رئیس اتاق کرمان گفت: در بررسی های انجام شده، تقاضا برای کالا، اراده جدی و انگیزه همکاری در بین مسئولان کرمان و افغانستان وجود دارد اما حجم کم مبادلات تجاری، حلقه مفقوده ارتباط و همکارهای اقتصادی و بازرگانی بین طرفین است.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، سیدمهدی طبیبزاده در نشست بررسی راهکارهای توسعه همکاری های مشترک اقتصادی و بازرگانی استان کرمان با استان های هرات، قندهار و نیمروز افغانستان، افزود: از سه ماه گذشته همزمان با سفر نخست هیات تجاری افغانستان به کرمان، مشکلات بازرگانان و فعالان اقتصادی مطرح و مذاکرات لازم در خصوص گسترش همکاری ها صورت گرفت اما حل مشکلات به دلیل پیچیدگی های قوانین و مقررات به کندی پیش می رود.
وی با تاکید بر اینکه پیگیریهای جدی و متوالی میتواند به گسترش همکاری ها سرعت ببخشد، ادامه داد: اتاق کرمان برای افزایش حجم مبادلات تجاری خود در خارج از کشور چند بازار هدف را مدنظر قرار داده که یکی از آنها بازار برخوردار و باظرفیت افغانستان است. طبیبزاده اظهار کرد: مشکلات توسعه بازار بین کرمان و افغانستان با مسئولان قضایی استان مطرح شده و آنها نیز حمایت و همراهی خود را برای اطمینان بخشی بیشتر به قراردادهای بین بازرگانان دو طرف اعلام کردهاند.
استقبال از سرمایه گذاری ایرانی ها برای احداث بیمارستان در افغانستان
در ادامه این نشست رئیس اتاق تجارت و صنایع غزنی، افغانستان و ایران را دو کشور با ویژگی های مشترک فراوان و قرارداد همسایگی دو طرف را تمام نشدنی دانست و گفت: در زمینه اقتصادی اگر منافع دو طرف تامین شود این همکاری ها ادامه خواهد یافت. عبدالمتین قلندری افزود: وجود نداشتن اعتماد لازم در برخی مبادلات تجاری، باعث محدود شدن مبادلات تجاری بین دو طرف شده که در این رابطه قرار است اتاق های کرمان و افغانستان نظارت لازم را انجام دهند و توسعه همکاری ها شکل گیرد.
قلندری اظهار کرد: مواردی که مانع گسترش مبادلات تجاری ایران و افغانستان شده بررسی و در حال پیگیری برای رفع آنها از جمله مشکلات صرافی ها هستیم. وی به سرمایهگذاریهای مشترک و سرمایه گذاری های ایرانی ها در افغانستان اشاره و تصریح کرد: احداث بیمارستان در یکی از استان های افغانستان توسط سرمایهگذاران ایرانی و یا با مشارکت افغانستانی ها، بسیار مورد نیاز و البته درآمدزا نیز خواهد بود.
وی با بیان اینکه چندین استان افغانستان نیازهای خود را از غزنی تامین میکنند، تصریح کرد: غزنی دارای معادن لیتیوم، طلا، سنگ آهن و سنگ های قیمتی و از سوی دیگر استانی کشاورزی است و سه سد بزرگ و آب فراوان دارد.
وجود 600 کارخانه فعال صنعتی در هرات
رئیس اتاق تجارت و صنایع هرات نیز در ادامه این نشست به جمعیت چهار میلیون نفری این استان با 19 شهرستان اشاره کرد و گفت: هرات پایتخت فرهنگی افغانستان است و در گذشته افراد مشهور و معروفی برای کسب علم به هرات می آمدند. الحاجسعد خطیبی اظهار کرد: جنگ ویرانگر در طول 40 سال زیرساخت های افغانستان را از بین برد اما در چند سال اخیر توانستهایم در بسیاری از زمینه ها به رقابت با کشورهای همسطح خود بپردازیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر 600 کارخانه صنعتی در هرات فعال هستند که تعدادی از آنها در تولید موادغذایی صادرات دارند و در تولید فولاد نیز به جایگاه مشخصی رسیدهاند. خطیبی بیان کرد: هرات به سرعت در حال توسعه است به طوری که شهرک صنعتی این منطقه در سه فاز فعال و فاز چهارم نیز در حال راهاندازی است.
وی بیان کرد: قوانین و مقررات برای جذب سرمایهگذاری خارجی در افغانستان به روز شده و سرمایه گذاران میتوانند مانند یک تبعه افغانستان از همه مزایا برخوردار شوند. رئیس اتاق تجارت و صنایع هرات ادامه داد: روزانه 500 کانتینر کالا از ایران وارد افغانستان می شود که بیشترین سهم را استان های خراسان های رضوی و شمالی دارند، اما در مقابل صادرات افغانستان به ایران حدود یک درصد واردات از ایران است که با هدف کاهش واردات در حال تلاش برای رفع نیازهای خود و تامین برخی اقلام در داخل هستیم.
محدودیت های بانکی مانع توسعه همکاری های تجاری ایران و افغانستان
رئیس کانون صرافان هرات با بیان اینکه همیشه موانعی در ارتباطات بانکی بین دو کشور وجود داشته است، گفت: محدودیت های بانکی مانع از توسعه همکاری های تجاری بوده که با وجود نشست های متعدد تاکنون به نتیجه لازم نرسیده است. بهاالدین رحیمی بیان کرد: در گذشته ارتباطات مالی از طریق صرافی ها و به صورت سنتی بین تجار دو کشور وجود داشت اما با فراتر شدن خدمات بانکی سهولت بیشتری ایجاد شد به طوری که در غرب افغانستان بانک های صادرات، ملی و ملت با وجود مشکلات، به فعالیت می پردازند.
توسعه کسب و کار و تجارت با افغانستان در دستور کار اتاق کرمان
مدیر توسعه بازار و بهبود فضای کسب و کار اتاق کرمان نیز در این نشست، گفت: توسعه کسب و کار و تجارت با افغانستان را در دستور کار قرار دادهایم و ایجاد کمیته همکاریهای مشترک استان کرمان و افغانستان نیز از دستاوردهای سفر قبلی هیات تجاری افغانستانی به افغانستان بود. معصومه سعید، افزود: بحث ضمانت قراردادها بسیار مورد تقاضای فعالان اقتصادی دو طرف بود و درخواست شده اتاق های کرمان و افغانستان این ضمانت و اعتماد سازی را انجام دهند. وی اظهار کرد: همکاریهایی در زمینههای انرژیهای خورشیدی و بورسیههای تحصیلی نیز مورد استقبال و درخواست فعالان اقتصادی افغانستان بود.
در پایان فعالان اقتصادی کرمان و افغانستان به بیان نظرات و سئوالات خود پرداختند.