نایب رئیس اتاق کرمان بر یافتن نقش واقعی معدن در اقتصاد استان تاکید کرد و گفت: اگر این مهم محقق شود بخش خصوصی واقعی، سرمایه گذاریها و… به بخش معدن ورود می کنند و کار بهتر و جدیتر پیش می رود.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، سیدمهدی طبیبزاده در نشست کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان با حضور رئیس سازمان نظام مهندسی معدن کشور افزود: تشکلهای حرفهای و تخصصی حوزه معدن باید با همکاری یکدیگر استراتژی مناسبی را تدوین و زنجیره ارزش را در این بخش تکمیل کنند تا بتوان تاثیرات وجود معادن را در زندگی مردم دید.
وی با اشاره به اینکه سهم معدن در اقتصاد استان ناچیز است، اظهار داشت: این درد مزمن در همه کشور وجود دارد که با وجود داشتن دانشگاهها، رشتههای خوب و اساتید مطرح، باز هم نمی توانیم از پتانسیل های موجود به خوبی استفاده کنیم. طبیب زاده، سهم معدن از تولید ناخالص داخلی استان را حدود سه درصد عنوان کرد و گفت: معادن استان کرمان مانند مس، زغالسنگ و کرومیت کاملا در اختیار دولت است، از معادن به خوبی بهرهبرداری نمی شود، محدوده هایی وجود دارد که آزاد نمی شوند و سیاست های موجود در بخش معدن نیز بسیار متغیر هستند.
نایب رئیس اتاق کرمان بیان کرد: در حال حاضر معادن مربوط به بخش خصوصی، کوچک و کم بازده هستند، اکتشافات ناقص است و متاسفانه هر فردی با هر تحصیلات و شرایطی توانسته معدن دریافت کند. وی با اشاره به اینکه نظام مهندسی معدن استان کرمان دو هزار مهندس دارد، خاطرنشان کرد: باید تفکر مهندسی در بخش معدن حاکم باشد زیرا در حال حاضر در معادن، فعالیتها غیر اقتصادی، بهرهوری کم، تجیهزات غیرقابل استفاده و کادر غیرحرفهای و آموزش ندیده وجود دارد.
در ادامه رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان با اشاره به رتبه نخست کرمان در کشور از نظر ذخایر معدنی و همچنین نامگذاری این استان به عنوان بهشت معادن افزود: البته این بهشت تا کنون نتوانسته به مفهوم واقعی، در توسعه استان نقش داشته باشد و معادن نیز مانند بخش های دیگر و شاید هم بیشتر مشکلات مربوط به خود را دارند. عباس جبالبارزی تصریح کرد: بر اساس برآوردهای موجود، 700 میلیارد دلار معادن کشف شده قطعی وجود دارد که تا دو برابر قابل افزایش است و نیز ذخایر معدنی به حدود40 تا 60 میلیارد تن میرسد که در حال حاضر 400 میلیون تن استخراج می شود.
وی اظهار داشت: با وجود این همه پتانسیل اما سهم معدن در تولید ناخالص داخلی کشور حدود یک درصد است و این نشان می دهد یک جای کار قطعا مشکل دارد. جبالبارزی با بیان اینکه رشد معدن در سال گذشته منفی دو درصد نسبت به سال 93 بوده است، تصریح کرد: در حوزه های اکتشاف بسیار ضعیف عمل شده و تنها بین 7 تا 10 درصد کار صورت گرفته است.
رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان افزود: اکتشاف یک کار سرمایهبر است و نیاز به افراد توانمند مالی دارد تا ریسک این مسئله را بپذیرند. وی با اشاره به اینکه تکنولوژی در استخراج معادن ما ضعیف است و این تکنولوژی ها در معادن زغالسنگ کرمان به 50 تا 60 سال گذشته بر می گردد، ادامه داد: سرمایه گذاریهای خارجی، رفع قوانین و مقررات دست و پاگیر، پذیرفتن ماشین آلات معدنی به عنوان وثیقه توسط بانک ها و فعال شدن صنایع فرآوری، از جمله نیازهای بخش معدن استان کرمان است.
وی وجود 50 هزار مهندس و تکنسین در حوزههای معدن کشور را از مزایای معدن عنوان کرد و افزود: اگر در بخش معدن سرمایه گذاری شود و به بهرهبرداری برسد، سودآوری خوبی خواهد داشت. جبالبارزی، با تاکید بر فعال شدن تشکل های معدنی تصریح کرد: بخش خصوصی باید خود را از دولت جدا کند؛ دولت به جای دخالت، سیاستگذاری و نظارت را انجام دهد و رتبه 118 کسب و کار کشور را در دنیا به کمتر از 50 برساند و برای رکود نیز چارهای بیندیشد.
در ادامه رئیس سازمان نظام مهندسی معدن کشور، گفت: در حال حاضر باید در بخش معدن به دنبال اکتشافاتی در عمق، با ذخیره های بزرگ و عیار پایین بود و به فرآوری نیز پرداخت. نادعلی اسماعیلی، با اشاره به اینکه معدن سرچشمه کرمان هنوز نخستین معدن دنیاست، افزود: اگر در بخش معدن سرمایه گذاری کلان صورت گیرد، در آینده، معدن دیگری نه در اندازه معدن سرچشمه اما یک معدن قابل توجه خواهیم داشت.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه بخش خصوصی باید بسیار قوی در بخش معدن وارد شود و از تکنولوژی روز دنیا استفاده کنند، گفت: شاید نظام و دولت مقدمات حضور فعال و جدی بخش خصوصی در معادن را فراهم نکرده باشد اما خود بخش خصوصی نیز جسورانه جلو نیامده و در طول هشت سال گذشته به دلیل مسائل ایجاد شده برای کشور، تکنولوژی معادن ما قدیمیتر شده و در فرآوری، اکتشاف و نیروی انسانی نیز به روز نیستیم.
اسماعیلی، ضمن ابراز امیدواری از اینکه بتوان سهم معدن را در اقتصاد کشور افزایش داد، اظهار داشت: با وجود همه مشکلات، اگر در تحریم ها مواد اولیه معدنی در کشور وجود نداشت، فشارهای ناشی از تحریم ها بسیار بیشتر بود.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن کشور بیان کرد: دولت فعلی به نظام مهندسی کشور ارج نهاده و امیدواریم روزی فرا رسد که هیچ گزارش معدنی بدون مهر سازمان نظام مهندسی معدن کشور به تایید نرسد. وی صندوق بیمه فعالیت های معدنی را باعث خروج از رکود در بخش معدن عنوان کرد و گفت: در بخش معدن نظارتها را قویتر میکنیم و بر اساس قانون، با متخلفان برخورد خواهیم کرد.
در ادامه نیز رئیس خانه معدن استان کرمان، خواستار بازنگری در قانون مصوب سال 1370 شد و گفت: امیدواریم نظر استان ها نیز در اصلاح این قانون لحاظ شود. عبدالرضا تحسینی افزود: متاسفانه نظام آموزشی کشور ما جوانان را برای کار کاربردی و عملی، آموزش نداده و باید در این زمینه چاره اساسی اندیشیده شود. وی با بیان اینکه در حال حاضر مهمترین دغدغه ما اکتشاف است، تصریح کرد: افراد خبره، با تجربه و حرفهای ما نیز که در معادن فعالیت می کنند باید خود را با علم روز مطابقت دهند.