EN

نشست بررسی خدمات بانک توسعه صادرات کرمان برگزار شد

نشست فعالان اقتصادی استان کرمان با مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران به منظور بررسی نحوه ارایه خدمات این بانک در استان کرمان با حضور نماینده مردم کرمان و راور در مجلس، اعضای هیات نمایندگان اتاق کرمان، عضو هیات مدیره و معاون صندوق ضمانت صادرات برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، در ابتدای این نشست نایب رییس اتاق ایران به بیان ظرفیت های صادراتی استان کرمان پرداخت و گفت: کرمان در حال حاضر دو میلیون دلار کالای تولیدی صادراتی دارد که در صورت توجه لازم به زیرساخت های استان، امکان افزایش این میزان تا 5 میلیارد دلار وجود دارد.

محسن جلال با بیان اینکه اهمیت استان کرمان در بخش صادرات بر کسی پوشیده نیست، اظهار داشت: پسته به عنوان اولین کالای صادراتی غیر نفتی کشور مهمترین محصول صادراتی کرمان است که سالانه یک میلیارد و 200 تا یک میلیارد و 500 میلیون دلار ارزآوری دارد. همچنین خرما، سنگ آهن، مرکبات، مس و مصنوعات مسی از جمله سایر کالاهای صادراتی این استان است.

وی افزایش صادرات محصولات گلخانه‌ای جنوب استان کرمان را نیز امکان پذیر دانست و با بیان اینکه در حال حاضر یک هزار و 500 هگتار از سه هزار هگتار گلخانه کشور در کرمان وجود دارد اذعان داشت: صادرات محصولات گلخانه‌ای استان کرمان می تواند تا پنج سال آینده به یک میلیارد و 500 میلیون دلار برسد، با این وجود ظرفیت های صادراتی کرمان با زیرساخت های این استان هماهنگی ندارد و در همه بخش ها کمبود داریم.

رییس اتاق کرمان کمبود نقدینگی و عدم پوشش بیمه‌ای را از جمله مهمترین مشکلات فعالان این بخش عنوان کرد و گفت: در سال های اخیر نوسانات نرخ ارز شرایط سختی را برای صادرکنندگان بوجود آورده است و سال هاست که این موضوع را پیگیری می کنیم و یکی از مطالب اصلی ما پوشش دادن به این نوسانات است. جلالپور با بیان اینکه عدم رفع این مشکل از دست دادن بازارهای صادراتی را به دنبال دارد تصریح کرد: در شش ماه دوم سال گذشته 200 میلیون یورو صادرات پسته به اروپا انجام شده است که به دلیل افت قیمت یورو، صادرکنندگان ضرر و زیان بسیاری را متحمل شده‌اند.

وی خواستار افزایش اعتبارات بانک توسعه صادرات در استان کرمان شد و گفت:  تقاضای پوشش بیمه‌ای محصولات استان بیش از توان بانک است، هرچند که در حال حاضر میزان تسهیلات این بانک محدود و بهره آنها زیاد است و این مهم باعث کاهش توان رقابتی صادرکنندگان می شود.

همچنین نماینده مردم راور و کرمان در مجلس شورای اسلامی در این نشست، صادرات غیر نفتی در بخش کشاورزی و معدنی را یکی از موضوعات مهم ملی عنوان کرد و استان کرمان را در این زمینه قابل توجه دانست. محمدرضا پور ابراهیمی با بیان اینکه رییس جمهوری از ابتدای سال جاری تاکنون دو بار در سخنان خود بر افزایش صادرات تاکید کرده است، افزود: بانک توسعه صادرات باید در نحوه ارایه خدمات، همه استان ها را یکسان نبیند بلکه بر اساس میزان صادرات و سایر شاخص ها نسبت به تخصیص اعتبارات اقدام کند.

وی درخواست ایجاد شعب از بانک توسعه صادرات در شهرستان های مهم استان از جمله سیرجان، رفسنجان و بم را مطرح کرد و افزود: صادرات استان در زمینه خدمات فنی و مهندسی قابل توجه است و بتازگی در بخش کلان این حوزه مشکلاتی ایجاد شده که درخواست داریم بانک توسعه صادرات حمایت های لازم را انجام دهد. این نماینده مجلس افزایش سرمایه سه تا چهار برابری را برای بانک توسعه صادرات کرمان خواستار شد و گفت: بانک توسعه صادرات کشور باید متحول شود زیرا انتظار جامعه اقتصادی کشور این است و رویکرد سنتی بانک در حال حاضر پاسخگو نیست. پورابراهیمی بر استفاده از ظرفیت صندوق توسعه ملی تاکید کرد و افزود: این صندوق به جای کمک و فرصت به هزینه فرصت تبدیل شده است زیرا سخت گیری هایی را انجام می دهد که فرصت ها از دست می رود.

در ادامه این نشست فعالان اقتصادی مسایل، مشکلات و درخواست های خود را مطرح کردند که افزایش سقف اعتبارات، افزایش مدت زمان بازپراخت تسهیلات، کاهش بروکراسی ادارای، افزایش شعب و… از جمله مهمترین آنها بود.

در پایان این نشست مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران به تشریح خدمات این بانک پرداخت و با بیان اینکه ارایه خدمات به صادرکنندگان مسوولیت ذاتی بانک توسعه صادرات است، افزود: اما متاسفانه ما نیز با مشکلات خاص خودمان مواجه هستیم از جمله اینکه منابع سپرده‌ای بانک نزدیک به صفر است و منابع از صندوق توسعه ملی، سرمایه بانک و سپرده گذاری بانک مرکزی تامین می شود. علی صالح آبادی ادامه داد: متاسفانه با وجود این شرایط برای پاسخ مثبت به درخواست های مطرح شده صادرکنندگان مبنی بر مهلت دادن و تاخیر در بازپرداخت تسهیلات محدودیت داریم، البته این امیدواری وجود دارد که در سال جاری اوضاع بهتر شود.

وی با بیان اینکه یکی از منابع خوبی که قبل از تحریم ها در اختیار بانک قرار داشت فاینانس بود، تصریح کرد: در آن زمان بانک توسعه صادرات با 400 کارگزار بین المللی ارتباط داشت اما اکنون که این ارتباط وجود ندارد مشکلاتی در این خصوص بوجود آمده است، حتی در آن زمان برای پوشش ریسک نیز مشکلی نداشتیم اما اکنون مکانیزم پوشش نرخ ارز را نداریم. صالح آبادی با اشاره به اینکه حدود 80 درصد منابع بانک توسعه صادرات ارزی و 20 درصد منابع ریالی است گفت: در حال حاضر مانده تسهیلات بانک 90 هزار میلیارد ریال است که کمتر از20  هزار میلیارد ریال آن منابع ریالی است و ما در این خصوص نیز تمایلی برای تبدیل منابع ارزی به ریالی نداریم.

وی با تاکید بر حذف بروکراسی اضافی، افزود: در زمینه پروسه تامین مالی از تمامی شعب در استان ها می خواهیم بررسی کنند که کجا می توانیم این فرآیند را کم یا اصلاح کنیم. وی در خصوص افزایش شعب در استان کرمان اظهار داشت: در حال حاضر تعداد شعب بانک توسعه صادرات در کشور بیش از حد استاندارد است که برای جلوگیری از افزایش این شعب و خدمت رسانی بهتر به صادرکنندگان، طرح خدمت را مطرح کردیم و می توانیم با بانک های دولتی، خصوصی و شبه دولتی صحبت کنیم تا خدماتی از طریق این بانک ها به مراجعان بانک توسعه صادرات ارایه شود.

نشست با استاندار کرمان و بررسی و حل مشکلات خاص و موردی برخی فعالان اقتصادی از دیگر بخش های سفر مدیرعامل بانک توسعه صادرات به استان کرمان بود.