بخش خصوصي ايران با آمريكا « شوراي بازرگاني مشترك» تشكيل مي‌دهد.

تعامل بازرگاني ايران و آمريكا.

دنياي اقتصاد- همزمان با ظهور برخي علائم تغيير در اظهارات آمريكايي‌ها در برابر ايران، به ويژه سخنان اخير اوباما در پذيرش استفاده صلح‌آميز ايران از انرژي هسته‌اي و نيز احتمال اعلام موافقت آمريكا با غني‌سازي در ايران، رييس اتاق بازرگاني ايران نيز از برنامه بخش خصوصي براي گسترش تعاملات اقتصادي با آمريكا خبر داده است.

به گفته نهاونديان، بحران جهاني باعث تنزل فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري در جهان شده و همه به فكر استفاده از فرصت‌هاي جديد براي گسترش بازار هستند و در چنين فضايي سخن گفتن از تحريم و محدوديت‌هاي اقتصادي جايگاهي ندارد. نهاونديان همچنين با اشاره به نتيجه انتخابات اخير آمريكا و پيروزي نامزدي با برنامه «تغيير» در اين انتخابات، مي‌گويد كه حوزه اصلي اين تغيير را در روابط خارجي آمريكا با ديگر كشورها شاهد بوديم.
به گفته رييس بخش خصوصي ايران، ابراز علاقه‌مندي بخش خصوصي آمريكا براي گسترش روابط با ايران بسيار بيشتر از گذشته شده و قطعا موضع اتاق ايران هم اين است كه بايد از وارد كردن عناصر سياسي در محدود كردن روابط اقتصادي پرهيز جدي شود.

نهاونديان از تشكيل شوراي مشترك بازرگاني ايران و آمريكا در اتاق بازرگاني خبر داد
بخش خصوصي آماده تعامل بازرگاني با آمريكا
دنياي اقتصاد- تشكيل شوراي مشترك بازرگاني ايران و آمريكا در اتاق بازرگاني تازه‌ترين خبري است كه اين روزها درباره گسترش تحركات براي گشايش در قفل بسته روابط تهران – واشنگتن منتشر شده است.
محمد نهاونديان، رييس اتاق بازرگاني در گفت‌و‌گويي با «ايسنا» اين خبر را اعلام كرده است تا پازل خبرهاي مربوط به احتمال بهبود روابط ايران و آمريكا تكميل شود. خبر تشكيل شوراي مشترك بازرگاني و صنايع و معادن ايران و آمريكا در اتاق بازرگاني در شرايطي منتشر شده است كه ظاهرا بحران جهاني اقتصاد شركت‌هاي آمريكايي و اروپايي را به يافتن بازارهاي جديد براي سرمايه‌گذاري يا فروش محصولات توليدي‌شان ترغيب كرده است.
نهاونديان در گفت‌وگوي خود از اين موضوع به عنوان يك فرصت ياد كرده و در پاسخ به سوالي درباره برنامه بخش خصوصي براي گسترش تعامل اقتصادي با كشورهاي آمريكايي اظهار كرد: طبيعي است در شرايطي كه بحران اقتصاد جهاني به تجارت جهاني لطمه‌اي جدي زده و فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري تنزل پيدا كرده است، همه به فكر استفاده از فرصت‌هاي جديد براي گسترش بازارها خواهند بود، به همين دليل، بسياري از شركت‌هاي بين‌المللي بر خلاف گذشته حتي از بازارهاي كوچك هم نمي‌توانند صرف‌ نظر كنند.
وي ادامه داد: در چنين فضايي سخن گفتن از تحريم و محدوديت‌هاي اقتصادي در جامعه فعالان اقتصادي كشورها هيچ طرفداري ندارد و شركت‌هايي كه در كشورهاي تحريم كننده احساس تحريم شده بودن مي‌كنند، در واقع فرصت‌ها و بازارهايي را به دلايل سياسي از دست مي‌دهند. از سويي ديگر، اتفاقي كه در انتخابات ايالات متحده آمريكا رخ داد، در واقع پيروزي نامزدي بود كه برنامه خود را «تغيير» اعلام كرده بود و به طور صريح، حوزه اصلي اين تغيير را در روابط خارجي آمريكا با ديگر كشورها شاهد بوديم. نهاونديان تصريح كرد: در حال حاضر در شركت‌هاي آمريكايي توقع برقراري روابط بيش از هر جاي ديگر وجود دارد و اين امر در اروپا نيز پيش آمده است كه فضاي ارتباطات اقتصادي با ايران دگرگوني جدي پيدا كند.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا مكاتباتي بين بخش‌هاي خصوصي دو طرف انجام گرفته است؟ گفت: در فرصت‌هايي كه در همايش‌ها و ديدارهاي بين‌المللي و دوجانبه صورت مي‌گيرد، ابراز علاقه‌مندي به گسترش روابط با ايران بسيار بيشتر از گذشته شده است. قطعا موضع اتاق ايران هم هميشه اين بوده كه بايد از وارد كردن عناصر سياسي در محدود كردن روابط تجاري و اقتصادي پرهيز جدي شود.
رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران تاكيد كرد: در برنامه اتاق‌هاي بازرگاني گسترش اتاق‌ها و شوراهاي مشترك ازجمله اهداف اصلي است. بنابراين با توجه به حضور گسترده محصولات و سرمايه‌گذاري‌هاي ايران در بخش كشورهاي آمريكاي لاتين، تصميم گرفته شد دو شوراي مشترك ايران و آمريكاي جنوبي و نيز ايران و آمريكاي مركزي و يك شوراي مشترك بازرگاني ايران و آمريكاي شمالي تشكيل شود.
وي خبر داد: مصوبه تشكيل اين سه شوراي مشترك درباره كشورهاي آمريكايي در هيات رييسه اتاق ايران نهايي شده و به اين ترتيب شركت‌هايي كه در اين كشورها فعاليت دارند، مي‌توانند براي كسب اطلاعات اقتصادي و امكان‌سنجي پروژه‌ها، همچنين اطلاع از فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري به اين شوراها در اتاق بازرگاني ايران مراجعه كنند تا زمينه سرمايه‌گذاري‌هاي مشترك آينده فراهم شود.
به گفته او به دنبال تصويب مصوبه تشكيل شوراي مشترك ايران و آمريكا، مقدمات تشكيل و تعيين اعضاي آن فراهم شده، البته هنوز اعضاي شوراها مشخص نشده‌اند و پس از تعيين هيات موسس، كار آغاز مي‌شود. البته نهاونديان در شرايطي اين خبر را داده است كه وي در ايام تعطيلات نوروزي با هدف گسترش تعامل اقتصادي كشورمان به چند كشور اروپايي از جمله اتريش و آلباني سفر كرد و در حاشيه اجلاس كران مونتانا با مقامات و همتايان خود در ساير كشورها ديدارهايي انجام داد.
گسترش روابط تجاري ايران و آمريكا
البته اگر چه شوراي امنيت سازمان ملل متحد چند قطعنامه تحريم اقتصادي عليه ايران به تصويب رسانده است و ايالات متحده هم به صورت خاص تحريم‌هايي فراتر از قطعنامه‌هاي سازمان ملل را عليه ايران به اجرا گذاشته است، اما اواخر سال گذشته اعلام شد به‌رغم چنين تحريم‌هايي، حجم مبادلات تجاري ايران و ايالات متحده از رشد دست‌كم ۵،۲برابري برخوردار بوده است. براساس گزارش دفتر آمار آمريكا، صادرات آمريكا به ايران در سال ۲۰۰۷ به رقمي بالغ بر ۱۴۴ميليون دلار رسيده بود، اما اين رقم در سال ۲۰۰۸ ميلادي با رشد ۵،۴ برابري به ۶۸۳ميليون دلار رسيد و صادرات ايران به آمريكا در سال ۲۰۰۸ حدود ۱۰۲ميليون دلار بود. براساس اين آمار ايران و آمريكا در سال ۲۰۰۸ مجموعا ۷۸۵ميليون دلار بود كه نسبت به سال ۲۰۰۷ رشد ۵،۲ برابري را نشان مي‌دهد. البته اين براي نخستين بار است كه حجم مبادلات دو كشور از سال ۱۹۸۷ تاكنون به مرز ۸۰۰ميليون دلار رسيده است. آمار گمرك ايران هم چنين رقمي را تاييد مي‌كند. براساس آماري كه در بهمن ماه سال ۸۷ در آمار رسمي گمرك ايران آمد، در نه ماه اول سال ۸۷، مجموعا ۴۱۳ميليون و ۱۱۶هزار دلار كالا از آمريكا به ايران وارد شده بود. به عقيده كارشناسان يكي از دلايل اصلي رشد صادرات كالاهاي آمريكايي به ايران به خاطر بحران جهاني اقتصاد است. دولت آمريكا ترجيح مي‌دهد به مانند سابق تحريم‌هاي سفت و سخت عليه ايران را اعمال نكند و به شركت‌هاي تجاري آمريكا اجازه صادرات كالا به ايران را بدهد. آن‌گونه كه نهاونديان مي‌گويد، همين موضوع به عنوان روزنه‌اي براي گشايش بيشتر در روابط تجاري – اقتصادي ايران و آمريكا عمل مي‌كند؛ از اين‌رو اتاق ايران هم درنظر دارد با تشكيل شوراي مشترك بازرگاني ايران و آمريكا از فرصت ايجاد شده نهايت بهره را ببرد؛ به خصوص اينكه اين روزها از نظر سياسي هم شاهد ردوبدل شدن پيام‌هايي بين مقامات ايران و آمريكا هستيم. از جمله باراك اوباما در مقام رياست‌جمهوري آمريكا عيد نوروز را به ايرانيان تبريك گفت و خواستار احياي روابط دو كشور شد.
منبع: (دوشنبه ۱۷ فروردین ۸۸).
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=۱۵۰۴۰۶