EN

تورم نيمه اول سال هجده و سه دهم درصد شد

دنیای اقتصاد – در حالي كه شمس‌الدين حسيني، وزير امور اقتصادي و دارايي نرخ تورم شهريور را 17درصد اعلام كرد، گزارش‌هاي منتشر شده از نرخ تورم در شهريور ماه حكايت از افزايش اين نرخ به  هجده و سه دهم درصد دارد.

( لطفا ادامه مطلب را کلیک نمایید – مخصوص دریافت خبرنامه از طریق ایمیل )

شمس‌الدين حسيني، وزير امور اقتصادي و دارايي چند روز قبل در خصوص نرخ تورم در پايان شش ماه نخست سال جاري گفت: طبق آخرين اخبار نرخ تورم حدود 17 درصد است كه با توجه به افزايش قيمت انرژي، نفت، غذا و تورم‌هاي جهاني به طور طبيعي افزايش پيدا مي‌كند.
اما تازه‌ترين آمارهاي بانك مركزي نشان مي‌دهد نرخ تورم بيش از ميزان مطرح شده از سوي وزير است.برابر گزارش بانك مركزي ميانگين شاخص بهاي کالاها و خدمات مصرفي در مناطق شهري ايران در پايان شهريور ماه به 3/18 درصد رسيده است كه در مقايسه با تورم 3/17 درصد ماه قبل يك درصد افزايش يافته است.
تورم نقطه به نقطه نيز كه شاخص قيمت در پايان يك ماه معين از سال را نسبت به همان ماه در سال قبل نشان مي‌دهد در شهريور ماه به 22 درصد افزايش يافته است.
شاخص بهاي کالاها و خدمات مصرفي در مناطق شهري ايران در شهريور ماه امسال نيز نسبت به ماه قبل 8/1درصد افزايش يافته است كه بيشترين رشد ماهانه در شش ماه گذشته است. بدين ترتيب پرونده شاخص بهاي كالاها و خدمات مصرفي در مناطق شهري در نيمه اول سال بسته شد. روند شش ماه گذشته نشان مي‌دهد نرخ تورم به صورت آرام اما مستمر افزايش يافته است.
ميانگين نرخ تورم از 2/13 درصد در فروردين ماه آغاز و با يك درصد افزايش در ماه بعد به 2/14 درصد رسيده است. در خرداد ماه نيز تورم ميانگين از 15 درصد عبور كرد و به مرز 16 درصد نزديك شد. تير ماه سال جاري تورم 3/16 درصدي ثبت شد تا پيش‌بيني كارشناسان از افزايش تورم به بالاي 16 درصد در سال گذشته تحقق يابد. در كنار تورم ميانگين نرخ تورم نقطه‌اي نيز پس از دو ماه كاهش در تير و مرداد ماه گذشته بار ديگر شيب صعودي را تجربه كرده است.
نرخ تورم نقطه به نقطه از 7/19 درصد در فروردين ماه به 22 درصد در پايان شهريور ماه رسيد. اين شاخص از 3/22 درصد در خرداد ماه به 1/21 درصد در ماه تير نزول كرد. شاخص نقطه به نقطه در مرداد ماه نيز تا سطح 8/20 درصد كاهش يافت اما در شهريور بار ديگر به سطح 22 درصد براي دومين بار در شش ماه گذشته بازگشت.
تورم ماهانه نيز در شش ماه گذشته روند پر افت و خيزي را تجربه كرد. اين شاخص از 8/0 درصد در فروردين ماه به 7/1 و 6/1 درصد در ارديبهشت و خرداد افزايش يافت اما در تير ماه تا حد يك‌دهم افزايش ماهانه تنزل كرد. در مرداد ماه تورم ماهانه يك درصد افزايش يافت ولي در شهريور بيشترين ركورد افزايش تورم ماهانه با 8/1 درصد ثبت شد.
تحليل متفاوت از تورم
مسوولان دولتي با اشاره به اجراي هدفمندي يارانه‌ها و تعديل قيمت‌هاي انرژي آهنگ افزايش قيمت‌ها را ناشي از اجراي اين طرح مي‌دانند. البته تورم اعلام شده براي هدفمندي از سوي برخي مسوولان در وزارت اقتصاد بين 5 تا 6 درصد برآورد شده است اما كارشناسان معتقدند؛ ريشه تورم در اقتصاد ايران به سياست‌هاي پولي بانك مركزي و رشد نقدينگي باز مي‌گردد.
بر اين اساس با توجه به روند حركت نقدينگي در سال جاري برآوردها حاكي از آن است كه با فرض عملكرد شش ماهه اول ميانگين نرخ تورم در سطح بالاي 20 درصد حفظ خواهد شد.
بازنگري در شاخص CPI
پژوهشكده پولي و بانكي در گزارشي كه دستاوردهاي همايش بيست و يكم سياست‌هاي ارزي و پولي را معرفي كرده بود از يك نارسايي در شاخص قيمت مصرف‌كننده سخن گفته بود.گزارش‌هاي ارائه شده در اين همايش از احتمال كم‌گويي شاخص‌هاي قيمت نظير CPI به دليل بروز شكست ساختاري ناشي از اجراي هدفمند‌ي يارانه‌ها سخن گفته بود.
بر اين اساس آمار و ارقام مربوط به تورم و متغير‌هاي مربوطه بعد از اجراي طرح هدفمندسازي يارانه‌ها سطحي كمتر از سطح واقعي خود را نشان مي‌دهد و لازم است اصلاحاتي به منظور كاهش اريب اين شاخص‌ها صورت گيرد.
بنابراين با توجه به اين گزارش كارشناسي بايد احتمال برخي نارسايي‌ها را در نرخ تورم ماه‌هاي اخير لحاظ كرد.