نمایندگی وزارت امور خارجه کشورمان در کرمان، گزارش ملاقات کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در باماکو با رئیس اتاق بازرگانی جمهوری مالی را اطلاع رسانی کرده که در زیر آمده است.
بسمه تعالی
صورتجلسه ملاقات رئیس نمایندگی با رئیس اتاق بازرگانی و صنایع کشور مالی
خلاصه مدیریتی:
جناب آقای طالشی صالحانی، رئیس محترم نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در باماکو (مالی) در تاریخ 12 فروردین ماه سال جاری با رئیس اتاق بازرگانی و صنایع کشور مالی ملاقات کرد. در این دیدار توسعه روابط اقتصادی، سفر هیأتی از اتاق بازرگانی و صنایع کشور مالی به کشورمان و برگزاری نمایشگاه اختصاصی کالاهای ایرانی در باماکو و همچنین امضای یادداشت تفاهم همکاری اقتصادی بین اتاقهای بازرگانی دو کشور مطرح شد.
متن:
رئیس محترم نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در باماکو در تاریخ 12 فروردین ماه سال جاری با آقای یوسف باچیلی[1]، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع مالی در خصوص بررسی راههای گسترش روابط اقتصادی دو کشور به گفتگو پرداخت. در این دیدار که دبیرکل اتاق نیز حضور داشت طرفین زمینهها و ظرفیتهای فراوان برای توسعه صادرات از ایران به مالی، صدور فناوری و امکان سرمایهگذاری در این کشور را مورد بررسی قرار دادند. اهم موضوعات مطروحه به شرح ذیل میباشد:
رئیس نمایندگی:
پس از تعارفات معمول؛ از اینکه علیرغم مشغله کاری اینجانب را به حضور پذیرفتید تشکر میکنم. انتخاب مجدد شما را به ریاست اتاق بازرگانی کشور مالی تبریک عرض میکنم. جنابعالی سفرهای متعددی به جمهوری اسلامی ایران انجام دادهاید و شناخت خوبی از کشورمان دارید. وظیفه ما تسهیل تجارت و مراودات اقتصادی میان دو کشور است. یکی از موانع اصلی در این مسیر، فقدان شناخت صحیح تجار و صاحبان صنایع دو کشور از یکدیگر میباشد. دو کشور از مشترکات زیادی برخوردار هستند. مردم هر دو کشور مسلمانند و ویژگیهای تاریخی مشترکی دارند. جمهوری اسلامی ایران علاقمند به گسترش مناسبات سیاسی و اقتصادی با کشورهای آفریقایی، بهویژه کشور مالی است. در 42 سال گذشته تحت فشار و تحریم بودهایم، اما در بسیاری از زمینههای اقتصادی، صنعتی، علمی، بهداشتی و دانشگاهی پیشرفت شایان توجهی نمودهایم و جزو 20 اقتصاد برتر جهان هستیم. محور اصلی ماموریت من موضوعات اقتصادی است. مایلم محصولات و تکنولوژی ایرانی به کشور شما صادر شود. مهم برداشتن گام اول است و گامهای بعدی راحتتر برداشته میشود. در زمینه انرژی، صنعتی، فناوریهای نوین، کشاورزی و پزشکی ظرفیتهای فراوانی داریم. مایلیم نمایشگاه اختصاصی کالاهای ایرانی در فرصت مناسب در باماکو برگزار شود.
رئیس اتاق بازرگانی مالی:
به جنابعالی خوشامد عرض میکنم. در سال 2002 تا 2006 خزانهدار اتاق بازرگانی بودم و در آن زمان سفری به ایران داشتم. همچنین بعد از پذیرش مسئولیت ریاست اتاق بازرگانی سه بار به ایران سفر نموده و از شهرهای مشهد و قم بازدید کردهام. سطح روابط، دلخواه دو طرف نیست. در رابطه با بنزین شخصا با وزیر وقت نفت ایران گفتگو نمودم. در زمینه انرژی و کشاورزی پتانسیلهای زیادی برای فعالیت اقتصادی در کشور مالی وجود دارد. برگزاری نمایشگاه اختصاصی خوب است و از آن حمایت میکنیم، ولی بیشتر مایل هستیم به بخش سرمایهگذاری توجه ویژهای شود. قبلاً در خصوص راهاندازی کارخانه مونتاژ تراکتور در باماکو توسط شرکتهای ایرانی گفتگو بعمل آمده، اما این مهم محقق نشده است. مایلیم بر روی سرمایهگذاری شرکتهای ایرانی در صنایع کوچک و متوسط متمرکز شویم. دو کشور میتوانند در زمینههای مختلف به همکاری بپردازند حتی بیشتر از همکاری مالی با کشورهای اروپایی چون دو کشور مسلمان هستند و نیازی نیست با کشورهای دیگر که مشترکاتی ندارند روابط گستردهتر باشد. جمهوری اسلامی ایران با دشمنان زیادی مواجه بوده و علیرغم فشارهای کشورهای غربی پیشرفتهای زیادی داشته است. مالی هم اکنون به بیش از 500 مگاوات برق نیاز دارد. در کشور، کمبود سیمان داریم و هم اکنون بخشی از آن از کشورهای همسایه (ساحل عاج و سنگال) وارد میشود. تولید کارخانجات سیمان ما کاهش یافته است. در بخش انرژی به ساخت مخازن نفت و بنزین نیازمندیم. بخش کشاورزی یکی از زمینههای بسیار خوب برای سرمایهگذاری خارجی است و زمینهای حاصلخیز زیادی داریم. در بخش دامداری و از حیث تعداد احشام در میان کشورهای عضو اکوواس رتبه اول را داریم. احداث کشتارگاه صنعتی بسیار سودآور است. دو سال است که راه آهن بین مالی و سنگال به طول 1300 کیلومتر تعطیل شده و نیاز به تعمیرات دارد. همچنین در بخش تولید پنبه در کل آفریقا در جایگاه دوم قرار داریم که 90 درصد آن صادر میشود و فقط یک درصد آن فراوری میگردد. لذا ملاحظه می فرمایید که ظرفیتهای فراوانی در کشور ما برای فعالیتهای اقتصادی شرکتهای ایرانی وجود دارد. همچنین بخش جادهسازی و پلسازی یکی دیگر از زمینههای سرمایهگذاری میباشد. در بخشهای انرژی، بهداشت، کشاورزی و معدن پتانسیلهای فراوانی برای همکاری وجود دارد. از طرف دیگر سرمایهگذاری در کشور مالی از مزیتهای فراوانی برخوردار است و فضای موجود به نفع سرمایهگذاران خارجی میباشد. کشورهای غربی در صدد منزوی ساختن ایران هستند، چنانچه ما به همکاری بپردازیم آنها موفق نخواهند شد. آنها مایل نیستند جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه به عنوان قدرت اول مطرح گردد. اگر ایران همکاریهای اقتصادی خود را با کشورهای آفریقایی، ازجمله مالی گسترش دهد، تلاش کشورهای غربی برای انزوای کشور شما به شکست خواهد انجامید، چرا که شرکای زیادی در آفریقا خواهید داشت. در سال 2010 سفر رئیس جمهور وقت ایران به مالی انجام شد. در سال 2016 وزیر محترم امور خارجه جمهوری اسلامی ایران سفری به کشور مالی انجام دادند. موارد بسیار خوبی برای همکاری اقتصادی در سفرهای یادشده مطرح شد، لکن هیچ یک از موارد مطرحشده عملیاتی نشده است. همانطور که عرض کردم در بخش تولید سیمان و انرژی دچار کمبود هستیم. فکر میکنم یک یادداشت تفاهم همکاری بین اتاقهای دو کشور وجود دارد که قدیمی است و میتوانیم آن را تجدید کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی مالی در ادامه افزود: مایلیم برای سفر یک هیأت اقتصادی متشکل از اتاق بازرگانی، سازمان سرمایهگذاری و وزارت صنایع مالی به ایران بعد از ماه مبارک رمضان برنامهریزی کنیم. پذیرای هیاتی از ایران به مالی نیز هستیم. کشورهای مراکش، الجزایر و تونس در بخشهای مختلف کشور مالی سرمایهگذاری کردهاند. جمهوری اسلامی ایران با توانایی بالاتر و پیشرفتهتر میتواند از این کشورها پیشی بگیرد. آمادگی دارم در پروژههای مختلف سرمایهگذاری سهامدار باشم.
رئیس نمایندگی:
مایلیم مسیر ورود فناوری ایرانی به کشور شما را تسهیل کنیم و در کنار آن محصولات و کالاهای ایرانی نیز وارد کشور مالی شود. حمایت سازمانهای ذیربط در کشور مالی در این زمینه بسیار حائز اهمیت است. قیمت کالاهای ایرانی پایینتر از مشابه خارجی آن است، چرا مردم مالی از این مزیت بهرهمند نشوند. در حال حاضر روغن موتور ایرانی با کیفیت خوب و قیمت مناسبتر به کشور مالی صادر میگردد. یک شرکت ایرانی نیز در بخش معدن فعال است. مجوز فعالیت در بخش معدن را اخذ نموده و سرمایه و تکنولوژی ایرانی را نیز وارد کردهاند.
رئیس اتاق:
مایلیم کارها سامان یابد و در قدم اول یادداشت تفاهم قبلی بازنگری شود، لذا یک نسخه به سفارت ارسال خواهیم کرد. امیدوارم ایران به یکی از شرکای عمده کشور ما تبدیل شود. در کشور ما سرمایهگذاری تا 30 سال از مالیات معاف است.
ملاحظات:
1- در این دیدار دبیرکل و یکی از کارشناسان اتاق بازرگانی مالی و آقای سیدمجید فروغی، کارشناس این نمایندگی نیز حضور داشتند.
2- آقای یوسف باچیلی، رئیس اتاق بازرگانی مالی فردی شناختهشده در جامعه اقتصادی و تجاری کشور مالی میباشد و برای گسترش همکاری اقتصادی با کشورمان بسیار علاقمند است. وی شیعه مذهب است و در گذشته علاوه بر سفرهای متعدد اقتصادی به کشورمان، سفر زیارتی به شهرهای مشهد و قم نیز انجام دادهاست.
3- در خصوص پیشنهاد نامبرده برای سفر هیأت اقتصادی کشور مالی به کشورمان بعد از ماه مبارک رمضان اعلام نظر فرمایند.
4- با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری کشورمان در خرداد ماه سال جاری، به نظر میرسد انجام سفر هیأت یادشده در اوایل نیمسال دوم 1400 مناسبتر خواهد بود.
تهیه کننده: سیدمجید فروغی ارانی
13مورخ /1/1400