چهارمین جشنواره بهره وری و رقابت پذیری استان کرمان با محوریت انقلاب صنعتی چهارم و با حضور رئیس و جمعی از اعضای هیات نمایندگان اتاق کرمان، اساتید و نخبگان اقتصادی کشور، جمعی از دانشجویان و مدیران کنترل کیفیت واحدهای تولیدی استان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، رئیس اتاق کرمان در این همایش گفت: مظلومیت بهره وری از همین پیداست که در نظام تصمیم سازی و تصمیم گیری مسئولان استان جایگاهی ندارد. سیدمهدی طبیب زاده، با بیان اینکه اعداد و ارقام مصرفی و بازدهی ما در بخش های مختلف مانند مصرف آب و انرژی با یکدیگر همخوانی ندارند، افزود: به دلیل اینکه با شنیدن ارقام و اعداد تحولی ایجاد نمی شود، نشانه بارز مظلومیت بهره وری است.
وی ادامه داد: در کرمان نه تنها اینکه بهره وری نداریم، بلکه با اضمحلال منابع روبرو هستیم و استانی با این همه منابع و ظرفیت نتوانسته در شاخص های توسعه پایدار در جایگاه متوسط کشور قرار گیرد. طبیب زاده، خاطرنشان کرد: برای داشتن بهره وری بیشتر اگر برنامه ها و فعالیت های مختلف انجام و30 درصد رشد از محل بهره وری محقق شود ولی بنگاه های اقتصادی نتوانند با حذف یارانه پنهان و آشکار، روی پای خود بایستند، هیچ کاری انجام نشده است.
رئیس اتاق کرمان بیان کرد: باید از روش ها، آموزش ها و تکنولوژی های جدید برای ارتقا بهره وری در بنگاه های اقتصادی استفاده کرد زیرا فقط اداره بنگاه، ایجاد یک سود محدود بدون توجه به یارانه ها نمی تواند بهره وری ایجاد کند. در این همایش سخنرانی ویدئویی “مسعود نیلی” اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف با موضوع جایگاه بهره وری و رقابت پذیری بنگاه های اقتصادی در اقتصاد کشور ایران، پخش شد. (ویدئو را اینجا ببینید)
رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران، طراح و پایه گذار و دبیر جشنواره ملی بهره وری در این همایش به ارائه مدل پیشنهادی برای اندازه گیری توان رقابتی پرداخت و گفت: رقابت پذیری کشورها، رقابت پذیری صنعت و رقابت پذیری شرکتی انواع رقابت پذیری هستند که از سه بخش منابع ورودی، پردازش منابع و خروجی تشکیل شده اند. فرشید شکرخدایی، در پاسخ به این پرسش که چه کنیم رقابت پذیری و بهره وری را افزایش دهیم، افزود: مهمترین قاتل رقابت پذیری قیمت گذاری است که در بخش هایی مانند نوآوری، رقابت، کیفیت، بسته بندی و توزیع برای مصرف کننده با زیان همراه است.
وی ادامه داد: به نظر می رسد در کشور به جز در بحث آب که با کمبود و شرایط بحرانی روبرو هستیم، در سایر حوزه های سرمایه کسری نداریم اما در حالی که 1.5 میلیون همت دارایی دولت است توان مولد سازی دارایی را نداریم.
شکر خدایی، اظهار کرد: در برخی مواقع خوشحالیم که بدهی دلاری به دنیا نداریم و به آن افتخار می کنیم در حالی که ژاپن با این همه توسعه و پیشرفت، بیشترین بدهی را در دنیا دارد.رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران، ادامه داد: موضوع اقتصاد شراکتی ایده بزرگی در انقلاب صنعتی چهارم محسوب می شود، که با آن می توان یکسری کارها و منابع را به اشتراک گذاشت و استفاده بهینه کرد. شکر خدایی، افزود: در انقلاب صنعتی چهارم که هدف آن جایگزین قرار دادن برای انسان است، هوش مصنوعی و فناوری اطلاعات می تواند به شناسایی امکانات و به اشتراک گذاری آنها کمک کند.
در ادامه این همایش نایب رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق ایران، گفت: واژه”اقتصادی” که در عبارت هایی مانند فعال اقتصادی، بنگاه اقتصادی، محیط اقتصادی، اقتصاد خراب، اقتصاد نامناسب به کار برده می شود، به معنای علم تخصیص بهینه منابع محدود به خواسته های نامحدود و یا همان بهره وری است. حسن فروزان فرد، تصریح کرد: فعالان اقتصادی ما به دلیل شرایط نامناسب فعلی، از رفتار اقتصادی فاصله گرفته اند و فعالیت هایشان بهره ور و اقتصادی نیستند.
وی ادامه داد: برخی کسب و کارها غیر اقتصادی راه اندازی شده اند به دلیل اینکه با محدودیت منابع روبرو نبوده اند و یا منابع خود را از مسیر طبیعی به دست نیاورده اند. فروزان فرد، اظهار کرد: اگر اراده لازم برای بهره بردن از فناوری، ابزار و نحوه نگرش های جدید در یک فعال اقتصادی و یا یک بنگاه شکل بگیرد، می توان از فرصت انقلاب صنعتی چهارم برای جبران عقب افتادگی ها کمک گرفت.
در ادامه این همایش عضو هیات رئیسه اتاق تهران گفت: اگر نتوان پاسخی برای چگونگی کاربرد هوش مصنوعی در بنگاه های اقتصادی پیدا کنیم به یکباره چنان جهشی در این حوزه اتفاق می افتد که در تخیل ما نیز نمی گنجد. فرزین فردیس، اظهار کرد: مدل های حل مسئله به واسطه فناوری های جهان به گونه ای تغییر می یابد که ناگهان زود دیر می شود. وی ادامه داد: در حال حاضر به دلیل کمبود شدید برق در کشور می توان از فرصت اقتصاد شراکتی استفاده کرد و چند بنگاه برای تامین برق خود در احداث نیروگاه با یکدیگر مشارکت کنند که البته این مهم نیاز به بلوغ اقتصاد و همکاری دارد. فردیس، اظهار کرد: استفاده از فناوری نباید در حد کمال باشد باید بدانیم کجا به سراغ فناوری رویم و کجا از آن استفاده نکنیم.
گفتنی است در این نشست پنل انتقال تجربه با حضور مدیران عامل بنگاه های اقتصادی موفق در استان در اجرای پروژه های اقتصاد دیجیتال و انقلاب صنعتی چهارم برگزار شد. برگزاری دو کارگاه آموزشی”کوچینگ ضرورت یا انتخاب در عصر تحول” و “مدیر در نقش کوچ” از سایر برنامه های جانبی این همایش بود. در پایان از واحدهای منتخب در مسابقه تجربه های برتر با اهدای لوح سپس و تندیس همایش تجلیل شد.