EN

جنگ بانکی ایران و رژیم صهیونیستی در خاک ترکیه

گسترش آنلاین: در حالی که ایران تحت شدیدترین تحریم‌های اقتصادی قرار دارد، سیاست‌های هوشمندانه‌ای را در پیش گرفته که به نگرانی غرب انجامیده است.

به گفته کارشناسان، غرب با هدف قرار دادن دو بخش انرژی و مالی ایران می‌کوشد تا این کشور را به زانو درآورد اما اجرای برخی سیاست‌های هوشمندانه از سوی ایران نه‌تنها این برنامه را بی‌اثر کرده بلکه موجب گسترش روابط اقتصادی و بازرگانی کشورمان با سایر کشورهای جهان نیز شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رجب طیب‌اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه از تمایل آنکارا به سه برابر شدن حجم مبادلات تجاری با ایران طی پنج سال آینده خبر داد. اردوغان در دیدار با جمعی از بازرگانان مشتاق سرمایه‌گذاری در ایران بر عزم کشورش برای توسعه روابط اقتصادی و بازرگانی با ایران تاکید کرد و گفت: برای گسترش روابط بازرگانی با ایران هیچ منعی وجود ندارد. وی همچنین از امضای یک موافقت‌نامه تجارت ترجیحی با ایران خبر داد و گفت: با امضای این قرارداد، حجم مبادلات تجاری دو طرف به ۳۰ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت. حجم مبادلات تجاری ایران و ترکیه طی سال‌های اخیر به‌شدت افزایش یافته است. در سال ۲۰۰۰ میزان مبادلات تجاری دو کشور حدود یک میلیارد دلار بود که در سال ۲۰۰۹ به حدود ۱۰ میلیارد دلار رسید، یعنی طی ۹ سال تقریبا ۱۰ برابر شده است. در هفت ماه نخست امسال نیز مبادلات تجاری دو طرف حدود ۸۶ درصد رشد داشته است. ایران نزدیک به یک سوم از نیازهای ترکیه در زمینه انرژی را تامین می‌کند.
اظهارات نخست‌وزیر ترکیه درباره گسترش روابط تجاری و اقتصادی با ایران نگرانی غرب را برانگیخته است. به گزارش روزنامه وال‌استریت‌جورنال، اظهارات اردوغان نشان‌دهنده نزدیک شدن دولت اسلام‌گرای  آنکارا به تهران و دوری هرچه بیشتر آن از غرب است. واشنگتن از آن هراس دارد که ترکیه به عنوان یکی از متحدان قدیمی آمریکا در منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی، رابطه با کشورهای همسایه را به رابطه با غرب ترجیح دهد و دیگر از سیاست‌های جهان غرب پیروی نکند. از دید کارشناسان، افزایش مبادلات تجاری و اقتصادی ترکیه با ایران یکی دیگر از نشانه‌های آشکار بیهوده بودن تلاش‌های آمریکا و اروپا برای تحریم ایران به شمار می‌رود. غرب می‌کوشد تا با اعمال فشارهای اقتصادی بر ایران، برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای این کشور را متوقف کند که به گفته کارشناسان و اعتراف مقام‌های رسمی غرب تاکنون در این زمینه هیچ توفیقی نداشته است. در این زمینه می‌توان به اقدامات اخیر ایران در حوزه بانکی اشاره کرد.
رویترز در گزارشی جداگانه اعلام کرد که تهران برای دور زدن تحریم‌ها و کاهش اثرات آن بر اقتصاد خود قصد دارد در بانک‌های کره جنوبی حساب‌هایی بر پایه «وون» (واحد پول کره جنوبی) باز کند. براساس این گزارش، وزارت دارایی کره جنوبی اعلام کرد: بانک مرکزی ایران قصد دارد در دو بانک این کشور چند حساب بانکی برپایه وون باز کند. این اقدام برای جلوگیری از تاثیر تحریم‌های غرب بر مبادلات تجاری دو کشور ایران و کره جنوبی انجام می‌شود. گزارش رویترز می‌افزاید: بانک مرکزی ایران برای تسهیل فعالیت‌های صادرکنندگان و واردکنندگان کالای این کشور، تا پایان ماه سپتامبر حساب‌هایی را در دو بانک کره جنوبی باز خواهد کرد. این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که کره‌جنوبی به عنوان یکی از متحدان آمریکا، به تازگی تحت فشارهای واشنگتن اعلام کرده که تحریم‌هایی را علیه ایران اجرا خواهد کرد. با این حال، برخی کارشناسان می‌گویند: سئول نمی‌خواهد دوستی آمریکا را از دست بدهد و درعین‌حال، ‌از دست دادن ایران نیز برایش زیان‌آور است. بنابر این می‌کوشد تا با اجرای سیاست «یکی به میخ یکی به نعل» هر دو طرف را نگهدارد. این کارشناسان می‌افزایند: اما در این بازی، برنده اصلی ایران است نه آمریکا.
ایران یکی از تامین‌کنندگان اصلی نفت خام مورد نیاز کره جنوبی به شمار می‌رود. ایران بزرگ‌ترین شریک تجاری کره جنوبی در خاورمیانه است. در سال ۲۰۰۹ حجم مبادلات تجاری دو طرف به حدود ۱۰ میلیارد دلار رسید.
تلاش غرب برای کاهش فعالیت‌های بانکی ایران در سراسر جهان ادامه دارد. در این زمینه، جنگ ایران با غرب به خاک ترکیه نیز کشیده شده است. به گزارش رسانه‌های ترکیه، روز ۱۹ اکتبر (۲۷ مهرماه) امسال دولت ترکیه مناقصه‌ای برای فروش یکی از بانک‌های این کشور برگزار خواهند کرد. به گفته منابع آگاه در آنکارا، مناقصه فروش آدابانک ترکیه به میدانی برای رقابت غرب با ایران تبدیل شده است. این منابع خبری می‌گویند: سرویس‌ جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) با هدف تخریب و کاهش فعالیت‌های بانکی ایران در ترکیه، مناسبات و روابط مالی و بانکی دو کشور را به‌شدت زیر نظر گرفته است. موساد تلاش می‌کند تا سطح روابط اقتصادی دو کشور ایران و ترکیه را به‌شدت کاهش دهد و از این طریق، ایران را تحت فشار قرار دهد. در این راستا، رژیم صهیونیستی قصد دارد با شرکت در مناقصه فروش آدابانک ترکیه به رقابت با ایران بپردازد.  این وضعیت از سوی محافل بانکی ترکیه به عنوان جنگ بانکی بین رژیم صهیونیستی و ایران تعبیر شده است. به گفته این منابع، در حال حاضر در پشت‌پرده کشمکش شدیدی بین ایران و رژیم صهیونیستی بر سر خرید این بانک در ترکیه در جریان است و هدف هر دو خریداری آدابانک ترکیه است. بنا به گزارش پایگاه خبری مذکور، ایران که در حال حاضر تحت تحریم‌های سنگین ازجمله تحریم‌های بانکی قرار گرفته در نظر دارد با خرید این بانک، امور بانکی در تجارت خارجی خود را از طریق آن دنبال کند، ولی آمریکا و رژیم صهیونیستی با توجه به این مطلب، فعالیت‌های لابی ایران در ترکیه برای خرید آدابانک را از نزدیک تحت‌نظر گرفته‌اند. سیا و موساد همچنین ارتباط شرکت‌های ایرانی با شرکت‌های ترکیه‌ای را نیز زیر ذره‌بین قرار داده‌اند.