رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران گفت: اگر صادرکنندگان کرمانی به خصوص در بخش خشکبار و صنایع دستی، برای برگشت ارز حاصل از صادرات به کشور دچار مشکل شوند، بانک مرکزی با ایشان مساعدت و همراهی خواهد داشت.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، عبدالناصر همتی در چهلوهفتمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان افزود: در حال حاضر صادرکنندگان می توانند ارز حاصل از صادرات را با ترکیب 50 درصد ثبت در سامانه نیما، 50 درصد واردات (که میتواند با ترکیب حداکثر 20 درصد اسکناس و 30 درصد وارات باشد) که اکنون اگر صادرکنندگان خشکبار و صنایع دستی 50 درصد ارز را از طریق واردات ثبت سفارش شده و اسکناس وارد کشور کنند، در مورد50 درصد باقی مانده مربوط به سامانه نیما، درخواست افزایش درصد واردات آنها بررسی و پس از تایید مجوز واردات مورد نیاز استان، مجوز بیش از 50 درصد به آنها داده خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه این موضوع صادرات خشکبار، فرش و صنایع دستی استان کرمان را شامل می شود، ادامه داد: به دلیل اهمیت گسترش صادرات محصولات کشاورزی و اشتغال جمع زیادی از مردم در این حوزه، این تصمیم گرفته شد. همتی، با اشاره به اینکه باید تمامی مشکلات کشور را در نظر گرفت، خاطرنشان کرد: با این تصمیم زمینه فراهم شدن مواد اولیه و لوازم مورد نیاز کارخانجات و بخش های ضروری بیشتر می شود.
رئیس کل بانک مرکزی، گفت: در وضعیت کنونی اقتصاد کشور، برای صادرات کالاهای مختلف محدودیتهایی ایجاد شده که باید به فعالان اقتصادی و بخش خصوصی که نقش مهمی را در این دوره حیاتی ایفا می کنند، کمک شود. وی شرایط اقتصاد کشور در مقطع کنونی را دارای ثبات نسبی دانست و تصریح کرد: همانطور که در پنج ماه گذشته تورم مهار شده، همچنان نیاز به ادامه این شرایط داریم.
همتی، خاطرنشان کرد: برای اینکه تولیدکنندگان و صادرکنندگان با نوسان قیمت ارز روبرو نشوند ثبات خوبی در بازار ارز حاکم شده و وضعیت خوب است. وی ادامه داد: هدف از اعمال سیاست های ارزی به هیچ وجه اذیت کردن فعالان اقتصادی و صادرکنندگان واقعی نیست بلکه محدودیت ها برای افرادی است که ارز را خارج کردهاند و آن را به کشور بازنگرداندهاند و البته پرونده آنها به قوه قضاییه تحویل داده شده است.
رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: یکی از سیاست های ما نزدیک کردن نرخ ارز در سامانه های سنا و نیماست که سامانه نیما برای برطرف کردن نیازهای ارزی کشور راه اندازی شده است. همتی، با تاکید بر اینکه سامانه نیما، صندوقی برای بانک مرکزی نیست، افزود: هدف ما واردات ارز به سامانه نیما نیست بلکه واردات ارز به کشور مهم است که صادرکنندگان می توانند از طریق صرافی ها، واردات، اسکناس و همچنین سامانه نیما این ارز را به کشور برگردانند. وی در بخش دیگری در رابطه با درخواست صادرکنندگان برای اختصاص تسهیلات برای صادرات در زمان مورد نیاز، بیان کرد: نقدینگی مورد نیاز صادرات خشکبار و واحدهای صنعتی مرتبط با اشتغال کشور را تامین و ساز و کار برگشت این نقدینگی ظرف سه تا 4 ماه را نیز ایجاد خواهیم کرد.
رئیس اتاق کرمان نیز در این نشست، پسته و خرما را از اقلام مهم صادرات غیرنفتی کشور عنوان کرد و گفت: امیدواریم تصمیمات مناسبی برای صادرات این محصولات گرفته شود که آرامش را به بازار این دو محصول برگرداند. سیدمهدی طبیب زاده خاطرنشان کرد: با وجود اینکه سال گذشته تولید پسته در استان بسیار کاهش داشت اما به دلیل وجود مشکلات صادراتی از جمله سیاست های ارزی و عدم اطمینان به اقتصادی بودن صادرات این محصول، بخشی از پسته سال گذشته به پسته امسال اضافه شده است که امیدواریم شرایط صادرات برای پسته امسال بهبود یابد.
وی ادامه داد: همیشه صادرکنندگان خوشنام و خوش حساب ارز خود را به کشور برگشت دادهاند که امیدواریم بانک مرکزی نیز به آنها اعتماد کند. رئیس اتاق کرمان افزود: هر چه سخت گیری ها در صادرات افزایش یابد قاچاق بیشتر می شود که امیدواریم مسئولان و تصمیم گیران با در نظر گرفتن این مسئله مهم به فکر صادرکنندگان واقعی باشند.
نایب رئیس اتاق کرمان نیز در این نشست با بیان اینکه به 90 درصد محصول پسته سال گذشته خسارت وارد شد گفت: قرار شد امهال 3 ساله تسهیلات را برای فعالان این حوزه داشته باشیم که متاسفانه با عدم اجرای کامل این موضوع کمک چندانی به تولیدکنندگان پسته نشد. جلیل کاربخش تصریح کرد: حداقل خسارت وارد شده به محصولات کشاورزی استان کرمان 10 هزار میلیارد تومان برآورد شد که 8 هزار میلیارد تومان آن مربوط به پسته بود و تنها 175 میلیارد تومان آن تا حدودی پوشش داده شد.
وی از رئیس کل بانک مرکزی درخواست کرد بانک ها را برای مساعدت بیشتر در زمینه تامین سرمایه در گردش صادرات و تسهیلات مورد نیاز تولیدکنندگان توجیه کنند. کاربخش، با بیان اینکه تسهیلات صندوق توسعه ملی تنها در یک سال با نرخ 11 درصد به صادرکنندگان داده شد، افزود: پس از آن این تسهیلات با نرخ تلفیقی 14.5 درصد پرداخت می شود که این تسهیلات توجیه اقتصادی برای صادرکنندگان ندارد.
عضو هیات رئیسه اتاق کرمان نیز در ادامه این نشست از رئیس کل بانک مرکزی بابت کاهش دغدغه صادرکنندگان قدردانی و خاطرنشان کرد: از زمان آغاز فعالیت آقای همتی در بانک مرکزی، بدبینی ها نسبت به صادرکنندگان و به کار بردن واژه هایی مانند قاچاقچی، سودجو، رانتی و عامل خروج سرمایه، تا حدود زیادی کاهش یافته اما هنوز تمام نشده است. آرش علوی، به خواسته های بخش خصوصی اشاره و تصریح کرد: عملکرد یک و یا تعداد کمی از صادرکنندگان را به همه آنها تعمیم ندهید و همه را به یک چشم نگاه نکنید.
وی ادامه داد: با افزایش قیمت ارز در سال گذشته انتظار جهش صادراتی در برخی کالاها مانند فرش و صنایع دستی وجود داشت که متاسفانه به دلیل بروز همین مشکلات صادراتی، این اتفاق نیفتاد. علوی افزود: یکی دیگر از درخواست های بخش خصوصی این است که انتخاب شیوه بازگشت ارز حاصل از صادرات را به صادرکننده بدهند و او را محدود و موظف به اجرای درصد خاصی در یک روش نکنند.
گفتنی است در این نشست فعالان اقتصادی به ویژه صادرکنندگان پسته و خرما به بیان مشکلات و نظرات خود در حوزه صادرات و مسائل ارزی پرداختند. استاندار کرمان، معاونان رئیس کل بانک مرکزی، نایب رئیس اتاق ایران، اعضای هیات نمایندگان اتاق کرمان، معاونان استاندار کرمان و سایر مدیران اقتصادی استان، نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی، از جمله حاضرین در این نشست بودند.