دومین همایش ملی تعامل صنعت و دانشگاه پس از برگزاری آیین افتتاحیه، چهار پانل تخصصی، تدوین سند تعامل صنعت و دانشگاه، قرائت بیانیه و تجلیل از مقالات برتر در مراسم اختتامیه، به کار خود پایان داد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، در این همایش دو روزه که با استقبال کم نظیر صنعتگران و دانشگاهیان همراه بود، راهکارهای ایجاد و توسعه روابط بین دانشگاه و صنایع بررسی شد.
رییس اتاق کرمان: توسعه اقتصادی بدون نگاه علمی به نتیجه نمی رسد
در مراسم افتتاحیه این همایش رییس اتاق کرمان به عنوان میزبان برنامه، محورهای همایش را تبیین و مهمترین آن را رسیدن به راهکار مشکل “عدم تامین نیروی متخصص برای توسعه اقتصادی کشور در سالهای گذشته” عنوان کرد.
محسن جلال پور با بیان اینکه اکنون در اتاق کرمان سوال “چگونگی پیوند صنعت و دانشگاه” روی میز است خاطرنشان کرد: امروز علم به تنهایی راه به جایی نمی برد و توسعه اقتصادی بدون نگاه علمی به نتیجه نمی رسد.
وی با طرح این سوال که عامل پیوند این دو چیست و چرا تا کنون موفق نبوده ایم؟ اظهار کرد: ما بایستی علم را به فناوری، فناوری را به صنعت و صنعت را به تجارت وصل و این زنجیره را کامل کنیم.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان بیان کرد: برای تبدیل علم به فناوری پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی و برای تبدیل فناوری به صنعت پارک های علم و فناوری و مراکز رشد و برای اینکه همه این ها را به تجارت گره بزنیم شرکت های دانش بنیان را داریم.
جلال پور با اشاره به وجود 33 پارک علم و فناوری، 148مرکز رشد و 200 موسسه آموزشی در کشور، اذعان داشت: با این وجود، این سوال ها مطرح می شود که چرا تعامل خوبی بین دانشگاه و صنعت وجود ندارد، آیا این مراکز کار خود را بخوبی انجام نداده اند؟ و یا اینکه ماموریت های وزارت علوم چیست تا بتوانیم نیروی انسانی متخصص را به صنعت پیوند بزنیم.
وی در ادامه به بیان این ماموریت ها پرداخت و افزود: شناسایی مزیت های نسبی و قابلیت ها برای آینده نگری و معرفی آنها به واحدهای تولیدی، ارائه پژوهشها بر اساس اولویت ها و ارتقا و توسعه تحقیقات کاربردی، ایجاد همسویی میان فعالیت های آموزشی و صنعت و تقویت دانشگاهی و بخش های فرهنگی و اقتصادی از جمله این ماموریتهاست.
وی با اشاره به فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه لازمه رسیدن به رشد اقتصادی، رشد مراکز دانش بنیان است خاطرنشان کرد: چهار میلیون و 400 دانشجو در دو هزار و 200 موسسه کشور در حال تحصیل هستند و رتبه ایران در بحث های نانو، انرژی هسته ای و فضا 17 تا 20 است و سهم تولید علم ایران در جهان 1.6 درصد است.
وی تعداد وجود اختراع یعنی همان تبدیل علم به فناوری در استان را 28 اختراع دانست و گفت: این آمار سالانه در کشورهای کره 506 برابر، در هند دو برابر، عربستان بیش از شش برابر و ترکیه دو برابر ایران است و در اینجاست که ضعف و قوت خود را نشان می دهد.
نایب رییس اتاق ایران، عدم حمایت کامل از شرکت های دانش بنیان، کاهش مداوم بودجه علم و فناوری، نگاه تحصیلات محور به نخبگان و عدم اجرای کامل سند نخبگان را دلیل این ضعف دانست و تاکید کرد: اقتصاد مقاومتی بر پایه اقتصاد دانش بنیان و مردمی محقق می شود.
رییس اتاق ایران: نمی توان بین صنعت و دانشگاه دیوار ایجاد کرد
در ادامه این همایش، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، استفاده از اقتصاد دانش محور به جای رفتن به سمت اقتصادهای تقلیدی و گلخانه ای را برای اقتصاد کشور در شرایط کنونی ضروری دانست و افزود: این مهم و پایداری اقتصاد ما در صورتی محقق می شود که ارتباط بین صنعت و دانشگاه به خوبی و به صورت کاربردی وجود داشته باشد.
غلامحسین شافعی با بیان اینکه این ارتباط مناسب برای توسعه بسیار مهم است و باید به هر شیوه ای این ارتباط بین صنعت و دانشگاه برقرار شود تاکید کرد: امروز نمی توان بین صنعت و دانشگاه دیوار ایجاد کرد زیرا این دو از هم جدا نیستند و باید به این سمت حرکت کنیم.
معاون رییس جمهور: مخترعان می توانند از تسهیلات تا سقف 300 میلیون تومان استفاده کنند
همچنین معاون علمی و فناوری رییس جمهور و رییس بنیاد ملی نخبگان نیز در این همایش گفت: حمایت از پژوهش کاربردی به معنای کارآفرینی است و نباید فراموش کرد که در کشور ما با 50 میلیون تومان می توانیم برای یک جوان شغل ایجاد کنیم.
سورنا ستاری افزود: سرمایه گذاری صورت گرفته در پژوهش را اندک ندانست و با بیان اینکه پژوهش های صنعتی بیش از 50 سال سابقه کار دارد و میلیاردها تومان در این حوزه هزینه اما هنوز تجاری سازی نشده است خاطرنشان کرد: در بخش کشاوری پنج هزار و 500 عضو هیات علمی در کشور وجود دارد داریم اما نمی توانیم در این زمینه تجاری سازی کنیم ضمن اینکه در صنعت نیز وضع به همین گونه است و هنوز نتوانسته ایم خودرویی استاندارد بسازیم.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با اشاره به اینکه اجرای قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی یک قانون بسیار عجیب است، و هنوز نتوانسته ایم آن را وارد جامعه کنیم اظهار کرد: دانشگاههای فناوری باید به عنوان محلی که دانشجو با یک فکر وارد و بعد از دو سال بتواند یک شرکت را تاسیس و کارآفرینی کند مطرح شوند.
ستاری افزود: ما معاونت علمی خود را موظف به ابلاغ این قانون می دانیم اما دادن کمک بلاعوض سم است و در واقع همان کاری است که در پژوهش انجام دادیم و در پژوهش از پژوهشگر نمی خواهیم که نتیجه را بدهد.
وی اظهار کرد: پروژه ها در این معاونت در مرز دانش است که باید برای آن خوب خرج کنیم زیرا باعث اقتدار ملی است اما متاسفانه هزینه های ما در این رابطه بسیار کم است اما در حوزه تجاری سازی باید وام های کم بهره با طول مدت زیاد داشته باشیم و آن را پس دهیم.
رییس بنیاد ملی نخبگان افزود: تقویت کریدورهای تجاری سازی از مهمترین اولوییت های ماست که فقط در زمینه مالی نیست بلکه مشاور می خواهند و حمایت کنیم تا این بازارها در اختیار ما قرار گیرد.
وی با بیان اینکه مخترعان می توانند از تسهیلات تا سقف 300 میلیون تومان استفاده کنند و در این حوزه باید بیشتر به دنبال مقررات زدایی باشیم بیان کرد: برای نخستین بار قرار است اختراع ها در بورس عرضه شود و مخترعان مطمئن شوند در بازاری سالم قیمت گذاری می شود.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور ابراز امیدواری کرد با رویکرد جدید دولت و ابلاغیات رهبر معظم انقلاب روش و شیوه جدیدی در پژوهش داشته باشد و ادامه داد: در 10 سال گذشته کل سرمایه گذاری صورت گرفته در پژوهش به 40 میلیارد تومان نرسیده که باید به این موضوع بیشتر توجه کرد.
استاندار کرمان: برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید به مردم کمک کنیم
در ادامه این همایش استاندار کرمان در سخنانی کوتاه گفت: اقتصاد مقاومتی مد نظر رهبر معظم انقلاب اقتصاد دولتی نیست بلکه مردمی و مال مردم است و باید برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید به مردم کمک کنیم.
علیرضا رزم حسینی افزود: امسال اگر می خواهیم اتفاقی در توسعه کشور بیفتد باید اقتصاد مقاومتی اجرا شود و دولت در این رابطه نقش نظارت، حمایت و برنامه ریزی و کنترل را دارد.
دبیر کل همایش : توسعه در گرو همکاری صنعت و دانشگاه است
سپس، رییس موسسه آموزش و پژوهش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و دبیر کل همایش های سالانه تعامل صنعت و دانشگاه در این همایش گفت: اگر هر دو حوزه صنعت و دانشگاه متکی به دولت و درآمدهای نفتی باشند و به کمک یکدیگر نباشند، در بر روی همان پاشنه گذشته می چرخد.
میرمحمد صادقی با بیان اینکه دانشگاه و صنعت هر دو تولید کننده هستند که دانشگاه علم و صنعت محصول تولید می کند، از این رو اگر این دو نهاد دست در دست هم پیش روند می توانیم به توسعه امیدوار باشیم.
وی با بیان اینکه پیش از ابن هر یک از این دو نهاد به عنوان دو منظومه مجزا فعالیت می کردند تا به هم نزدیک شوند اما تاکنون دانشگاه به کمک صنعت و صنعت به کمک دانشگاه احساس نیاز نمی کرده است، خاطرنشان کرد: ورود دولت در این چرخه باعث وجود این احساس بی نیازی شده و یکی از موارد مهم در این همایش ها ورود اتاق بازرگانی است که این مهم باید به فال نیک گرفته شود.
میرمحمدصادقی، با اشاره به اینکه برگزاری این همایش در استان های مختلف می تواند تاثیرات کاربردی تری به این همایش ها دهد و بحث پیامدها و دنباله های همایش نیز مسئله مهم دیگر است، افزود: در این همایش با توجه به اقتصاد دانش بنیان، موانع و مشکلات این مسیر بررسی و رتبه بندی می شود، بهبود فضای کسب و کار، حکمرانی خوب، انتقال فناوری، اقتصاد مقاومتی، آمایش سرزمین، اقتصاد دانش بنیان و به دنبال ارائه یک مدل بر اساس الگوی اسلامی و ایرانی برای تعامل صنعت و دانشگاه هستیم.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی یزد از همایش اول گزارش داد
دیگر سخنران این همایش، از تشکیل کمیتهای برای تعامل بیشتر صنعت و دانشگاه در همه استان ها خبر داد و گفت: اتاق یزد به پیشنهاد اتاق ایران در سال 92 اولین همایش ملی تعامل صنعت و دانشگاه را برگزار کرد تا این ارتباط بیشتر فراهم شود و در راستای اهداف توسعه کشور گام بردارد.
محمدرضا قمی به دستاوردهای نخستین همایش تعامل صنعت و دانشگاه که در یزد برگزار شد پرداخت و با بیان اینکه در اولین همایش 40 مقاله دریافت شد و امسال در کرمان 100 مقاله واصل شده است گفت: تفاهم نامه ای با دانشگاه های یزد در زمینه کارورزی برای دانشجویان در نساجی، پلیمر و سایر صنایع در نظر گرفته شد که کار خود را در واحدهای صنعتی آغاز کردند.
قمی بیان کرد: برای 200 دانشجو پرونده علم و کار در اتاق و دانشگاه تشکیل شده تا در این حرکت ها از آغاز تحصیل تا زمان فارغ التحصیلی همراه این دانشجویان باشیم.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان یزد افزود: در مجموع در صنایع قالب این استان مانند نساجی و کاشی و سرامیک مسائل و مشکلات را با هیات های علمی در میان گذاشتیم و اساتید حضور یافتند و قراردادهایی منعقد شد که برای کادر علمی و صنایع مفید بود.
دبیر غلمی همایش : استان کرمان از نظر مزیت های نسبی منحصر بفرد است
اما دبیر علمی دومین همایش ملی تعامل صنعت و دانشگاه در این مراسم گفت: اتکا به اقتصاد دانش محور و دانش بنیان و استفاده بهینه از سرریزهای تکنولوژی دلایل پایداری اقتصاد و توسعه است.
سید عبدالمجید جلایی، صنعت تاخیری را یکی از موانع تعامل دانشگاه و صنعت عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه آموزش یک تقاضای اجتماعی، ساختار نظری آن خاص و بخش اقتصادی آن کمرنگ است این مسئله نیز دومین مانع تعامل صنعت و دانشگاه است.
وی بحث سوم را فضای حاکم بر جامعه عنوان و بیان کرد: تورم و بی ثباتی نرخ ارز ریسک فعالیت های دانشگاهی را افزایش می دهد و این سه مورد موانعی برای تعامل صنعت و دانشگاه است.
وی تاکید کرد: استان کرمان از نظر مزیت های نسبی منحصر بفرد است و 40 درصد این مزیت های نسبی پیوسته و مداوم و 20 درصد مزیت ها بین المللی است که در کشور چنین استانی را با این همه مزیت نداریم.
جلایی، با اشاره به اینکه صد هزار دانشجو در استان فعال هستند، اظهار کرد: از نظر مزیت ها استان کرمان از سطح متوسط کشور بالاتر است.
دبیر علمی دومین همایش ملی تعامل صنعت و دانشگاه افزود: شاخص تغییرات ساختاری که بر اساس آن حرکت اقتصاد را از کشاورزی به صنعت و از صنعت به خدمات می برد در استان کرمان 0.3 است که با توجه به مزیت های نسبی استان این عدد در شان کرمان نیست و تعامل صنعت و دانشگاه می تواند این عدد را بالا ببرد و به حدود 0.7 برساند که بالارفتن این عدد به توسعه منجر می شود.
وی ادامه داد: همچنین شاخص ضریب اشتغال جز خدمات در استان کرمان 0.01 است که یکی از چالش های بسیار جدی در این مورد حلقه مفقوده صنعت و دانشگاه است.
جلایی تصریح کرد: 100 مقاله حول محورهای همایش به دبیرخانه رسیده که 24 مقاله در حوزه های مشخص دانشگاه قرار است مطرح شود.
نایب رییس اتاق ایران: دفتر دانشگاه در اتاق کرمان راه اندازی می شود
سرانجام پس از برگزاری مراسم افتتاحیه و ایراد سخنان مقامات، اساتید و صاحب نظران و برگزاری چهار پانل تخصصی، همایش تعامل صنعت و دانشگاه به مرحله اختتامیه و معرفی مقالات برتر رسید.
نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این مراسم از راه اندازی دفتر دانشگاه در اتاق کرمان راه اندازی و عدم محدودیت در عضویت دانشجویان خبر داد و گفت: همچنین شورای گفت و گوی صنعت و دانشگاه راه اندازی می شود و انتظار داریم فعالان اقتصادی در دانشگاه ها و دانشگاهیان در صنعت حضور داشته باشند.
محسن جلال پور با بیان اینکه تاکنون پنج استان برای برگزاری سومین همایش ملی تعامل صنعت و دانشگاه در سال آینده اعلام آمادگی کرده اند، گفت: مقالات خوبی در این همایش ارایه شد و قبل از آن به آنچه احساس نیاز کردیم فراخوان دادیم که 100 مقاله به دبیرخانه همایش رسید.
وی ادامه داد: همه مقالات و فضای این همایش نشان داد که تعامل بین صنعت و دانشگاه آنگونه که باید وجود ندارد و همه این نیاز را جدی گرفته بودند.
وی تصریح کرد: در این مقالات بر بومی سازی با تاکید بر مسائل منطقه ای، کم کردن فاصله بین صنعت و دانشگاه، ضرورت تغییر نگاه ها در تمامی رده های آموزشی، آمایش سرزمین، نقش و اهمیت حکمرانی خوب، تحریم ها و محورهایی که دانشگاه می تواند کمک کند و نگاه به تجربه های سایر کشور تاکید شده بود.
جلال پور بر ضرورت اصلاح برخی نگاه ها در کشور و جایگزینی نگاه علمی تاکید کرد و گفت: امروز با اتکا به علم و دانش و توان کارشناسی می توانیم رقابت اقتصادی داشته باشیم.
وی تاکید کرد: با توجه به شرایط اقتصادی جهان و ایران از این پس صنعت و دانشگاه بیشتر به یکدیگر نیاز پیدا خواهند کرد.
در ادامه از سرفصل های سند استراتژی تعامل صنعت و دانشگاه رونمایی شد که سرمایه انسانی و اجتماعی، آموزش، پژوهش و فناوری، تجاری سازی، کارآفرینی و سازماندهی و مدیریت ارتباط صنعت و دانشگاه از جمله آن است.
در پایان این آیین، از ارایه کنندگان مقالات برتر و همچنین حامیان مالی این همایش تجلیل و بیانیه ای در هشت بند قرائت شد.
گفتنی است 580 متر مربع فضای نمایشگاهی از توانمندیهای اقتصادی و دستاوردهای دانشگاهی در حاشیه این همایش برپا شده بود. همایش ملی تعامل صنعت و دانشگاه هر سال توسط یکی از اتاق های بازرگانی کشور برگزار می شود که استان کرمان پس از یزد میزبان دومین همایش روزهای 27 و 28 فروردین 1393 بود.