رییس انجمن پسته ایران با اشاره به عدم نیازمندی محصول پسته به پایانه صادراتی اظهار داشت: محصول پسته به دلیل تقاضای بیش از عرضه، نياز به بازاريابي و پايانه صادراتي ندارد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، محسن جلالپور از کاهش صادرات پسته در ابتدای سالجاری به دلیل اعلام ممنوعیت صادرات این محصول در بهمنماه سال گذشته خبر داد و گفت: متاسفانه در همین مدت کوتاه ممنوعیت صادرات پسته و انتشار خبر آن در سطح جهانی، نگرانی و اضطراب فعالان صادرات پسته در داخل و خارج از کشور را در بر داشت.
وی افزود: در آن برهه از زمان و پس از لغو ممنوعیت، مقدار بسیار زیادی پسته توسط صادرکنندگانی که تعهد صادرات نداشتند، صادر شد که مشکلات جدی برای پسته به وجود آورد. جلالپور ادامه داد: صادرات بیرویهی پسته پس از لغو ممنوعیت صادرات باعث شد تا در سه ماههی اول امسال نتوانیم پستهی برخی از کشورهای اروپایی نیازمند این محصول را تامین کنیم؛ ضمن اینکه این محصول در اواخر سال گذشته، بیش از حد مورد نیاز به برخی از کشورها از جمله چین صادر شد.
وی خاطر نشان کرد: از طرف دیگر بسیاری از خریداران به ویژه در کشورهای اروپایی از ترس اینکه شاید دوباره ایران با ممنوعیت صادرات مواجه شود و نتواند پستهی مورد نیاز خریداران خارجی را تامین کند، با صادرکنندگان ایرانی قرارداد منعقد نمیکنند. جلالپور افزود: این اتفاقات، شادی رقیب پستهی ایران یعنی آمریکا را در بر داشت و صادرکنندگان آمریکایی توانستهاند حتی محصول باقیمانده از سال گذشتهی خود را به فروش برسانند.
وي با بیان اینکه امسال در مجموع استانهاي پسته خيز كشور ۲۰۰ هزار تن پسته برداشت مي شود كه اين ميزان نسبت به سال گذشته افزايش ۱۰ درصدي را نشان ميدهد خاطرنشان كرد: از اين ميزان پسته پيش بيني شده، ۱۱۰ هزار تن در استان كرمان و ۹۰ هزار تن در ساير استانهاي كشور برداشت خواهد شد.
رييس انجمن پسته ايران، گفت: ایران اكنون دومین کشور دنيا در توليد و اولین کشور در صادرات پسته است اما اگر تمهيدات لازم در زمينه صادرات و حفظ بازارهاي رقابت جهاني انديشيده نشود، از سال ۲۰۱۶ ميلادي ديگر صادركننده اول دنیا نخواهد بود. جلال پور، با اشاره به توليد اندک پسته در ايران نسبت به امریکا، گفت: در سال ۲۰۱۶ ميلادي ميزان توليد پسته آمريكا به ۵۰۰ هزار تن خواهد رسيد در حالي كه هم اكنون تولید سالانه این کشور به ۲۸۰ هزار تن میرسد.
وی با اشاره به اینکه توسعه کشت پسته پیشنهاد نمیشود اظهار داشت: تاکید ما در زمینه پسته، افزایش بهرهوری و افزایش میزان برداشت در هکتار از 800 کیلو به حداقل یک و نیم تن است. رییس اتاق کرمان با بیان اینکه ۵۰ درصد پسته توليدي آمريكا در اين كشور مصرف ميشود در حالي كه ميزان مصرف پسته در ايران ۱۵ درصد كل توليد است اظهار كرد: هم اكنون هيچ مشكلي براي فروش پسته در دنيا نداريم و بين يك و نيم تا دو ميليارد دلار در سال درآمد ناشي از فروش پسته ايران است.
وي افزود: پسته جايگاه و ظرفيت خوبي در بازارهاي جهاني دارد و از بين ۷۰ نماينده كشورهاي مختلف شركت كننده در اجلاس عدم تعهد، به گفته رييس جمهور ۵۰ كشور، ايران را با پسته و فرش كرمان مي شناسند. جلال پور، در رابطه با افلاتوكسين پسته نيز گفت: هم اکنون كمترين مشكل را در اين زمينه داريم و توانستهايم ميزان آفلاتوكسين را در پسته كنترل كنيم. وي ادامه داد: نگراني فعلي ما در توليد و باقي مانده سموم باقي مانده است، زيرا ميزان استفاده از سم در پسته زياد است.