محسن جلال پور، عضو هیأت امناء جامعه نیکوکای ابرار، رئیس اتاق بازرگانی کرمان، رئیس هیأت مدیره انجمن پسته ایران و عضو ثابت و فعال هيأت نمایندگان اتاق ایران در چند دوره گذشته است. وی تاجری موفق در زمینههاي فعاليت خود، به ويژه پسته است. به گفته خودش، وقتش را در زندگي به سه بخش نقسم کرده است؛ 40درصد را به کارهای انتفاعی وشخصی،30درصد فعالیتهای اجتماعی و 30درصد مابقی را نیز به کارهای خیریه و عام المنفعه. او با وجود مديريت اتاق كرمان در 8 سال گذشته، در چند موسسه خیریه، عضو هيأت مدیره یا رئیس هيأت مدیره است. او در كنار كارآفريني، بنيانگذار موسسه خيريه نفيس كرماني بوده كه هر ساله با اهداء عضو، به ده ها نفر زندگي تازه مي بخشد.
جامعه نیکوکاری ابرار؛ بستري براي اعمال مسئوليت اجتماعي فعالان اقتصادي
محسن جلال پور در تشریح هدف خود از شرکت در جامعه نیکوکاری ابرار گفت: “من جامعه نیکو کاری ابرار را نمودی از آنچه که فعالان اقتصادی باید در جامعه به عنوان وظیفه انجام دهند، می بینم. احساس میکنم اگر خداوند عمری را به عنوان ودیعه به هرکدام از ما امانت داده و ما توانستهایم با استفاده از عقل، توانایی و فهمی که هدیه خداوند است، حرکتی را انجام دهیم، بدهکار مردم و جامعه ای هستیم که ازظرفیت و پتانسیل های آن بهره برداری کرده و به طبع باید بخشی از آن را به جامعه برگردانیم”. نكتهاي كه جلالپور به آن اشاره دارد، امروزه در مديريت، در تبيين فلسفه مسئوليت اجتماعي بنگاه هاي اقتصادي استفاده ميشود.
رئيس اتاق كرمان ادامه داد: “من اعتقاد دارم خمس چیزی نيست که مربوط به مال آدم و پایان هر سال باشد. همه آدم ها باید در علم، فن و تمام دانایی و دارایی هایشان، بخشی را به جامعه برگردانند. وظیفه من است که بخشی از انرژی، وقت، نیرو و مالم را در فعالیت های خیر بگذارم، و حضور من در همه مجموعههای اجتماعی و خیریه از جمله جامعه نیکوکاری ابرار، به همین دلیل است”.
وظيفه ابرار، ساماندهي فعاليتهاي خير فعالان اقتصادي
جلال پور جایگاه جامعه نیکوکاری ابرار را در حد نهادي میداند که از یک محل مرتفع و بالا، مجموعه کارهای نیکوکاری فعالان اقتصادی که در حال حاضر انجام میشود را ساماندهی می کند.
به زعم وي، آنچه سبب تمایز جامعه نیکوکاری ابرار از دیگر مجموعههای خیریهای که فعالان اقتصادی در آن حضور دارند می شود؛ وظيفه اصلي اين نهاد نوپا در ساماندهی و همراهی موسسات خیریه و فرهنگی در حل مشکلات جامعه است.
جلالپور یادآور شد: “کار نیک صرفا این نیست که انسان به ديگران کمک مالی کند، هر ارتقائی در هر زمینه ای کار نیک محسوب می شود. کار نیک توسعه مجموعههای اقتصادی که سبب اشتغال تعداد بیشتری میشود و توسعه علم و دانش و منتفع کردن افراد زیادی را دربردارد. بنابر این تمام این فعالیت ها که کارهای نیکی هستند جزء فعالیت های زیر مجموعه های جامعه نیکوکاری ابرار قرار می گیرد”.
از نگاه اين فعال اقتصادي، جامعه نیکو کاری ابرار یک نگاه انساني، فراگير و فراملي به کارهای خیر دارد و میخواهد این فعالیت ها را در قالب یک کار هماهنگ و منسجم، در جهت تعالی جامعه به كار گيرد. براي اين منظور، جلال پور بر اين باور است كه تمام مجموعه های خیریه ای که در اقصی نقاط کشور به وسیله فعالان اقتصادی اداره میشوند باید از یک استراتژي شفاف و مشخص را دنبال کنند و از امکانات یکدیگر در جهت هم افزایی، نه موازی کاری یا در خلاف جهت هم استفاده نمايند.
جلالپور كه خود گاه گوشه چشمي هم به موسسات خيريه در نقاط مختلف دنيا دارد، در خصوص تجربه جهاني در اين زمينه گفت: “اگر در موسسات خيريه در سطح دنیا بررسي کنید، می بینید كه کانادا جزو کشورهایی است که بیشترین میزان جوامع نیکوکاری و تشکلهاي خیریه در آن وجود دارد. این مجموعهها در سال های متمادی راههای مختلف می رفتند كه گاه موازی یا در خلاف جهت هم بودند، اما در نهایت به این نكته رسیدند که مجموعهای به نام (United way) را به عنوان استراتژي مشترك تاسیس کنند. از همين رو، تمام موسسات خیریه را در 1 الی 2 سمینار گرد هم مي آورند و از تمام امکانات در جهت افزایش توان و یکی شدن موسسات خیریه استفاده ميکنند. نهاد مذكور، هيچ کار خیر مستقيمي انجام نمی دهد و تنها وظیفه اش ساماندهی مجموعه های خیریه است”.
جلالپور معتقد است كه تجربه كانادا در اين زمينه، مي تواند براي ما هم با حفظ شرايط بومي، كارساز باشد. لذا از نظر او، جامعه نیکوکاری ابرار وظیفه دارد که تمام خیریه ها و سازمان هاي مردم نهاد فعالان بخش خصوصي را ساماندهی کرده و با هم افزايي پتانسيل موجود در آن ها، توانايي بيشتري را در زمينه كار خير و اعمال مسئوليت اجتماعي بنگاه هاي اقتصادي به وجود آورد.
جلال پور خاطر نشان کرد: “بحث نیکوکاری فقط در مسائل مالی خلاصه نمی شود و اتاق بازرگانی هم تنها اين وظيفه را بر عهده ندارد که فقط بحث مالی را دنبال کند. شاید بزرگترین فقر در كشور، فقر علمی یا فرهنگی باشد. لذا باید نیازهای جامعه را رصد کنیم و از ابعاد مختلف به جامعه بنگريم”.
ایجاد فضای تحقیق وتحلیل در جامعه نیکوکاری ابرار
رئيس هيات مديره موسسه خيريه نفيس كرماني تاکید کرد: “در اتاق، قبل از تاسیس جامعه نیکوکاری ابرار فعالیتهای خیریه به صورت متفرقه انجام می شده است و به همین دلیل پیشنهاد تشکیل جامعه ابرار داده شد. با فعال شدن جامعه نیکوکاری ابرار در همه اتاق هاي استان ها، مي توان كاركرد اين نهاد مهم را گسترش داد. در عين حال، در این مراکز می توانیم با جمع آوری نيازهاي اجتماعي و فعاليت هاي صورت گرفته از سوي فعالان اقتصادي در امور خير، با گزارش هایی جمع بندی شده و تحلیلی، در نهايت به نقشه راه دست پيدا كنيم. وجود مرجع تحليلگر در جامعه نيكوكاري ابرار امري مهم و استراتژيك است.
فرهنگ مسئولیت اجتماعی را در جوامع اقتصادی رواج دهیم
ترويج فرهنگ مربوط به مسئوليت اجتماعي، بر هر چيزي اولويت دارد. جلال پور با بيان اين جمله، ادامه داد: “اگر ما در جوامع و بنگاههای اقتصادی این فضا را به وجود بیاوریم که همه مدیون این جامعه و مردم هستیم و باید بخشی از وقت، انرژی، نیرو و ثروتمان را صرف امور خیریه و کارهای عام المنفعه کنیم، خود فعالان اقصادی با ما همراه خواهند شد. این فرهنگ باید با صحبت، سخنرانی و گزارش هایی که داده می شود رواج پیدا کند”.
میزان مشارکت در امور خیریه به نوع مدیریت وابسته است
مشاركت در امور خيريه، همواره از دغدغه هاي مهم افرادي است كه براي اين كار پيشگام مي شوند. در اين زمينه جلالپور، ميزان مشاركت را تابعي از نوع مديريت نهاد مذكور مي خواند؛ “اگر فعالان اقتصادی مشاهده کنند که با هزینه و وقت کم توانستهاند مجموعه یا بخشی از جامعه را نجات دهند و حرکتی رو به جلو ایجاد کنند، سبب الگو سازی وحرکت بیشتر در این مسیر می شود. آگاهی افراد از این نکته که از کمترین مقدار پولی که در امور خیریه خرج کرده اند به بهترین نحو استفاده شده است، سبب اعتماد و تشویق آنها می شود زیرا افرادی که کار خیر انجام می دهند انتظار دارند تا ریال آخر پولشان به بهترین نحو مصرف شود و جایی هزینه ی اضافی نشود”. در واقع جلال پور، اعتماد را به عنوان سرمايه اجتماعي جامعه نيكوكاري ابرار مي داند كه مشاركت به عنوان شاخصي ديگر از اين سرمايه، به متغير اعتماد وابسته است.
به زعم اين حامي امور خير، در کشور ما نیکوکاران زیادی وجود دارند؛ در فرهنگ و تاریخ ما این موضوع ریشه دارد و در سده های گذشته اکثر فعالان اقتصادی از خیرین بودند. با وجود اين، این روزها متاسفانه آن امانتداری لازم و مدیریت صحیح صورت نمی گیرد و همین امر در تطابق میزان فعالیتهای انجام شده با نیاز جامعه بسیار موثر است و متاسفانه ما مدیریت خوبی نداریم . با ایجاد مدیریت صحیح واصولی، کمک بزرگی به رواج و گسترش امور خیریه می شود و به زمانی برخواهیم گشت که تمام نیازهای جامعه توسط بخش خصوصی کشور پوشش داده می شود. جلال پور در اين زمينه به تجربه حمايت اتاق از زلزله زدگان بم در ايجاد اشتغال اشاره كرد و بر فعاليت ابرار در زمينه اشتغال زايي به عنوان يك فعاليت مهم در توسعه همه جانبه و پايدار كشور و ارتقاء سرمايه انساني تاكيد ورزيد.
جلال پور، تعالي جامعه در حوزههاي مختلف به ويژه اقتصاد را در تعامل سازنده فعاليت اقتصادي با محيط انساني و طبيعي آن دانست. او معتقد است اگر كارگر هم از زندگي اش رضايت نسبي داشته باشد، باعث ترقي كارفرما نيز مي شود.
خبر نگار:فاطمه اسماعیلی
منبع : جامعه نیکوکاری ابرار