EN

رییس کل گمرک : عبور صادرات از مرز 20میلیارد دلار

رییس کل گمرک از عبور صادرات از مرز 20میلیارد دلار و کاهش واردات در نیمه اول 90 خبر داد (لطفاً برای مشاهده متن کامل ادامه مطلب را کلیک نمایید)

 

 

دنیای اقتصاد- رییس کل گمرک ایران در حالی از رشد 39/5 درصدی صادرات و کاهش 5/20 درصدی واردات طی شش ماه گذشته خبر داده که برخی فعالان بخش خصوصی رشد صادرات را منتج از «افزایش قیمت ها در بازار جهانی» و «محاسبه محصولات پتروشیمی در مجموع صادرات غیر نفتی» قلمداد می‌کنند. با این حال عباس معمار‌نژاد می‌گوید، در نیمه نخست سال جاری ارزش صادرات غیرنفتی به 20 میلیارد و 481 میلیون دلار و ارزش واردات به 29/5 میلیارد دلار رسیده است که برای تحقق برنامه صادراتی سال 90 باید تا پایان این سال 25 میلیارد دلار دیگر کالا صادر شود.

متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی 16/27 درصد افزایش یافت
گروه بازرگانی – رییس کل گمرک ایران در حالی از کاهش 5 درصدی ارزش واردات و افزایش 39/5 درصدی صادرات طی نیمه نخست سال جاری خبر داده است که متوسط قيمت هر تن كالاي صادراتي در این مدت معادل 486 دلار بوده كه نسبت به مدت مشابه سال قبل 16/27 درصد رشد نشان می‌دهد.
به گفته عباس معمارنژاد ارزش صادرات غيرنفتي با احتساب ميعانات گازي در نيمه اول سال‌‌جاري به رقم 20 ميليارد و 481 ميليون دلار رسيده است؛ اگر چه مجتبی خسروتاج، رییس اسبق سازمان توسعه تجارت و عضو فعلی هیات نمایندگان اتاق تهران معتقد است که در شرایطی که دولت خبر از رشد صادرات غیرنفتی می‌دهد، تشکل‌های صادراتی اذعان می‌کنند که نه تنها در بخش خود رشد صادرات نداشته‌اند، بلکه طی ماه‌های اخیر افت صادرات را نیز تجربه کرده‌اند.
معاون وزير اقتصاد و رييس كل گمرك ايران افزود: طی 6 ماه گذشته 37 ميليون و 332 هزار تن كالا به ارزش 20 ميليارد و 481 ميليون دلار صادر شده است كه اين رقم به لحاظ وزن 12/3 نیز درصد افزایش یافته است.
وي سه قلم عمده صادرات را به ترتیب گازهاي نفتي و هيدروكربورهاي گازي شكل مايع شده با يك ميليارد و 160 ميليون دلار، پروپان مايع شده با يك ميليارد و 93 ميليون دلار، متانول (الكل امتيليك) با 669 ميليون دلار برشمرد.
معمارنژاد در زمينه تركيب كالاهاي صادراتي نیز گفت: در نيمه اول سال‌‌جاري از سهم ارزشي كل صادرات كشور چهار ميليارد و 877 ميليون دلار به ميعانات گازي، هفت ميليارد و 471 ميليون دلار به محصولات پتروشيمي و هشت ميليارد و 133 ميليون دلار به ساير كالاها اختصاص داشته است.
به گفته معمارنژاد بيشترين ميزان كالاهاي صادراتي به كشور چين به ميزان دو ميليارد و 868 ميليون دلار، امارات به ميزان دو ميليارد و 325 ميليون دلار، عراق با دو ميليارد و 30 ميليون دلار، هند يك ميليارد و 347ميليون‌ دلار و افغانستان به ميزان 838 ميليون دلار صادر شده است. در همین زمینه مسعود کرباسیان، رییس اسبق گمرک ایران می‌گوید: در مورد ارقام صادرات غیرنفتی کشور باید تجدیدنظر کنیم. به طور مثال میعانات گازی را جزو صادرات غیر نفتی به حساب آورده‌اند در صورتی که تا پیش از این، این گونه نبود. میعانات گازی از مشتقات نفت است. ضمن اینکه مواردی هم در ارتباط با برگشت هزینه سرمایه‌‌گذاری به صورت بیع متقابل است که این را هم باید در نظر گرفت. کرباسیان تصریح می‌کند که یک سری افزایش قیمت‌ها به لحاظ مواد پتروشیمی و موادی که پایه نفتی دارند حاصل از افزایش قیمت است.
معاون وزير اقتصاد درخصوص ميزان واردات در نيمه اول سال‌‌جاري نیز توضیح داد: در اين مدت 17 ميليون و 971 هزار تن كالا به ارزش 29 ميليارد و 524 ميليون دلار وارد كشور شده است كه اين رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزن 25 درصد و از حيث ارزش 5/20 درصد كاهش داشته است.
وي درخصوص اقلام عمده كالاهاي وارداتي در شش ماهه اول سال‌‌جاري گفت: شمش از آهن و فولاد غيرممزوج با يك ميليارد و 305 ميليون دلار، دانه ذرت دامي با 827 ميليون دلار و برنج نيمه سفيد شده با 551 ميليون دلار سه قلم عمده كالاهاي وارداتي در اين مدت بوده‌اند. به گفته وي، بيشترين ميزان كالاهاي وارداتي از كشورهاي امارات متحده عربي با 9 ميليارد و 667 ميليون دلار، چين با سه ميليارد و 334 ميليون دلار، جمهوري كره با 2 ميليارد و 155 ميليون دلار، آلمان با 2 ميليارد و 44 ميليون دلار و تركيه با يك ميليارد و 524 ميليون دلار وارد كشور شده است.
از سوی دیگر رييس صندوق ضمانت صادرات اعلام كرد كه تا پايان سال‌‌جاري نوسان نرخ ارز صادر‌كنندگان پوشش داده خواهد شد و نياز اوليه‌ براي اجراي اين طرح يك ميليارد دلار است.
دوست‌حسيني با انتقاد از تاخیر بانک مرکزی در همراهی با این طرح می‌گوید: طبق اين طرح قرار است ما زيان حاصل از نوسان نرخ ارز را براي صادر‌كنندگان و برخي از وارد‌كنندگاني كه محصولاتشان نهايتا منجر به صادرات مي‌شود را پوشش دهيم.
وي با بيان اينكه همه كارهاي اجراي اين طرح انجام شده است، در مورد اعتبار مورد نياز براي آن اظهار كرد: ما براي فاز اول با رقمي تا يك ميليارد دلار مي‌توانيم جلو برويم و اعلام كرديم به نسبت آن منابعي كه بانك مركزي اجازه مي‌دهد دريافت كنيم چهار تا پنج برابر آن مي‌توانيم نوسان نرخ ارز را پوشش دهيم.
دوست‌حسيني يادآور شد: درخواست ما اين بوده كه اعتبار را به ريال بگيريم تا به ريال هم بازپرداخت كنيم.
وي با اظهار اميدواري از اين‌كه تا پايان سال اين طرح اجرا شود، افزود: ما براي اجرايي شدن اين طرح تلاش مي‌كنيم و رييس كل بانك مركزي هم بايد پیگیری كند تا اين كار انجام شود.(منبع: دنیای اقتصاد، دوشنبه 11مهرماه 90)