EN

سیاستگذاری ملی برای مقابله با آفت پسیل پسته ضروری است

رئیس دفتر اتاق کرمان در رفسنجان با تأکید بر گسترش همکاری ‌های میان مراکز تحقیقاتی و اجرایی، بهره ‌گیری از فناوری‌ های نوین در کنترل آفات، ارتقای دانش فنی باغداران و اجرای برنامه‌ های آموزشی و پژوهشی گفت: تغییر رویکرد در مدیریت بحران آفت پسیل از سطوح استانی به سیاستگذاری‌های ملی ضروری است.

مجید حجت نوقی، در نشست “بررسی مسائل و مشکلات آفت پسیل پسته و ارائه اقدامات انجام شده در شهرستان رفسنجان” با اشاره به جایگاه اقتصادی پسته در معیشت مردم منطقه و نقش آن در صادرات غیرنفتی کشور، افزود: ۷۰ تا ۸۰ درصد مردم رفسنجان از طریق کشاورزی امرار معاش می‌کنند اما متأسفانه قطع مکرر برق در فصل گرم سال، به ‌ویژه در زمان اوج نیاز باغات به آب، خسارت‌ های سنگینی به پسته‌ کاران وارد کرده است.

وی با انتقاد از کمرنگ‌ شدن حمایت‌ ها، خواستار بازگشت وزارت جهاد کشاورزی به نقش حمایتی سابق خود شد و اظهار کرد: در گذشته وزارت جهاد پشتیبان واقعی کشاورزان بود، اما امروز شاهد کاهش چشمگیر این حمایت‌ ها هستیم. حجت نوقی، با اشاره به مشکلات حقوقی و ساختاری موجود، افزود: مواد ۲۷ و ۲۸ قانون مرتبط با مالکیت آب و زمین، به یکی از چالش‌ های اصلی حوزه کشاورزی در منطقه تبدیل شده که کاهش بهره ‌وری در تولید پسته یکی از پیامدهای مستقیم آن است.

رئیس دفتر اتاق کرمان در رفسنجان با تأکید بر لزوم حمایت از صادرات پسته، گفت: قوانین حفظ نباتات کشور که از سال ۱۳۴۶ تاکنون تغییر محسوسی نداشته ‌اند، نیازمند بازنگری جدی است. همچنین برای کمک به صادرکنندگان باید روند صدور کد رجیستری و گواهینامه‌ های قرنطینه تسهیل و از بروکراسی اداری در این حوزه کاسته شود.

وی ادامه داد: دفتر اتاق کرمان در رفسنجان به عنوان نماینده بخش خصوصی در حوزه کشاورزی، نقش پیشران و مطالبه ‌گر خود را در مسیر حمایت از تولید و صادرات پسته ادامه داده و با پیگیری جدی مسائل مرتبط با بحران پسیل، بر اجرای راهکارهای بلندمدت، علمی و پایدار برای حفاظت از این محصول استراتژیک تأکید دارد.

در ادامه این نشست رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان نیز با اشاره به جایگاه پسته در اقتصاد و معیشت مردم کرمان، برای حفظ و ارتقای جایگاه پسته ایران در جهان ابراز امیدواری کرد و گفت: فعالیت های بسیاری در استان کرمان برای تولید، فراوری و صادرات پسته انجام می شود و سرمایه گذاری چند میلیون دلاری برای فراوری پسته از سوی بخش خصوصی انجام شده است.

سیدمحمدرضا ترابی موسوی، با اشاره به اهمیت استفاده از سموم با کیفیت در تولید محصول پسته، بر آموزش کشاورزان برای استفاده از انواع سموم تأکید کرد و گفت: واردات سموم با کیفیت برای حفظ و افزایش کیفیت پسته تولید شده ضرورت بسیاری دارد.

گفتنی است، آفت پسیل پسته فراتر از یک تهدید محلی بوده و مدیریت آن نیازمند نگاه ملی، تصمیم ‌سازی‌ های هماهنگ و تخصیص منابع هدفمند است و با افزایش سطح خسارت ناشی از این آفت، کارشناسان و مقامات ارشد بخش کشاورزی بر ضرورت تدوین راهبردهای فوری، علمی و اجرایی برای مهار آن تأکید دارند.

از منظر نهادهای اجرایی و پژوهشی، مبارزه با پسیل تنها در سایه هم ‌افزایی میان دولت، مراکز علمی و بخش خصوصی می‌ تواند به نتایج مؤثر و پایدار منجر شود. این همکاری باید شامل تدوین طرح ‌های منطقه ‌ای، حمایت از تحقیق و توسعه، تسهیل دسترسی باغداران به نهاده ‌ها و ابزارهای نوین مبارزه با آفات و نیز تسریع در تصویب و اجرای مصوبات حمایتی باشد.