نشست هیات رئیسه اتاق بازرگانی و مدیران بانکهای مرتبط با صندوق توسعه ملی با حضور دکتر حسینی قائم مقام صندوق توسعه ملی برگزار شد.
( لطفا ادامه مطلب را کلیک نمایید – مخصوص دریافت خبرنامه از طریق ایمیل)
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن استان کرمان ، در ابتدای این نشست رئیس اتاق کرمان به ظرفیت بالای استان در زمینه های مختلف از جمله معدن و کشاورزی اشاره کرد وگفت: کرمان با توجه به وسعت زیاد و جمعیت کم نیازمند سرمایه و حضور سرمایه گذار است تا از این منابع و ظرفیت ها به نحو مطلوب استفاده شود.
محسن جلالپور پیشینه کرمان را کشاورزی عنوان کرد و با اشاره به بروز خشکسالی های پیاپی در این استان اظهار داشت: اشتغالی که پیش از این در زمینه کشاورزی وجود داشته است در حال حاظر به مشکل برخورده و شاید در آینده با بحران مواجه شویم، از این رو باید به دنبال بخش های جانشین اشتغالزایی در زمینههای دیگر از جمله صنعت و معدن بود.
وی این جایگزینی را نیازمند سرمایه گذاری عنوان کرد و گفت: با توجه به این شرایط نگاه به استان کرمان باید متفاوت و ویژه باشد.
نایب رئیس اتاق ایران در برشمردن دلایلی که استان نیازمند سرمایه است گفت: سرمایه گذاری در محصولات کشاورزی نظیر پسته، خرما و سایر زمینه ها بیش از 10 سال طول می کشد تا به سود دهی برسد.
جلالپور این شرایط را نیازمند نقدینگی عنوان کرد و گفت: ثبات قوانین، اطمینان به سرمایه گذار، تغییر مدیریت ها و قوانین نیز مشکلاتی را به وجود می آورد که وجود سرمایه را ملزم می کند.
در ادامه معاون برنامهریزی استانداری نیز به ظرفیت های فراوان استان اشاره کرد و با بیان اینکه پسته ارزآورترین محصول غیر نفتی کشور است تصریح کرد: 48 درصد ذخایر سنگ آهن کشور در این استان وجود دارد و بزرگترین معادن مس کشور در کرمان است.
محمد تکلو زاده با اشاره به این که در سالهای گذشته زیر ساخت های سرمایه گذاری در استان فراهم آمده است اظهار اشت: اما باید این اطمینان برای سرمایه گذار ایجاد شود تا از ظرفیت های استان استفاده کند. وی ایجاد اشتغال و آبادانی استان را نتیجه سرمایه گذاری عنوان کرد و گفت: بانکهای استان تا جایی که قوانین اجازه داده است با سرمایهگذاران همکاری داشتهاند اما تنگناهایی وجود دارد که امیدواریم به وسیله صندوق توسعه ملی مرتفع شود.
در ادامه سرپرست سازمان صنعت، معدن و تجارت در استان کرمان به ذخایر مواد معدنی این استان اشاره کرد و میزان آنها را 4 میلیارد تن برشمرد.
محمد عابدی نژاد با بیان اینکه استان کرمان در زمینه محصولات باغی نیز در سطح کشور رکورد دارد است تصریح کرد: سالانه 3 میلیون تن تولید محصولات باغی در این استان صورت می گیرد. وی گفت: در حال حاضر پروژه های صنایع در کرمان با سرمایه گذاری 8 میلیارد دلار در تولید کنستانتره آهن، گنده سازی، فولاد، آهن اسفنجی و صنایع پایین دستی مس در حال اجرا می باشد.
سرپرست سازمان صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه 7 میلیون تن پروژه فولاد نیز در این استان در حال اجرا است گفت: این پروژه ها از 3 تا 40 درصد پیشرفت داشته اند.
عابدی نژاد ادامه داد: در حال حاظر 8 و نیم میلیون تن کنستانتره در استان تولید می شود که پیش بینی می شود ظرف 2 سال آینده این میزان به 16 تن افزایش پیدا کند. وی با بیان اینکه سیکل استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی باید مورد بازنگری قرار گیرد تصریح کرد: روش های استفاده از این تسهیلات آسان نیست و سرمایه گذار باید بتواند به سرعت از این تسهیلات استفاده کند.
همچنین مدیرعامل شرکت برق منطقه ای استان کرمان با بیان اینکه یکی از مهمترین زیر ساخت های توسعه، نیاز به انرژی برق است گفت: استان کرمان تا سال گذشته با مشکلی در زمینه تولید برق مواجه نبود اما تابستان امسال تراز تولید و مصرف برق این استان به میزان 100 الی 120 مگاوات منفی بود.
نصرالهی گفت: با توجه به درخواست های ارائه شده سازمان صنعت، معدن و تجارت حداقل 1550 مگاوات درخواست جدید صنایع مطرح شده است.
وی مصرف برق استان کرمان در حال حاضر را 1750 مگاوات عنوان کرد و گفت: باید به گونه ای برنامه ریزی کنیم که در پایان سال93 میزان تولید برق در استان کرمان به 3 هزار مگاوات افزایش پیدا کند.
نصرالهی با اشاره به اینکه یک نیروگاه در کهنوج و یک نیروگاه در سیرجان کلنگ زنی شده است گفت: ما زیر ساخت ها را فراهم آوردیم و باید به سرمایه گذار کمک شود تا بتواند کار را شروع کند.
در ادامه رئیس کمیته باغبانی کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی به وضعیت بحرانی آب در کرمان و عمده مصرف آب در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: تولید 5 تا 6 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی استان نشان دهنده این است که هر یک متر مکعب آب منجر به تولید 800 گرم محصول می شود.
علیزاده با بیان اینکه این میزان مصرف آب در کشت گلخانه ای بازدهی بسیار بالاتری دارد اظهار داشت: در حال حاضر 1250 هکتار سطح زیر کشت محصولات گلخانه ای در کرمان وجود دارد که مزیت های بسیاری به خصوص در زمینه میزان مصرف آب نسبت به کشت زراعی می توان برای آن قائل شد.
وی سطح زیر کشت محصولات گلخانه ای در کشور را 7 هزار هکتار عنوان کرد و از توسعه آن به 30 هزار هکتار توسط وزارت جهاد کشاورزی تا پایان برنامه پنجم توسعه خبر داد و گفت: استان کرمان نیز ظرفیت توسعه در این خصوص را دارد و می تواند به عنوان پایلوت کشور در بحث کشت های گلخانه ای مطرح شود.
رئیس کمیسیون فرش اتاق بازرگانی نیز در این نشست با بیان اینکه کرمان در گذشتهای نه چندان دور قطب تولید فرش بوده است اما در حال حاضر با رکود مواجه شده اذعان داشت: از 6 کارخانه تولید مواد اولیه در این استان تنها یک کارخانه به صورت پاره وقت فعال است.
فخری ا… توکلی از تشکیل صندوق ضمانت خرید برای رفع این مشکل خبر داد وگفت: اگر در خصوص نقدینگی این مهم، مساعدت شود این صندوق تشکیل خواهد شد.
وی اظهار امیدواری کرد با انجام اینگونه اقدامات تعداد بافنده های استان از 70 هزار نفر کاهش پیدا نکند.
همچنین رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی گفت: کنستانتره، گندله و فولاد حلقه توسعه کشور است که استان کرمان با داشتن منابع غنی سنگ آهن، نقش مهمی را در تولید فولاد کشور ایفا می کند.
مهدی طبیب زاده با اشاره به اینکه تولید فولاد کشور در پایان برنامه پنجم توسعه باید به 35 میلیون تن برسد گفت: حلقه اول توسعه فولاد کشور در کرمان است که اگر اجرا نشود تولید فولاد کشور با مشکل مواجه خواهد شد. وی از اولویت بندی طرح های استان سخن گفت و یادآور شد: برای احداث نیروگاه کهنوج باید هر چه سریع تر گشایش اعتبار صورت گیرد زیرا طولانی بودن شبکه تولید برق در این منطقه باعث شده است که این شبکه آسیب پذیر باشد.
همچنین برخی از روسای بانکها پس از اینکه به بیان مشکلات موجود پرداختند، قائم مقام صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه از سهم 60 الی 70 میلیارد دلاری بخش خصوصی در صندوق توسعه ملی تنها 10 تا 15 میلیارد دلار توسط بانکها محقق شده است گفت: با این وجود، 9 میلیارد دلار این میزان نیز معوق است و سختگیری صندوق به همین علت صورت می گیرد.
دکتر حسینی اظهار داشت: کل سیستم بانکی کشور ظرف 10 سال برنامه سوم و چهارم، تنها 13 میلیارد دلار فعالیت ارزی انجام داده است.
وی با اشاره به اینکه ما بر این باوریم اگر صندوق 10 کار خوب انجام دهد از جمله برنامه های فرآوری و … که توسعه ی پایدار باشد بهتر از صدها اقدام کوچک است گفت: اولویت اول پرداخت تسهیلات به پتروشیمی اختصاص داده شده است.
وی تخصیص اعتبار به بازسازی و نو سازی صنایع موجود (شامل بهینه سازی مصرف انرژی، بهبود تکنولوژیکی و دانش فنی و ..). را از جمله برنامه های دارای اولویت صندوق توسعه ملی بر شمرد و گفت: در خصوص صادرات نیز به خریداران کالاهای ایرانی در همه جای دنیا ارز اختصاص می یابد.
حسینی نسبت به حل مسائل و مشکلات بانک ها نیز قول مساعد داد.