شرکت اسلامی بیمه سرمایه گذاری و اعتبار صادراتی (ICIEC) وابسته به بانک توسعه اسلامی، در ماه اوت 1994
تاسیس و از ژوئیه 1995 رسما فعالیت خود را آغاز نمود. سرمایه تصویب شده شرکت، 100 میلیون دینار اسلامی(144 میلیون دلار) است که در این میان، بانک توسعه اسلامی به میزان 50 درصد از سرمایه تصویب شده شرکت، تعهد پرداخت دارد و کشورهای عضو OIC نیز بر یک مبنای اختیاری 50 درصد باقیمانده را تعهد می نمایند. ج.ا.ایران پس از بانک توسعه اسلامی و کشور عربستان سعودی به عنوان سومین سهامدار شرکت اسلامی بیمه سرمایه گذاری و اعتبار صادراتی، در سال 2009 کشور ج.ا.ایران 8 درصد از پوشش ریسکهای سرمایه گذاری، صادرات و واردات شرکت مذکور را به خود اختصاص داده است.
هدف از تاسیس این شرکت، حمایت از مبادلات تجاری و سرمایه گذاری بین کشورهای اسلامی می باشد و جهت نیل به این منظور شرکت راههای زیر را با در نظر گرفتن اصول شریعت تدارک دیده است:
1-بیمه یا بیمه اتکایی اعتبار صادرات در مقابل خطرات تجاری و غیر تجاری
2- بیمه یا بیمه اتکایی سرمایه گذاری در کشورهای عضو در مقابل خطرات سیاسی، موانع انتقال ارز، جنگ و ناآرامی های اجتماعی
به منظور اجرای این هدف، شرکت مزبور، بیمه اعتبار صادرات را در جهت پوشش عدم پرداخت وارد کننده که ناشی از ریسکهای تجاری یا غیرتجاری است ارایه می نماید. به طور کلی پوشش ریسکهای تجاری و غیرتجاری شامل موارد زیر می گردند:
-ورشکستگی خریدار
– ناتوانی یا خودداری خریدار از پرداخت
– خودداری خریدار نسبت به پذیرش کالا پس از حمل
– لغو قرارداد بطور اختیاری از سوی خریدار
– محدودیتهای انتقال پول کشور خریدار
– غصب اموال از سوی دولت خریدار
– جنگ یا ناآرامی داخلی در کشور خریدار
به استحضار می رساند، هیات عامل شرکت اسلامی بیمه سرمایه گذاری و اعتبار صادرات (ICIEC) در هفدهمین اجلاس سالانه خود در باکو-آذربایجان نسبت به انجام اصلاحاتی در اساسنامه این شرکت اقدام نموده است. طبق اصلاحات انجام شده خدمات جدیدی جهت پوشش فروش داخلی صادرکنندگان در کشورهای عضو ارایه می گردد. مضافا، در زمینه واردات کالاهای سرمایه ای و مواد خام مورد نیاز طرحهای توسعه ای و تامین غذا از کشورهای غیرعضو و همچنین تامین پوشش کامل بیمه ای در مواردی که ضمانتنامه های دولتی و بانکی موجود می باشند، پوشش بیمه ای برقرار خواهد شد.
ارایه خدمات جدید فوق الذکر به منظور انعطاف پذیرتر نمودن پوششهای بیمه ای شرکت اسلامی بیمه سرمایه گذاری و اعتبار صادرات (ICIEC) صورت پذیرفته و انتظار می رود با اتخاذ این روند جدید، ظرفیتهای اشتغالزایی، توسعه زیرساختها، تولیدات صنعتی و کشاورزی، تجارت داخلی، بهره وری و مشارکت در کاهش فقر فی مابین کشورهای عضو ICIEC و سازمان کنفرانس اسلامی افزایش یابد. در همین راستا، افزایش حجم صادرات کشورهای عضو و در نهایت توسعه فی مابین کشورهای مذکور با روند روبه رشدی مواجه خواهد شد. علاوه بر آن با نظر به پوشش فروش داخلی صادرکنندگان و همچنین واردات از کشورهای غیرعضو که اخیرا به تصویب رسیده، انتظار می رود این ابتکار منجر به افزایش حجم تجارت و رقابت پذیری و جریان سرمایه گذاری خارجی به کشورهای عضو خواهد شد.