رئیس اتاق کرمان گفت: احیای فرش با ادامه دادن شیوه ها و دیدگاه های گذشته امکان پذیر نیست و نگرش و روش نو نیاز دارد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، سیدمهدی طبیب زاده در نودمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی مسائل و مشکلات صنعت فرش استان کرمان افزود: خوشبختانه در حال حاضر استاندار کرمان، رئیس کل دادگستری استان و رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، اهمیت ویژه ای برای فرش استان و احیای آن قائل هستند که امیدواریم با توجه به آشنایی کامل مسئولان به مسائل مختلف این حوزه، بتوان به نتایج خوبی رسید.
وی به نمایشگاه بین المللی فرش دستباف تهران که اوایل شهریورماه جاری برگزار شد، اشاره کرد و ادامه داد: اتاق کرمان از حضور فعالان حوزه فرش استان برای شرکت در این نمایشگاه مانند سال های گذشته حمایت کرد و امیدواریم در سال های آینده بتوان به جای غرفه، یک سالن در این نمایشگاه را به فرش کرمان اختصاص داد. طبیب زاده، با اشاره به اینکه برخی زیرساخت های لازم برای صادرات فرش از کرمان فراهم نیست، بیان کرد: در بیش از 10 سال گذشته فقط دو محموله فرش از کرمان صادر شده و اگر صادرات دیگری بوده از گمرکات سایر استان ها انجام شده است.
انتقاد استاندار کرمان از رئیس مرکز ملی فرش ایران
در ادامه این نشست استاندار کرمان ضمن انتقاد از”فرحناز رافع” رئیس مرکز ملی فرش ایران، که برای این جلسه دعوت شده بود اما حضور نیافت، گفت: ایشان 4 سال در این مسئولیت فعالیت دارند اما هنوز به کرمان سفر نکرده و وزارت صنعت، معدن و تجارت باید کسی را مسئول این مرکز بگذارد که حداقل فرق بین فرش و گلیم را بداند. محمدمهدی فداکار، اظهار کرد: با توجه به اینکه می توان اشتغال بسیاری در صنعت فرش ایجاد کرد، دولت نباید در حوزه فرش مانع ایجاد کند بلکه باید با رفع موانع، به ساماندهی فرش کمک کند زیرا این صنعت می تواند خانگی و درآمدزا باشد.
وی افزود: روزی مهمترین صادرات کشور پس از نفت، قالی بود و نرخ این محصول با قیمت نفت و طلا تغییر می کرد، ضمن آنکه کالای مهم صادراتی و اثرگذار در اقتصاد کشور محسوب می شد اما متاسفانه اکنون این شرایط نامناسب را دارد. استاندار کرمان در ادامه برای توسعه صنعت فرش راهکارهایی را ارائه و بیان کرد: بحث فروش، بازاریابی و آموزش در تولید فرش ضروری است و همچنین شرکت فرش کرمان باید به کرمان برگردد و در اختیار این استان قرارگیرد؛ این شرکت به علت بدهی به وزارت صمت برگشته و ما حاضر به تسویه حساب این بدهی هستیم.
فداکار، با اشاره به اینکه در حال حاضر ما واقعا بافنده نداریم و ۳۰ سال دیگر شاید کسی اصلا قالی بافی بلد نباشد، خاطرنشان کرد: این مرکز علاوه بر موزه، می تواند محل شکل گیری آموزش و فروش باشد. وی تصریح کرد: انجام کار پژوهشی در صنعت فرش کرمان ضروری است و در این زمینه مصالح، بافت و فرهنگ، آداب و رسوم قالی بافی کرمان مستندنگاری می شود که هزینه آن را از محل اعتبارات متمرکز پژوهشی پرداخت می کنیم. استاندار کرمان با بیان اینکه فرش کرمان باید به صنعت تبدیل شود و در این زمینه شیوه های قدیمی شاید پاسخگو نباشد، افزود: از طراحان فرش غفلت شده و عمدتا از این استان رفته اند اما دانشگاه شهید باهنر کرمان در اقدامی ارزشمند بر روی ۲ تا سه هزار طرح قالی کار کرده که امیدواریم بزودی این پروژه رونمایی شود.
از فرش راور حمایت کنیم
رئیس کل دادگستری استان کرمان نیز در این نشست گفت: فرش شهرستان راور برند فرش استان کرمان محسوب می شود و نامگذاری راور به نام شهر جهانی به درد قالی بافی، تولید کننده و فروشنده نمی خورد و ما باید از صنعت فرشی که سال ها حرف نخست را می زد، حمایت کنیم وگرنه روز به روز شاهد افول فرش استان کرمان و راور خواهیم بود. حجت الاسلام ابراهیم حمیدی افزود: در حال حاضر به دلیل نبود بافنده فرش به ندرت پیش می آید که قالی بافی در منزلی رواج داشته باشد و همچنین کارگاه قالی بافی آستان قدس در راور به دلیل نبود بافنده، یک سال پیش تعطیل شد.
وی ادامه داد: قالی بافی یکی از سخت ترین مشاغل است و قالی بافان با مشکلات جسمانی بسیاری روبرو می شوند و به همین دلیل جوانان به این شغل روی نمی آورند. حجت الاسلام حمیدی، با اشاره به اینکه قالی بافی در روستاها نیاز به اعتبار و هزینه اولیه دارد و مردم پولی ندارند و کسی نیز این اعتبار را تامین نمی کند، افزود: اگر می خواهیم تحولی در صنعت فرش ایجاد شود باید ابتدا مشکلات این حوزه را رفع کنیم و با پشت میز نشینی مشکلی رفع نخواهد شد.
اهمیت احیای تجارت خارجی فرش
در ادامه این نشست رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اولین و مهمترین بحث در هر محصول تجارت آن است، گفت: باید در حوزه تجارت داخلی فرش یک مرکز تجاری برای برگزاری نمایشگاه دائمی فرش در مرکز استان ایجاد و ساختار سنتی به مدرن تبدیل شود.
محمدرضا پورابراهیمی، تصریح کرد: در رابطه با تجارت خارجی فرش نیز گفت: با توجه به شناسایی کشورهای هدف صادراتی این محصول، سلیقه مردم در بازارهای مختلف بررسی و طرح ها، نقشه ها و بافت های فرش بر اساس آن ها تهیه و انجام شود تا بتوان دوباره تجارت خارجی فرش را احیا کرد. وی ادامه داد: همچنین می توان با دعوت از سفرای کشورهای خارجی در ایران و سفرای ایران در کشورهای مختلف و امضای تفاهم نامه همکاری ویژه فرش، به این موضوع نیز کمک کرد.
کرمان جایگاه فرش بافی خود را از دست داده است
در ادامه این نشست استاد دانشگاه و عضو کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق کرمان، گفت: فرش کرمان تا چند دهه قبل جایگاه خاصی در حوزۀ برند، تجارت، فروش و تولید داشت، اما امروز در همه بخشها دچار مشکلاتی است. عقیل سیستانی، افزود: نگرانی ما این است که آیندۀ فرش کرمان، مانند شالبافی و ترمهبافی شود زیرا وضعیت کنونی فرش کرمان مناسب نیست و در حالی که در دورانی کرمان همیشه یکی از چهار قطب اصلی و در برخی مقاطع اولین قطب فرش بافی در ایران و حتی دنیا بوده، امروز در بین استانهای کشور جزء آخرینهاست.
وی اظهار کرد: از مهمترین چالشهای فرش کرمان می توان به عدم وجود موزههای تخصصی در استان برای حفظ، نمایش و ترویج اصالتهای گذشته و عدم جمعآوری و حفظ منتخبی از آرشیو تولیدات ارزشمند قدیمی برای نمایش در موزه اشاره کرد که متاسفانه حتی پنج فرش از گذشته درخشان فرش استان را حفظ نکردهایم. سیستانی بیان کرد: هیچ اکسیر جادویی برای رفع مشکلات کنونی فرش وجود ندارد و تنها با برنامهریزی و تلاش میتوان شرایط فعلی را حفظ و با عزم جدی و کمک بخش خصوصی فعالیت های این حوزه را رونق داد.
گفتنی است در این نشست جمعی از فعالان و پیشکسوتان فرش استان به بیان نظرات و پیشنهادات خود پرداختند. همچنین گزارشی با موضوع بررسی مسائل و مشکلات هنر بافندگی استان کرمان ارائه شد.