EN

رئیس اتاق کرمان: عزم صنعت پسته استان بر تولید محصول سالم و با کیفیت است

رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه صنعت پسته در کشور و به ویژه کرمان یکی از صنایع قوی، با دانش، تجربه و تکنولوژی است، گفت: همه تمهیدات به کار گرفته شده تا محصول سالم و با کیفیت، تولید و عرضه شود.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، سیدمهدی طبیب زاده، در نشست کمیسیون کشاورزی اتاق با حضور کارشناسان سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، افزود: پسته اهمیت ویژه ای در معیشت کرمان دارد و یکی از بخش های مهم اقتصادی است. همچنین کسب و کارهای بسیاری مرتبط با پسته در استان کرمان شکل گرفته و امروز پسته در سطح بالایی از دانش و تکنولوژی قرار دارد؛ بنابراین همه مسئولان استان با تمام وجود می خواهند این وضعیت را حفظ کرده و بهبود ببخشند.

وی با اشاره به سختگیری های مسئولان استان برای حفظ سلامت و کیفیت پسته، گفت: اتاق بازرگانی به همراه تشکل های بخش خصوصی و سازمان های دولتی، همه و همه عزم جزم و اراده جدی دارند تا پسته تولید شده کمترین مشکلی در کیفیت داشته باشد و امیدواریم بازگشت محصولات را به صفر برسانیم.

وی به وجود آزمایشگاه های استاندارد برای سنجش کیفیت و سلامت محصول پسته در کرمان نیز اشاره کرد و افزود: امروز تشکل های بسیار قوی و تخصصی متشکل از افراد آگاه و با دانش تشکیل شده که می تواند به اعتمادسازی و رفع نگرانی ها کمک کنند؛ از جمله این تشکل ها، انجمن پسته است که خود راهبری علمی و تولید پسته با کیفیت را بر عهده دارد. همچنین تولیدکنندگان بنا بر اصل اعتقادی و اخلاقی خود برای حفظ کیفیت و سلامت محصولات تلاش می کنند.

طبیب زاده، بر اعتمادسازی بین متقاضیان و عرضه کنندگان پسته تأکید کرد و گفت: در بازدیدهایی که هیات فائو از آزمایشگاه ها، واحدهای فراوری و باغات پسته استان انجام می دهند، به سطح رضایت بخشی از کنترل کیفیت و سلامت محصولات خواهند رسید. همچنین پیشنهاد می شود در این سفر نشست کارشناسان فائو با انجمن پسته برگزار شود تا با کارهای بسیار شایسته ای که در زمینه علمی کردن روش های کاشت، داشت و برداشت و صادرات پسته انجام شده، آشنا شوند.

رئیس اتاق کرمان در پایان به ظرفیت های گردشگری کرمان نیز اشاره کرد و گفت: کرمان یکی از مقاصد گردشگری کشور است و آثار باستانی، تاریخی، فرهنگی و طبیعی متنوع و شگفت انگیزی دارد که کرمان را در جایگاهی ویژه قرار داده است. صفت خاص کرمانی ها مهمان نوازی است و امیدواریم این ویژگی ها و جاذبه ها کرمان را یکی از مقاصد توریستی گردشگری هیات فائو قرار دهد.

توانمندی های صنعت پسته ایران باید اطلاع رسانی شود

در ادامه رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان با ابراز امیدواری برای حفظ و ارتقای جایگاه پسته ایران در جهان، اظهار کرد: فعالیت های بسیاری در استان کرمان برای تولید، فراوری و صادرات پسته انجام می شود و حتی سرمایه گذاری چند میلیون دلاری برای فراوری پسته از سوی بخش خصوصی انجام شده است. سیدمحمدرضا ترابی موسوی، ادامه داد: مکانیزاسیون و تکنولوژی که امروز در بخش پسته به کار گرفته می شود قابل مقایسه با قبل نیست و امروز تکنولوژی های روز دنیا در شرکت های صادراتی استان به کار گرفته می شود اما متأسفانه این اقدامات اطلاع رسانی نشده و لازم است خریداران از توانمندی های آزمایشگاهی و نحوه فراوری پسته در استان مطلع شوند.

وی با بیان اینکه امیدواریم سفر هیات فائو به استان سبب ارتقا سطح کیفیت و کمیت صادراتی محصول پسته و مشتقات آن اعم از مغز، مغز سبز و سایر فرآورده ها به اتحادیه اروپا باشد، تصریح کرد: در سال جاری میلادی کمترین اخطار را داشتیم؛ شاید یک اخطار برای پسته ایران ثبت شده که نشان دهنده مثمر ثمر بودن تلاش همه در حوزه تولید، فرآوری و صادرات پسته و همچنین در حوزه آزمایشگاهی است. ترابی ادامه داد: از نظرات و مشورت های داخلی و بین المللی استفاده می کنیم تا این روند هر روز بهتر شده و جایگاه پسته ایران به جایگاه اصلی خود برسد.

ضرورت شفاف سازی پروسه نمونه برداری پسته برای حفظ تجارت با اروپا

مشاور بین الملل توسعه آزمایشگاه های فائو نیز در این نشست با بیان اینکه ایران بدون شک یکی از بهترین پسته های دنیا را تولید می کند و تولید کننده هایی عالی و درجه یک دارد، افزود: هدف از حضور ما در استان کرمان شفاف سازی در پروژه نمونه برداری از پسته است و می خواهیم کمک کنیم تا تجارت با اروپا را حفظ کنید.بینویت گلاد، ادامه داد: موضوع وجود افلاتوکسین در پسته، مسئله ای پیچیده و سخت بوده و سنجش مقدار آن کار آسانی نیست زیرا حتی یک پسته آلوده نیز می تواند ارزیابی ها را دچار مشکل کند. بنابراین باید بر کار نمونه برداری تمرکز دقیق داشته باشیم.

وی با اشاره به روند آزمایشگاهی سنجش میزان آفلاتوکسین در پسته و عدم قطعیت در این ارتباط، گفت: تولیدکننده باید حاشیه امنی برای آلاینده ها در نظر بگیرد و ما اینجا هستیم تا کمک کنیم که چطور می توان این حاشیه امن را بررسی کرد. مشاور بین الملل توسعه آزمایشگاه های فائو با اشاره به اینکه دولت ایران حد مجاز 4 را برای محموله های صادراتی به کشورهای دیگر در نظر گرفته است، خاطرنشان کرد: در 99 درصد موارد این مقدار تعیین شده زمانی که به اتحادیه اروپا می رسد، عدد 8 را نشان می دهد بنابراین مسئله اصلی این است که باید در مورد این حاشیه امن تصمیم گیری کنیم و می دانیم بهترین نتیجه گیری زمانی است که آلودگی آفلاتوکسین نداشته باشیم.

وی هم افزایی اتاق، بخش خصوصی، دولت و افراد دخیل در حوزه پسته را دلگرم کننده خواند و گفت: در فائو تلاش می کنیم تا سرمایه گذاری های انجام شده در حوزه پسته به اتحادیه اروپا اطلاع رسانی شود.

گفتنی است، هیاتی 12 نفره از کارشناسان سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) برای بازدید از آزمایشگاه ها، واحدهای فرآوری و بسته بندی و باغ های پسته استان به عنوان بزرگترین تولیدکننده پسته کشور، و همچنین بررسی فرآیند نمونه برداری و آزمایش محموله های پسته صادراتی به اتحادیه اروپا، به کرمان سفر کرده اند. هدف از این بازدیدها ارتقای صنعت پسته، بهره وری و همچنین حفظ و ارتقای جایگاه پسته ایران در تجارت جهانی است.

کارشناسان فائو پیش از این در آخرین سفر خود در سال 1401 نیز از باغات، آزمایشگاه ها، واحدهای فرآوری و بسته بندی و فرآیند نمونه برداری در کرمان و رفسنجان نیز بازدید کرده بودند.