پنجمین نشست شورای گفت و گوی استانی دولت و بخش خصوصی کرمان با حضور معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، استاندار، رییس کل دادگستری، نایب رییس اتاق ایران و رییس اتاق کرمان، نماینده زرند و نماینده کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی و جمعی از فعالان اقتصادی و مدیران استان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، در ابتدای این نشست که با موضوع بررسی مسایل و مشکلات بخش معدن برگزار شد، نایب رییس اتاق ایران به تشریح ظرفیت های معدنی کرمان پرداخت و با بیان اینکه از شش معدن بزرگ کشور پنج معدن در این استان واقع شده است اظهار داشت: با این وجود، این سوال مطرح می شود که آیا بهره برداری مناسب و حداکثر بهر وری از این پتانسیل استان را داشتهایم.
محسن جلالپور با اشاره به کاهش اشتغال در بخش کشاورزی طی سال های اخیر از 43 به 29 درصد اذعان داشت: از این رو باید به سمت معدن و استفاده از ظرفیت های معدنی فراوان استان گام برداریم.
وی، ناقص بودن زنجیره فراوری، فقدان برنامهریزی، اکتشاف و استخراج ناقص ناشی از عدم بهره گیری از تکنولوژی های جدید را از جمله مشکلات موجود در حوزه معدن عنوان کرد و گفت: ظرفیت دانشگاهی و فارغ التحصیلانی که در حال حاضر وجود دارند، رشته های دانشگاهی و نیروی انسانی، پیوستگی لازم را ندارند.
رییس اتاق کرمان در ادامه “رکود” را جدی ترین مشکل اقتصاد ایران عنوان کرد و گفت: امیدواریم بسته خروج از رکود که در هفته جاری توسط دولت ارایه می شود بتواند این مشکل را حل کند.
جلالپور همراهی و همکاری بخش خصوصی با دولت در همه فعالیت های اقتصادی و مشاوره ای در مسیر خروج از رکود را وظیفه بخش خصوصی دانست و گفت: در بسته خروج از رکود مباحث مختلفی از جمله مالی و تامین نقدینگی، مسائل مالیاتی، عوامل پیشرونده برای خروج از رکود و… دیده شده است.
همچنین در ادامه این نشست، دبیر شورای گفت و گوی استانی در کرمان با اشاره به ارتقای رتبه فضای کسب و کار استان در کشور، اظهار داشت: این مهم نشان دهنده این است که تلاش، جدیت و برنامه ریزی ما را به نتیجه لازم در این زمینه می رساند.
سید مهدی طبیب زاده با بیان اینکه پس از حضور اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس در کرمان برخی از معضلات بزرگ در زمینه مالیات پیگیری و تا حصول نتیجه پیش رفت، ادامه داد: استان در زمینه تکمیل زنجیره فولاد از سنگ آهن تا تولید آهن دارای ظرفیت بالایی است و باید به آن توجه شود.
وی با بیان اینکه بخش معدن فعالتر از سایر بخش های استان است اما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم، تصریح کرد. مکانیزم پیگیری برخی از مسایل معدن بسیار طولانی است که باید در این زمینه نیز چاره اندیشی شود.
معاون وزیر: معدنکار مقصر خام فروشی نیست
در ادامه، پس از اینکه برخی از فعالان بخش معدن به بیان و تشریح وضعیت معادن استان کرمان، بررسی مشکلات و ارایه راهکارهای لازم پرداختند، معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: خام فروشی را همواره به گردن معدنکار انداخته اند در صورتی که معدنکار مقصر نیست، ما مقصر هستیم که نتوانسته ایم چرخه تولید را طوری طراحی کنیم که ارزش افزوده داشته باشد. جعفر سرقینی گفت: فروختن مواد خام معدنی آسانترین کار است زیرا برای فروش کنسانتره سنگ آهن الزاماتی باید رعایت شود و وقتی که صرفه ندارد دنبال خام فروشی می روند.
وی با بیان اینکهچرخه تولید در بخش مواد معدنی معیوب است و این چرخه ارزش افزوده ندارد، تصریح کرد: زنجیره تولید در کشور ما معیوب است بطوریکه سال گذشته 23 میلیون تن سنگ معدنی صادر کردیم و اکنون با 8.5 میلیون تن کمبود گندله مواجه هستیم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از بهره برداری بیش از دو میلیون تن ظرفیت کک سازی در استان کرمان خبر داد و تصریح کرد: اما مشخص نیست که در کشور چه میزان کک نیاز داریم، در حالی که عمده کک ایران را شرکت ذوب آهن مصرف می کند و با توجه به اینکه این شرکت خودش کارخانه کک سازی دارد این کک ها را چه کسی می خواهد بخرد.
وی گفت: قانون بودجه مکلف کرد سال گذشته 800 میلیارد تومان از محل حقوق دولتی معادن به خزانه واریز شود اما تمام پولی را که به خزانه واریز کردیم 572 میلیارد تومان بود. سرقینی ادامه داد: امسال که یکهزار و 800 میلیارد تومان به ما تکلیف کرده اند و هیچ عملی اتفاق نیفتاده است به 800 میلیارد تومان هم نخواهیم رسید.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه قیمت ذغال را قدری افزایش داده ایم و امید است افزایش قیمت دیگری نیز بگیریم تا بتوان در این بخش کارها را پیش برد، گفت: ذغال سنگ کرمان و جدا شدن آن از صندوق بازنشستگی در برنامه این وزارتخانه است و اگر یک شرکت توانمند وارد شود می تواند کار اساسی ایجاد کند.
وی با اشاره به ابطال مجوز معادن غیرفعال در هشت ماه گذشته افزود: افرادی معادن را گرفته اما کاری انجام نداده اند که در این مدت 150 پروانه اکتشاف و بهره برداری ابطال شده است. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: کرمان یک استان معدنی است و با آن که هفت درصد معادن کشور در این استان واقع شده است اما به لحاظ تولید 20 درصد تولیدات معدنی در کرمان انجام می شود و به لحاظ ارزش افزوده 35 درصد در این استان است.
نماینده مجلس: در تولید زغالسنگ کوتاهی شده است
در ادامه نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه در تولید زغالسنگ کوتاهی شده است، اظهار داشت: جمعی از مسئولان کشور پروژه ککسازی راور را با ظرفیت مشخصی به دستور وزیر و با تعهد وزارتخانه انجام دادند، اما با گذشت دو سال هنوز هیچ اقدامی در این خصوص انجام نشده است.
محمدرضا پور ابراهیمی با بیان اینکه زمانی در کرمان برای فروش زغالسنگ مشکل داشتیم و امروز مشکل کسری زغالسنگ داریم، تصریح کرد: معدن ذغال سنگ خمرود کرمان سالهای طولانی منتظر بهرهبرداری است، اما شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با گذشت 20 سال یک تن زغالسنگ هم استخراج نکرده و اجازه بهرهبرداری به دیگری را هم نمیدهد.
وی افزود: شمال استان کرمان مخزن بزرگ معادن زغالسنگ است و چند برابر ظرفیت موجود میتوانیم تولید داشته باشیم و هیچ نگرانی برای کک نیز وجود ندارد، اما آن چه مشخص است کوتاهی وزارت صنعت، معدن و تجارت در بهرهبرداری و فعال کردن معادنی است که در اختیار دارد.
نماینده مردم کرمان در مجلس با اشاره به قیمت کنونی زغالسنگ اظهار داشت: افزایش قیمت زغالسنگ از چه زمانی اعمال نشده، چگونه باید این وضعیت را تحمل کنیم. وی خطاب به معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: به نظر میرسد در این زمینه باید اقدام جدی صورت گیرد، بخشهای زیادی از معادن استان کرمان غیرفعال است و در این سفر جمعبندی و تصمیمگیری صورت گیرد.
پورابراهیمی با بیان اینکه کرمان استان معدنی کشور محسوب میشود، اما به دلایل مختلف از این ظرفیتها استفاده نشده است، بیان داشت: در زمینه بحثهای زیستمحیطی و محدودههای زیستمحیطی نیز ما چالش داریم، 70 درصد از محدودههای معدن شهرستان راور ثبت زیستمحیطی شده و امکان فعالیت معدنی را از ما گرفته است.
دوران خامفروشی محصولات معدنی کرمان باید پایان پذیرد
همچنین استاندار کرمان در این نشست گفت: فعالیتهای معدنی باید به شرط پیشرفت و توسعه منطقه صورت گیرد، نه اینکه تنها به محیط زیست لطمه بزند. علیرضا رزمحسینی با بیان اینکه دوران خامفروشی محصولات و تولیدات معدنی در استان کرمان باید به پایان برسد و با توجه به طرحهای فولادی که در دست اقدام داریم از این مشکل کاسته میشود، افزود: ظرفیت و فضای استان کرمان آماده پذیرایی از سرمایهگذاری است و از سهمیه یک میلیارد و 50 میلیون دلاری فاینانس استان کرمان باید برای توسعه و پیشرفت استفاده کرد.
استاندار کرمان گفت: معادن پنج و 6 گلگهر سیرجان طی یک ماه آینده به مزایده گذاشته میشود و معدن زغال خمروت راور نیز تعیین تکلیف شده و در حال مزایده است تا بحث کمبود زغال کرمان را رفع کنیم. وی با اشاره به طرح جامع فولاد کشور خاطرنشان کرد: نیازمندیهای کرمان باید در خود استان تامین شود، نیازی نیست که سنگآهن و دیگر محصولات معدنی مورد نیاز کرمان به استانهای دیگر ارسال شود.
رزمحسینی در مورد محدودههای معدنی و محیط زیستی تصریح کرد: در این زمینه چند مکاتبه با رئیس سازمان محیط زیست کشور داشتیم و مقرر شد تا با حضور وی در کرمان به مسائلی که نیاز به تصمیمات ملی است، رسیدگی شود.