EN

رئیس اتاق ایران در همایش تجاری ایران و مجارستان: رویکرد ایران برقراری روابط بین المللی بلندمدت و هدفمند است

رئیس پارلمان بخش خصوصی کشور در همایش تجاری ایران و مجارستان که با حضور نخست وزیر، رئیس اتاق بازرگانی، پنج تن از وزرای اقتصادی و هیأت تجاری مجارستان برگزار شد، این روزها را فرصتی برای کشورهای اروپایی دانست تا کمرنگ شدن حضور خود در بازار ایران را جبران کنند.

به گزارش روابط عمومی اتاق ایران، «محسن جلالپور» رئیس اتاق ایران در این همایش از آغاز دوران جدید در اقتصاد کشور سخن گفت و تصریح کرد: فعال شدن بخش خصوصی ایران در دوران تحریم اتفاق افتاد و به دلیل فشارهای ناشی از تحریم، کشور همه قوا و ظرفیت‌های خود را مورد بهره‌برداری قرار داد، به همین دلیل امروز در مسیر توسعه، بخش خصوصی ملاک قرار گرفته است. وی واگذاری امور اجرایی در اقتصاد به بخش خصوصی را نشان از شروع دوران جدید در ایران توصیف کرد و گفت: امروز به دوستان اروپایی خود می‌گویم برای حضور در بازار ایران به همکاری‌های بلندمدت و هدفمند بیندیشند و به ایران به عنوان یک پایگاه امن در منطقه بنگرند.

رئیس اتاق ایران در ادامه به سابقه همکاری دو کشور طی سال‌های گذشته اشاره کرد و افزود: در آن سال‌ها همکاری بین ایران و مجارستان به زمینه کشاورزی و ماشین‌آلات مورد استفاده در این حوزه محدود می‌شد؛ امروز به فکر آن هستیم تا در حوزه‌های جدید زمینه را برای همکاری‌های مشترک فراهم سازیم. تولید مشترک و امکان صادرات آن به کشورهای همسایه ایران به دلیل دسترسی آسان، فرصتی منحصر به فرد برای مجارستان به شمار می‌آید. جلالپور ایران را کشوری رو به جلو در زمینه بهره گیری از نوآوری‌ها و تکنولوژی روز دنیا در منطقه معرفی کرد و ادامه داد: تکنولوژی‌های زیست محیطی، ارتقای بهره‌وری، حفظ محیط زیست، تصفیه پسآب‌ها، آبیاری و کشت گلخانه‌ای از جمله زمینه‌هایی بشمار می‌آیند که شرکت‌های ایرانی برای فعالیت در این حوزه‌ها به دنبال شرکای اروپایی هستند.

رئیس پارلمان بخش خصوصی مشارکت فعالان اقتصادی مجارستان در تکمیل پروژه‌های نیمه تمام را فرصتی دیگر برای این کشور به منظور حضور در بازار ایران برشمرد و تأکید کرد: خوشبختانه در زمینه توسعه روابط اقتصادی با مجارستان اقدامات خوبی صورت گرفته است؛ برخی از استان‌های ایران قراردادهای همکاری با تعدادی از شهرهای مجارستان به امضا رسانده‌اند، یادداشت تفاهم همکاری بین اتاق‌های دو کشور، اتاق ایران و خانه ملی مجارستان به امضا رسید، از سوی دیگر سه شرکت ایرانی و مجارستانی با یکدیگر تفاهم‌نامه همکاری منعقد کردند که همه این‌ها بیانگر شروعی دوباره در مناسبات اقتصادی بین دو کشور است. براساس اظهارات جلالپور شورای مشترک ایران و مجارستان نیز در آینده‌ای نزدیک کار خود را آغاز خواهد کرد.

مجارستان در پی بهره گیری حداکثری از فرصت های اقتصادی ایران است

در ادامه «ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان حضور هیأت اقتصادی این کشور را با این حجم نشانگر میزان علاقه دولت و بخش خصوصی مجارستان به احیای روابط خود با ایران برشمرد و گفت: 27 سال از زمان حضور نخست وزیر مجارستان در ایران می‌گذرد و حال با این حجم از افرادی که در هیأت حضور دارند به دنبال جبران گذشته هستیم. وی در رابطه با برنامه دیدارهای این هیأت در ایران توضیح داد: امروز با معاون اول رئیس جمهور دیدار داشتیم. فردا نیز با رهبر ایران، رئیس جمهور و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام دیدار خواهیم داشت.

اوربان در ادامه با تبریک به ایران برای پشت سر گذاشتن دوران تحریم، تأکید کرد: خرسندیم از اینکه ایران توانست در این دوران توان و انرژی خوبی جمع کند و امروز زمان آزاد شدن این انرژی فرا رسیده است. از طرف دیگر فرصت‌های بی‌نظیری برای مجارستان به منظور توسعه روابط اقتصادی خود با ایران ایجاد شده است. نخست وزیر مجارستان از برنامه‌ریزی ایران و این کشور برای تشکیل پنج کارگروه مشترک خبر داد و گفت: صنایع پتروشیمی و تکنولوژی‌های مدرن در این حوزه از جمله مزیت‌های کشور مجارستان به حساب می‌آید که همین موضوع موجب شد اولین کارگروه مشترک خود را با ایران به بخش انرژی و همکاری‌های نفتی و گازی اختصاص دهیم؛ حضور در برنامه هسته‌ای ایران و آموزش کارشناسان هسته‌ای از دیگر بخش‌هایی هستند که مجارستان در آن‌ها آمادگی همکاری با ایران را دارد.

براساس اظهارات اوربان، مدیریت و تصفیه آب، ICT، صنعت داروسازی و بهداشت، کشاورزی و همکاری در زمینه آموزش عالی از دیگر حوزهایی هستند که قرار شد با تشکیل کارگروه مشترک، زمینه را برای گسترش همکاری‌های اقتصادی بین دو کشور فراهم کنند. وی استفاده از منابع مالی و بانکی برای توسعه روابط اقتصادی بین ایران و مجارستان را منوط به لغو کامل تحریم‌ها دانست و تأکید کرد: منابع مالی برای استفاده در این بخش آماده است و به محض ارائه مدل‌ها می‌توانیم از این منابع استفاده کنیم. از طرف دیگر تشکیل اتاق مشترک بازرگانی مجارستان و ایران نیز در دستور کار قرار گرفته است.

تأکید بر همکاری سودمند دو طرفه

دوشان اولا، رئیس اتاق ملی مجارستان گفت: برقراری همکاری سودمند دو طرفه هدف اصلی این نهاد از حضور در ایران است. رئیس اتاق ملی مجارستان هدف از ایجاد این نهاد را توسعه همکاری‌های تجاری بین‌المللی و مجموعه‌ای از فعالیت‌های بازاریابی و آموزشی عنوان و بر استفاده از این ظرفیت‌ها در راستای توسعه همکاری‌ها با ایران تأکید کرد. اولا از تأسیس شورای تجاری ایران و مجارستان در آینده‌ای نزدیک خبر داد و افزود: در گذشته، مجارستان شریک تجاری ایران در منطقه بوده است و امیدواریم دوباره به جایگاهی مطلوب در روابط تجاری دو کشور برسیم.

رئیس اتاق ملی مجارستان با اشاره به اینکه در ایران زمینه‌های بسیاری برای همکاری وجود دارد، تأکید کرد: می‌خواهیم به توسعه اقتصاد ایران کمک کنیم. اولان بخش‌های کشاورزی، ماشین‌سازی و فناوری‌ را از زمینه‌های همکاری دو طرف برشمرد. این عضو هیئت تجاری مجارستانی همچنین حوزه نیرو، ساخت و ساز، راه‌سازی، قطعه‌سازی ماشین، جنگلداری، داروسازی و نانو را از زمینه‌هایی عنوان کرد که در آنها طرفیت همکاری دو جانبه وجود دارد.

تنش زدایی و توسعه مناسبات اقتصادی، رویکرد دولت یازدهم

در ادامه ولی الله افخمی راد، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، رویکرد دولت آقای روحانی طی دو سال اخیر را تنش زدایی و توسعه مناسبات اقتصادی با کشورهای جهان دانست و گفت: تاکنون هیأت های بسیاری از کشورهای اروپایی به ایران سفر کرده اند و آمادگی خود را برای توسعه مناسبات تجاری ابراز کرده اند که حضور همزمان هیأت ایتالیایی و همچنین لبنانی، گواه این موضوع است. رئیس سازمان توسعه تجارت با اعلام اینکه رویکرد جدید تجاری ایران، بازار در مقابل بازار است، تشریح کرد: ما به‌دنبال تغییر صادرات کالایی خود به‌ سمت کالاهایی با ارزش افزوده بالاتر بوده‌ایم و در این زمینه آماده همکاری با مجارستان هستیم.

وی ادامه داد: مجارستان با اعزام هیئت‌های اقتصادی مختلف به ایران علاقه‌مندی خود را برای سرمایه‌گذاری در ایران نشان داده است. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: امروز به غیر از هیئت مجارستان هیئت هایی از ایتالیا و لبنان نیز در ایران حضور دارند. رئیس سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: ایران با داشتن منابع غنی انرژی، آلومینیوم و همچنین موقعیت ممتاز ایران در منطقه و ثبات و امنیت بی‌نظیر کشور و نیروی کار جوان تحصیلکرده ظرفیت بالایی برای همکاری‌های مشترک اقتصادی دارد.

افخمی‌راد یادآور شد: ایران برای تبدیل شدن به هاب صادراتی منطقه از شرایط مناسبی برخوردار است، زیرا اطراف ایران بازارهای مناسبی برای صادرات محصولات تولید شده وجود دارد. وی تصریح کرد: تحریم‌ها با وجود اینکه محدودیت‌هایی برای ایران ایجاد کرد، اما توانستیم با تکیه بر توانمندی‌های داخلی خود پیشرفت‌های زیادی در برخی از بخش‌های اقتصادی به دست آوریم.

رویکرد جدید تجاری ایران بازار در مقابل بازار است

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران یادآور شد: در این سال‌ها صادراتی در بخش‌های کشاورزی، صنعت، صنایع دستی و کالای خام داشتیم که امیدواریم در سال‌های آینده بیشتر به سمت کالاهای با ارزش افزوده مانند نانوتکنولوژی، ساختمان و مواردی با تکنولوژی بالا حرکت کنیم. افخمی‌راد تأکید کرد:‌ حجم تجارت ما سال گذشته 150 میلیارد دلار کالا و خدمات بود که سهم نفت خام از این میزان کمتر از 20 درصد بود.

وی ادامه داد: در حال حاضر رویکرد تجارت ایران برد – برد یا بازار در مقابل بازار است که این امر باید به‌گونه‌ای پیش رود که کشور در زنجیره‌ کالاهای صادراتی با ارزش افزوده بالاتر قرار گیرد. این مقام مسئول گفت:‌ وزارت صنعت در روزهای اخیر، سند راهبردی توسعه صنعت را منتشر کرده که به موجب آن در برخی از مفاد برای 10 سال آینده برنامه ریزی شده و برای برخی رشته‌های صنعتی نیز، پیشرفت خوبی دیده شده است. افخمی‌راد یادآور شد: براین اساس صنعت خودروسازی کشور باید از تولید 1.5 میلیون خودرو به 3 میلیون، صنایع پتروشیمی از 58 میلیون تن به 130 میلیون تن، صنایع فولاد از 24 میلیون تن به55  میلیون تن، آلومینیوم از نیم میلیون تن به 1.2 میلیون تن در سال افزایش پیدا کند. 

در پایان رئیس سازمان توسعه و تجارت ایران اظهار کرد: ایران و مجارستان در بخش‌های مختلف تولید و خدمات سرمایه‌گذاری، اعزام و پذیرش هیئت‌های تجاری همکاری‌های مشترک خواهند داشت اما میزان همکاری‌های تجاری ایران و مجارستان 35 میلیون دلار است که رقم ناچیزی به حساب می‌آید