EN

چرا در كاهش نرخ سود، شك و تردید وجود دارد؟/سیاستگذاران چه نگرانی‌هایی دارند؟

عضو شورای پول و اعتبار عنوان کرد:یكی ازمهمترین دلایل سیاست‌گذار پولی برای جلوگیری از کاهش نرخ سود این است که اگر نرخ سود بانکی به صورت دستوری کاهش پیدا کند، مؤسسه‌های غیر مجاز، معادلات بازار را به هم می‌زنند و رقابت منفی ایجاد می‌کنند.

به گزارش اقتصادنیوز، محسن جلالپور رئیس اتاق بازرگانی ایران و عضو شورای پول و اعتبار در مورد اینکه چرا سیاستگذار با کاهش نرخ سود بانکی دچار شک و تردید است، عنوان کرد: یکی ازمهم‌ترین دلایل سیاست گذار پولی این است که اگر نرخ سود بانکی به صورت دستوری کاهش پیدا کند، مؤسسه‌های غیر مجاز، معادلات بازار را به هم می‌زنند و رقابت منفی ایجاد می‌کنند.

وی در مورد چگونگی این اتفاق هم توضیح داد: در حال حاضر ما دو دسته بانک داریم. بانک‌های خوب و بانک‌های بد. بانک خوب بانکی است که ترازنامه پاکتری دارد و در عملیات بانکی سال‌های گذشته، کمتر دچار تخلف شده و تراز نامه وصورت‌های مالی‌اش به نسبت، از تخلفات پولی پاک‌تر است. در عین حال بانک‌های خوب، به سیاست پولی پایبندی بیشتری داشته‌اند و کمتر در صدد دور زدن سیاست پولی برآمده‌اند. اما بانک‌های بد بانک‌هایی هستند که به دلایل متعدد از جمله سوء مدیریت‌ها، سیاست گذاری غلط، تسهیلات تکلیفی و بسیاری عوامل درونی و بیرونی، تراز نامه‌های ناپاکی دارند. این بانک‌ها در کنار مؤسسه‌های مالی و اعتباری غیر مجاز، معادلات بازار نرخ سود را به هم می‌زنند و ایجاد رقابت منفی می‌کنند.

جلالپور که این توضیحات را در کانال تلگرام‌اش درج کرده، افزود: زمانی که سیاست گذار پولی به صورت دستوری درصدد کاهش نرخ سود است، بانک‌های خوب می‌پذیرند و اعمال می‌کنند اما بانک‌های بد که وضعیت نامناسبی از نظر سود وزیان دارند، زیر بار نمی‌روند و برای جذب سپرده بیشتر، نرخ‌های بالاتری اعلام می‌کنند. از آن طرف، مردم که به طور ذاتی بیشینه یاب هستند و برای حداکثر کردن منافع خود تلاش می‌کنند، منابع خود را از بانک‌های خوب خارج و به بانک‌های بد منتقل می‌کنند. به این ترتیب بانک‌های خوب که در حال از دست دادن منابع خود هستند، احتمالا ناچار به افزایش نرخ سود خواهند شد تا از خروج منابع خود جلوگیری کنند. به همین دلیل است که سیاست گذار تردید دارد چون نگران انتقال سپرده‌ها به موسسات مالی غیرمجاز و بانک‌های بد است.

وی اضافه کرد: از آن طرف، کمبود سرمایه بانک‌ها و فراوانی تقاضا برای دریافت تسهیلات هم موجب نگرانی شده است. رئیس اتاق ایران همچنین گفت: به هرحال من به عنوان نماینده بخش خصوصی در شورای پول و اعتبار از یک طرف تأکید دارم که نرخ سود کاهش پیدا کند چون ادامه این روند را نه به سود فعالان اقتصادی و نه به سود بانک‌ها می‌دانم و از آن طرف انتظار دارم برای اتخاذ سیاست درست کاهش نرخ سود، همه جوانب به خوبی دیده شود.

این عضو شورای پول و اعتبار خاطرنشان کرد: در نشست دیشب شورای پول واعتبار به بانک مرکزی مأموریت داده شد تا ضمن بررسی همه جوانب، گزارش جامعی تهیه کند تا در نشست آتی شورا، برای این سیاست مهم و اثر گذار تصمیم مناسبی بگیریم.