رئیس اتاق کرمان گفت: از دیدگاه بخش خصوصی برای تحقق شعار سال با عنوان جهش تولید باید اتفاقات اساسی روی دهد و ابتدا در دیدگاههای فعلی جهش ایجاد شود.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، سیدمهدی طبیبزاده در نشست بررسی راهکارهای جهش تولید با حضور جمعی از فعالان اقتصادی و مدیران دولتی افزود: نمیتوان با قوانین و روال گذشته و بدون تغییر آنها به جهش و رونق تولید پرداخت بلکه باید در قوانین، مقررات و دستورالعمل ها تغییر و اصلاح صورت گیرد. وی با بیان اینکه باید در این مسیر در سطح ملی و استانی همکاری و همراهی همه مجموعهها و دستگاهها را داشته باشیم، ادامه داد: اتاق در زمینه پیگیری حل مشکلات فعالان اقتصادی استان در سطح ملی تجربیات خوبی دارد که به اصلاح برخی قوانین منجر شده که امیدواریم در سال جاری نیز این روند ادامه داشته باشد.
طبیب زاده، با تاکید بر اینکه قوانین دست و پاگیر و گاهی متضاد وجود دارد که فعالیت های اقتصادی را با مشکلاتی روبرو میکند، اظهار کرد: باید بتوان دولت را قانع کرد تا قانون ” نحوه اداره بنگاهها در شرایط خاص” را تهیه و به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد دهد که در آن مسائلی مانند کرونا، جهش تولید و سایر برنامههاي کشور در نظر گرفته شود. رئیس اتاق کرمان افزود: اتاق کرمان آمادگی خود را برای تهیه پیش نویس این قانون و ارائه آن به دولت و مجلس اعلام میکند زیرا معتقديم با تصویب و اجرای آن بسیاری از انحصارها، مشکلات مربوط به تامین منابع مالی و… برطرف خواهد شد.
وی تصریح کرد: در بررسی شاخص فضای کسب و کار، استان کرمان در پاییز 98 رتبه شانزدهم را در بین استان های کشور به خود اختصاص داده بود که بر اساس نظرسنجی مرکز مطالعات و پژوهش های اقتصادی اتاق کرمان از 159 فعال اقتصادی، موضوعات اساسی شامل تامین منابع مالی، رویه های ناعادلانه ممیزی و دریافت مالیات، غیرقابل پیش بینی بودن قیمت مواد اولیه و قیمت تمام شده محصول و همچنین تولید و عرضه مواد اولیه نامرغوب را از جمله مهمترین مشکلات خود اعلام کردند که این مشکلات همواره در طول سه سال گذشته وجود داشته است.
طبيب زاده گفت: باتوجه به دشواری تامین مالی توسط بنگاهها، پیشنهاد میشود صندوقی با منابع شرکتهای بزرگ ایجاد شود و بانکها به پشتوانه اعتبار اين صندوق، تسهیلات را با نرخ کارمزد كمتر و شرایط آسانتر ارائه دهند، همچنین در سال جاری بازار سرمایه باید نقش پررنگی در تامین مالی ایفا نماید.
وی در ادامه، اجرای پنجره واحد الکترونیکی، نظام پیمانکاری فرعی(spx) برای ارتباط بیشتر و بهتر تولیدکنندگان و مصرف کنندگان داخل استان، عارضه یابی صنایع، ساماندهی صادرات و ایجاد پایگاهها و کنسرسیوم های صادراتی، افزایش بهرهوری، تکمیل ظرفیتها، کنارگذاشتن ناامیدی و تعریف پروژههای جدید مورد نیاز استان، توجه جدی به طرح های دانش بنیان، پرداختن به تحقیقات و حمایت قضایی از تولید را از مهمترین فعالیت های بخش های مختلف برای حمایت از تولید و جهش تولید عنوان کرد. وی بیان کرد: همچنین اتاق کرمان به نمایندگی از اتاق ایران، زمینه حضور محصولات و تولیدات مختلف در منطقه چابهار را بررسی می کند که قطعا ظرفیت های استان به طور جدی در نظر گرفته خواهد شد.
حفظ اشتغال هدف اول مجموعه های اقتصادی باشد
رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان که در این نشست از طریق ویدئو کنفرانس حضور داشت، گفت: در شرایط فعلی حفظ اشتغال باید هدف اول مجموعههای اقتصادی و تولیدی باشد و باید شرایط موجود را بدانیم و بشناسیم تا جهش تولید با تعدیل نیرو همراه نشود. بابک اسماعیلی افزود: در کنار حفظ اشتغال، افزایش بهرهوری نیز بسیار اهمیت دارد و اگر در چند ماه آینده مانند روش های گذشته پیش رویم با فروپاشی اقتصادی روبرو خواهیم شد. وی پیشنهاد حل مشکلات صادرات از جمله انتقال پول و اصلاح قراردادها، تعریف بازارهای جدید صادراتی، تغییر اولویت های استان، تسهیل امور برای بخش خصوصی و ایجاد نکردن شرایط ناامیدی را برای انجام فعالیت های اقتصادی و تولید در سال جاری مطرح کرد.
اسماعیلی، ادامه داد: در اتاق فکر و ستاد ویژهای که برای تحقق شعار امسال در کرمان پیش بینی شده باید از فعالان اقتصادی با تجربه در همه حوزه ها استفاده شود تا در کنار اساتید دانشگاه، تصمیمگیریها به واقعیت نزدیکتر باشد. رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان با تاکید بر اینکه اقتصاد مقاومتی در اقتصاد خصوصی ما در حال اتفاق است زیرا بشدت با شرایط سختی روبرو هستند، تصریح کرد: با توجه به اینکه هنوز ثبات در شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه وجود ندارد برای تصمیمگیریها باید کمی صبر کرد زیرا ممکن است تصمیمی گرفته شود که با شرایط چند ماه آینده کشور قابل اجرا نباشد.
پیشنهاد انتقال آب به بخش کشاورزی
در ادامه این نشست رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان نیز جهش تولید در این حوزه را مستلزم اجرای برخی موارد عنوان کرد و گفت: در مرحله تولید محصولات، تامین منابع مالی برای کشاورزان در اولویت قرار دارد و همچنین ترویج آموزش های لازم و اطلاع رسانی آنها، الگوسازی برای کشت یک محصول و یا شیوه های آبیاری و رسیدگی به مزارع و باغ ها، صدور مجوز برای واردات نهاده های کشاورزی بدون انحصار و رانت و استفاده نکردن از ماشین آلات فرسوده و ضعیف از سایر موارد مهم در این بخش است. سیدمحمدرضا ترابی موسوی افزود: برای فروش محصولات کشاورزی نیز باید به بستهبندی، صنایع تبدیلی، حذف واسطهها، تسهیل صادرات، برگزاری نمایشگاه های داخلی و فراهم آوردن شرایط برای شرکت در نمایشگاه های خارجی و خریدهای تضمینی با همان قیمت محصول وارداتی، توجه شود.
وی اظهار کرد: همچنین در سال جاری با توجه به شرایط موجود پیشنهادهایی مانند اصلاح قوانین آب، انتقال آب به برخی بخشهای کشاورزی به ویژه گلخانه ها با وجود داشتن صرفه اقتصادی، اجرای روش هایی در کاشت، داشت و برداشت برای کاهش قیمت تمام شده محصول، معرفی کشتهای کمآببر و جایگزین، ساماندهی مرغداریهای سنتی، تملک دادن و تغییر کاربری اراضی کشاورزی برای جلوگیری از مصرف آب، انتقال آب از اراضی کم محصول به اراضي در دسترس، امهال تسهیلات بخش کشاورزی و پرداخت تسهیلات کم بهره، مطرح می شود.
جهش تولید با تصمیمات احساسی محقق نمی شود
رئیس شورای هماهنگی بانک های استان کرمان نیز در این نشست گفت: برای تحقق شعار امسال با عنوان “جهش تولید” باید تصمیمات احساسی و به دور از واقعیت گرفته نشود و شعاری عمل نکنیم. الهداد محمدیمفرد، در ادامه به فراهم شدن بسترهایی برای تحقق جهش تولید اشاره کرد و افزود: گسترش فرهنگ کار و تلاش، باور داشتن به ظرفیتهای داخلی، رفع قوانين مزاحم به عنوان بزرگترین خدمت به جهش تولید، تثبیت اشتغال و یافتن مزیتها و اولویتها در تولید، عدم وجود فضای رانتی و انحصار گرایانه و سوء استفاده نکردن از موقعیتهای اداری و بررسی نتایج تسهیلات پرداخت شده از سوی بانک ها به بخش تولید، از جمله این بسترهاست.
راه اندازی ستاد برنامه ریزی و راهبری جهش تولید
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان نیز در این نشست با بیان اینکه اتاق کرمان همواره همراه این مجموعه بوده است، خاطرنشان کرد: تمامی دغدغهها و پیشنهادهای فعالان اقتصادی برای تصمیمگیریها و اجرای برنامهها در سال جهش تولید بررسی و مد نظر قرار می گیرد و از حضور فعالان اقتصادی در اتاق فکر مربوطه استقبال خواهیم کرد. جعفر رودری تصریح کرد: در استان ستاد برنامه ریزی و راهبری جهش تولید راهاندازی و دستورالعمل هایی برای اجرای برنامه ها و پروژهها در نظر گرفته شده است. وی ادامه داد: تکمیل پروژه های ناتمام، توسعه صادرات، افزایش بهرهوری، کمک به رفع موانع، دریافت مجوزها و اختصاص تسهیلات به فعالان بخش خصوصی، اجرای طرح پنجره واحد الکترونیکی، عارضهیابی و تامین مالی صنایع و واحدهای تولیدی، تامین مواد اولیه مورد نیاز تولید، تکمیل زنجیره ارزش، توانمندسازی نیروی انسانی، اقتصاد دانش بنیان، بهبود فضای کسب و کار و نهادسازی از جمله مواردی است که برای جهش تولید در نظر گرفته شده است.
گفتنی است در این نشست برخی مدیران و فعالان اقتصادی به بیان نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند.