دنیای اقتصاد – ريیس کل گمرک ایران با ابراز ناخرسندی از رتبه ایران در فضای کسبوکار، خواستار بهبود اقدامات زیرساختی به منظور ارتقای جایگاه کشورمان در این زمینه شد.
عباس معمارنژاد در نخستین همایش ملی تولید و رقابت بینالمللی گفت: بر اساس شاخص انجام کسبوکار در سال 2011 که به بررسی فرآیند تجارت در کشورها میپردازد ایران در بین 183 کشور جهان رتبه 129 را دارد که اگرچه نسبت به سال قبل از آن (2010) پنج رتبه بهبود یافته است، ولی با توجه به ظرفیتها و پتانسیلهای زیرساختی و غیرزیرساختی در کشور رتبه مناسبی نیست.
( لطفا ادامه مطلب را کلیک نمایید – مخصوص دریافت خبرنامه از طریق ایمیل )
معمارنژاد تصریح کرد: در بین 18 کشوری که در منطقه «منا» (منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا) قرار دارند ما دارای رتبه 13 هستیم که این رتبه هم به مراتب میتواند بالاتر از این باشد.
وی بیان داشت: رتبه ایران در شاخص تجارت فرامرزی از رتبه کلی ایران بهتر نیست و ما دارای رتبه 131 هستیم و در بین کشورهای منطقه منا نیز در بین 18 کشور از رتبه 17 برخورداریم. البته شاخصهای تعیین و اعلام شده ایراداتی نیز دارد.
ريیس کل گمرک ایران، افزود: اصولا در بحث رقابت ما از دو راه میتوانیم وارد عمل شویم یکی بحث کیفیت و دیگری قیمت یا هر دوي آنها، اما آنچه که مطرح میشود این است که نقش دولتها در این زمینه چیست؟
معمارنژاد تاکید کرد: در بخش صادرات 7 سند، 25 روز زمان و 1090 دلار هزینه برای هر کانتینر20 فوتی لازم است و در بخش واردات نیز نیازمند 8 سند، 32 روز زمان و 1735 دلار هزینه هستیم.
وی همچنین به موضوع زمان ترخیص کالا اشاره کرد و گفت: به محض اینکه گفته میشود برای صادرات 25 روز و برای واردات 32 روز زمان لازم است همه نگاهها به سمت گمرک بر میگردد؛ اما واقعیت این است که برای انجام تشریفات گمرکی به هیچ وجه این میزان زمان لازم نیست؛ چرا که از 25 روز، 12 روز برای آماده کردن اسناد، 2 روز برای انجام تشریفات گمرکی، 4 روز برای امور تخلیه و بارگیری در پایانه، بندر و 7 روز برای حملونقل داخلی صرف میشود.
ريیس کل گمرک ایران تصریح کرد: در خصوص هزینهها هم از 1090 دلار در بخش صادرات 190 دلار مربوط به اسناد، 175 دلار مربوط به گمرک، 225 دلار خدمات بندری و پایانهها و 500 دلار مربوط خدمات حمل ونقل داخلی است و در بخش واردات از 1735 دلار هزینه، 295 دلار مربوط به اسناد، 220 دلار هزینه تشریفات گمرکی، 220 دلار هزینه پایانهها و بندر و تخلیه و بارگیری و در نهایت 1000 دلار هم هزینه حمل و نقل داخلی است.