EN

تاکید بر ضرورت بازگشت بندر شهید رجایی به چرخه صادرات

رئیس دفتر اتاق کرمان در شرق استان با اشاره به آغاز فصل برداشت خرما، بر ضرورت بازگشت بندر شهید رجایی به چرخه صادرات تأکید کرد و گفت: در صورت تداوم محدودیت‌های ترانزیتی، صادرات خرما با آسیب‌های جدی مواجه خواهد شد.

 حامد بادرآبادی، در نشست کارگروه کشاورزی شرق استان با محوریت بررسی وضعیت تولید، صادرات و بازار خرما، با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای تسهیل ترانزیت خرما اظهار کرد: اقدامات صورت‌گرفته تاکنون موجب شده بخشی از محصول خرمای منطقه به بازارهای صادراتی راه پیدا کند؛ با این حال، در آستانه آغاز برداشت محصول سال جدید، عدم بازگشت بندر شهید رجایی به چرخه فعالیت می‌تواند آسیب‌های جدی به روند صادرات خرما وارد کند.

 وی افزود: در هر سال زراعی، بخشی از محصول خرما به دلیل خشکیدگی از بین می‌رود و این موضوع بر میزان تولید اثر می‌گذارد، اما خوشبختانه در سال جاری آفات کمترین میزان تأثیر را بر محصول داشته‌اند و پیش‌بینی می‌شود تناژ قابل‌قبولی از خرما در منطقه شرق استان برداشت شود.  رئیس دفتر اتاق کرمان در شرق استان با هشدار نسبت به پیامدهای تأخیر در صادرات خرما تصریح کرد: اگر محصول خرمای ایران به‌موقع به بازارهای جهانی نرسد، کشورهای رقیب می‌توانند با عرضه ارقام مختلف، خلأ موجود را پر کنند. این در حالی است که برخی کشورهای صادرکننده تعرفه‌های صادراتی خود را کاهش داده یا حذف کرده‌اند و کشور هند نیز تعرفه واردات را برداشته است؛ بنابراین حفظ بازارهای هدف و تأمین به‌موقع نیاز خریداران، اهمیت ویژه‌ای دارد.

بدرآبادی، با اشاره به قراردادهای منعقدشده میان تجار و خریداران خارجی ادامه داد: با توجه به تعهدات تجار در برابر خریداران، ضروری است بندر شهید رجایی حداکثر تا شهریورماه به چرخه فعالیت بازگردد تا امکان صادرات محصول و اجرای قراردادهای تجاری فراهم شود.  وی همچنین بر ضرورت تدوین تحلیل دقیق اقتصادی از هزینه‌های تولید تأکید کرد و گفت: به جای ارائه قیمت‌های غیرکارشناسی، باید آنالیز هزینه‌های داشت، برداشت، بسته‌بندی، نگهداری و حمل‌ونقل خرما تهیه شود تا کشاورزان بر اساس اطلاعات واقعی درباره زمان و نحوه عرضه محصول تصمیم‌گیری کنند.

رئیس کمیسیون صنعت اتاق کرمان خاطرنشان کرد: تصمیم‌گیری بر مبنای تحلیل هزینه و شرایط بازار، می‌تواند به تولیدکنندگان و تجار کمک کند محصول خود را در زمان مناسب و با بیشترین منفعت به فروش برسانند و از زیان‌های ناشی از ماندگاری خرما در سردخانه و کاهش کیفیت یا افت قیمت محصول جلوگیری شود.

در ادامه این نشست معاون توسعه‌ و برنامه‌ریزی فرمانداری بم، با اشاره به ضرورت بررسی دقیق وضعیت خرمای بم، پیشنهاد کرد گزارشی تحلیلی از شرایط فعلی این محصول راهبردی تهیه و برای ارسال به وزارتخانه‌های مربوطه تدوین شود.

محمد مطهری‌نیا، با بیان اینکه گزارش با همکاری دفتر اتاق کرمان در شرق استان به‌عنوان نماینده بخش خصوصی و نیز جهاد کشاورزی و فرمانداری به‌ عنوان نمایندگان بخش دولتی تهیه شود، افزود: این گزارش وضعیت خرما را از سال زراعی گذشته تا سال زراعی جدید و همچنین چشم‌انداز محصول در آینده مورد بررسی قرار دهد و مشخص کند که این محصول در چه وضعیتی قرار دارد، چه میزان در معرض خطر است و در صورت بی‌توجهی چه پیامدها و خسارت‌های سنگینی به‌دنبال خواهد داشت.

 مطهری‌نیا، با تأکید بر اهمیت خرمای شرق استان کرمان، تولید ۲۰۰ هزار تن خرما در این منطقه را یک نقطه‌عطف دانست و گفت: بخش دولتی چرخه اقتصادی را محور محرک جامعه می‌داند و باید برای صیانت از این ظرفیت مهم، تصمیم‌های کارشناسی و فوری اتخاذ شود.