار داشت، بار دوم مدت زیادی طول کشید تا دلار به انتهای کانال 3 هزار و 500 تومان برسد.

با این حال، سومین عبور کانالی دلار و نزدیک شدن آن به کانال بالاتر در آبان‌ماه در فاصله زمانی کمتری رخ داد. شاخص ارزی که در آبان برای بار دوم وارد کانال 3 هزار و 600 تومان شده بود، نه‌تنها به سرعت به انتهای این کانال نزدیک شد؛ بلکه در 28آبان به‌صورت مقطعی وارد کانال 3 هزار و 700 تومان شد. به این ترتیب، شیب افزایشی دلار و بالا رفتن آن از کانال قیمتی که در آن حضور داشت، در آبان‌ماه سرعت بیشتری نسبت به سایر ماه‌های سال داشت تا به سرعت به آستانه کانال 3 هزار و 700 تومان برسد. در این شرایط برخی فعالان اعتقاد دارند که دلار پشت این کانال باقی خواهد ماند، کما اینکه این ارز مدت زمان زیادی در آستانه کانال 3 هزار و 500 تومان قرار داشت، ولی تا چند ماه پشت آن باقی ماند. این در حالی است که گروه دیگری از فعالان اعتقاد دارند قیمت به سرعت از کانال 3 هزار و 700 تومان عبور خواهد کرد. به گفته این عده، تمام متغیرهای بنیادی از ماندن دلار پشت خط 3 هزار و 700تومان حمایت نمی‌کنند، در نتیجه ورود آن به کانال یادشده دشوار نخواهد بود.