EN

نشست هم اندیشی آب وخشکسالی کرمان برگزار شد

نشست هم‌اندیشی آب و خشکسالی به منظور آشنایی با آخرین دستاوردهای مدیریت خشکسالی در جهان، روز گذشته در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان با حضور مسئولین کشوری و استانی برگزار شد که مدیریت خشکسالی با استفاده از مباحث علمی روز دنیا مهمترین راه پیشگیری از خشکسالی عنوان شد.

( لطفا ادامه مطلب را کلیک نمایید – مخصوص دریافت خبرنامه از طریق ایمیل )

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن استان کرمان ، نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران در ابتدای این نشست از واگذاری محوریت مسایل مربوط به آب در اتاق ایران به استان كرمان خبر داد و گفت: وضعیت آب در استان کرمان بر همگان روشن و مشخص است و از آنجا که بخش کشاورزی هم به اتاق بازرگانی اضافه شده این موضوع به طور جدی در کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی پیگیری می‌شود.

 

“محسن جلال پور”  برگزاری همایش ها، نشست ها و پیگیری های انجام شده در استان و کشور در خصوص بحران آب را کافی ندانست و اظهار داشت: این قضیه باید از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گیرد و فعالیت های جدی تری به ویژه در بخش اطلاعات و آمار نیاز است كه باید به سرعت به آن دست یابیم.

وی از اعتقاد بسیاری از کارشناسان در خصوص وجود مشکل در مدیریت و مهار آب سخن گفت و ضمن تایید این اعتقاد ادامه داد: شاید برای رفع مشكل مهار آب، سدسازی پیشنهاد شود اما باید به این موضوع توجه داشت که ممكن است پس از استفاده از این شیوه، مسایلی مانند خشك شدن دریاچه ارومیه و فاجعه زیست محیطی اتفاق بیفتد.

“جلال پور” به مبحث انتقال آب از خلیج فارس به سایر استان‌ها اشاره کرد و گفت: این موضوع از چندی قبل به صورت جدی در دستور کار قرار گرفته و سرمایه‌گذاری فکری و مطالعاتی بسیاری بر روی آن انجام شده که امیدواریم روزی به مرحله اجرا برسد. وی نگاه به این موضوع از زاویه دیگری را خواستار شد و اظهار داشت: خلیج فارس شرایط خاصی دارد از جمله اینکه از عمق کمی برخوردار است و تبخیر بسیار زیادی دارد و مقدار مشخصی آب شیرین از طرق مختلف باید وارد خلیج فارس شود. رییس اتاق کرمان  ادامه داد: اگر راه حلی در این خصوص پیش بینی نشود آب خلیج شور می‌شود و خود خلیج فارس هم ممکن است در مدت زمانی نه چندان دور با مشکل اساسی و شاید بحران جدی روبرو شود، از این رو باید مسایل علمی این موضوع را مورد بررسی و کاوش قرار دهیم و با برنامه ریزی و پیش رویم.

رییس اتاق بازرگانی کرمان دلیل حضور استاد سروش سروشیان و سایر مسوولان متخصص این حوزه در کرمان را همین موضوع عنوان کرد و گفت: ما به دنبال مباحث علمی روز دنیا در مسئله خشکسالی و آب هستیم و این که چه علم، دانش و اطلاعاتی وجود دارد و ما چقدر از این اطلاعات عقب هستیم و چه راه‌کاری را باید در پیش بگیریم.

در ادامه این نشست استاد مهندسی آب دانشگاه كالیفرنیا پس از تشریح تحقیقاتی که در خصوص مسایل مربوط به آب در این دانشگاه صورت می‌گیرد و ارایه اطلاعات مرتبط با آب و کره زمین، وجود كوه های بزرگ و كوهستان های عظیم بر روی كره زمین را یك شانس عنوان کرد كه نقش بزرگی در حركت رطوبت در جهان ایجاد می كنند.

پروفسور ” سروش سروشیان ” به بارندگی 78 درصدی كره زمین بر روی اقیانوس‌ها اشاره و اقیانوس‌ها را نبض و قلب اقلیم عنوان کرد و گفت: این در حالی است که تبخیر 86 درصدی را در اقیانوس‌ها شاهد هستیم و تنها حدود 22 درصد آن به قاره‌ها راه پیدا می‌کند.

وی با اشاره به اینکه ایران از حدود یك قرن پیش با خشكسالی مواجه شده است، بیشترین میزان خشكسالی این مدت را در 10 سال گذشته عنوان کرد و اظهار داشت: البته باید به این نکته توجه داشت که این وضعیت در دهه های آینده قرن جاری میلادی ادامه خواهد داشت و نباید منتظر خبرهای خوش در این رابطه بود.

“سروشیان”  شرایط آب در خاورمیانه، شمال آفریقا، آمریكا و استرالیا را همانند ایران عنوان کرد و اظهار داشت: بیشترین فشارها و مشكلات ناشی از بحران آب و خشكسالی ها در آسیاست كه به همین دلیل مهندسی آب، ساخت سدها و كانال كشی عظیم در این كشورها مورد توجه جدی قرار دارد.

استاد مهندسی آب دانشگاه كالیفرنیا، با اشاره به اینکه كره زمین از 70 میلیون سال پیش تا كنون دستخوش تغییراتی بوده است و این تغییرات در زمان حاضر با گرم شدن زمین و ایجاد تغییرات اقلیمی ادامه دارد، از بالا رفتن درجه حرارت كره زمین در نیمكره شمالی و جنوبی طی 10 سال گذشته خبر داد و یادآور شد: این افزایش دما باعث رشد میزان بارندگی خواهد شد اما از طرفی مشخص نیست که این بارندگی در چه مناطقی اتفاق خواهد افتاد.

وی با اشاره به این واقعیت که در سال های اخیر بارندگی های جهان شدیدتر شده و در مقابل نیز خشكسالی ها طولانی تر و شدت آن ها بیشتر می شود اظهار داشت: این موضوع باعث نگرانی مسئولین و دستندرکاران مسائل مربوط به آب شده است. سروشیان پیش‌بینی خشکسالی را غیر ممکن دانست و تصریح کرد: این پیش‌بینی می‌تواند در وسعت‌های بسیار زیاد و در مدت زمان کوتاه اتفاق بیفتد.

استاد مهندسی آب دانشگاه كالیفرنیا در پایان از این نگرانی که در سال‌های آینده کره زمین هیچ آبی نخواهد داشت پرده برداشت و گفت: این موضوع اغراق آمیز است و آب کره زمین پایانی ندارد.

رییس گروه مطالعات آب و كشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران، نیز در ادامه این نشست با اشاره به این كه 92 درصد آب مصرفی ما در بخش كشاورزی است و متاسفانه بهره وری پایینی نیز در این زمینه وجود دارد، گفت: در سال‌های گذشته فعالان بخش كشاورزی به مسئله كمبود آب توجه نكرده‌اند.

“عباس كشاورز”  به وابستگی 90 تا 98 درصدی تولیدات در بخش های مختلف به آب اشاره کرد و گفت: رویكرد ما بهره برداری از آب است، از برنامه اول تا پنجم توسعه برای آب و نگرش مربوط به آب، قوانین بسیاری وجود دارد كه بر روی موارد ویژه‌ای مانند افت سطح آب زیرزمینی تاكید وجود دارد.

“كشاورز”  با بیان این مطلب که بحث ملی شدن آب در كشور وجود داشت كه پس از انقلاب این طرح با عنوان توزیع عادلانه مطرح شد افزود: در بحث آمایش سرزمین در كشور، هرگونه توسعه منوط به آب است و یكسو نگری در رابطه با اهداف این آمایش باید در بین همه تصمیم گیران وجود داشته باشد.

وی اظهار داشت: به طور كلی ظرفیت كشاورزی پاسخگوی توسعه ملی ما نیست و در هیچ كجای دنیا كشورهای نیمه رفاه، سهم بخش كشاورزی در اقتصاد آنها بیش از 10 درصد نیست. كشاورز، گفت: ارزش تولیدات كشور ما در زمان حاضر 30 میلیارد دلار است و باید از این پس در بخش كشاورزی خوشبینانه اما واقع گرا ورود كرد.

رییس گروه مطالعات آب و كشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران، بیان كرد: توسعه كشور به این بستگی دارد كه جمعیت ایران با فرهنگ و چگونگی برخورد با آب آشنا شوند؛ زیرا آشنایی و آگاهی كارشناسان، اساتید، دانشجویان و فعالان این حوزه برای رفع مشكلات مربوطه كافی نیست.

در پایان این نشست رییس دفتر توانمندی و ساماندهی كشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران نیز با اشاره به این كه خشكی با خشكسالی متفاوت است، اظهار داشت: 65 كشور در كمربند خشكی جهان قرار دارند كه تمامی مساحت ایران تحت تاثیر این خشكی جهان است.

“حسین شریعت مدار” ، افزود: خشكسالی را باید مدیریت كرد كه موفقیت در این زمینه به تدبیر، خرد، تعقل، اراده كارشناسان و مسوولان و همت مردم بستگی دارد. وی بیان كرد: چاره اندیشی اساسی در یك برنامه بلند مدت از جمله راهكارهای اجرایی مقابله با خشكسالی است.

این همایش با حضور استاندار و معاون عمرانی استاندار كرمان، نایب رییس و رییس دفتر توانمندی و ساماندهی كشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران، استاد مهندسی آب دانشگاه كالیفرنیا، نمایندگان مردم شهرستان های كرمان و بافت در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسوولان برگزار شد.