گردشگری
بازار کرمان
این راسته بازار از میدان ارگ شروع و به میدان مشتاقیه ختم میشود. هر بخش از بازار کرمان در زمان یکی از فرمانروایان این شهر ساخته شده و به خاطر برخی ویژگی هایش در ایران منحصربه فرد و دارای شهرت جهانی است. این بازار طولانیترین راسته بازار ایران محسوب میشود.بازار ارگ، چهار سوق گنجعلی خان، بازار گنجعلی خان، بازار اختیاری، بازار وکیل کرمان، بازار سردار، بازار مظفری، بازار قلعه محمود، بازار میدان قلعه، بازار مسگری، بازار زرگری و بازار کفاشها، بخش های مختلف بازار کرمان را تشکیل می دهند.
باغ شاهزاده ماهان
باغ شاهزاده ماهان یا باغ شازده یکی از باغهای تاریخی ایران محسوب میشود، این باغ در حدود دو کیلومتری شهر ماهان و حوالی شهر کرمان و در دامنه کوههای تیگران واقع شده و مربوط به اواخر دوره قاجاریه میباشد.این باغ مساحتی قریب به ۵/۵ هکتار و دو مجموعه شرقی و غربی دارد. کوشک یا همان عمارتهای آن بسیار زیباست و به صورت دو آشکوبه ساخته شده است و سر در آن از معماری خیلی زیبایی برخوردار است که آن را از سایر باغهای ایرانی متمایز و ممتاز میسازد. فوارههای آن چشم هر بینندهای را نوازش میدهد. این فوارهها که در طول باغ قرار دارند زیباترین فواره باغهای ایرانی هستند. طول باغ شاهزاده کرمان ۴۰۷متر و عرض آن ۱۲۲ متر است. و بزرگترین و زیباترین باغ تاریخی ایرانی محسوب میشود.
باغ فتح آباد
باغ عمارت فتحآباد (بیگلر بیگی) باغی مربوط به دوره قاجار است که در ۲۵ کیلومتری مرکز کرمان، شهر اختیارآباد واقع شده و این باغ الگوی احداث باغ شاهزاده ماهان بوده است.این باغ که به تازگی بازسازی و بازگشایی شده از یادگارهای فضل علی خان بیگلربیگی است.عبور آب فتحآباد از میان این باغ به آن صفا و طراوت میبخشیده است. زمان احداث این باغ به حدود سالهای ۱۲۵۵ میرسد.
آستانه شاه نعمت الله ولی
آرامگاه یا آستانه شاه نعمت الله ولی بنایی مربوط به دوره صفوی است که در شهر ماهان استان کرمان جای گرفته است. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۳۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.شاه نعمت الله ولی در سال ۸۳۴ هجری قمری در شهر کرمان درگذشت و در ماهان در میان باغی مدفون شد. هستهٔ اولیهٔ این بنا گنبدی منفرد بود که در سال ۸۴۰ هجری قمری و به دستور “احمدشاه دکنی” ساخته شد و به تدریج گسترش یافت.
این بنا که امروزه ۳۲ هزار مترمربع مساحت دارد، در آغاز به شکل يک تک بنا با گنبدی بلند بر فراز فضایي چهار گوش درون باغ بزرگي بوده که در دورههای بعدی بناهای ديگری در کنار آن ساخته شده است. عمارت تاريخي مرقد شاه نعمت الله ولی، صحنها و رواقهای پیرامون آن نزدیک به شش هزار متر مربع گستردگی دارد. این عمارت آمیختهای از هنر معماری شش سده اخیر است.
روستای صخره ای میمند
میمند روستایی صخرهای در دهستان میمند از توابع بخش مرکزی شهرستان شهر بابک استان کرمان است.میمند روستایی صخرهای و دستکند با چند هزار سال قدمت یادآور ایامی است که انسانها خدایان خود را در بلندای کوهها جستجو میکردند و کوه نشانه استواری و توان و پایداری و اراده شناخته میشد. این بنای دستکند باستانی، بیگمان از نخستین سکونتگاههای بشری در ایران به شمار میرود.
در تیرماه سال ۱۳۹۴ هجری شمسی در سی و نهمین اجلاس میراث فرهنگی یونسکو پرونده منظر فرهنگی میمند مورد بررسی قرار گرفت و با کسب اکثریت آراء به عنوان نوزدهمین اثر جهانی ایران در فهرست یونسکو به ثبت رسید. از سوی یونسکو از منظر فرهنگی میمند اینچنین یاد شده است: در انتهای درهای در جنوب کوههای مرکزی ایران منطقهٔ تاریخی “میمند” واقع شده است که شیوه زندگی مردمانش از سالهای دور تا به امروز به شکل سنتی همچنان در جریان است.
کوچ نشینانی که روزگارشان را از راه کشاورزی و دامداری میگذرانند و میان اقامتگاههای تابستانی و زمستانی خود در فصول مختلف سال در حرکت هستند. در طول فصل سرما در قسمتهای انتهایی دره و در خانههای صخرهای که در دل کوه ساخته شدهاند اقامت دارند.
حمام گنجعلیخان
حمام گنجعلیخان یکی از بخشهای معروف و دیدنی مجموعه گنجعلی خان است که معماری زیبای آن از شاهکارهای معماری عصر صفویه محسوب می شود.این حمام درسال 1020 هجری قمری ساخته شده از بخشهای مختلف سرسرا، دالان، رختکن، هشتی و گرمخانه تشکیل شده که هریک زیبایی منحصر به فرد خود را دارند.
سر در این حمام یکی از زیباترین بخشهای آن است که با آجرهای ساده و نیلی و مقرنسبندی توجه رهگذران بازار کرمان را به خود جلب میکند. با عبور از زیر سردر و راهرویی غیرمستقیم، یک هشتی کوچک و درگاهی منقوش با تصاویر پرندگان دریایی به رختکن حمام میرسیم. این بخش از فضاهای اصلی حمام گنجعلیخان است که با به کار گیری نظمی کامل و ترکیبی مناسب از سطوح کاشیکاری پرنقش و نگار رنگارنگ، سنگهای مرمر، سقفهای کاربندی شده و حوضچهای با فوارهای زیبا دارای فضایی دلنشین و خاص است.
رختکن این حمام دارای 6 غرفه است که از انتها به هم مرتبط هستند و هریک به طبقهای از مردم اختصاص داشته است. در گرمخانه حمام نیز مجسمههای کیسه کشان و دلاکان قرار دارد که حوضی 8 ضلعی با ستونهای سنگی یکپارچه که دوبه دو قرینه اند و طاقی خیمه مانند، آن را تشکیل میدهند. خزینه حمام، بخش مخصوص استحمام حکام و بزرگان و سنگ ساعت زمان از بخشهای دیدنی حمام گنجعلیخان است.
کلوت های شهداد
کلوت های شهداد، بزرگترین عارضه طبیعی کلوخی دنیاست که بر اثر فرسایش آبی و بادی شکل گرفته اند. کلوت ها در 40 کیلومتری شمال شرقی شهداد قرار گرفته اند که طول و عرض متوسط آنها 145 و 80 کیلومتر است و مساحت آنها به 11 هزار کیلومتر مربع می رسد. گودترین نقطه بیابانی کشور با 56 متر ارتفاع در کلوت ها واقع است. کلوت ها از دور مانند شهری بزرگ خودنمایی می کنند؛سیاحان، بیابانگردان و محققان بی شماری از کشورهای مختلف جهان به این مکان شگفت انگیز سفر کرده اند از جمله ژنرال سرپرسی سایکس انگلیسی که درباره کلوت ها می نویسد: “آثار شهر کلوت ها از غرایب طبیعت است”.
روشور، تنها رود دائمی است که در اعماق کویر جریان دارد. از کوه های شمال غربی بیرجند سرچشمه می گیرد و 200 کیلومتر طول دارد. آب آن بسیار شور بوده و بستر آن به دلیل رسوب نمک سفیدرنگ است و این رود به معدن نمک شهداد ختم می شود. همچنین گندم بریان یا ریگ سوخته تپه ای به وسعت 480 کیلومتر مربع است که از گدازه های سیاه رنگ آتشفشانی پوشیده شده و در شمال کلوت ها و در شرق رودشور واقع است.
ارگ بم
ارگ بم بزرگ ترین بنای خشت و گلی جهان است که در نزدیکی شهر بم در استان کرمان قرار دارد.این ارگ، در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. این بنا پیش از سده ۵ پیش از میلاد ساخته شده و تا سال ۱۸۵۰ میلادی بهکار گرفته میشده است.
در ۵ دی ۱۳۸۲، زمینلرزهای شدید در این منطقه رخ داد که در پی آن این بنا تا اندازه زیادی تخریب شد. در معماری این شهر باستانی، دو بخش جدا از هم دیده میشوند: * بخش حکومتی که در درونیترین دیوار قرار گرفته و شامل دژ نظامی، عمارت چهار فصل، سربازخانه، چاه آب ۴۰ متری و اصطبل به گنجایش ۲۰۰ اسب است؛ *بخش رعیتنشین که اطراف بخش حکومتی است و شامل ورودی اصلی شهر، مسیر اصلی متصلکننده ورودی شهر به دژ و بازار در امتداد آن، نزدیکبه ۴۰۰ خانه و ساختمانهای عمومی مانند مدرسه و مکان ورزش است.