«رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر مسوولان و کارگزاران نظام فرمودند: از چند سال قبل مشخص بود که طراحی دشمن بر اقتصاد کشور متمرکز شده است و بر همین اساس شعارهای سالهای اخیر همچون اصلاح الگوی مصرف، همت مضاعف – کار مضاعف، جهاد اقتصادی و تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی به عنوان حلقههایی برای ایجاد یک منظومه اقتصادی مطرح شد تا حرکت عمومی کشور در عرصه اقتصادی ساماندهی شود. حضرت آیتالله خامنهای راه مقابله با فشارهای اقتصادی را اجرای اقتصاد مقاومتی دانستند و در تبیین الزامات اقتصاد مقاومتی افزودند: مردمی کردن اقتصاد با اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ و توانمندسازی بخش خصوصی، کاهش وابستگی به نفت، مدیریت مصرف، استفاده حداکثری از زمان، منابع و امکانات و حرکت براساس برنامه و پرهیز از تغییر ناگهانی قوانین و سیاستها از ارکان اقتصاد مقاومتی بهشمار میروند.
( لطفا ادامه مطلب را کلیک نمایید – مخصوص دریافت خبرنامه از طریق ایمیل)
گسترش صنعت – رهبر انقلاب اسلامی درخصوص مدیریت مصرف تاکید کردند: امروز تعادل در مصرف یک حرکت جهادی است و همه دستگاههای دولتی و غیردولتی و همچنین آحاد مردم باید موضوع پرهیز از اسراف و استفاده از تولیدات داخلی را جدی بگیرند». طرح تعبیر منظومه اقتصادی ازسوی رهبرمعظم انقلاب بیش از پیش گویای هدفمندی و تدبیر در نامگذاری سالهای اخیر است. منظومهای که در سالجاری به تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی رسیده است اما شرایط موجود به گونهای رقم خورده که لزوم اجرا و تحقق «اقتصاد مقاومتی» نیز از سوی ایشان مطرح شده است. رهبر معظم انقلاب به تفصیل الزامات چنین اقتصادی را نیز بیان کردهاند. الزاماتی که میتوان گفت ریشه و پایه همه آنها در تولید و تجارت است، چه آنکه توانمندسازی بخش خصوصی در واگذاری بسیاری از امور تولیدی و تجاری کشور به این بخش محقق میشود، کاهش وابستگی به نفت از مسیر توسعه و افزایش صادرات غیرنفتی میگذرد، مدیریت مصرف علاوه بر اینکه الزامی در بنگاهها به شمار میرود، با تولید محصولات بهینه میسر میشود، استفاده حداکثری از زمان، منابع و امکانات معنای واقعی و حقیقی بهرهوری است، حرکت براساس برنامه ضرورت تدوین استراتژیها را یادآوری میکند و پرهیز از تغییر ناگهانی قوانین و سیاستها نیز از ثبات تصمیمگیریها و اجرای صحیح برنامههای راهبردی منتج میشود.
ضرورت تفاهم دولت و مجلس
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه در پرتو نگاه مقاومتی به اقتصاد، کشور با جهش مواجه خواهد شد، گفت: ارتباط و تفاهم میان دولت و مجلس میتواند منشا بسیار امیدوارکننده و تاثیرگذاری برای حل مشکلات کشور باشد. علیرضا زاکانی درخصوص فرمایشهای رهبر معظم انقلاب در دیدار کارگزاران نظام با ایشان گفت: فرمایشات رهبری حکایت از دقت بالای ایشان و دریافت دقیق از موضوعات داخلی، منطقه و جهانی داشت که در نهایت حکمت بیان شد. نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: فرمایشات ایشان بسیار امیدوارکننده و راهگشا بود و حکایت از آن داشت که نظام اسلامی در مواجهه با چالشهایی که نظام استکبار فراروی آن ایجاد کرده، سربلند خارج شده و این چالشها اسباب رشد ایران را فراهم کرده است. وی ادامه داد: مشکلاتی که بهتازگی برای کشور ما ایجاد شده، منجر به جهش کشور خواهد شد که این جهش براساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب در پرتو نگاه مقاومتی در اقتصاد و تدبیر مناسب رقم میخورد.
حذف بوروکراسی دراقتصاد مقاومتی
یک نماینده دیگر مجلس شورای اسلامی گفت: در چند سال اخیر رهبر معظم انقلاب ضرورت اقتصاد مقاومتی را در نامگذاری سالها گوشزد کردند که امسال به حمایت از تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی رسیدیم. علی کاییدی با بیان اینکه متاسفانه برخی کارگزاران مجلس و دولت این قضیه را آنچنان که باید و شاید جدی نگرفتند، افزود: چنانچه این موضوع را جدی میگرفتند و پیشبینی لازم را انجام میدادند، بازار اقتصادی کشور دچار نوسانات شدید کنونی نمیشد. وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی منافع قدرتهای استکباری را به خطر انداخته است، به نقش تولیدکنندگان در تحقق هدف اقتصاد مقاومتی اشاره و تصریح کرد: شرایط فعالیت تولیدکنندگان باید از سوی مسوولان دولتی تسهیل شود؛ بهعبارت دیگر باید زیرساختهای موردنیاز، ابزار و نیازهای فعالان صنعتی برای تولید توسط دستگاهها و سازمانهای ذیربط فراهم شود. نماینده پلدختر در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار گسترش صنعت ادامه داد: اگر شرایط ایدهآل یک تولید مهیا باشد، تولیدکننده با خیالی آسوده شرایط افزایش محصولات صنعتی را فراهم میکند و آن زمان میتوان گفت که آنها نقش خود را در اقتصاد مقاومتی به خوبی ایفا کردهاند. وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در خصوص توانمندسازی بخش خصوصی، گفت: با توجه به قابلیتهای بالا و سرمایههای موجود بخش خصوصی، این بخش میتواند نقش برجستهای در تولید ملی داشته باشد. البته به این شرط که آنها گرفتار بوروکراسیهای رایج کشور نشوند. کاییدی با اشاره به اینکه برای توانمندسازی بخش خصوصی باید ستادی تشکیل شود تا امکانات لازم را برای آنها فراهم کند، افزود: معتقدم که بخش خصوصی میتواند در رونق تولید داخلی تاثیرگذاری بالایی داشته باشد به شرط آنکه برنامههای دولت و مجلس براساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب طراحی و اجرا شود.
بخش خصوصی سمبل اقتصاد مقاومتی
خزانهدار اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران نیز با اشاره به محورهای تعریف شده در اقتصاد مقاومتی، تحقق این محورها را منوط به فراهم بودن زیرساختهای آن دانست و گفت: اعلام این محورها ازسوی رهبر معظم انقلاب نشان دهنده فعالیت بیشتر دولت و فراهم کردن شرایط برای بخش خصوصی است. سیدحمید حسینی در گفتوگو با خبرنگار گسترش صنعت با تاکید بر این که بخش خصوصی ذینفع اقتصاد مقاومتی است، افزود: تولیدکنندگان میتوانند در این شرایط با تمام توان تولید و کمبودها را جبران کنند و با استفاده از امکانات موجود شرایط را بهبود ببخشند و همچنین با گسترش صادرات، ارز مورد نیاز کشور را تامین کنند. وی با بیان این که بخش خصوصی سمبل اقتصاد مقاومتی است، تصریح کرد: در حال حاضر مشکلاتی مانند تامین مواد اولیه، بالا بودن نرخ تورم، هزینه حملونقل و مواردی از این دست وجود دارد که اگر فکری برای گذار از این مرحله صورت نگیرد تولید با مشکلات جدیدی مواجه خواهد شد. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران تاکید کرد که همه امور در اقتصاد مقاومتی باید متناسب با مقتضیات و شرایط روز اصلاح شود، درغیر این صورت بخش خصوصی در این شرایط دشوار دوام نخواهد آورد. حسینی با اشاره به وظیفه بخش خصوصی که ایجاد ارزش افزوده و اشتغال است، تصریح کرد: پس از تحریم نفت، دولت متوجه فشار ناشی از اعمال تحریمها شد و به صورت ملموس آن را احساس کرد، در صورتی که مدتها پیش از این بخش خصوصی با آن دست به گریبان بود. بنابراین لازم است در این شرایطی که به نام اقتصاد مقاومتی نام گرفته، دولت با حفظ آرامش حلقههای مفقوده چند سال گذشته اقتصاد را بررسی و نسبت به رفع آنها اقدام کند.
ثبات قوانین لازمه ایجاد اقتصاد مقاومتی
همچنین رئیس مجمع واردات با اشاره به نقش مهم تولیدکننده در اقتصاد مقاومتی گفت: وظیفه تولیدکننده این است که محصول نهایی خود را با کیفیت بالا، قیمت و خدمات مناسب در اختیار مصرفکننده قرار دهد تا بتوانیم اقتصاد مقاومتی را محققسازیم. محمد حسین برخوردار افزود: این امر مستلزم این است که قوانین به طور ناگهانی تغییر نکند و تشتت صدور دستورالعملها مانعی برای فعالیت تولیدکنندگان نشود. به عقیده وی باید موازیکاری را در سیستم اقتصادی کشور ریشه کن کنیم؛ به عنوان نمونه برای کنترل استاندارد کالاها به جای چند مرجع مختلف، فقط یک مرجع این مسوولیت را بر عهده گیرد. در واقع باید با توجه به شرایط کنونی و مسائل و مشکلات موجود، در برخی قوانین بازنگری شود. برخوردار با بیان اینکه داشتن یک پنجره واحد در گمرک نیز میتواند ما را به اقتصاد مقاومتی نزدیکتر کند؛ افزود: اقتصاد مقاومتی به این معنا نیست که فقط مقاومت کنیم بلکه بدین معناست که تمام خطهایی را که کشورهای دیگر برای ما کشیدهاند، از بین ببریم. وی با اشاره به نقش مهم سرعت و دقت در اقتصاد مقاومتی، گفت: بیانضباطی در تصمیمگیریها کشنده است. برخوردار با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری افزود: استفاده حداکثری از زمان،مکان و امکانات در حوزه تجارت خارجی زمانی اتفاق میافتد که کشور از یک ثبات نسبی در تصمیمگیریها برخوردار باشد. به گفته برخوردار، این ثبات باید بتواند زمینه ساز برنامهریزی و هدفگذاری برای بخش خصوصی و فعالان اقتصادی باشد و روشن است که چنین ثبات و دوامی ریشه در آیندهنگری، دوراندیشی و واقع بینی تصمیمگیران دارد. وی ادامه داد: اگر هر روز یک دستورالعمل جدید و مغایر دستور العمل قبلی صادر شود اما از اجرای آنها خبری نباشد، نتیجهای جز در هم شکستن اقتصاد مقاومتی و بیرون راندن بخش خصوصی نخواهد داشت و این هشداری است که باید جدی گرفته شود. برخوردار خواستار تعریف« شاخص ثبات» در دستور العملها و بخشنامهها شد و گفت: همانطورکه برای پایش میزان بهرهوری، شاخص تعریف شده است باید برای پایش ثبات بخشنامهها و دستور العملها نیز شاخص مناسبی تعریف شود.
ضرورت هماهنگی شعار و رفتار
یک عضو اتاق بازرگانی ایران نیز گفت: اقتصاد مقاومتی نیازمند توجه همه گروههای جامعه است تا بتوان براساس آن از شرایط ناشی از تحریم که به ما تحمیل شده عبور کنیم. محسن بهرامی ارض اقدس با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی ویژگیهای خاص خود را دارد که بخشی از آن برعهده مسوولان و بخشی دیگر وظیفه مردم است، افزود: صرفهجویی در مصرف بهخصوص مصرف کالاهای خارجی وظیفه مردم و تلاش برای نوآوری، کاهش قیمت تمام شده و رعایت انصاف هم ازجمله وظایف دستگاهها و تولیدکنندگان در یک اقتصاد مقاومتی است. وی با بیان اینکه در این بین قوای سهگانه و صدا و سیما نیز وظایف مهمی برعهده دارند، تصریح کرد: فرهنگسازی و تشویق به صرفهجویی با مصرف کالاهای ساخت داخل باید از راهبردهای اساسی صدا و سیما باشد. رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: قوای سهگانه نیز باید به جای متهم کردن یکدیگر در شرایط کنونی با همدلی شرایطی را بهوجود آورند تا کشور به سلامت از وضعیت کنونی عبور کند. وی با تاکید بر اینکه قوه مقننه باید با توجه به شرایط کشور در برخی قوانین بازنگری کند، گفت: قوه قضائیه نیز باید با برخورد قاطع با فساد، اعتمادسازی کند. نمیتوانیم بگوییم اقتصاد مقاومتی داشته باشیم اما آن طرف فسادهای بزرگ مالی داشته باشیم. به گفته وی، تولیدکنندگان نیز در اقتصاد مقاومتی باید هزینههای سربار را کاهش دهند تا کالا با قیمتهای منطقی به دست مصرفکننده برسد.
فرصتهای بیشماری برای تحقق اقتصاد مقاومتی در اختیار است
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه فرصتهای بیشماری برای تحقق اقتصاد مقاومتی در اختیار است، گفت: اقتصادی میتواند آسیبپذیر باشد که مبتنی بر انبوه مزیتهای خدادادی نباشد، در صورتی که اقتصاد ما فرصتهای بیشماری دارد که میتوان از آنها برای تحقق اقتصاد مقاومتی بهره برد. دکتر مهدی غضنفری گفت: موضوع قابل طرح در اقتصاد مقاومتی، دانستن چیستی اقتصاد و مساله آسیبپذیر در این ماجراست، در یک نگاه به بازار کسب و کار متوجه میشویم که اقتصاد، سیستمی است با مجموعه نشانهها، که برای ضربه زدن به ما نمیتوانند کل آن سیستم را مختل کنند، بلکه باید به اجزای آن آسیب برسانند. وی تصریح کرد: در اقتصاد ابتدا انسانها، مدیران، کارشناسان و نیروی کار به عنوان زیرسیستم آسیبپذیر مطرح هستند که میتوانند از اهداف تحریم باشند. غضنفری با اشاره به مورد دیگر مدنظر در تحریمها گفت: ابزار و تجهیزات از موارد مورد هدف در تحریمها هستند؛ نظامهای تولید و توزیع قصد دارند فناوری نوین را به ما ندهند یا ما آنها را با هزینه بیشتری تهیه کنیم. وی گفت: مورد سوم قواعد کاری و مقررات یا فضای کسب و کار است؛ البته فضای کسب و کار کمتر دچار تحریم میشود، اما باید دانست که همین فضا را در کشور خود میتوانیم دچار تحریم وطنی کنیم؛ درصورتیکه از خارج کشور تحریمی اشتغال ما را تهدید نمیکند. وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: نهادهای، مالی، پولی، سرمایه، ارز، انتقال پول و سرمایهگذاری خارجی مورد بعدی است که همه آنان در اختیار ما نیست و به نوعی کنترل این سیستم در دست غرب است؛ زیرا آنها خود محتاج این سیستمی که اکنون دچار مشکل شده، هستند. وی در بیان مورد بعدی گفت: ارتباطات خارجی، صادرات و واردات مورد دیگری است که بهدلیل داشتن جنبه بینالمللی دچار آسیب شده است؛ البته باید گفت که تحریم وطنی نیز به آن آسیب میزند. وزیر صنعت، معدن و تجارت در بیان نقش رسانهها در اقتصاد مقاومتی، تصریح کرد: نهادهای رسانهای نیز ازجمله موارد تحریمها هستند که البته آمار آن را اقتصادی نمیدانیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: نهادهای رسانهای باید در اقتصاد مقاومتی نقش صحیحی ایفا کنند؛ انسان با افکار و مطالباتش با مردم تعامل دارد که این طرز تفکر را رسانهها رواج میدهند و رسانه باید بداند که ما به انگیزههای مقاومتی نیاز داریم. غضنفری در بیان زیرسیستم بعدی گفت: اتحاد و انسجام ملی و عدالت اجتماعی زیرسیستم بعدی موردنظر است و در بازخوردهایی که از دشمنان گرفتیم، متوجه شدیم که بیشترین خوشحالی آنان در تشدید اختلاف میان سران کشور و مردم است؛ آنان قصد دارند نوعی بن بست حاکمیتی ایجاد کنند که نتیجه آن «هرگز» است. وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به موضوع عدالت اجتماعی در این زیر سیستم اضافه کرد: عدالت اجتماعی بسیار مهم است و مردم باید حس کنند که منافعشان توسط حاکمیت مراقبت میشود، در جامعه توازن وجود دارد و رانت دیده نمیشود. وی با اشاره به نقش تحریم بر موضوع دانشگاه و تحقیقات گفت: مورد دیگر فناوری تحقیقات، دانشگاه و تجاریسازی است که مربوط به شما دانشجویان است؛ اما باید دانست که هدف تحریم، این موضوع نیست چون دشمنان مشاهده کردهاند که جمهوری اسلامی و جوانان آن توانایی طی مسیر را دارند. غضنفری در بیان زیرسیستمهای دیگر گفت: بنگاه، بهرهوری، سودآوری، رقابتپذیری و قیمت، نقش نهادهای قضایی و حضور بخش خصوصی نیز از زیرسیستمهای مهم این مساله هستند.
ضرورت تغییر فرهنگ اقتصادی
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اقتصاد مقاومتی برگرفته از محدودیت نیست، چرا که ۵+۱ فرصت خوبی را برای ما فراهم کرده است که اقتدار ما را نشان میدهد و میتواند راهگشای خوبی برای دیپلماسی باشد. محسن رضایی با تاکید بر اهمیت اقتصاد مقاومتی در عرصه بینالمللی افزود: اقتصاد مقاومتی به هیچوجه با دیپلماسی منطقهای منافات ندارد. اقتصاد مقاومتی، مقاومتی در برابر مقاومت است، غرب در برابر پیشرفت ایران مقاومت میکند و اراده بینالمللی را به کار گرفته است تا ایران پیشرفت نکند.
رشد شاخصهای اقتصادی و تولید
عضو هیات رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی توطئههای دشمنان را خنثی و باعث رشد شاخصهای اقتصادی و تولید میشود، گفت: برای تحقق اقتصاد مقاومتی ابتدا باید به اهمیت سخنان رهبر معظم انقلاب توجه داشت، چراکه طرح این مساله که اقتصاد ما باید به سمت اقتصاد مقاومتی حرکت کند، بسیار عالمانه و هوشمندانه بوده است. ابراهیم نکو افزود: برای عملیاتی شدن اقتصاد مقاومتی تمامی قوا باید با همدلی، برنامهریزی و طرحریزی اصولی داشته باشند و با تشکیل جلسات مشترک، راهبردی عملیاتی ارائه دهند.
در جنگ اقتصادی بهسر میبریم
دیگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: تیمهای اقتصادی مجلس و دولت باید در کنار یکدیگر و با کمک قوه قضائیه هرچه زودتر راهکارهای لازم را در این ارتباط تبیین کرده و در مرحله بعد نیز بدون فوت وقت وارد فاز اجرایی شوند. محسن صرامی گفت: امروز ما در شرایط جنگ اقتصادی بهسر میبریم که این جنگ به مراتب از جنگ نظامی سختتر و حساستر است، بنابراین ستادهای بحران برای مقابله با آن باید تشکیل شده و در صورتی که اقتصاد مقاومتی به شعارها و سمینارها محدود شود، شرایط اقتصادی کنونی کشور همه ما را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
اقتصاد مقاومتی اقتصادی پویاست
یک استاد دانشگاه گفت: واژه اقتصاد مقاومتی بر این موضوع دلالت میکند که فشارها و ضربههای اقتصادی از سوی نیروهای متخاصم سد راه پیشرفت جامعه است که باید بر آن غلبه کرد. مسعود درخشان با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی یک نظام اقتصادی بسته نیست و چنین دیدی نسبت به اقتصاد مقاومتی رشدآفرین نیست، افزود: منظور از اقتصاد مقاومتی واقعی یک اقتصاد مقاومتی فعال و پویاست. وی تاکید کرد: اقتصاد مقاومتی چیزی نیست جز آنکه تقویتکننده نظام سیاسی باشد، همانطور که نظام اقتصاد مقاومتی اگر هماهنگی خود را با نظام حکومتی اسلامی از دست بدهد، نمیتواند مد نظر باشد.