رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه تنها 10 درصد از پهنه های معدنی در استان کرمان کشف شده، گفت: برای توسعه در این حوزه باید صندوق حمایت از اکتشافات معدنی را در کرمان ایجاد کرد تا کار اکتشاف سیستماتیک صورت گیرد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، سیدمهدی طبیب زاده در نشست فعالان معدن با وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن ایران (ایمیدور) افزود: استان کرمان ظرفیت های معدنی بسیاری مانند ذخایر پنج میلیارد و 800 میلیون تن مواد معدنی، استخراج 63 میلیون تن ماده معدنی در سال و رتبه اول در کنسانتره آهن و گندله دارد اما آنگونه که باید از این ظرفیت ها استفاده نمی شود. وی با اشاره به اینکه یک چهارم معادن کشور در کرمان وجود دارند، ادامه داد: سهم معادن استان در تولید ناخالص داخلی مربوط به معادن کشور، 36 درصد است اما سهم معدن در تولید ناخالص داخلی استان تنها 9 درصد است که سهم موثری نیست.
طبیب زاده، ادامه داد: باید نهضت فرآوری و بهره وری در معادن شکل گیرد و از سوی دیگر با تجمیع فعالیت های کوچک در این حوزه به حمایت از استخراج و اکتشاف موادمعدنی به صورت جدی پرداخت و آموزش، تامین ماشین آلات، نوسازی تجهیزات و استفاده از تکنولوژی های مدرن را مدنظر قرار داد. رئیس اتاق کرمان در بخش دیگری به زیان وارد شده به معادن و صنایع فراوری معدن استان به علت قطع برق در تابستان گذشته اشاره کرد و گفت: در این رابطه گل گهر سیرجان از این اقدام 400 میلیارد تومان متضرر شد که باید وزارت نیرو با شیوه های دیگری مانند ایجاد نیروگاه های جدید، تشویق به استفاده از انرژی خورشیدی و تقسیم خاموشی ها بین بخش های مختلف تدابیری در این زمینه بیندیشد.
در ادامه این نشست رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان، با بیان اینکه سهم معدن در تولید ناخالص داخلی 1.2 تا 1.5 درصد و10 تا 15 درصد پهنه های معدنی کشور کشف شده است، گفت: پهنه های اکتشافی را تجمیع و به دو شرکت بزرگ داده اند اما همچنان سیستم بسته بودن پهنه ها وجود دارد که باید برای آن چاره ای اندیشید. عباس جبالبارزی، افزود: در راه اندازی و تکمیل زنجیره معدن موفق نبوده ایم و هنوز در مواردی مانند فولاد و مس به خام فروشی می پردازیم که باید در این زمینه نیز اقدام جدی تر صورت گیرد.
وی ادامه داد: همچنین در معادن زغالسنگ تکنولوژی قدیمی وجود دارد که همین موضوع واحدها را با مشکل روبرو کرده و بهره وری را کاهش داده است. جبالبارزی، با اشاره به اینکه مجوزهای معدنی برای برخی طرح های عمرانی باید از تهران دریافت شود، اظهار کرد: درخواست بخش خصوصی این است که اختیارات در این موارد به شورای عالی معادن استان ها واگذار شود.
جلیل کاربخش، رئیس خانه صنعت و معدن کرمان نیز در این نشست با اشاره به پهنه های معدنی شهرستان راور گفت: دستگاه هایی مانند محیط زیست و سازمان ایمیدرو برخی پهنه ها را در اختیار دارند و هیچ اقدامی بر روی آنها انجام نمی شود که باید در این زمینه تصمیم جدی گرفت.
همچنین معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در این نشست گفت: یکی از مسئولیت های ما شنیدن حرف های بخش خصوصی و ارائه راهکار برای رسیدن به نتیجه مشترک با آنهاست زیرا در تعامل با فعالان و ذینفعان، تصمیمات غیرواقعی، غیرکارشناسی و غیرقابل اجرا، گرفته نمی شود. خداداد غریبپور افزود: در زمینه جذب سرمایه به دنبال جذب سرمایه گذار بخش خصوصی هستیم و هدف ما سوق دادن بخشی از نقدینگی جامعه در حوزه معادن است. رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در زمینه فعالیت های مشترک بین دانشگاه و صنعت بیان کرد: امیدواریم با ایده های مطرح شده توسط بخش خصوصی بتوانیم به تعامل بیشتر این دو مجموعه بپردازیم.
وی با بیان اینکه ظرفیت کم نظیر معدنی در استان کرمان وجود دارد، اظهار کرد: باید در بخش های مربوط به زیرساخت ها، اکتشاف، استخراج، جذب سرمایه، آموزش، ایمنی و بهبود روش های فرآوری در معادن استان کرمان اقدامات بیشتری برنامه ریزی شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه این نشست به ظرفیت های معدنی استان مانند مس، سنگ آهن، زغالسنگ، سنگ های تزئینی و تیتانیوم اشاره کرد و گفت: محدوه های بزرگ معدنی در استان وجود دارند که توسط ایمیدرو، سازمان زمین شناسی، سازمان انرژی اتمی و بخش خصوصی حبس شده اند و به همین دلیل هنوز 93 درصد از پهنه های معدنی کشور اکتشاف نشده است.
محمدرضا پورابراهیمی، با تاکید بر اینکه بنا به فرموده رهبر معظم انقلاب باید معدن به جای نفت قرار گیرد، افزود: اگر عملیات اکتشاف معادن را جامع و کامل انجام دهیم می توانیم به ازای هر یک واحد، هزار واحد بهره برداری داشته باشیم که متاسفانه تاکنون این اقدام صورت نگرفته است. وی بر فراهم کردن زیرساخت های لازم برای بهره برداری از معادن و برنامه ریزی مدون برای اکتشاف تاکید کرد.
جمعی از فعالان معدن استان در این نشست به بیان نظرات و مسائل مختلف در این حوزه پرداختند.