در سومین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان ، وضعیت حمل و نقل استان کرمان به عنوان یکی از زیرساخت های مورد نیاز در توسعه صنعتی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی اتاق ، درسومین نشست شورای گفتگوی استان کرمان ، دبیرخانه شورا سعی داشت نمایی از وضعیت فعلی حمل و نقل استان کرمان را برای مسوولان ترسیم نماید و به آن ها اعلام کند بر اساس بررسی های انجام شده به طور یقین زیر ساخت های فعلی استان در جاده و حمل و نقل تکافوی خدمت رسانی به طرح های در حال اجرا را نخواهد داد و لازم است چاره ای برای توسعه زیرساخت راه و حمل و نقل اندیشیده شود.
بر این اساس دستور جلسه این نشست به تحلیل وضع موجود و همچنین ارایه گزارش توسط سازمان های مرتبط اختصاص داشت.
بخش های مرتبط که در این نشست به ارایه گزارش پرداختند ، کمیسیون حمل و نقل اتاق که به تازگی از کمیسیون گردشگری جدا شده است ، اداره کل حمل و نقل و پایانه های استان ، اداره کل راه و شهرسازی استان و راه آهن استان بودند.
دبیر اجرایی شورای گفتگو با دغدغه اتاق برای تسریع در اجرایی شدن پروژه ها شروع کرد
در ابتدای این نشست دبیر اجرایی شورای گفتگو دلیلی پرداختن به سرفصل حمل و نقل در شورا را تسریع در تدبیر برای تهیه زیرساخت های توسعه صنعتی استان کرمان اعلام کرد.
سید مهدی طبیب زاده گفت: اتاق کرمان بر راه اندازی سریع پروژه های صنعتی استان تاکید دارد و به دلیل صرف هزینه های انجام شده توسط بخش خصوصی در این پروژه ها با حساسیت خاصی مساله را دنبال می کند.
نتیجه بررسی های کمیسیون حمل و نقل اتاق ارایه شد
سلیم نیا رییس کمیسیون حمل و نقل اتاق کرمان در این جلسه تحلیلی از وضعیت موجود ارایه کرد و تصریح کرد : میزان بار در حال حمل از مسیرهای استان کرمان در حال افزایش است .
وی بیشترین میزان حمل بار را در استان به سنگ آهن مربوط دانست.
سلیم نیا همچنین با اشاره به سهم هفت و نیم درصدی خطوط ریلی استان از کشور گفت : خطوط حمل ریلی می توانند در استان کرمان راهگشای اصلی حمل مواد باشند.
وی تصریح کرد : با توجه به احداث و راه اندازی کارخانه های فولاد در استان کرمان رتبه اول تا سوم حمل و نقل در سال های آتی مربوط به شهرستان های سیرجان ، زرند و کرمان خواهد بود و بردسیر ، بافت و شهربابک نیز در جایگاه های بعدی خواهند بود.
احداث هر کیلومتر ریل 40 میلیارد ریال هزینه دارد
مقبلی مدیر کل راه و شهرسازی استان نیز با با اشاره به هزینه 40 میلیاردی احداث هر کیلومتر راه ریلی گفت : آمار ارایه شده تنها شامل حمل بار از مبدا استان کرمان است در حالی که استان کرمان با توجه به قرار گرفتن در شاهراه ترانزیتی کشور شاهد عبور کامیون های حمل بار با مبدا و مقصد خارج ازاستان نیز هست و باید بحث زیرساخت ها در این بخش جدی گرفته شود.
حمل و نقل پیشنهاد داد
جمیلی مدیر کل حمل و نقل و پایانه های استان کرمان نیز با اشاره به این که نیمی از حجم حمل و نقل استان مربوط به مواد معدنی است ، پیشنهاداتی به شورا ارایه کرد .
وی گفت : برای ترغیب بخش خصوصی برای تقویت خطوط حمل بار برای شرایط مناسبی مهیا شود و بر همین اساس پیشنهاد می شود تسهیلاتی با نرخ سود کم برای این امر اختصاص یابد.
جمیلی همچنین توسعه و تجهیز مراکز خدماتی- اقامتی بین راهی ، تخصیص اعتبار استانی برای توسعه دوربین های کنترل سرعت و الزام مراکز تولید عمده بار به تاسیس شرکت های حمل و نقل را از راهکارهای مناسب رای توسعه زیر ساخت حمل و نقل جاده ای استان بیان کرد.
مشکل نقدینگی در توسعه خطوط ریلی
مدیر کل راه آهن استان نیز از طرح اتصال فولاد حسین آباد به سیرجان خبر داد و گفت : این طرح می تواند قسمتی از مشکلات ترافیک جاده ای و زیر ساختی را جبران نماید اما برای اجرای آن دچار مشکل نقدینگی هستیم .
پاسیار گفت : چنانچه از محل منابع استانی برای توسعه خطوط ریلی هزینه شود ، این بخش می تواند فشار حمل و نقل جاده ای را کاهش دهد.
وی در این خصوص پیشنهاد کرد بازسازی خط بافق – کرمان به طول 212 کیلومتر به صورت جدی پیگیری شود و همچنین کارخانجاتی که در فاصله های کمتر از 10 کیلومتر از خطوط ریل قرار دارند، به راه آهن متصل شوند.
راه حل استاندار
استاندار کرمان نیز در این نشست پس از استماع نظرات حاضران ، تنها راه توسعه زیرساخت های بخش حمل و نقل استان را ورود بخش خصوصی به سرمایه گذاری در این حوزه دانست .
رزم حسینی گفت : انجام پروژه هایی در این سطح با بودجه های اختصاص یافته توسط دولت انجام نمی شود .
وی تاکید کرد : باید مدل های جذابی برای سرمایه گذاری در زیرساخت های حمل و نقل طراحی شود و به بخش خصوصی ارایه شود تا آن ها برای سرمایه گذاری در این حوزه ترغیب شوند.
مصوبات شورای گفتگوی سوم
در پایان این جلسه مقرر گردید مصوباتی در سه بخش جاده ای ، ریلی و حمل و نقل پیگیری شود.
در بخش جاده ای مقرر شد تکمیل شبکه بزرگراهی کرمان ، پرداخت مطالبات پیمانکاران ، تامین اعتبار طرح مطالعات جامع حمل و نقل با نگاه تفصیلی و تامین اعتبار پروژه های استانی پیگیری شود .
همچنین در بخش ریلی ، پیگیری بازسازی محور کرمان – بافق ، احداث خطوط فرعی کمتر از 10 کیلومتر در برنامه های کوتاه مدت ، ایجاد خط کرمان – بردسیر – سیرجان در برنامه میان مدت و ایجاد خط چابهار – فهرج در برنامه بلند مدت مورد تصویب قرار گرفت.
در آخرین بخش نیز مقرر شد بحث ارایه تسهیلات با نرخ سود پایین برای توسعه ناوگان عمومی ، الزام تولیدکنندگان عمده بار به تاسیس شرکت های حمل بار و تعامل اداره کل حمل و نقل و پایانه های استان با شرکت پخش فراورده های نفتی برای توزیع سهمیه سوخت در دستور کار قرار گیرد.
در همه موارد ذکر شده چنانچه نیاز به برگزاری نشست های مشترک با وزارتخانه و سازمان های مرتبط بود ، کار توسط استانداری پیگیری خواهد شد.