مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی و مسئول طرح، برنامه و مکانیزاسیون این وزارتخانه، از تخصیص 600 میلیارد تومان تسهیلات برای صادرات پسته، زعفران، کشمش، خرما و سیب خبر داد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، حبیب رادفر در نشست کمیسیون بیمه، بانک و امور مالیاتی اتاق کرمان با موضوع تعیین خط اعتباری دائمی برای تخصیص تسهیلات به صادرات محصولات پسته، خرما و مکانیزاسیون، افزود: اگر چه 25 محصول کشاورزی کشور صادر می شود اما 80 درصد حجم صادرات مربوط به این پنج محصول است که امیدواریم بتوانیم برای پسته نیز مانند برخی دیگر از محصولات مهم، در ردیف بودجه، خط اعتباری پایدار ایجاد کنیم.
وی با تاکید بر اینکه وجود خط اعتباری برای صادرات مهمترین عامل رونق اقتصاد کشاورزی است، ادامه داد: اگر تسهیلات ارزان قیمت به صادرات اختصاص یابد، نوسانات بازار کم و صادرات افزایش می یابد. وی بیان کرد: معتقدیم به ازای هر 100 میلیون تومان گردش مالی ارزی در صادرات، یک شغل ایجاد می شود و اگر تسهیلات ارزان قیمت بیشتری برای صادرات تخصیص یابد، اشتغال بیشتری نیز ایجاد خواهد شد.
رادفر، اظهار کرد: اگر چه ایران در بخش بازرگانی فعال است و حتی در زمان تحریم ها به 100 کشور صارات داشته اما فعالیت های بازرگانی در بخش کشاورزی ضعیف است که باید تقویت شود. مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه تا حدود زیادی زمینه تولید و صادرات محصولات مختلف با وجود آب، خاک، هوا، نیروی انسانی و انرژی مناسب در ایران فراهم است، تصریح کرد: در این بخش با کمبود سرمایه جاری مواجه هستیم و همین مسئله بهرهوری را کاهش داده است. رادفر، افزود: این نشست با هدف شناسایی موانع جذب منابع اعتباری برای صادرات محصولات مختلف در استان کرمان برگزار شد که موارد را جمع بندی و برای تصمیم گیری به مسئولان مربوطه ارائه خواهیم کرد.
ثبات نرخ ارز و نرخ بالای بهره بانکی دو مشکل اصلی صادرات
در ادامه این نشست رئیس اتاق کرمان از همکاری بانک کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی استان و بانک توسعه صادرات در زمینه ارائه تسهیلات به صادرکنندگان قدردانی کرد و گفت: امیدواریم این مجموعه ها به عنوان بازوان قوی برای توسعه صادرات استان نقش خود را ایفا کنند تا همه تلاش ها به رونق در تولید و صادرات کشاورزی منجر شود. سیدمهدی طبیب زاده، افزود: تا زمانی که نرخ ارز به صورت تصنعی ثابت و نرخ بهره تسهیلات بانکی بالاست، هزینه تمام شده صادرات زیاد خواهد بود و این مهم به معنای واقعی شکل نخواهد گرفت.
وی با بیان اینکه کمترین بازدهی در اقتصاد کشور مربوط به بخش کشاورزی است، گفت: اگر چه در کشاورزی آب و برق با قیمت بسیار ارزان مصرف می شود اما این بخش در استان کرمان حدود 30 درصد از درآمد ناخالص را به خود اختصاص داده است. طبیب زاده تصریح کرد: از سوی دیگر مانده سموم در محصولات کشاورزی مشکلاتی را برای صادرات ایجاد می کند که دانش بنیان کردن کشاورزی می تواند مشکلات را در این حوزه حل کند.
رئیس اتاق کرمان اظهار کرد: اولین استارت آپ را برای دریافت ایده های برتر در دانش بنیان کردن کشاورزی جیرفت برگزار کردیم و قصد داریم در آذرماه دومین استارت آپ را با حضور اساتید و کارشناسان استان برای حمایت از کشاورزی برگزار و نهضت فناورانه در کشاورزی ایجاد کنیم. وی تاکیدکرد: اگر تحول جدی در کاهش مصرف آب، استفاده از سموم، کشت های جایگزین، استفاده از روش های جدید و… ایجاد نشود در 10 سال آینده کشاورزی کرمان نابود خواهد شد.
به دنبال تعریف خط اعتباری دائمی برای تسهیلات صادراتی پسته هستیم
در ادامه این نشست رئیس کمیسیون بیمه، بانک و امور مالیاتی اتاق کرمان گفت: هر ساله برای صادرات محصولات کشاورزی استان اعتباری در نظر گرفته می شود که تلاش می کنیم خط اعتباری پایدار با سقف تسهیلات مناسب و نرخ بهره کم برای صادرکنندگان استان تعریف شود. جلیل کاربخش، تصریح کرد: در خرداد و تیرماه سال جاری شاهد افزایش قیمت پسته و همچنین افزایش عرضه بودیم که در مردادماه نیز به دلیل اینکه پستهای از سال قبل نمانده بود، به دلیل کاهش عرضه، با افزایش مجدد قیمت این محصول روبرو شدیم.
وی با بیان اینکه ارائه برخی آمارها در مواردی منجر به کاهش قیمت پسته می شود، گفت: بازار مولفه های خاص خود را دارد و اگر از روش های خرید تضمینی و… استفاده شود به بازار این محصول آسیب وارد می شود. کاربخش، ادامه داد: در سال گذشته به دلیل افزایش تولید پسته در آمریکا حجم عمدهای از پسته ایران بدون برنامه و بدون مشتری به بازارهای مختلف عرضه شد که همین مسئله باعث کاهش قیمت در بازار بود اما پسته تولیدی امسال اگر چه در واریته فندقی افزایش داشته اما تقاضا برای خرید آن بیشتر از پسته آمریکاست. رئیس کمیسیون بیمه، بانک و امور مالیاتی اتاق کرمان افزود: امسال نگرانی خاصی بابت قیمت پسته نداریم اما در صادرات این محصول باید تامین سرمایه برای فروش این محصول در بازارهای خارجی به میزان کافی در نظر گرفته شود.
گفتنی است در این نشست مقرر شد یارانه جوایز صادراتی مستقیم و غیرمستقیم برای صادرکنندگان، دائمی شدن و افزایش سقف تسهیلات صادراتی و کاهش نرخ بهره آن، برگزاری و فعال شدن استارتآپها، حل موانع ضمانت های بانکی برای دریافت تسهیلات پیگیری شود.