رئیس اتاق کرمان با اشاره به حجم بالای تولید پیاز نسبت به سایر محصولات منطقه جنوب کرمان در سال جاری، گفت: اگر چه برای فروش و بازار این محصول برنامه ها و اقداماتی در نظر گرفته شده اما با توجه به حجم بالای تولید، دولت باید کمک کند و مشوق صادراتی برای آن در نظر بگیرد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، سیدمهدی طبیب زاده در نشست ستاد اقتصاد مقاومتی منطقه دو (شهرستان های جیرفت و عنبرآباد) در محل نهاد اقتصاد مقاومتی، افزود: در حال حاضر محصول پیاز در انبارها موجود است و همچنین حدود 160 هزار تن دیگر نیز کشت شده که تا فروردین و اردیبهشت ماه سال آینده وارد بازار می شوند و باید برای این حجم محصول چاره ای اندیشیده شود.
وی با بیان اینکه سازمان جهاد کشاورزی پیشنهاد خرید تضمینی پیاز را مطرح کرده است، گفت: بخش خصوصی معتقد است به جای خرید تضمینی، مشوق صادراتی در نظر گرفته شود تا محصول در زمان مناسب و با قیمت خوب به فروش برسد. طبیب زاده، به اقداماتی که برای ساماندهی محصول پیاز در نظر گرفته شده اشاره کرد و ادامه داد: تا پایان اردیبهشت ماه هشت خط در عنبرآباد برای دریافت روزانه 20 تن پیاز راه اندازی می شود و همچنین صادرات این محصول به کشورهای افغانستان و عراق توسعه می یابد. رئیس اتاق کرمان در بخش دیگری گفت: خوشبختانه اولین حمایت مالی کشور دانمارک از پروژه جنوب استان انجام خواهد شد و مجموعه ای برای فرآوری 250 هزار تن سیب زمینی با تکنولوژی بالا راه اندازی می شود که مشکل محصول سیب زمینی منطقه را حل می کند.
در منطقه دو باید نهادسازی کنیم
وی در بخش دیگری با اشاره به اینکه فعالیت ها باید زیربنایی صورت گیرد، گفت: نگرش ما این است که نهادسازی کنیم تا نهادهایی غیرقابل برگشت وجود داشته باشند و مردم را دخیل کنند. طبیب زاده، با بیان اینکه تقریبا هیچ فعال اقتصادی در جیرفت و عنبرآباد باقی نمانده که با او صحبت نشده باشد، افزود: نظرات جیرفتی ها و عنبرآبادی های خارج از استان و حتی کشور را جمع آوری کرده ایم که پس از بررسی و ارزیابی، در اجرای طرح ها از آنها استفاده خواهیم کرد.
رئیس اتاق کرمان خواستار کمک برای رفع برخی محدودیت ها در جیرفت شد و گفت: فضای کسب و کار جیرفت نسبت به استان نامناسب تر است که باید برای بهبود آن کمک کنیم. وی ادامه داد: برخی از ادارات کل در جنوب ایجاد شده اند و در مواردی دوگانگی بعضی سازمان ها، مشکلاتی ایجاد کرده است و گاهی فعالان جیرفت ادعا می کنند که اگر این سازمان ها استانی بودند کار روان تر صورت می گرفت. طبیب زاده، تصریح کرد: همچنین روحیه مشارکت جیرفتی ها و عنبرآبادی هایی که در مرکز کشور حضور دارند باید در منطقه افزایش یابد.
جیرفت به عنوان مرکز تمدنی و تولید مطرح شود
رئیس اتاق کرمان در ادامه بیان کرد: سعی بر این است که جیرفت به عنوان یک مرکز تمدنی و تولید مطرح شود و در این زمینه از روش های متفاوتی استفاده کرده ایم که می توان به راه اندازی غرفه مدرن و خوب در نمایشگاه صنعت گردشگری کشور اشاره کرد که آیین و رسوم، محصولات و صنایع دستی جنوب استان در آن به نمایش گذاشته شد.
طبیب زاده، به شرکت در نمایشگاه کشاورزی بغداد نیز اشاره کرد و گفت: همچنین از گروه هنرمندان بین المللی “کوچ رو” که مقاطعی از سال را در برخی مناطق دنیا حضور می یابند، دعوت شده اردیبهشت ماه سال آینده به جیرفت سفر کنند که صفحات مربوط به این گروه در فضای مجازی هر روز میلیون ها نفر بازدیدکننده دارد؛ و جاذبه های گردشگری جیرفت توسط این گروه ها به خوبی به دنیا معرفی می شود.
جشنواره حنا و بهار نارنج در دلفارد
وی خاطرنشان کرد: جشنواره حنا و بهار نارنج نیز اردیبهشت ماه سال آینده با محوریت دلفارد برگزار می شود تا این محصول بی نظیر به عنوان یکی از پتانسیل های منطقه معرفی شود. طبیب زاده، افزود: همچنین در ایام نوروز نمایشگاهی با کمک شهرداری جیرفت و فعالان صنایع دستی منطقه، در شهر قدیم جیرفت برگزار می شود تا توانمندی های منطقه برای گردشگران به نمایش گذاشته شود.
رئیس اتاق کرمان ادامه داد: با کمک معاونت فناوری ریاست جمهوری، اولین استارت آپ جیرفت در 20 اسفندماه جاری در دانشگاه جیرفت با حضور شرکت نوآوران فناوری های همگرای شناختی، زیستی، اطلاعات و نانو (شزان) برگزار می شود تا ایده هایی که می تواند به بسته بندی و فرآوری و نیز ذخیره آب در جیرفت کمک کند، ارائه شود. وی افزود: مرکز رشد و شتاب دهنده در جیرفت برای دریافت ایده ها در زمینه بهبود عملکرد کشاورزی، کاهش مصرف آب، سموم و نیترات در غده ها، بسته بندی و صنایع تبدیلی راه اندازی می شود.
تولید باید قابل عرضه در بازارهای صادرات باشد
طبیب زاده ادامه داد: در منطقه دو تولید انبوه و با حجم بالا وجود دارد که بعضی از آنها کیفیت لازم را ندارند و قابل عرضه در بازارهای صادراتی نیستند. وی به ذکر مثالی در این زمینه اشاره کرد و گفت: دو هفته گذشته 18 تن فلفل که متقاضی بسیاری نیز داشت به روسیه ارسال شد که متاسفانه 30 درصد آن به دلیل آلودگی، ضایع شد. رئیس اتاق کرمان در حوزه حمل محصولات جنوب به بازارهای فروش اظهار کرد: اقدامات و مذاکراتی با شرکت های بین المللی حمل و نقل صورت گرفته تا با استقرار در منطقه، بار به صورت مستقیم به خارج از کشور صادر شود، هزینه ها افزایش نیابد و امکان رقابت سلب نشود.
طبیب زاده، اظهار کرد: در حوزه گردشگری قصد داریم جاذبه های منطقه را معرفی کنیم، در حال حاضر منطقه جیرفت در نقشه راه گردشگری دنیا وجود ندارد، جی پی اس ها از سه راهی دهبکری قطع می شود و این یک پیام منفی به گردشگر خارجی می دهد که اگر بخواهد به منطقه بیاید به یک جای نا امن می رسد.
وی ادامه داد: با کمک معاونت فنی ریاست جمهوری کتاب تمدن جیرفت در حال چاپ است و اردیبهشت ماه وارد بازار می شود که برنامه ریزی برای ارسال این کتاب به سفارتخانه های کشورهای خارجی در ایران صورت می گیرد. رئیس اتاق کرمان بیان کرد: در روستاهایی مانند دلفارد که خود پتانسیل های لازم را دارند، برخی سرمایه گذاران در منطقه ویژه گردشگری دلفارد ورود کرده و قصد دارند هتل مسطح و مشرف به کوه احداث کنند که دولت باید به آنها کمک کند.
محصولات جنوب از فرودگاه جیرفت به روسیه صادر می شود
طبیب زاده اظهار کرد: همچنین تا اردیبهشت ماه سال 96 برای قطعی شدن مجوز بین المللی فرودگاه جیرفت، باید دو محموله صادراتی از فرودگاه جیرفت ارسال شود که یکی از تجار برای صادرات محصول به روسیه در این زمینه اعلام آمادگی کرده است و مشکل حل خواهد شد. وی تاکید کرد: باید حمایت های لازم در زمینه واگذاری برخی نهادها مانند کشت و صنعت جیرفت و کشت منصوری به بخش خصوصی با هدف استفاده از پتانسیل و ظرفیت آنها صورت گیرد. طبیب زاده، در ادامه از فرماندار عنبرآباد خواست مرکز تره بار این شهرستان ساماندهی و مشکل برق این مجموعه برطرف شود زیرا در حال حاضر به دلیل عدم فعالیت این مرکز، بخش عمده ای از تره بار رودبار از جیرفت عبور داده می شود و مشکلات ترافیکی و افزایش هزینه برای کشاورزان را در پی دارد.
راه اندازی دومین لجستیک پارک ایران در جیرفت
رئیس اتاق کرمان گفت: درخواست راه اندازی دومین لجستیک پارک ایران در جیرفت را به سازمان راهداری داده ایم که آن را در برنامه خود قرار داده اند، بر اساس مذاکرات صورت گرفته، با راه اندازی این لجستیک پارک، پنج مجموعه سورتینگ و بسته بندی که قرار است در عنبرآباد و جیرفت راه اندازی شود به پارک آستارا، بندر صحار عمان، برزیل و … وصل می شوند.
در ادامه رئیس کمیته کشاورزی اقتصاد مقاومتی منطقه دو، با بیان اینکه هدف اصلی از تولید محصولات کشاورزی در جنوب استان مصرف تازه خوری است تا صنعتی، گفت: بزرگترین مشکل کشاورزی جنوب استان که دغدغه استاندار و فرمانداران شهرستان های جیرفت و عنبرآباد است بحث بازار محصولات کشاورزی است. جهانبخش بهزادنژاد خاطرنشان کرد: بیشتر محصول جنوب استان به کشور عراق صادر می شود که در سفر به این کشور وضعیت بازار، مرزها و محصولات را بررسی کردیم و به نتایجی دست یافتیم.
وی اظهار کرد: در منطقه جنوب کرمان اگر صنعت کشاورزی را به چهار بخش تولید در مرزعه، سورتینگ و بسته بندی، بازار فروش و حمل و نقل محصولات کشاورزی تقسیم کنیم، بسیاری از مشکلات از تولید در مزرعه آغاز می شود با وجود اینکه بسیاری از مسئولان ذیربط اظهار دارند در این زمینه مشکلی وجود ندارد.
افزایش سطح زیر کشت باعث کاهش قیمت محصولات شد
رئیس کمیته کشاورزی اقتصاد مقاومتی منطقه دو، با اشاره به اینکه اکنون تولید بدون نیاز بازار انجام می شود، ادامه داد: در اجرای طرح همیاران آب، باید آبیاری تحت فشار برای حفظ آب های زیرزمینی انجام می شد اما متاسفانه به ازای کاهش مصرف آب از این طریق، به همان میزان سطح زیر کشت را افزایش دادند و در نتیجه به دلیل این افزایش بی رویه، پیازی که 10 سال پیش هر کیلوگرم500 تا 700 تومان فروخته می شد اکنون 200 تومان به فروش می رسد. وی خاطرنشان کرد: در بحث سورتینگ و بسته بندی نیز ضعیف عمل کرده ایم و به همین دلیل در بازار عراق پیاز سفید جنوب استان که بایستی بالاترین قیمت را داشته باشد با نصف قیمت پیاز سوریه فروخته می شود و نمی توانیم در بازارها رقابت کنیم.
بهزاد نژاد، اظهار کرد: همچنین در بازار عراق هر کیلو سیب زمینی پاکستان 450 تومان بیشتر از سیب زمینی ایران به فروش می رسد در صورتی که سیب زمینی ایران بسیار با کیفیت تر از سیب زمینی پاکستان است. بهزاد نژاد خاطرنشان کرد: بسته بندی خیار در جیرفت به صورت کارتنی صورت می گیرد اما به عنوان مثال در کارتنی که برای 15 کیلوگرم طراحی شده با 25 کیلوگرم خیار پر می شود که همین عامل باعث شده این محصول تا رسیدن به مقصد در اثر وزن زیاد کارتن و حمل و نقل نامناسب، با ضایعات روبرو شود و نتواند رقابت کند. رئیس کمیته کشاورزی اقتصاد مقاومتی در منطقه دو، افزود: در بازار عراق محصولاتی مانند توت فرنگی و لیمو از کشورهای مصر و ترکیه با بسته بندی زیبا عرضه می شود که خود به خود مصرف کننده را ترغیب می کند.
تاکید بر امکان ترانزیت مستقیم بار تا بازار هدف
وی بیان کرد: همچنین در حوزه حمل و نقل مشکلاتی مانند کمبود کامیون، نبود کامیون استاندارد برای صادرات محصول به خارج از کشور، نبود شرکت های حمل و نقل بین المللی و عدم امکان ترانزیت مستقیم محصولات به خارج از کشور وجود دارد. بهزاد نژاد، با تاکید بر اینکه کشور عراق بازار اصلی محصولات کشاورزی است، ادامه داد: از مرز مریوان تا سلیمانیه عراق 130 کیلومتر فاصله است و هزینه حمل بار توسط هر کامیون 15 تن، از جیرفت تا مرز مریوان و همچنین از مریوان تا سلیمانیه عراق هر کدام دو میلیون و 400 هزار تومان است که اگر امکان حمل مستقیم بار تا مقصد وجود داشته باشد هم هزینه های کشاورز کاهش می یابد و هم بسته بندی محصول با مشکل روبرو نخواهد شد.
وی ادامه داد: محصولات جنوب استان علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، 90 درصد صادرات آن به عراق و بقیه آن به افغانستان و روسیه می رود که البته تعداد محدودی به کشورهای حاشیه خلیج فارس و آسیای میانه نیز ارسال می شود. وی خاطرنشان کرد: در کشورهای آسیای میانه بیش از 100 میلیون نفر زندگی می کنند اما متاسفانه ما از این بازار غافل بوده ایم و بازاریابی صحیحی را انجام نداده ایم، بایستی از این بازار استفاده کرد زیرا زمانی که ما تولید داریم آنجا یخبندان است و می توانیم با تولید سالم و بسته بندی مناسب این بازار را در اختیار بگیریم.
پنج مجموعه بسته بندی در جیرفت و عنبرآباد راه اندازی می شود
بهزاد نژاد، در ادامه به ارائه راهکاری برای حل مشکل بسته بندی محصولات منطقه اشاره کرد و گفت: پنج منطقه را هر یک با ظرفیت 50 هزار تن در جیرفت انتخاب کرده ایم، طرح آن آماده شده و قرار است مناطقی که میزان تولید بالا و زیرساخت مناسب دارند و محور ترافیکی هستند، انتخاب شوند. رئیس کمیته کشاورزی اقتصاد مقاومتی در منطقه دو، تصریح کرد: سه مجموعه سورتینگ و بسته بندی در جیرفت و دو مجموعه در عنبرآباد درنظر گرفته شده که کار را از روستاها آغاز می کنیم. بنگاههایی با امکاناتی مانند باسکول، سالن سورت بسته بندی، سردخانه، باربری و… در روستا راه اندازی می شود، مردم محصولات را تولید و به صورت فله به این بنگاه انتقال دهند، سپس در این مجموعه بسته بندی، برند می شوند و صادرات آنها صورت می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: هزینه راه اندازی این پنج مجموعه کمتر از 10 میلیارد تومان است که با این هزینه بیش از 200 هزار تن محصول بسته بندی می شود و این عمل مصداق بارز اقتصاد مقاومتی است. بهزاد نژاد خاطرنشان کرد: در روستای کریم آباد اسماعیلیه، سرمایه گذار کار را برای راه اندازی اولین بنگاه آغاز کرده است و سایر آنها نیز در روستاهای دریاچه، علی آباد، امیرآباد نظریان و سعدآباد راه اندازی می شود.
قدردانی استاندار کرمان از اقدامات صورت گرفته در منطقه دو اقتصاد مقاومتی
در ادامه استاندار کرمان گفت: واگذاری امر توسعه به بخش غیردولتی و انجام اقداماتی در زمینه اقتصاد مقاومتی که در استان در حال اجراست آثار خوبی در پی داشته و دارد. علیرضا رزم حسینی، افزود: فعالیت ها و اقداماتی که طبیب زاده و همکاران او در جیرفت انجام داده اند و خواهند داد، بسیار خوب بود که انجام هیچ یک از آنها به طور قطع توسط دولت امکان پذیر نیست و البته قرار هم نیست این اقدامات توسط دولت انجام شود.
وی ادامه داد: تقسیم استان به مناطق هشت گانه و استفاده از 18 موسسه به عنوان معین های مناطق در امر اجرای اقتصاد مقاومتی آثار بسیار تاثیرگذار و قابل مشاهده داشته است و اگر این حرکت در استان نهادینه شود می تواند موثر واقع باشد. رزم حسینی، اظهار کرد: در حوزه سرمایه گذاری هنوز موانعی وجود دارد و امیدواریم کار تسهیل شود که اتاق پذیرفت مسئول روان سازی سرمایه گذاری در استان شود تا با تلاش همه بروکراسی و مزاحمت های موجود کاهش یابد.
استاندار کرمان بیان کرد: تیمی از کرمان را برای استفاده از تجربیات این شهر به تبریز اعزام کردیم تا در حوزه روان سازی فعالیت ها را مشاهده و آن را در کرمان انجام دهند.