رئیس اتاق کرمان در نخستین همایش روز ملی خرمای ایران، با اشاره به تولید و صادرات انبوه خرما و پسته در استان به عنوان دو محصول استراتژیک کشور و ضمن گلایه مندی از عدم حضور وزیر جهاد کشاورزی در این همایش گفت: اکنون در فصل برداشت این محصولات، دغدغههای بسیاری وجود دارد که نمی دانیم آنها را به چه کسی بگوییم؟
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، سیدمهدی طبیبزاده، با بیان اینکه استاندار کرمان همیشه برای رفع مسائل بخش کشاورزی از جمله تولید و صادرات خرما حامی بخش خصوصی بوده است، افزود: انتظار داریم در سطح ملی نیز کار جدی برای رفع مسائل این حوزه پیگیری شود.
دستورات خلق الساعه توان بخش صادرات را گرفته است
رئیس انجمن ملی خرما ایران گفت: ۱۳ استان دارای نخلستان هستند و ۶ استان بهصورت ویژه عمده خرمای کشور را تولید میکنند که عمده آنها در نقاط مرزی قرار دارند و معیشت آنها به این محصول وابسته است. محسن رشیدفرخی افزود: یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید خرما با یک میلیارد و 500 میلیون دلار گردش مالی به شدت به معیشت استانهای مرزی بستگی دارد و این مسائل میطلبید مدعوین این همایش از جمله وزیر جهاد کشاورزی در این برنامه حضور داشته و مسائل را میشنیدند.
وی با بیان اینکه خرما و پسته میتوانست نیمی از درآمد ارزی کشور در بخش کشاورزی را به خود اختصاص دهد، ادامه داد: نخستین مسئله و مشکل در حوزه خرما ناترازی آب است و به زحمت میتوان داشتههای اکنون را نگه داشت. رشیدفرخی، تصریح کرد: گاهی صحبت از افزایش سطح و خودکفایی در محصولات کشاورزی میشود اما خودکفایی به چه قیمت؟ امنیت آبی برای ما بسیار مهم و حتی مهمتر از امنیت غذایی است به همین دلیل به هیچ وجه قصد نداریم افزایش سطح خرما را داشته باشیم و اگر مدیریت صحیح انجام شود، شاید بتوان همین سطح کشت را حفظ کرد.
وی آفت سوسک سرخرطومی حنایی را از مشکلات دیگر حوزه خرما برشمرد و با بیان اینکه احتیاج به بودجه ویژه برای مبارزه با آفات است، افزود: مشکل دیگر ناترازی برق است که سبب شده محصولات خرما و درختان در بم آسیب ببیند، با این وضعیت چگونه میتوان افزایش سطح داشته باشیم؟ باید برای حل مسائل کمک کرد. رئیس انجمن ملی خرمای ایران، بحران ناترازی تجارت را مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: دستورات خلق الساعه توان را از بخش صادرات گرفته و باید طرحی نو در اندازیم زیرا با شیوه کنونی راه به جایی نمیبریم.
وی با تأکید بر عدم ورود دولت در بحث قیمتگذاری، ممنوعیت و محدودیت صادرات، بیان کرد: ورود دستگاههای غیر مرتبط به صادرات کشاورزی از دیگر مشکلات است، شک نداریم که ارز باید به کشور بازگردد اما نه به هر قیمتی؛ کشور با مسائل بسیاری در حوزه صادرات مواجه است و صادرات کشاورزی باید جدای از محصولات پتروشیمی باشد که در این راستا به برنامههای دولت جدید امیدواریم.
اصلاح مصرف آب در حوزه خرما و پسته ضروری است
استاندار کرمان، نیز در ادامه این همایش با بیان اینکه کرمان سه محصول استراتژیک کشاورزی دارد که مشکلات آنها باید حل شود، افزود: نخستین مشکل آفات است که باید بهصورت درون استانی حل شود، مردم باید پای کار بوده، آموزش ببینند و کمک کنند. محمدمهدی فداکار، بخشی از مشکلات مربوط به خارج از استان است اما ناترازیها را باید درون استان حل کرد، اظهار کرد: بیش از ۹۰ درصد آب استان در حوزه کشاورزی است که باید ساماندهی شود تا هم مصرف کاهش یابد و هم کیفیت محصولات بالا برود، اما متاسفانه در خرما و پسته عزم لازم برای اصلاح مصرف آب شکل نگرفته است.
وی با اشاره به اینکه یک میلیون نفر در استان کرمان درگیر محصول خرما هستند و باید مشکل آب را حل کنیم، تصریح کرد: در ناترازی برق نیز مشکلات و کمبودهایی داریم که جبران شدنی نیست و باید از ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر به ویژه انرژی خورشیدی استفاده کرد. فداکار خاطرنشان کرد: برای تعرفهبندی محصولات نیز باید خودمان کار کرده و آن را تثبیت کنیم تا اجازه تصمیمات یک شبه صادر نشود.
استاندار کرمان در بخش دیگری از سخنان خود ضمن قدردانی از فعالیتهای اتاق کرمان اظهار کرد: اتاق کرمان رتبه اول اتاقهای کشور را دارد، بار دولتیها را به دوش میکشد، در بسیاری از کارهای خیر پیشتاز و مجموعهای پر کار است که از زحمات آن ها تشکر میکنیم.
تشکل استانهای خرما خیز ایجاد شود
فعال اقتصادی کشور، در ادامه این همایش بر تشکیل یک تشکل برای استانهای خرما خیز تاکید کرد و گفت: اگر این تشکل و هماهنگی شکل گیرد، میتوان در برابر دولت مطالبهگری بیشتری داشت و حق خود را گرفت. مسعود خوانساری، ادامه داد: در گذشته مسائل بسیاری مطرح شده اما گوش شنوایی نبوده و حضور وزیر در این نشست انتظار به حقی بوده است.
وی ناترازیها در بخشهای مختلف، تحریمها و نبودن بازارهای خارجی را از مشکلات فعالان اقتصادی دانست و گفت: خرما با واسطه به بازارهای جهانی میرسد، به زنجیره جهانی متصل نیست و به همین دلیل قیمت محصول افزایش پیدا نمیکند و امیدواریم دولت برای ارتباط با جهان و رفع مشکلات اقتصادی اقدامات مناسبی انجام دهد.
ضرورت تکمیل زنجیره ارزش افزوده خرما
در ادامه وزیر جهاد کشاورزی نیز در ارتباط ویدئوکنفرانسی با اشاره به ضرورت تکمیل ارزش افزوده خرما، تاکید کرد: برای توسعه تجارت موضوع فرآوری، برندسازی و بستهبندی باید مورد توجه سرمایهگذاران و فعالان این حوزه قرار گیرد تا زنجیره ارزش افزوده تکمیل و علاقه خریداران بیشتر شود. غلامرضا نوری، با بیان اینکه ایران در محصول خرما حرف برای گفتن دارد، افزود: اگر بخواهیم خرما را در کشور توسعه دهیم در کنار فعالیت فنی، اصول صحیح باغداری و استفاده از ارکان و اصلاحات کشاورزی نوین، یکی از مهمترین مؤلفهها توسعه تجارت خرماست.
وی گفت: هرچه صادرات خرما توسعه یابد سبب توسعه تولید خرما در کشور خواهد شد. نوری، با بیان اینکه علاقه خریداران بازار جهانی به اقلام مختلف خرمای کشور، ظرفیت مناسبی است، تصریح کرد: بخش خصوصی کارهای مناسبی را در این حوزه آغاز کرده که میتواند گام مؤثری در توسعه کشت و تولید و تجارت خرما در کشور باشد.
وزیر جهاد کشاورزی موضوع بازار و فرآوری را مهم دانست و اظهار کرد: با توجه به آغاز فصل برداشت محصول خرما، استانهای فعال و مرتبط تولید خرما باید در تنظیم بازار، برندسازی و فرآوری این محصول برنامهریزی داشته باشند. وی افزود: امیدواریم طی هفتههای آینده با قیمتگذاری مناسب خرما، این محصول در بازار عرضه و کشاورزان حاصل دسترنج خود را دریافت کنند تا انگیزه برای تولید بیشتر باشد.
گفتنی است در این همایش از کشاورز نمونه خرما، صادرکننده نمونه خرما و فرآوری کننده نمونه خرما در استان با اهدای لوح و تندیس تجلیل شد.