رئیس اتاق کرمان گفت: شیوع ویروس کرونا ضعف های بنیادی در مدیریت و اقتصاد کشور را نشان داد که میتوان به ضعف در حمل و نقل به صورت جدی و مزمن با وجود همه پیگیری ها اشاره کرد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، سیدمهدی طبیب زاده در پنجاه و یکمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان افزود: ضعف هایی مانند ناهماهنگی در گمرکات کشور و عدم چابکی و نداشتن آمادگی لازم در سیستم، خسارت های بسیاری را وارد کرد که شاید از خسارت های بیماری کرونا بیشتر بود. وی با تاکید بر اینکه امیدواریم ضعف های بنیادین در بلندمدت و میان مدت حل شود، ادامه داد: متاسفانه در این شرایط، هفته پیش و در روز تعطیل با فعالان اقتصادی تماس گرفتند و خواستار وصول مطالبات شدند که این وضعیت برای فعالان اقتصادی غیرقابل تحمل است.
طبیب زاده، با اشاره به اینکه بخشنامه ها دیر به استان ها منعکس و ابلاغ می شود، اظهار کرد: این پرسش به صورت جدی مطرح می شود که چه تعداد و چه میزان از بخشنامه ها در رابطه با کرونا در کشور اجرا شده است؟ رئیس اتاق کرمان گفت: اتاق در بعد اقتصادی آثار مخرب بیماری کرونا را در حوزه های مختلف بررسی می کند که در این نشست به بررسی خسارت های وارده بر دام، طیور، محصولات گلخانه ای و جالیزی پرداخته می شود.
در ادامه رئیس کمیته دام و طیور کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان گفت: بسیاری از تولیدکنندگان این بخش به دلیل کاهش تقاضا و قیمت پایین محصولات بسیار متضرر شده و اکثر تولیدکنندگان در بهمن و اسفند ماه سال گذشته برای ایام نوروز و ماه مبارک رمضان برای افزایش تولید خود برنامه ریزی داشتندکه به دلیل شیوع بیماری کرونا امسال 35 درصد افزایش تولید و کاهش تقاضا وجود داشت. سیدحسن مهدی اظهار کرد: افزایش هزینه های حمل و نقل، کمبود نهاده های دامی و افزایش شدید قیمت آن به دلیل کمبود عرضه و افزایش قیمت آن، عدم پاسخ بهرهبرداران در سامانه بازارگاه به اندازه مورد نیاز و محدودیت عرضه واکسن و افزایش دو تا سه برابری قیمت آن، از جمله چالش های فعالان بخش خصوصی این حوزه است.
وی ادامه داد: در طول بیش از دو ماه گذشته خسارت های وارده بر مجموع بخش های دام شیری و پرواری، طیور گوشتی و تخم گذار و آبزیان و زنبور عسل در کل استان بیش از 98 میلیارد تومان بوده که بیش از 70 میلیارد تومان آن مربوط به شمال استان است. مهدی، خاطرنشان کرد: پیشنهاد تخصیص تسهیلات کم بهره و بلندمدت به فعالان خسارت دیده و تشکل های بخش تولید به صورت هدفمند برای خرید مواد اولیه، استمهال تسهیلات همراه با بخشودگی جرایم و دیرکرد، برای حل مشکلات این حوزه مطرح می شود.
رئیس کمیته دام و طیور کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان تصریح کرد: عدم امکان تامین نهاده های دامی مانند ذرت، کنجاله سویا و جو به دلیل کاهش تولید، یکی از مشكلات این بخش است که پیشنهاد می شود نهاده های دامی مورد نیاز به صورت ماهانه اختصاص یابد و قیمت ها آزادسازی شود تا بتوان 14 هزار تن ذرت، 7 هزار تن کنجاله سویا و 11 هزار تن جو تامین کرد. مهدی افزود: همچنین پیشنهاد حذف ارز 4 هزار و 200 تومانی برای تامین نهاده های دامی و تفویض اختیار مدیریت مصرف 35 درصد موجودی نهاده های دامی در انبارهای پشتیبانی امور دام استان داده شده است.
در ادامه صادرکننده و تولیدکننده محصولات جنوب استان به کاهش 55 درصدی صادرات محصولات گلخانهای و جالیزی جنوب اشاره کرد و گفت: در مجموع دو هزار و 734 میلیارد تومان خسارت به این بخش وارد شده که به دلیل کاهش شدید قیمت محصولات، بسته شدن مرزها، وضع تعرفه های غیرکارشناسی و مشکلات پیمان سپاری ارزی بوده است. بهزاد بهزاد نژاد، افزود: تامین نهال، نهاده ها و بذرهای کشاورزی، از جمله مشکلات سال جاری کشاورزان منطقه است که باید برای تضمین تولید در آینده، این مشکل برطرف شود.
وی پیشنهاد وضع هرگونه عوارض صادراتی یا هر محدوديتي با نظر تشکل های اتاق و با اعمال تعرفه های شناور، حذف پیمان سپاری ارزی از محصولات کشاورزی، پیگیری برای فعال تر شدن دیپلماسی اقتصادی با کشورهای همجوار و کاهش کارشکنی و قوانین دست و پاگیر این کشورها، پرداخت تسهیلات کم بهره و بلاعوض و امهال یک ساله تسهیلات قبلی سررسید شده تولیدکنندگان، نظارت بر کیفیت نهاده های تولید و بذرهای وارد شده را مطرح کرد.
در ادامه این نشست استاندار کرمان با اشاره به گزارشهای ارائه شده در مورد خسارتهای وارده به این بخشها عنوان کرد: برای کمک و جبران خسارت وارده باید از طریق ملی، پیگیریهای لازم را انجام دهیم. محمدجواد فدائی افزود: نشستهای لازم در این خصوص را هفته آینده با بانک مرکزی و وزارت جهاد کشاورزی برای تسهیلات بانکی و تامین نهادهها خواهیم داشت. وی از مدیران خواست تا درگزارشهای خود از خسارتها و مشکلات، به طرح راهکارهای عملی در سطح استانی و ملی برای رفع مشکل نیز بپردازند و پیشنهادات را ارائه دهند.