رئیس اتاق کرمان گفت: برای رفع مشکلات صادرات پسته به بازارهای هدف جهانی باید برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت در نظر گرفت و تمهیداتی ویژه برای صادرات پسته امسال اندیشید.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، سیدمهدی طبیب زاده در پیش جلسه ستاد عالی پسته افزود: باید همه موارد از جمله سلامت محصول، رعایت استانداردهای بین المللی و همچنین مباحث مربوط به تعهدات ارزی صادرکنندگان در نظر گرفته شود تا صادرات پسته با مشکلات کمتری روبرو شود. وی ادامه داد: قوانین مختلف مربوط به تعهدات ارزی در چند سال اخیر موجب خروج صادرکنندگان بزرگ از عرصه صادرات شده و ورود افراد و کارت های بازرگانی جدید نگرانی های بیشتری را ایجاد کرده و حساسیت ها برای رفع تعهد ارزی صادرکنندگان محصولات کشاورزی بیشتر شده است.
طبیب زاده، تصریح کرد: به نظر می رسد که اجرای قوانین تعهد ارزی از سال 1397 تاکنون به جز کاهش صادرات و ضربه زدن به صادرکنندگان بزرگ دستاورد دیگری نداشته است که باید شیوه نامه مشخصی برای تعهدات ارزی پیشنهاد شود. رئیس اتاق کرمان خاطرنشان کرد: درآمد 3 تا 4 میلیارد دلاری صادرات محصولات کشاورزی در مقابل 80 میلیارد دلار صادرات سایر کالاهای غیرنفتی کشور بسیار ناچیز است و می توان این بخش را از رفع تعهدات ارزی معاف کرد که امیدواریم این موضوع مجددا پیگیری شود. وی در بخش دیگری با تاکید بر اینکه باید در تولید محصولات کشاورزی، مصرف آب و بهره وری اصلاحاتی انجام شود، خاطرنشان کرد: تسهیلات کشاورزی برای تولیدکننده و صادرکننده از سوی بانک کشاورزی به عنوان بانک عامل در نظر گرفته شود.
در ادامه رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان با بیان اینکه برخی قوانین مربوط به صادرات پسته باید اصلاح شود، گفت: از مجموعه های مرتبط مانند اداره کل استاندارد تقاضا داریم خدمات خود را متناسب با تقاضای صادرکننده ارائه دهند. سیدمحمدرضا ترابی موسوی، با تاکید بر تولید و صادرات محصول سالم، افزود: در زمان پیک برداشت محصول پسته نمونه برداری و پاسخ آزمون های مختلف آزمایش شده بسیار طولانی است و صادرکنندگان به اجبار به سایر استان ها مانند فارس، هرمزگان و سیستان و بلوچستان مراجعه می کنند.
وی ادامه داد: باید به کشاورزان و باغداران در استفاده از سموم کشاورزی اطلاعات لازم داده شود تا محصول برداشتی با مشکل باقی مانده سموم روبرو نشود. ترابی موسوی، با تاکید بر اینکه امسال تولید محصول پسته مناسب بوده و باید بتوانیم به خوبی این محصول را صادر کنیم، اظهار کرد: برخی سختگیری های مجموعه های مختلف مرتبط با صادرات باعث شده تعداد صادرکنندگان باسابقه و بزرگ استان کاهش یابد.
در ادامه رئیس کمیسیون صادرات اتاق کرمان با بیان اینکه استاندارد صادرات پسته در گذشته پس از برگزاری 40 جلسه و توسط فعالان این حوزه در اتاق کرمان تدوین شد، گفت: در جلسه نهایی برای تصویب این استاندارد مواردی به آن اضافه شد که با شیوه نامه بررسی و تدوین شده مغایرت دارد. محمدعلی محمدمیرزائیان افزود: مغایرت مصوبات کمیته فنی کرمان در بحث تدوین استانداردها با مصوبات جلسه استاندارد ملی را برای کمک به صادرات این محصول و کمک به توسعه استان پیگیری می کنیم. وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تعداد اندکی از محموله های صادراتی برگشت داده شده به کشور مربوط به اتحادیه اروپا بوده است، گفت: عمده صادرات پسته ما به چین و هند صادر می شود که در این کشورها و سایر کشورهای دیگر مشکلی وجود ندارد. محمدمیرزائیان، درخواست کرد که آزمون باقی مانده سموم در محصول پسته مانند آزمون بررسی آفلاتوکسین در این محصول به درخواست صادرکننده و متناسب با بازار هدف مربوطه انجام شود.
مدیرکل جهاد کشاورزی استان کرمان نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه تولید غذای سالم جز معیارهای اصلی همه کشورهاست، گفت: در بخش کشاورزی استان با توجه به کم آبی، رویکرد توسعه کیفیت در نظرگرفته شده و اصلاح باغات درجه سه و چهار پسته در دستور کار قرار گرفته است. داوود بیگلری افزود: 95 درصد کشاورزی استان ظرفیت بخش خصوصی است و پسته ایران را با کرمان، رفسنجان، سیرجان، زرند و… می شناسندکه باید به این حوزه کمک کرد.
وی با تاکید بر اینکه باید در ستاد عالی پسته موارد مختلف در حوزه تولید برای جلوگیری از آسیب به محصول سال آینده بررسی و تصمیم گیری شود، افزود: در حال حاضر مهمترین مسئله صادرات محصول پسته امسال است که باید بتوان آنها را در بازارهای مختلف عرضه کرد. بیگلری، با تاکید بر اینکه صادرکننده را محدود و معذور نکنیم، بیان کرد: باید با تسهیل روند صادرات، به باغداران، کشاورزان و صادرکنندگان و در مجموع بخش زیادی از اقتصاد استان کمک کرد.
گفتنی است این دومین پیش جلسه ستاد عالی پسته بود و قرار است تا زمان برگزاری نشست ستاد عالی پسته کشور با حضور مسئولان کشوری، چندین نشست برای بررسی و نهایی کردن موضوعات حوزه پسته برگزار شود.