EN

دیدگاه فعلی جامعه ایران باید نسبت به بازرگانان تغییر کند

در نشست جمعی از فعالان اقتصادی با موضوع اقتصاد از دیدگاه نهج البلاغه ، بر لزوم تغییر دیدگاه فعلی جامعه ایران نسبت به کارافرینان  و سرمایه گذاران  تاکید شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق کرمان در ابتدای این نشست محسن رشید فرخی عضو هیات رییسه اتاق کرمان فرا رسیدن عید فطر را تبریک گفت و قبولی عبادات جمع حاضر را از درگاه خداوند متعال خواستار شد .

وی برگزاری نشست هایی از این دست را زمینه ای برای آشنایی و بهره برداری اعضا و فعالان اقتصادی استان با مبانی نظری و عملی دین اسلام در خصوص اقتصاد دانست و خواستار استمرار آن شد.

در ادامه  دکتر آقا ملایی عضو هیات علمی دانشگاه به بیان وصفی از اوضاع اقتصادی در صدر اسلام پرداخت.

آقا ملایی در ابتدای صحبت های خود با اشاره به این نکته که امام علی (ع) نیز در معرض تهمت هایی برای ثروت خود بودند و ایشان نیز وجود این ثروت را لازمه حمایت از شیعیان آن زمان می دانستند ،  افزود : امام علی (ع) در فرمایشی اعلام می کنند که تنها صدقه اموال ایشان می تواند همه ی طایفه بنی هاشم را در آن زمان بی نیاز نماید.

وی در ادامه تاکید کرد : امروزه نیز پرداخت حقوقی همچون خمس و زکات و حق امام از طرف سرمایه داران و کارآفرینان باعث برآورده شدن نیازهای پنهان و امور خیریه جامعه است.

وی تصریح کرد : در زمان ولایت حضرت امام جعفر صادق (ع) نیز صحبت ها و حاشیه هایی بر اموال ایشان وارد بود .

عضو هیات علمی دانشگاه افزود : وقتی که این صحبت ها و نمونه ای از تهمت ها به ایشان عرضه شد ، رییس مذهب شیعه فرمودند : این ثروت من را ناراحت نمی کند.

 

دکتر آقا ملایی در ادامه با اشاره به احادیث و روایات متعددی در زمینه اقتصاد ، نقش این پارامتر راهبردی در جامعه را تبیین کرد . خلاصه ای از صحبت های وی را در زیر می خوانید:

اهمیت اقتصاد در همه ی ابعاد زندگی بشر مشهود است . در قرآن دو محور اصلی به عنوان قوام و سامان بخشی امت مطرح شده است که یکی کعبه و بیت الله الحرام و دوم مال و ثروت است.

اهمیت اقتصاد تا آن جاست که جامعه ای که پشتوانه مناسب اقتصادی نداشته باشد ، امنیت هم نخواهد داشت .

حضرت علی (ع) در فرازهایی از توصیه های خود به مالک اشتر نیز در خصوص کارآفرینان و بازرگانان مطالبی را عنوان فرموده اند.

علی (ع) می فرمایند : مالک ! توجه داشته باش اینها ( تولید کنندگان و بازرگانان ) انسان های آرامی هستند و چون اهل رشد عقلی هستند آدم های معقولی هستند . هیچ ترسی از ستیزه جویی این گروه نداشته باش . اینها اهل آرامش و آشتی هستند و اهل فتنه انگیزی نیستند. هیچ بخشی از جامعه نمی تواند بدون اتکای به همت این گروه روی پای خود بایستد و توجه داشته باش که حرمت مال مسلمان مانند حرمت خون مسلمان است .

در کتاب خصال از شیخ صدوق امده است : اگر عوامل موثر بر رزق انسان ها بر ده پایه استوار باشد 9 پایه ی آن تجارت است .

همه ی ائمه و بزرگان دین فعالیت تجاری و تولیدی داشته اند و در تجارت سرمایه گذاری می کرده اند و در روایات متعددی آمده است که تجارت وسیله ی زدودن غم ها و سختی هاست .

تجارت باعث رشد عقلی می شود چون علم و تجربه در کنار هم در تجارت به کار گرفته می شوند.

صنعت نیز از عوامل پویایی اقتصاد است .

امام علی (ع) می فرمایند: بالاترین پشتوانه برای یک جامعه ، صنعت است و بالاتر از صنعت ، کیفیت آن است . و در جایی دیگر می فرمایند : جامعه ای که در آن صنعت و تجارت رونق داشته باشد ، عفت و پاکدامنی آن جامعه محفوظ خواهد ماند.

همچنین امام اول شیعیان فرموده است : خداوند اسباب رزق مردم را در فعالیت های اقتصادی و اشتغال آفرینی گذاشته است.

با در نظر گرفتن دو حدیث اخیر که اول بر این نکته تامید دارد که در امر تجارت دانش و تجریه در کنار هم به کار گرفته می شوند و دوم این که صنعت بالاترین پشتوانه برای هر جامعه ای است ، حدیث سومی وجود دارد که اعلام می کند خداوند کسی را که تلاش و تدبیر و خرد خود را برای ایجاد پشتوانه ای رفیع برای جامعه خود صرف می کند  ، دوست دارد.

در خصوص یاد گرفتن علوم از بیگانگان نیز آمده است حضرت علی (ع) در یکی از جنگ های خود در حال گذر از سرزمین دشمنان اسلام ، به عمار یاسر امر کردند تا به میان مزرعه ای بروند که عده ای از کفار و طرفداران دشمن در حال کشت و زرع بودند.

امام (ع) به عمار فرمودند : اینها در حال استفاده از روش های جدیدی هستند . به میان آن ها برو و یاد بگیر چگونه کار می کنند و دانش آن ها را برای کار در مزارع مدینه به دیگران بیاموز.

امام اول شیعیان دارای جاذبه در حد اعلای آن و دافعه در حد ضرورت بودند.

جاذبه علی (ع) در اقتصاد بسیار حایز اهمیت است . نظر اسلام این نیست تا به عده ای که مشغول تجارت حلال و کارآفرینی و ایجاد اشتغال هستند شرایطی تحمیل شود تا این که تاب ماندن در بلاد مسلمین را از کف بدهند و مملکت را ترک کنند. به طور کلی در حالت عادی تهمت زدن در اسلام گناه و مزموم است.