
دومین رویداد جانبی کرمان آیدکس 2024 به همت کمیسیون سرمایه گذاری و امور زیربنایی اتاق کرمان، با عنوان “کرمان 2030، تصویری از رویاهایمان برای آینده کرمان” به مناسبت روز مهندس برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، این همایش به عنوان فرصتی ارزشمند برای ارائه پیشنهادات، ایدهها و پروژههای تأثیرگذار به مدیران ارشد استان، با حضور رئیس اتاق کرمان، استاندار و شهردار کرمان و جمعی از جامعه مهندسان و فعالان اقتصادی استان در محل اتاق کرمان برگزار شد و در دو پنل تخصصی مباحثی پیرامون امکان سنجی ساخت امکانات و تسهیلات شهری نوین در کرمان با محوریت توسعه گردشگری، آینده کرمان از نگاه طرح جامع، پروژه های بنیادین تحول آفرین و همچنین چگونگی تبدیل کرمان به شهری هوشمند مورد بررسی قرار گرفت.
رئیس اتاق کرمان: ساختار توسعه شهر با توسعه اقتصادی هماهنگ شود
رئیس اتاق کرمان در این نشست ضمن تبریک روز مهندس گفت: سؤال ما از مهندسان این است که چگونه می توانیم شهری بسازیم که بیانگر مرکز توسعه یافته در جنوب شرق کشور باشد و با برنامه های توسعه اقتصادی هماهنگ شود؟ سیدمهدی طبیب زاده افزود: اتاق کرمان و مسئولان استان بنا دارند کرمان، استان توسعه یافته پایدار باشد. بخش خصوصی علاقه مند به توسعه شهر و گردشگری استان است و باید شهری را طراحی کنیم که آیندگان از آن لذت ببرند. از این پس باید نگاه خریدار به شهر، خدمات شهرداری و نیازها داشته باشیم تا ایده های جدید به ذهن برسد و اهداف محقق شود.
وی با تأکید بر اینکه مطالبه گری باید شکل بگیرد و افکار توسعه پیدا کند، گفت: توسعه نباید فقط در فکر و قلب بماند بلکه باید به آن عمل شود زیرا توسعه از ذهن به جامعه و از جامعه به فرهنگ منتقل می شود. رئیس اتاق کرمان با اشاره به اینکه همچنین سیستم های اداری و اجتماعی حتماً باید ایجاد شود، افزود: کرمان آیدکس رویداد بزرگی بود که زیرمجموعه ها و برنامه های جانبی متعددی برای آن برگزار می شود زیرا معتقدیم باید به همه ابعاد توسعه فکر کنیم؛ امروز مباحث توسعه شهر کرمان مورد توجه قرار می گیرد و امیدواریم این نشست آغازی برای حل مسائل شهر کرمان و مطالبات موجود باشد.
وی با بیان اینکه کرمان شاید آنگونه که باید شرایط زندگی مطلوب را ندارد و باید مورد بررسی قرار گیرد، خاطرنشان کرد: امروز در این نشست حضور داریم که بررسی کنیم چگونه رویاها و اهدافی را در کرمان ترسیم کنیم و همه همراه و هم راستا، به سمت این اهداف حرکت کنیم؟ روز مهندس برای این نشست انتخاب شد تا افکار مهندسی را در مسیر اهداف خود به کار گرفته و شهری مطلوب سکونت طراحی شود. طبیب زاده ادامه داد: ورود تفکر مهندسی برای حل مشکلات را به فال نیک می گیریم و امیدواریم بتوانیم متفاوت تر از گذشته اقدام کنیم. استاندار کرمان نیز افکار بلند و توسعه گرانه دارند و حتماً منشاء اثر خواهند بود. رئیس اتاق کرمان تصریح کرد: هدف ما این بود به توسعه کرمان بپردازیم. درک درستی از موضوعات مطرح شده در این نشست وجود دارد که کمک بسیاری به توسعه استان می کند.
وی ادامه داد: ما حتماً به روش ها و آغاز یک حرکت جدی برای توسعه استان و شهر کرمان خواهیم رسید. رسانه ها نیز بر موضوع مطالبه گری و مشارکت مردم کار کنند زیرا اگر مطالبه گری و مشارکت مردم نباشد به هدف نخواهیم رسید. رئیس اتاق کرمان ضمن قدردانی از اقدامات عمرانی شهرداری در کرمان، افزود: باید مجموعه اقداماتی پیوسته شکل بگیرد تا به اهداف ترسیم شده برسیم و مشکلات فعلی نباید ما را از توجه به آینده باز دارد. طبیب زاده تأکید کرد: باید شهری درخور و شایسته استان طراحی کنیم.
طبیب زاده، اضافه کرد: 14 هزار هکتار مساحت، بافت قدیمی غیرقابل سکونت و حاشیه نشینی، شرایط خاصی را برای کرمان فراهم آورده بنابراین نیازمند طرحی خاص برای کرمان به عنوان نقطه ژئوپلیتیک هستیم. یکی دیگر از مشکلات کرمان نبود مطالبه گری است که اگر وجود داشت منجر به برنامه های خاصی می شد.
هفته توسعه شهر کرمان نام گذاری شود
رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و امور زیربنایی اتاق کرمان با پیشنهاد نام گذاری هفته اول اسفندماه به نام”هفته توسعه شهر کرمان” به مناسبت روز مهندس، ادامه داد: در استان های دیگر امکانات بیشتری در اختیار شهروندان قرار دارد اما در کرمان با وجود همه ثروت ناشی از تجارت، کشاورزی و معادن، با بن بست روبرو هستیم و معتقدیم کار باید از مطالبه گری آغاز و موضوعات آسیب شناسی شود.
علی نقوی، اجرای کارهای باکیفیت برای ورودی ها و مرکز شهر کرمان را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: مشکلات امروز شهری باید آسیب شناسی شده و برای حل آنها طرح ارائه داد. وی با بیان اینکه این نشست همزمان با روز مهندس برگزار می شود تا از این ظرفیت چند ده هزار نفری برای بهبود وضعیت شهر کرمان استفاده کنیم، گفت: در این همایش بی پرده در مورد کمبودهای شهر کرمان صحبت می کنیم تا حرکت و مشارکتی برای بهتر شدن وضعیت شهر کرمان شکل بگیرد.
نقوی، با اشاره به انجام نظر سنجی از مهندسان و فعالان اقتصادی استان پیرامون کمبودهای کرمان، برای بررسی کیفیت شهری کرمان، افزود: علیرغم اطلاع رسانی های انجام شده، درصد مشارکت مردم در این نظرسنجی حدود ۴ درصد بود که نشان می دهد کرمانی ها حساسیت چندانی به موضوع شهر نشان نمی دهند اما به طور کلی مردم معتقدند مناطق تفریحی مناسبی در کرمان وجود ندارد. رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و امور زیربنایی اتاق کرمان تأکید کرد: سازمان سیما و منظر شهری با تعامل سازمان نظام مهندسی باید چارچوبی را برای طراحی بناها و ساختمان ها ارائه دهد. همچنین با توجه به نظرسنجی ها، بافت تاریخی کرمان باید مورد توجه قرار گیرد.
وی در ادامه کمبودهای شهر کرمان براساس نظر سنجی را اعلام کرد که عدم مراکز خرید بزرگ و استاندارد، پارک آبی، شهربازی، سینمای مدرن، موزه، پیست اسکی، باغ وحش، فرهنگسراها، باغ پرندگان، خیابان های تمیز و… از جمله این کمبودها بود. نقوی اظهار کرد: ایجاد مراکز تفریحی، زیبا سازی و طراحی نماهای شهری متناسب با فرهنگ کرمان، گسترش فضاهای سبز و درختکاری متناسب با اقلیم کرمان، ایجاد پارکینگ های طبقاتی، پیست دوچرخه سواری و مسیر مناسب پیاده روی از جمله درخواست های مردم برای توسعه شهر کرمان بود. وی با بیان اینکه نتایج این نظرسنجی منتشر خواهد شد، افزود: با تعامل اتاق، شهرداری، سازمان نظام مهندسی ساختمان و سایر نهادها باید مدل خوبی ارائه شود تا بتوانیم پروژه های مناسب شهری تعریف کنیم
همایش”کرمان 2030″ تلنگری برای بهبود وضعیت شهر کرمان بود
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کرمان با بیان اینکه این همایش تلنگری است که وضعیت شهر کرمان باید بهتر شود، گفت: سازمان نظام مهندسی وظایف و تکالیفی دارد که باید با اجرای آنها به شهری با عملکرد خوب برای شهروندان برسیم. البته سازمان نظام مهندسی در اجرای بعضی ضوابط مشکلاتی دارد و صرفاً میتواند در مطالبه گری نقش داشته باشد زیرا ضوابط را حاکمیت ایجاد می کند.
علیرضا گلستانی، وضعیت سیما و منظر شهری و مناسب سازی فضا را مهم دانست و اظهار کرد: نسل جدید، فضای شهری زیبا می خواهد. همچنین نوع نگاه ما به سرمایه گذار در استان باید تغییر کند و بتوانیم وضعیت شهری استان را بهبود بخشیم.
ارتقای شهر کرمان نیازمند تغییر نگرش های سنتی است
شهردار کرمان ضمن قدردانی از اتاق کرمان برای برگزاری این همایش، گفت: نسبت به کرمان با ظرفیت های بزرگ و ملی، انتظار ویژه ای وجود دارد. کرمان با توجه به جایگاه خود به سرعت می تواند مسیر پیشرفت و توسعه را دنبال کند و اگر همه در کنار هم باشیم می توانیم به نقطه خوبی برسیم و کرمان را از خطر عقب ماندگی نجات دهیم. محسن تویسرکانی، با اشاره به مشکلات شهر کرمان مانند حاشیه نشینی، بی توجهی به بافت تاریخی و… اظهار کرد: باید از نگاه سنتی فاصله بگیریم و همه در کنار هم شهر را ارتقا دهیم.
وی توقف کارها در حوزه کارشناسی ادارات، بی توجهی به انعطاف قوانین، طولانی شدن فرایندهای اجرای کارها و بی انگیزگی را از جمله معضلات کرمان عنوان کرد و افزود: آبادانی شهر چیزی نیست جز اینکه نگاه سنتی را کنار بگذاریم و به یکدیگر کمک کنیم. معتقدیم شهر کرمان با مردم آباد می شود و نسخه توسعه کرمان از بین مردم، نخبگان و مسئولان تدوین خواهد شد.
استاندار: اتاق کرمان ساز و کار گفت و گوهای توسعه ای استان را ایجاد کند
استاندار کرمان از اقدامات خوب اتاق و رئیس اتاق کرمان در حوزه های مختلف قدردانی کرد و گفت: اتاق بازویی قدرتمند برای تحرک بیشتر کرمان و هم جهت با تفکر جدید استان است و امیدواریم این هم افزایی اتاق کرمان و مجموعه های دولتی، اتفاق خوبی را در کرمان ایجاد کند. محمدعلی طالبی، با استقبال از پیشنهاد ارائه شده در این همایش برای گفت و گوهای توسعه ای کرمان، اظهار کرد: اتاق کرمان ساز و کار ایجاد این گفت و گو را فراهم کند تا بتوانیم اساس گفت و گویی خوب در مورد مسائل خاص استان را پایه گذاری کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه کرمان آنگونه که شایسته است پیشرفت نکرده، افزود: کمک به مجموعه مدیریت شهری برای تحول اساسی در شهر کرمان و جذب سرمایه گذار جزو اولویت های استان است. زیرا یکی از معضلات، حجم پایین سرمایه گذاری در استان بوده و در ایجاد فضاهای خرید، گردشگری و اقامتی با مشکلات جدی رو به رو هستیم. استاندار کرمان حجم پایین سرمایه گذاری در استان را ناشی از عملکرد مدیران دانست و خاطرنشان کرد: امروز تعامل و همکاری خوبی بین دستگاه های مختلف شکل گرفته که می تواند نوید دهنده آینده بهتری برای شهر کرمان باشد. همچنین انجام کارها در قالب برنامه ای جامع و هماهنگ بسیار خوب است اما در برخی مسائل هم نمیتوانیم معطل بمانیم، باید کارهایی را برای تسهیل مسائل انجام دهیم و شرایطی ایجاد شود تا از همه توان شهر کرمان برای پیشرفت استفاده کنیم.
وی با طرح این سؤال که صنایع و بنگاه های بزرگ استان در توسعه کرمان چه جایگاهی دارند؟ اضافه کرد: نتوانستیم راهبرد سرمایه گذاری استان را ارائه دهیم و از فرصت ها استفاده کنیم اما امروز فرصت و عرصه برای ارائه نظر و دیدگاههای صاحب نظران فراهم است و امیدواریم بتوانیم از این فرصت ها استفاده کرده و شهر کرمان را در جایگاهی بالا بسازیم. استاندار کرمان موضوع گردشگری را از دیگر اولویت های استان برشمرد و خاطرنشان کرد: برنامه ویژه ای در حال تدوین است که تحول جدی در حوزه گردشگری کرمان را رقم می زند. وی موضع زیرساخت های استارت آپی در استان را مورد توجه قرار داد و گفت: ما وارث ناهماهنگی در استان هستیم و امیدواریم بتوانیم به این موارد در استان پایان دهیم و به زودی در کنار کارخانه نوآوری استان، اتاق مشترک سرمایه گذاری استان در تهران و مرکز خدمات سرمایه گذاری کرمان افتتاح می شود.
ضرورت چاره اندیشی در خصوص عوارض و اخذ مجوزهای شهرداری
رئیس انجمن انبوه سازان کرمان موضوع عوارض و همچنین اخذ مجوزهای شهرداری را یکی از چالش های استان کرمان دانست و گفت: در حوزه اخذ مجوزهای شهرداری چندین سال است که چالشی بین متقاضیان، شهروندان و شهرداری داریم؛ اعتراضی به نحوه تنظیم لایحه عوارضی مطرح است و منجر به طرح در مراکز قضایی و صدور حکم شده که شایسته شورای شهر، شهرداری و شهروندان نیست. نیما ابراهیمی ادامه داد: تعیین قیمت های منطقه ای سایه اصلی را بر بحث عوارض داشته و این موضوع باید اصلاح شود. شهروندان معتقد هستند عوارض شهرداری حدود 2 درصد بیشتر اخذ می شود؛ آیا این مقدار درصد ارزش دارد که موضوع شکایت مطرح شود، اعتماد سرمایه گذار نسبت به شهرداری از بین برود و از سرمایه گذاری در استان منصرف شود؟
وی با بیان اینکه موضوع قیمت های منطقه ای مربوط به سال 1403 از طریق انجمن انبوه سازان ماه ها پیگیری می شود، خاطر نشان کرد: این امر بازتاب بسیار منفی برای اقتصاد استان و فعالان اقتصادی دارد که بلندمدت منافع هیچکس را تأمین نمی کند. این موضوع قابلیت این را دارد که کاملاً در استان حل شود و درخواست داریم در خصوص عدد عوارض سال 1404 چاره ای اندیشه شود. در غیر این صورت فاجعه به بار می آورد و تمام صحبت ها برای توسعه استان را بی اثر می کند زیرا دیگر سرمایه گذاری نمی ماند که بخواهد در کرمان مجوز بگیرد.
راه اندازی یک پلتفرم هوشمند مدیریتی مبتنی بر هوش مصنوعی به عنوان راهکاری تحول آفرین برای استان
در ادامه عضو کمیسیون زیربنایی اتاق کرمان پیشنهاد کرد: راهاندازی یک پلتفرم هوشمند مدیریتی مبتنی بر هوش مصنوعی به عنوان راهکاری تحولآفرین برای استان. این پلتفرم با بهرهگیری از دادههای کلان، هوش مصنوعی و مشارکت نخبگان کرمانی، امکان تصمیمگیریهای دقیقتر، بهینهسازی تخصیص منابع و افزایش شفافیت را فراهم میکند. ایجاد چنین زیرساختی نهتنها به حل مسائل کلیدی استان کمک میکند، بلکه میتواند کرمان را به الگویی در حکمرانی هوشمند در کشور تبدیل کند.
دکتر گلزاده در توضیح این راهکار توضیح داد: کرمان، بهعنوان یکی از استانهای راهبردی کشور، با چالشهای مدیریتی متعددی در حوزههای اقتصادی، زیستمحیطی، شهری و صنعتی مواجه است و همزمانی آن با ابرچالشهای اقتصادی کشور، شرایطی ایجاد کرده است که تصمیمگیریهای سنتی دیگر توان پاسخگویی به این مسائل پیچیده را ندارند،این پلتفرم از یکسو، متخصصان و نخبگان کرمانی را که در سراسر کشور و جهان مشغول فعالیت هستند، به فرآیند تصمیمگیری استانی متصل میکند و از سوی دیگر، با استفاده از هوش مصنوعی، تحلیل دادهها و مدیریت دانش را بهینهسازی میکند. چنین سیستمی میتواند در مدیریت بحرانهای زیستمحیطی، کنترل منابع آبی، توسعه زیرساختهای شهری و حتی بهبود خدمات عمومی نقش مؤثری ایفا کند. با اجرای این مدل، کرمان میتواند از یک حکمرانی سنتی به یک نظام دادهمحور، چابک و پیشرفته حرکت کند. این فرصتی محدود است که اگر از آن استفاده نشود، استان همچنان در مسیر ناکارآمدی، بحرانها و تصمیمگیریهای غیرعلمی و ناکارآمد باقی خواهد ماند.
گفتنی است، در این همایش پیشنهاداتی از جمله ایجاد پلتفرم مدیریتی شهری، دعوت از پیشران های اقتصادی، برگزاری رویدادهای بین المللی در کرمان، توجه به زیر ساخت ها و مبانی توسعه و… برای توسعه شهرکرمان مطرح شد. همچنین به سؤالاتی پیرامون جلوگیری از رها شدگی پروژه های نیمه تمام، برنامه های شهرداری برای بهبود وضعیت مناطق کم برخوردار، مدیریت انرژی، حمل و نقل و… از سوی استاندار و شهردار کرمان و سایر مسئولان حاضر در همایش پاسخ داده شد و در پایان بیانیه پایانی همایش روز مهندس”کرمان 2030، تصویری از رویاهایمان برای آینده کرمان”به امضا رسید.
































