EN

همایش توسعه همکاری های اقتصادی بازرگانی کرمان و افغانستان برگزار شد

رئیس اتاق کرمان با اشاره به وجوه مشترک بین کشور ایران با افغانستان، گفت: با وجود نزدیکی مرزها، قرابت فرهنگی، حضور یک هزار و 300 نفر از همنوعان افغانستانی در استان کرمان و وجود تجار خوشنام افغانستانی در جمع تجار استان، متاسفانه رقم مبادلات تجاری بين كرمان و كشور افغانستان قابل ملاحظه نيست.

به گزارش روابط عمومي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي كرمان، سید مهدی طبیب زاده در همایش توسعه همکاری های اقتصادی بازرگانی استان کرمان و کشور افغانستان ایران، از  رقم 2 میلیارد و 400 میلیون دلار صادرات ایران به افغانستان در سال 96 خبر داد و افزود: سهم استان کرمان از این میزان تنها 19 میلیون دلار بوده است که امیدواریم به واسطه برگزاری جلسات اخیر، جهش عظیمی در روابط تجاری بین کشور افغانستان و استان کرمان ایجاد شود.

طبیب زاده بیان کرد: اولین موضوعی که مورد توجه اتاق کرمان قرار گرفته، نیروی انسانی افغانستان است و با توجه به قرارگرفتن کشور افغانستان در مسیر توسعه و نیازمندی به نیروی تحصیل کرده و ماهر، ظرفیت ها و دانشگاه های متعدد کرمان و زبان مشترک می تواند زمینه همکاری وسیعی در زمينه آموزش آکادمیک را فراهم کند. وی ادامه داد: نیروی انسانی افغان حاضر در کرمان، می توانند در سنین مختلف مورد آموزش قرار گیرند و با اخد مهارت‌های ویژه در زمینه های گوناگون برای کشور خود مفید واقع شوند و کرمان می‌تواند همکاری گسترده علمی و آموزش کاربردی با افغانستان داشته باشد.

رییس اتاق کرمان گفت: براساس رده بندی فضای کسب و کار بانک جهانی، افغانستان در سال 2017 رتبه 167 را داشته که نسبت به سال قبل 16 درجه ارتقاء یافته است. وی با اشاره به ظرفیت افغانستان در زمینه انرژی، افزود: افغانستان در رابطه با دسترسی به برق رتبه 167 را دارد که این خود می تواند زمینه همکاری با افغانستان و تولید انرژی های سولار و فسیلی باشد. وی با اشاره به وجود معادن غنی و حجیم در کشور افغانستان، از امكان گسترش همکاری فعالان معدنی استان کرمان با این کشور خبر داد.

طبیب‌زاده با اشاره به اینکه افغانستان بازار وسیعی برای محصولات غذایی است، بیان کرد: مسئولان کشور افغانستان از کارخانه های محصولات غذایی استان بازدید و تمایل خود را برای عقد قرارداد در زمینه ارسال محصولات غذایی به افغانستان اعلام کردند. وی با بیان اینکه مسئولان افغانستان توجه ویژه ای به کیفیت کالای صادراتی و وارداتی دارند، تصریح کرد: فعالان اقتصادی استان نباید به دید یک بار مصرف بودن این بازار را نگاه کنند.

وی اظهار کرد: کشوری که در مسير توسعه است، به خدمات فنی مهندسی نیاز دارد و شرکت های بزرگ و نیروهای متخصص این حوزه از استان کرمان آمادگی خود را برای همکاری اعلام کرده‌اند. وی با اشاره به اینکه کرمان تجربه وسیعی در پایش فضای کسب و کار دارد، تصریح کرد: می‌توانیم این تجارب را در اختیار افغانستان قرار دهیم و امور سرمایه گذاری را تسهیل کنیم. وی ادامه داد: در همین راستا مرکز مطالعات و پژوهش های اتاق کرمان بهترین مدل در کشور را ارائه کرد و می تواند این  مدل را در اختیار همکاران افغان قرار دهد.

وی از تشکیل میز افغانستان در اتاق کرمان خبر داد و افزود: تجارت پایدار باید بر پایه اعتماد بنا شود و امیدواریم با فاصله گیری از شعار زدگی، بنای تجارت درازمدت و فعال را در کرمان پایه گذاری کنیم. وی بیان کرد: افغانستان در حمایت از سرمایه گذاری رتبه 26 و در شروع کسب و کار رتبه 49 را داراست و این رتبه‌بندی‌ها نشان‌دهنده آغاز اقدامات خوب در کشور افغانستان است و می تواند برای فعالان اقتصادی کرمان نیز زمینه خوبی باشد.

رئیس اتاق تجارت و صنایع استان غزنی افغانستان نيز در این همایش به معرفی استان غزنی پرداخت و عنوان کرد: استان غزنی پایتخت اسلامی کشورهای اسلامی است و دارای معادن با ارزش مانند لیتیم، طلا، سرب، مس، آهن و سنگ های قیمتی دارد. وی از وجود سدهای فراوان در اين استان خبر داد و اذعان کرد: باتوجه به آب فراوان و خاک حاصلخیز، این استان نیازمند سرمایه گذاری تجار ایرانی با تخصص در زمینه زراعت مکانیزه است. وی با بیان اینکه تعهدات ارزی یکی از مشکلاتی است که میزان صادرات کشور ایران به افغانستان را کاهش داده است، پیشنهاد كرد: اتاق کرمان، مي‌تواند در زمينه شراكت تجار افغانستان با فرصت های تولیدی کرمان اقداماتي را انجام دهد.

وی با تاکید بر نظارت صحیح بر قراردادها افزود: اعتمادسازی یکی از مسائل مهم در عقد تفاهم‌نامه است و طرفین برای لغو قراردادهای خود باید دلیل قانع‌كننده داشته باشند. وی بیان کرد: ایران در حوزه ترانزیت و جابجایی کالا همیشه با افغانستان همکاری داشته و تجار افغانستانی با وجود مشکلات بسیار در ترانزیت خواهان این هستند که کالاهای خود را از طریق بندرعباس به کشورهای دیگر ترانزیت کنند.

وی به کسب رتبه اول سرمایه گذاری افغانستان در ازبکستان اشاره کرد و اذعان داشت: امیدواریم با ایجاد سهولت در تجارت، سرمايه‌گذاران افغانستاني بتوانند جایگاه نخست سرمایه گذاری در ایران و بخصوص را به دست آورند.

همچنین عضو هیات رییسه اتاق تجارت و صنایع افغانستان و مسئول حوزه جنوب شرق افغانستان در این نشست، از تشابه فرهنگي، زبان و تجارت بین ایران و افغانستان سخن گفت و افزود: متاسفانه در حال حاضر ميزان تجارت افغانستان به ایران و بالعکس، از وضعیت خوبی برخوردار نیست و به شدت کاهش یافته است. محمد رحیم گردیزی از مساعد بودن زمینه سرمایه گذاری در افغانستان خبر داد و گفت: بهترین محصولات کشاورزی متعلق به حوزه جنوب شرق افغانستان است، اما با این حال نتوانسته ایم تجارت خود را با ایران افزایش دهیم. وی افزود: امیدواریم رابط تجاری شرق افغانستان به ایران باشیم و راه تجارت خود را به کشور ایران هموار سازیم.

در ادامه این همایش عضو هیات رئیسه اتاق تجارت و صنایع کابل، همکاری های تجاری بین ایران و افغانستان را به نفع منطقه و مردم دو کشور عنوان کرد و گفت: وجود زمینه های مشترک فرهنگی در طول دوران های مختلف مانع جدایی دو کشور بوده و تاثیر فرهنگ مشترک را در معاملات سیاسی و اقتصادی نیز مشاهده شده است. عبدالوکیل رسولی، در زمینه معرفی استان کابل و زمینه های همکاری مشترک با کرمان با تاکید بر اینکه روابط تجاری بین دو طرف باید تقویت شود، افزود: کابل با داشتن شش میلیون نفر جمعیت یک استان وابسته به کشاورزی است که اقتصاد 90 درصد مردم این استان به کشاورزی و تجارت وابسته است.

وی با اشاره به اینکه در کابل میوه، حبوبات و غلات به ویژه گندم تولید می شود، ادامه داد: اما میزان گندم تولیدی این استان به اندازه تامین مصرف مردم منطقه نیست و مجبور به واردات مقداری گندم هستیم اما در مقابل محصولاتی مانند پیاز، انگور و سیب به خارج از افغانستان صادر می شوند. رسولی، تصریح کرد: بر اساس آمارها افغانستان چهارمین مقصد صادراتی استان کرمان است که کالاهایی مانند مصالح ساختمانی از جمله سیمان، موادغذایی، پوشاک، لوازم آرایشی و بهداشتی، شیرینی و شکلات را به کشور ما صادر می کنند.

عضو هیات رئیسه اتاق تجارت و صنایع کابل، اظهار کرد: افغانستان نیروی کار ارزان و فراوان دارد و به همین دلیل قیمت تمام شده تولید برخی محصولات مانند میوه بسیار پایین تر از برخی کشورهاست اما در نگهداری و بسته بندی آنها ضعیف هستیم که در این زمینه می توانیم با استان کرمان همکاری داشته باشیم. وی گفت: همچنین از سرمایه گذاری در حوزه های صنعت، معدن و تولید برق از نیروگاههای خورشیدی نیز استقبال می کنیم.

رئیس اتاق تجارت و صنایع پکتیا نیز در این همایش، جلغوزه را مهمترین محصول کشاورزی صادراتی این استان افغانستان به چین عنوان کرد و گفت: مواد معدنی مانند مس، کروم، سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی و همچنین نفت از افغانستان صادر می شود اما مهمترین و بیشترین کالاهای مورد نیاز افغانستان از پاکستان وارد می شود. عبدل نصیر علمیار، با تاکید بر اینکه علاقمند به توسعه روابط تجاری و اقتصادی با کرمان و ایران هستیم، افزود: امیدواریم بخش خصوصی دو کشور بتوانند سرمایه گذاری های مشترک انجام دهند. وی ادامه داد: اتاق پکتیا هزار و 15 عضو دارد که می توانیم همه این اعضا را به تاجران ایرانی معرفی و زمینه همکاری های مشترک دو طرف را فراهم کنیم.

گفتنی است در پایان این همایش تفاهم نامه همکاری بین اتاق کرمان و اتاق های پکتیا، کابل و غزنی به امضا رسید و پنل های تخصصی برای پاسخ به پرسش های فعالان اقتصادی استان کرمان در حوزه تجارت با افغانستان نیز برگزار شد.

همچنین پس از پایان این همایش 22 نشست B2B با حضور فعالان اقتصادی کرمان و اعضای هیات تجاری افغانستان، برگزار شد. هیات تجاری افغانستان در یک سفر 4 روزه به کرمان با ظرفیت های اقتصادی استان آشنا شدند و از چندین واحد صنعتی و جاذبه گردشگری در رفسنجان، سیرجان و كرمان بازدید کردند.