رئیس ستاد تحول وزارت صنایع و معادن از معرفی واحدهای صنعتی برای دریافت تسهیلات در قالب هدفمندکردن یارانهها از اواخر مهرماه به بانکها خبر داد و افزود: پس از انجام این مراحل، بررسی وضعیت واحدها برای تخصیص یارانه انجام خواهد شد. سیدرضا فاطمی امین با بیان اینکه 117 رشته صنعتی در اجرای طرح هدفمندکردن یارانهها تأثیرپذیری پایینی دارند، گفت: 23 رشته صنعتی نیز دارای تاثیرپذیری بالا یا متوسط هستند.
به گفته وی صنایعی که سهم انرژی در ارزش ستانده (قیمت فروش) آنها بیش از سه درصد است جزو صنایع تاثیرپذیر تلقی میشوند.
فاطمیامین ادامه داد: توزیع مصرف انرژی در همه بخشهای صنعت یکنواخت نیست. به عنوان مثال 50واحد فعال در صنعت فولاد 30 درصد مصرف انرژی بخش صنعت را به خود اختصاص میدهند، 3 واحد فعال در صنعت آلومینیوم 10 درصد کل انرژی بخش صنعت را استفاده میکند و 59 واحد سیمانی کشور نیز 10 درصد انرژی بخش صنعت را به خود اختصاص دادهاند. به این ترتیب، 112 واحد صنعتی حدود 50 درصد برق کشور را در بخش صنعت مصرف میکند.
رئیس ستاد تحول صنایع در مورد احتمال انحراف در پرداخت خط اعتباری انرژی نیز گفت: مابهالتفاوت قیمت فعلی برق با بهای جدید آن پس از هدفمندشدن یارانهها، از طریق این خط اعتباری مستقیما به حساب وزارت نیرو واریز میشود و به همین دلیل انحرافی در این مساله ایجاد نخواهد شد.
وی توضیح داد: اگر صنعتگران در پرداخت اقساط مربوط به هزینه انرژی خود تاخیر زیادی داشته باشند، پرداخت مابهالتفاوت قیمت انرژی برای آنها متوقف خواهد شد.
فاطمی تصریح کرد: در طرحهای بازسازی و تکمیل، پروژههای کوچک و بزرگ تعریف شده که با توجه به برنامهریزی انجام شده برای افزایش پلکانی قیمت انرژی طی 5 سال آینده، در صورتی که تولیدکنندگان نسبت به اجرای این پروژهها و حرکت به سمت کاهش مصرف انرژی اقدام نکنند و تسهیلات دریافتی را در بخشهای دیگر هزینه کنند، در آینده با مشکل مصرف بالای انرژی و پرداخت هزینه بالای آن روبهرو خواهند بود.
وی با بیان اینکه نمایندگان تشکلهای صنعتی بر نحوه اعطای وام به واحدهای زیرمجموعه خود نظارت خواهند داشت، گفت: این افراد پاسخگوی بازپرداخت وام اعطایی خواهند بود و در مورد پروژههای بزرگ نیز بانکها و وزارت صنایع بر اجرای کار نظارت خواهند داشت.
وی در مورد بحثهای مطرح شده مبنی بر احتمال بروز انحراف در استفاده از تسهیلات یارانهای پرداختی به بخش صنعت نیز گفت: این موضوع از چند روش مدیریت میشود که یکی از آنها، معرفی شرکتهای مجری طرحهای کاهنده انرژی از سوی وزارت صنایع به تولیدکنندگان نان صنعتی است به طوری که متقاضیان فقط میتوانند اجرای طرحهای کاهنده انرژی را به این شرکتها بسپارند و در عین حال، شرکتهای مجری نیز در صورتی که در اجرای کار دچار تخلف شوند، از لیست وزارت صنایع حذف خواهند شد.
وی اعطای تسهیلات بازسازی و تکمیل واحدهای صنعتی را از جمله طرحهای اجرایی برای کاهش مصرف انرژی واحدها عنوان کرد و گفت: 10هزار بنگاه صنعتی باید در قالب این طرح مورد حمایت واقع شوند که البته ما برای حدود 13 هزار واحد تمهیدات لازم را اندیشیدهایم.
به گفته وی، یک سوم تسهیلات یارانهای پرداختی به بخش صنعت از محل وجوه ادارهشده و دوسوم بقیه نیز از محل منابع داخلی بانکها پرداخت خواهد شد که در این زمینه با بانکهای ملی و صادرات قرارداد منعقد شده است.
فاطمی امین ادامه داد: بانک ملی 35 درصد و بانک صادرات حدود 17درصد وجوه حسابهای خانوار در طرح هدفمندی یارانهها را به خود اختصاص دادهاند زیرا بیشترین افتتاح حساب در این بانکها اتفاق افتاده است که این مساله، هدایت جریان نقدینگی به سمت تامین یارانه بخش صنعت را تسهیل میکند.
رئیس ستاد تحول وزارت صنایع و معادن در مورد تمهیدات اندیشیده شده برای رونق صادرات بخش صنعت نیز گفت: برای هشت قلم محصول صادراتی، جوایز صادراتی ویژه اختصاص خواهد یافت و برای واردات 8 قلم از 23 رشته آسیبپذیر نیز سود بازرگانی ویژه اعمال میشود.
وی تصریح کرد: قیمت سه تا چهار قلم محصول مؤثر مانند فولاد و آلومینیوم تثبیت خواهد شد و برای 7 تا 8 رشته آسیب پذیر نیز کنترل قیمت انجام میشود که سیمان از آن جمله است اما در مقابل، حمایتهای لازم از این صنایع صورت خواهد گرفت.
مدیر برنامه انرژی ستاد تحول وزارت صنایع و معادن نیز با اشاره به سهم مصرف و یارانه تعلق یافته به بخش صنعت در سالهای گذشته گفت: سهم مصرف و یارانه تعلق یافته به صنعت در سال ۸۴ به ترتیب ۲۲ و ۱۹ درصد بوده است که این رقم در سال ۸۵ به ۱۶ درصد یارانه تخصیصی رسیده است.
نبوی افزود: این رقمها در سال ۸۶ به ۲۴ و ۱۷ درصد و در سال ۸۷ به ۲۶ و ۱۹ رسیده است.
وی درباره اهداف تدوین بسته حمایتی تصریح کرد: مدیریت افزایش هزینه تولید (هزینه انرژی، هزینه حمل و نقل، هزینه مواد اولیه) افزایش بهرهوری در بخش صنعت و معدن و کنترل افزایش قیمت از اصلی ترین اهداف تدوین این بسته بوده است.
نبوی اظهار کرد: در بحث کنترل افزایش قیمت نیز سه راهکار ارائه
میشود که تعیین محصولات صنعتی که قیمت آنها باید کنترل شوند نظیر فراوردههای لبنی، قند و شکر، روغن نباتی، پودر شوینده، الیاف مصنوعی، مواد پایه پتروشیمی، سیمان، فولاد، مس، آلومینیوم، خودرو به عنوان اولین راهکار مطرح می شود.
مدیر برنامه انرژی ستاد تحول وزارت صنایع و معادن افزود: دومین راهکار، ذخیره سازی اقلامی توسط وزارت بازرگانی است ضمن آنکه هماهنگی با سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به عنوان یکی از راهکارهای مطرح شده در این زمینه است.
نبوی با بیان این که ۱۱ رشته با آسیب پذیری بالا و ۱۲ رشته با آسیبپذیری متوسط شناسایی شدهاند، اظهار کرد: در حال حاضر ۴۶ درصد برق اختصاصی صنعت و ۱۸ درصد سوخت اختصاص یافته به این بخش صرف ساخت فلزات اساسی میشود.
به گفته مدیر برنامه انرژی ستاد تحول وزارت صنایع و معادن با اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها می توان ۶۰ درصد در مصرف برق و ۵۰ درصد در مصرف سوخت صنایع جلوگیری کرد. وی تصریح کرد: بسته حمایتی شامل سه بخش قیمتگذاری انرژی (سقف قیمتها و روند افزایش)، برنامه کوتاهمدت (شامل پروژههای جبرانی و بهرهوری) و برنامه میانمدت و بلندمدت (شامل پروژههای بهرهوری) است.