EN

گزارش اجمالی از فرآیند تاسیس و ثبت انجمن ملی خرمای ایران در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن

تاریخچه تاسیس و ثبت
الف- مقدمه:
نقش کشاورزی در ایران به لحاظ دارا بودن توانمندی قابل توجه در منابع تولید، همواره از اهمیت ویژه ای در فرآیند توسعه کشور برخوردار بوده است. مسایل و مشکلات مربوط به تولید و صادرات خرما و فرآورده های آن به عنوان بخش ویژه ای از محصولات کشاورزی در کشور همواره مورد توجه برنامه ریزان و تصمیم گیرندگان در سطح کلان مجلس محترم شورای اسلامی و دولت محترم جمهوری اسلامی ایران بوده است.
امروزه بیش از گذشته لزوم تحقیق و مطالعه درخصوص مشکلات فراروی تولید،صنایع فرآوری و بسته بندی،نگهداری،سیستم حمل و نقل،بازاریابی و تجارت خارجی خرما و فرآورده های آن و برنامه ریزی هایی که بتواند برطرف کننده آن ها و عوامل به وجود آورنده توسعه باشد،عمیقاً احساس می شود.
اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در ایفای رسالت و وظیفه قانونی خود مبنی بر ایجاد همگرایی مابین فعالین اقتصادی از طریق توسعه و ترویج فرهنگ فعالیت های تشکلی و ایجاد، تقویت و توسعه تشکل های تخصصی و فراگیر در سطح ملی و نیز نقش آفرینی بر اساس ماموریت های محوله در فضای جدید اقتصادی کشور دایر بر ایجاد تحول در ساختار اقتصادی کشور و متناسب با سیاست های توسعه ای و تحولات جهانی اقدام به تاسیس انجمن ملی خرمای ایران نمود تا از این طربق ضمن ایجاد زمینه مناسب برای مشارکت فعالین اقتصادی مربوطه در عرصه های تصمیم سازی و تصمیم گیری، موضوع تولید و صادرات خرما و فرآورده های آن را توسط انجمن موصوف و از طریق راهبردهای علمی- کاربردی- منطقی و متناسب با سیاست های توسعه ای در هر یک از بخش های مربوطه هدایت و راهبری نماید.
در همین راستا هیات موسس انجمن ملی خرمای ایران مرکب از روسای اتاق های بازرگانی و صنایع و معادن آبادان، اهواز،بندرعباس، بوشهر،خرمشهر،زاهدان،شیراز و کرمان تشکیل گردید.هیات موسس مورد اشاره طی نشست های متعدد و با بهره گیری از مشاوران و صاحب نظران اقتصادی و حقوقی و در اولین اقدام اساسنامه انجمن ملی خرمای ایران را تدوین و پس از اخذ موافقت اصولی مربوطه از اتاق ایران مبنی بر تاسیس و ثبت انجمن ملی خرمای ایران در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران مقدمات و تشریفات برگزاری مجمع عمومی موسسین و ثبت انجمن در اتاق ایران را فراهم نمود.
انجمن ملی خرمای ایران
ب. برگزاری مجمع عمومی موسسین:
سرانجام با استعانت از ذات لایزال ایزد منان و پیرو موافقت اصولی صادره از کمیسیون تشکل های اتاق ایران دایر بر تاسیس و ثبت انجمن ملی خرمای ایران در اتاق ایران و بر اساس آگهی فراخوان در روزنامه اطلاعات، جلسه مجمع عمومی موسسین انجمن ملی خرمای ایران با مشارکت گسترده عاملین اقتصادی در بخش های تولید،صنایع فراوری و بسته بندی و تجارت خرما و فراورده های آن در روز پنجشنبه مورخ ۱اسفند ماه ۸۷  در محل سالن اجتماعات ساختمان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران برگزار شد.
در این جلسه تصمیمات زیر اتخاذ شد:
۱- اساسنامه انجمن ملی خرمای ایران به تصویب رسید.
۲- اعضای اصلی و علی البدل هیات امنا انتخاب شدند.
۳- اعضای اصلی و علی البدل هیات مدیره انتخاب شدند.
۴- بازرسان انجمن انتخاب شدند.
۵- روزنامه کثیر الانتشار جهت درج آگهی های انجمن انتخاب شد.
ج- ثبت در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران:
بر همین اساس و به استناد بند (ک)ماده(۵)قانون اتاق بازرگانی و صنایع ومعادن ایران و به استناد صورت جلسات مجمع عمومی موسسین و هیات امنا و هیات مدیره مورخ ۱ اسفند ماه ۸۷  انجمن ملی خرمای ایران، انجمن مورد اشاره تاسیس و در تاریخ ۴ اسفند ماه ۸۷  و تحت شماره ۲۳۹ در اتاق ایران به ثبت رسید.
خلاصه مفاد اساسنامه و صورت جلسات انجمن ملی خرما ایران به شرح زیر می باشد.
نام:انجمن ملی خرمای ایران.
موضوع فعالیت:
موضوع فعالیت انجمن عبارت از ساماندهی تولید و تجارت (صادرات و واردات) خرما و فراورده های حاصل از  آن و نیز دفاع از منافع مشروع  و قانونی اعضاء می باشد.
حوزه فعالیت:حوزه فعالیت انجمن در سراسر ایران می باشد.
مدت فعالیت:مدت فعالیت انجمن از تاریخ ثبت نامحدود است.
تابعیت: تابعیت انجمن ایرانی است.
مرکز اصلی و اقامتگاه قانونی:اقامتگاه قانونی انجمن در تهران،اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران می باشد.
اهداف و وظایف انجمن عبارتند از:
– ساماندهی تولید و تجارت ( صادرات و واردات ) خرما و فرآورده های آن.
– بازاریابی مستمر با کسب اطلاعات مربوط به عرضه و تقاضا، قیمت، بازارهای مصرف و تولید برای ارایه به اعضاء.
– مشارکت گروهی در تصمیم سازی ها و تصمیم گیریها و تهیه و تنظیم پیش نویس قوانین و مصوبات مرتبط با تولید و صادرات خرما و فرآورده های حاصل از آن.
– ایجاد ارتباط با بانک ها و سازمان های اعتباری کشور و همچنین سازمان های مالی و پولی بین المللی در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی و فراهم سازی زمینه تسهیلات و اعتبارات مالی در جهت توسعه فعالیت های اعضاء.
– ایجاد بانک اطلاعاتی در زمینه های مرتبط با اهداف و وظایف انجمن، فعالیت های تولیدی و تجاری ( صادراتی و وارداتی ) اعضاء و اطلاع رسانی از طریق ایجاد شبکه اطلاع رسانی و نشر کتب، مجلات و بروشورهای تخصصی.
– فعالیت برای جذب و مشارکت اشخاص حقیقی و حقوقی واجد شرایط جهت عضویت در انجمن.
–  ارتقاء اعتبار و حیثیت اعضاء انجمن از طریق ساماندهی و ایجاد روابط مناسب بین واحدهای عضو.
– انجام هر گونه فعالیت های عملی و تحقیقاتی در داخل و خارج کشور در چهارچوب قوانین موضوعه برای نیل به اهداف انجمن.
– کمک به تحقق هدف های کمی و کیفی تعیین شده برای تولید و تجارت ( صادرات و واردات ) کالاهای موضوع فعالیت انجمن.
– حمایت از منافع مشترک اعضاء و ارایه خدمات حقوقی و مشورتی به ایشان.
– تشویق و حمایت از سرمایه گذاری در زمینه تولید و تجارت ( صادرات و واردات ) و فرآورده های حاصل از خرما.
– جلوگیری از انجام رقابت های ناسالم اعضاء در بازارهای هدف صادراتی از طریق اعمال ضوابط کمیته انضباطی اتاق ایران و سایر مراجع قانونی ذیربط.
– ارایه مشاوره به وزارتخانه ها و سازمان های ذیربط در زمینه های مربوطه.
– تلاش برای افزایش دسترسی به بازارهای جهانی خرما و ایجاد فرصت های مناسب برای کلیه اعضاء جهت ورود به این بازارها.
– مشارکت در تدوین استانداردهای ملی و بین المللی ذیربط برای ارایه به موسسات ملی و بین المللی ذیربط و اجرای استانداردهای مزبور از طریق شرکت های بازرسی.
– کوشش در جهت رفع اختلافات فی مابین اعضاء و عنداللزوم از طریق حاکمیت مرکز داوری اتاق ایران.
– معرفی اعضاء به وزارتخانه ها و سازمان های مختلف جهت استفاده از خدمات و تسهیلات مورد نیاز.
– ایجاد بستر و ساز و کار لازم جهت پذیرش وظایف اجرایی دولت که در اجرای قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه و اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به انجمن تفویض می شود.
– ارایه پیشنهادهای اجرایی رفع مشکلات تولید و تجارت ( صادرات و واردات ) گروه کالای موضوع فعالیت مربوط به نهادها و سازمان ها و وزارتخانه های ذیربط.
– برگزاری دوره های آموزشی و انجام تحقیقات علمی و تجاری مورد نیاز اعضاء و برگزاری همایش های تخصصی و میزگردها و همچنین حضور در همایش های مختلف داخلی و  خارجی و تالیف و ترجمه مقالات علمی در زمینه موضوع فعالیت انجمن.
– ایجاد بستر و ساز و کار لازم جهت پذیرش وظایف اجرایی دولت که در اجرای قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه و اجرای سیاست های کلی اصل ۲۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به انجمن تفویض می شود.
– ارایه پیشنهاد های اجرایی جهت رفع مشکلات تولید و تجارت ( صادرات و واردات ) گروه کالایی موضوع فعالیت مربوط به نهادها و سازمان ها و وزاتخانه های ذیربط.
– برگزاری دوره های آموزشی و انجام تحقیقات علمی، صنعتی و تجارتی مورد نیاز اعضاء و برگزاری همایش های تخصصی و میزگردها و همچنین حضو در همایش های مختلف داخلی و خارجی و تالیف و ترجمه مقالات علمی در زمینه موضوع فعالیت انجمن.
– برگزاری و یا حضور در نمایشگاه های داخل و خارجی مرتبط با وظایف انجمن.
– ایجاد هماهنگی و همکاری بین تولید کنندگان، صاحبان صنایع و بازرگانان خرما و فرآورده های حاصله.
– ایجاد ارتباط با دست اندرکاران و برنامه ریزان و تلاش در جهت تاثیر گذاری بر برنامه ریزی های مدون کشور.
– تلاش در جهت برقراری پوشش بیمه ای و تضمینی برای باغات، محصول و صنایع فرآوری خرما به منظور حمایت از تولید کنندگان و صاحبان صنایع در مقابل خسارات احتمالی.
– برنامه ریزی لازم در جهت ایجاد رقابت سالم برای قیمت و کیفیت خرما و فرآورده های خرما با حفظ استانداردهای کیفی و بهداشتی محصول.
– فراهم شدن امکان انتقال اطلاعات و تجربیات علمی از خارج در زمینه فرآوری، بسته بندی، سورتینگ، طبقه بندی و درجه بندی خرما.
– تشکیل صندوق حمایت از تولید و تجارت خرما و نیز فعالیت های علمی اعضاء.
– تلاش برای معرفی انجمن خرمای ایران به نهادها و سازمان های بین المللی متناظر به عنوان تنها مرجع رسمی بخش خصوصی خرمای ایران.
عضویت و شرایط آن:
کلیه تولید کنندگان خرما، صاحبان صنایع فرآوری و بسته بندی خرما، بازرگانان ( صادر کنندگان و وارد کنندگان ) خرما و فرآورده های آن، مراکز علمی و دانشگاهی، محققین، اساتید و کارشناسان نهال، میوه خرما و فرآورده های حاصل از خرما اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند به عضویت انجمن درآیند.
اعضای اصلی: شامل اشخاص حقیقی و حقوقی است که مستقیماً مشغول فعالیت در امور مربوطه به انجمن می باشند.
اعضای افتخاری: شامل مراکز علمی، دانشگاهی، محققین، اساتید و کارشناسان و مدیران بخش های دولتی و خصوصی که در زمینه اهداف و امور انجمن خدمات برجسته ای انجام داده اند.
شرایط عضویت اشخاص حقوقی: عضویت اشخاص حقوقی منوط به تابعیت ایرانی با مراعات ماده ۲۱ قانون تجارت، ارایه مجوز فعالیت در زمینه خرما از یکی از مراجع ذیصلاح و دارا بودن کارت معتبر عضویت یا بازرگانی در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران می باشد.
شرایط عضویت اشخاص حقیقی:
۱- تابعیت ایرانی.
۲- متدین به یکی ادیان رسمی کشور.
۳- داشتن کارت معتبر عضویت یا بازرگانی در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران.
۴- دارا بودن سابقه فعالیت صادراتی، تولیدی، بازرگانی ( صادرات و واردات )، علمی و تحقیقاتی و یا خدماتی در زمینه موضوع فعالیت انجمن با ارایه اسناد و مدارک مثبته.
اعضای شورای حمایتی انجمن ملی خرمای ایران عبارتند از:
– رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران
– روسای اتاق بازرگانی و صنایع و معادن کرمان، زاهدان، فارس، بوشهر، اهواز، خرمشهر و بندرعباس.
– نماینده اتاق مرکزی تعاون جمهوری اسلامی ایران.
– نماینده وزارت صنایع و معادن.
– نماینده وزارت جهاد کشاورزی.
– نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
– نماینده وزارت راه و ترابری.
– نماینده وزارت بازرگانی.
– نماینده سازمان توسعه تجارت ایران
– نماینده موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران
– نماینده کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی
– دو نفر از اساتید دانشگاه های کشور ( مرتبط با موضوع اساس نامه ) با انتخاب رییس انجمن ملی خرمای ایران
– نماینده خانه کشاورز ایران
– رییس کمیسیون تشکل های اتاق ایران
– رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق ایران
– رییس کمیسیون صنعت اتاق ایران
– رییس کمیسیون صادرات اتاق ایران
– رییس کمیسیون تجارت اتاق ایران
– رییس و اعضای هیات مدیره انجمن ملی خرمای ایران
تبصره ۱- رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران رییس شورای حمایتی می باشد.
تبصره ۲- رییس انجمن ملی خرمای ایران دبیر شورای حمایتی می باشد.
تبصره ۳- شورای حمایتی در هر سال حداقل ۲ جلسه ( هر شش ماه یک جلسه ) برگزار خواهد کرد.در صورت ضرورت شورای حمایتی می تواند جلسه فوق العاده تشکیل بدهد. تشخیص این امر با رییس یا دبیر شورای حمایتی می باشد.
تبصره ۴- دبیرخانه شورای حمایتی در انجمن ملی خرمای ایران مستقر می باشد.
اهم وظایف شورای حمایتی عبارت است از:
– زمینه سازی و مساعدت در جهت شرکت نمایندگان انجمن در اجلاس ها و همایش های بین المللی.
– تهیه اطلاعات علمی، فنی و کاربردی در خصوص تولید و تجارت خرما و فرآورده های حاصل از آن و ارسال آن به انجمن.
–  انجام حمایت های سیاستی، قانونی و مقرراتی و … از انجمن ملی خرمای ایران در مورد تولید و تجارت خرما و فرآورده های حاصل از آن
– حمایت معنوی و مالی از انجمن در خصوص انجام تحقیقات و پژوهش های علمی، تدوین استانداردهای ملی و بین المللی، مشارکت در تدوین استانداردهای بین المللی مدیریتی، کالایی و زیست محیطی، مشارکت در تدوین استانداردهای بین المللی بهداشت، برگزاری همایش ها و اجلاس های ملی و بین المللی، شرکت در همایش ها و اجلاس های ملی و بین المللی، انجام تبلیغات و بازاریابی در سطح ملی و بین المللی، انتشار کتب، مجلات، بروشور، لوح فشرده (CD- دیسکت) و …، ایجاد وب سایت، ایجاد پرتال اطلاع رسانی، برگزاری دوره های آموزشی و کارگاه های آموزشی و … .
– زمینه سازی برای عضویت انجمن در مجامع، کمیسیون ها، شوراها، کمیته ها، هیات ها و دیگر مراجع تصمیم سازی و تصمیم گیری در بخش های دولتی و خصوصی.
– تلاش برای این که وزارتخانه ها و سازمان های مختلف مرتبط با تولید و تجارت نهال خرما، میوه خرما و فرآورده های حاصل از آن در قوای سه گانه، نظرات انجمن را در خصوص طرح ها و لوایح مربوطه در مراحل تدوین، تصویب و اجراء دریافت کنند.
ارکان انجمن:
– مجمع عمومی
– هیات امناء
– هیات مدیره
– بازرس
انجمن ملی خرمای ایران
هیات امناء:هیات امناء که متشکل از ۳۰ نفر عضو اصلی و ۶۰ نفر عضو علی البدل خواهد بود توسط مجمع عمومی عادی و یا عادی به صورت فوق العاده از بین اعضای اصلی انجمن برای مدت سه سال با ترکیب ذیل انتخاب می شوند:
۱- ده نفر اصلی و دو نفر علی البدل از بخش تولید خرما.
۲- ده نفر اصلی و دو نفر علی البدل از بخش صنایع فرآوری و بسته بندی خرما.
ده نفر اصلی و دو نفر علی البدل از بخش تجارت خرما و فرآورده های آن.
اسامی اعضای اصلی هیات امناء منتخب مجمع عمومی موسسین به شرح زیر می باشد.
بخش تولید:
۱- نادر وطن خواه، ۲- مصطفی عامری، ۳- نادر خدادادی، ۴- مصطفی کعبی پوره، ۵- محمد حیدری هنگامی، ۶- کاوس کریمی، ۷-عبدالحکیم ریگی، ۸- سید نوید محمدی وکیلی، ۹- فرامرز احمدی نژاد، ۱۰- محسن یزدانی جهرمی.
بخش صنایع بسته بندی و فرآوری:
۱- علی محمد صمیمی، ۲- ابوالقاسم کاوسی، ۳- مهران منصوریان، ۴- ناصر پورکیانی، ۵-غلامرضا شیخ زاده، ۶- اصغر شهبا، ۷- محمدرضا خیرخواه، ۸- فرهاد مد حجی، ۹- محمدصادق حمیدیان، ۱۰- فیروز حسن آبادی.
بخش تجارت:
۱- ندیر پورجم، ۲- قاسم یادمهر،۳- غلامرضا اکبری زاده، ۴- مسعود عبادی پور، ۵- ابراهیم پور حیدری،۶- علیرضا آقاچه دربندی، ۷- محسن رشیدفرخی، ۸- حسین عامری، ۹- فرج اله طاهر پور، ۱۰- حمیدرضا مردانی.
اسامی اعضای علی البدل هیات امناء به شرح زیر می باشد.
بخش تولید:
۱-غلامعلی ایزدی۲-یوسف سجادی.
بخش صنایع بسته بندی و فرآوری:
۱- اصغر آزاده، ۲- محمد امینیان.
بخش تجارت:
۱-امان اله شهنوازی، ۲- عبدالحمید ریگی.
انجمن ملی خرمای ایران
هیات مدیره: انجمن به وسیله هیات مدیره ای مرکب از نه نفر عضو اصلی و شش نفر عضو علی البدل که به وسیله هیات امناء از بین اعضای اصلی هیات امناء(با رای کتبی و مخفی) برای مدت سه سال به شرح زیر انتخاب می شوند، اداره خواهد شد.
۱- سه نفر اصلی و دو نفر علی البدل از بخش تولید خرما.
۲- سه نفر اصلی و دو نفر علی البدل از بخش صنایع فرآوری و بسته بندی خرما.
۳- سه نفر اصلی و دو نفر علی البدل از بخش تجارت(صادرات و واردات) خرما و فرآورده های آن.
اسامی اعضاءاصلی هیات مدیره وسمت های آنها:
– آقای غلامرضا اکبری زاده                                     رییس هیات مدیره
– آقای ابراهیم پور حیدری                                      نایب رییس هیات مدیره
– آقای محمد صادق حمیدیان                                 نایب رییس هیات مدیره
– آقای عبدالحکیم ریگی                                        نایب رییس هیات مدیره
– آقای مصطفی کعبی پوره                                    نایب رییس هات مدیره
– آقای قاسم باد مهره                                          خزانه دار و عضو هیات مدیره
– آقای محمد رضا خیر خواه                                    منشی و عضو هیات مدیره
– آقای حسین عامری                                           عضو هیات مدیره
– آقای فرج اله طاهر پور                                         عضو هیات مدیره
اسامی اعضاء علی البدل هیات مدیره:
آقایان محمد حیدری هنگامی،سید نوید محمدی وکیل،فیروز حسن آبادی،ابوالقاسم کاوسی،فرهاد ناصر پور کیانی و ندیر پور جم به سمت اعضای علی البدل هیات مدیره برای مدت سه سال انتخاب شدند و قبول سمت نمودند.
دارندگان حق امضاء:کلیه اسناد و مدارک مالی و تعهد آور با امضاء مشترک رییس یا یکی از نواب رییس و خزانه دار همراه با مهر انجمن معتبر خواهد بود.اوراق عادی و مکاتبات اداری و معمولی با امضاء رئیس یا یکی از نواب رئیس و یا دبیر همراه با مهر انجمن معتبر خواهد بود.
اسامی بازرسان:آقایان مهدی قناعت پیشه به سمت بازرس اصلی و حسن قناعتیان به سمت بازرس علی البدل برای مدت یک سال انتخاب شدند و قبول سمت نمودند.
روزنامه کثیر الانتشار:روزنامه اطلاعات به عنوان روزنامه کثیر الانتشار جهت درج آگهی های انجمن انتخاب شد.