رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه سواحل مکران جز با تکیه بر بخش خصوصی آباد نخواهد شد، گفت: توسعه این منطقه با استفاده از منابع دولتی و شرکتهای خصولتی، راه به جایی نمی برد.
سیدمهدی طبیب زاده، در نشست کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران با موضوع امضای تفاهمنامه همکاری میان اتاق ایران و شورای توسعه سواحل مکران با اشاره به اینکه توسعه مکران با روشهای گذشته به نتیجه نمیرسد، افزود: دولت پولی برای سرمایهگذاری ندارد و سرمایهگذار خارجی هم با شرایط موجود ورود نمیکند، به همین دلیل مدل تأمین مالی برای جذب سرمایهگذار بخش خصوصی باید تغییر کند. وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب همواره بخش خصوصی را نجاتدهنده کشور میدانند اما چرا با وجود نظر مثبت معظم له، به بخش خصوصی فرصت داده نمیشود؟ خطاب به دبیر شورای توسعه سواحل مکران، گفت: سد را بشکنید و با تغییر نگرش، سرمایه بخش خصوصی واقعی را برای توسعه مکران جذب کنید.
طبیب زاده، با توصیه به تغییر قوانین فعلی، اظهار کرد: بخش خصوصی برای فعالیت نیازمند فضا و بستر بوده و برای سرمایهگذاری باید احساس کند که فضا آماده است. رئیس اتاق کرمان تأکید کرد: برای توسعه مکران باید قوانین خاص، با وسعت نظر، با استفاده از تجربیات جهانی و مشورت بخش خصوصی تهیه شود تا پس از تصویب به عنوان قانون قوی و مورد اجماع، زمینهساز ورود بخش خصوصی و توسعه مکران شود. علی نقوی، رئیس کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران نیز در این نشست، ابراز امیدواری کرد: امضای این تفاهمنامه، نقطه عطفی در حکمرانی کشور باشد و بخش خصوصی بتواند در این سطح از توسعه نقشآفرینی کرده و اتاق ایران نقش خود را در بستر ملی ایفا کند.
عزم جدی برای توسعه مکران شکل گرفته است
دبیر شورای توسعه سواحل مکران نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه این شورا به دنبال ایجاد زمینه برای همکاری بخش غیردولتی در توسعه مکران است، گفت: مکران دروازه توسعه کشور است و عزم جدی در بخشهای مختلف کشور برای توسعه این منطقه به وجود آمده است. محمد جلال مآب افزود: با توجه به اینکه دیگر پول نفت مانند گذشته وجود ندارد، دولت نمیتواند مانند بخشهای دیگر اقتصاد کشور، دخالت و ورود کند و این زمینه را برای سرمایهگذاری بخش خصوصی و غیردولتی فراهم میکند. وی در ادامه به دلایل پیشرفت نکردن مکران پرداخت و گفت: از دهه 50، فاز مطالعاتی توسعه مکران آغاز شده است اما عوامل متعددی در عدم توسعه مکران تا امروز تأثیرگذار بودهاند که یکی از این دلایل ریشه در مسائل جهانی و سیاسی دارد و دعوای قطبهای قدرت در دنیا سبب شده که آبادانی این منطقه با توجه به تأثیرگذاری چنین مناطقی در توسعه اقتصاد شرق، در سیاستهای قدرتهای جهانی غرب قرار نداشته باشد.
جلال مآب، با اشاره به عوامل داخلی تأثیرگذار در عدم توسعه مکران، تصریح کرد: ناکارآمدیهای نشأت گرفته از مدیریت ضعیف، تداخل کار دستگاههای مختلف و قوانینی که در تضاد با سرمایهگذاری هستند، مجموعهای از دیگر عواملی است که دست به دست هم داده، تا مکران گرفتار فقر، عقبماندگی و عدم توسعه شود. وی در ادامه با اشاره به انتظاراتی که شورای عالی توسعه مکران از اتاق ایران دارد، گفت: برای توسعه مکران به قوانینی متفاوت از قوانین فعلی احتیاج داریم که همه ارکان کشور به آن پایبند باشند و تغییر آن به سادگی امکانپذیر نباشد. دبیر شورای توسعه سواحل مکران افزود: این قوانین را نباید کارشناسان دولتی بنویسند و بخش خصوصی باید آن را آماده کند. در بخش قوانین منطقه آزاد، با کمک بخش خصوصی، بهترین قوانین تدوین شد که به سرمایهگذاری انجامید.
وی با ابراز امیدواری برای تحولات مثبت منطقه مکران در نتیجه همکاری بین اتاق ایران و شورای توسعه مکران اظهار کرد: در این راستا از اتاق ایران میخواهیم با تشکیل کمیتهای و در مدتی کوتاه قوانین و مشوقهای لازم برای سرمایهگذاری را تهیه کند و در اختیار شورای عالی توسعه مکران قرار دهد تا این قوانین با حمایت دولت و مجلس به تصویب برسد و نهایی شود. جلال مآب از برنامه ریزی برای توسعه مکران با کمک مشاوران خارجی خبر داد و گفت: از اتاق ایران میخواهیم از شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در مکران دعوت و مذاکره کند. با توجه به اینکه این شرکتها با دولتها طرف نمیشوند، اتاق ایران در تشویق آنها به سرمایهگذاری و دادن ضمانتهای لازم اقدام کند.
توسعه مکران میتواند کار ماندگار اتاق ایران باشد
رئیس اتاق ایران در این نشست با اشاره به اینکه توسعه سواحل مکران برای توسعه اقتصادی کشور و منطقهای و ارتباط با کشورهای ساحلی حوزه دریای عمان و خلیج فارس، مزیت بزرگی است، گفت: توجه بیشتر به نوار ساحلی کشور بهعنوان ظرفیت و فرصت بزرگی برای مقابله با بحران کم آبی و توسعه اقتصادی ضروری است. صمد حسنزاده، با تأکید بر اینکه باید از ظرفیت مکران برای توسعه استفاده کرد و امیدواریم که با حضور بخش خصوصی و اتاق ایران، نتیجه خوبی در مکران حاصل شود، خاطرنشان کرد: همکاری در توسعه مکران کار بزرگ و به یادماندنی برای اتاق ایران خواهد بود. رئیس اتاق ایران با بیان اینکه توسعه مکران باید با الزاماتی همراه بوده و نباید پس از مدتی فعالیت، تعطیل شود، تصریح کرد: دولت باید در این زمینه کار را به بخش خصوصی بسپارد و بدون دخالت، فضای فعالیت را برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی آماده کند.
در پایان این نشست تفاهمنامه همکاری اتاق ایران و شورای توسعه سواحل مکران به امضای اتاق ایران و شورای توسعه سواحل مکران رسید و مقرر شد که اتاق ایران قوانین و مشوقهای توسعه مکران را برای جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی در این منطقه تدوین کند.