EN

رئیس اتاق کرمان: توسعه گردشگری با اتصال ظرفیت های پراکنده تحقق می یابد

رئیس اتاق کرمان با تاکید بر ضرورت تکمیل زنجیره ارزش گردشگری در قالب طرح “کریدور تمدن جنوب زاگرس با همراهی اتاق های ده گاه جنوب کشور”، گفت: توسعه گردشگری زمانی به نتیجه می‌رسد که ظرفیت‌های پراکنده استان‌ها و مناطق در قالب یک زنجیره منسجم به یکدیگر متصل شوند.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، سیدمهدی طبیب‌زاده، در نشست با رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران، با بیان اینکه بخش قابل توجهی از ظرفیت‌های اقتصادی کشور به دلیل ناقص بودن زنجیره ارزش، به ارزش افزوده مطلوب منجر نمی‌شود، اظهار کرد: در حوزه‌هایی مانند صنعت، معدن، کشاورزی و گردشگری، بخش‌هایی از زنجیره شکل گرفته اما حلقه‌های آن کامل نیست و همین موضوع مانع بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت‌های موجود شده است. وی با اشاره به ظرفیت‌های متنوع گردشگری کرمان و منطقه زاگرس افزود: استان کرمان از تنوع اقلیمی، تاریخی و طبیعی قابل توجهی برخوردار است اما این ظرفیت‌ها هنوز در قالب یک زنجیره کامل گردشگری که بتواند جاذبه‌ها، خدمات، حمل‌ونقل، اقامت، خوراک و سایر بخش‌ها را به یکدیگر متصل کند، تعریف نشده‌اند. طبیب‌زاده پیشنهاد کرد: با همکاری اتاق ایران و اتاق‌های بازرگانی استان‌های مرتبط یک مشاور مشترک برای تدوین نقشه راه توسعه گردشگری و طراحی زنجیره ارزش کریدور تمدن جنوب زاگرس انتخاب شود تا نقش و ظرفیت هر استان مشخص و مسیر همکاری میان استان‌ها تعریف شود.

رئیس اتاق کرمان همچنین بر ضرورت توجه به نگرش اقتصادی به گردشگری تأکید کرد و گفت: تا زمانی که گردشگری به‌عنوان یک بخش مهم و مدرن اقتصادی مورد توجه قرار نگیرد اقدامات انجام‌شده نمی‌تواند به تحول جدی در این حوزه منجر شود. وی ادامه داد: تغییر نگرش، مقدمه تغییر رفتار است و برای توسعه گردشگری باید نگاه تصمیم‌گیران و جامعه نسبت به این بخش اصلاح شود زیرا گردشگری علاوه بر ایجاد درآمد و اشتغال، می‌تواند زمینه‌ساز تبادل فرهنگی و معرفی ظرفیت‌های کشور باشد.

طبیب‌زاده، با اشاره به تجربه برخی کشورهای موفق در گردشگری، بر ضرورت بهره‌گیری از تجربه‌های بین‌المللی و آشنایی تصمیم‌گیران با الگوهای موفق تأکید کرد و گفت: برای تغییر نگرش نسبت به گردشگری، باید تجربه‌های واقعی و موفق کشورهای مختلف را دید و از نزدیک با شیوه‌های توسعه این صنعت آشنا شد. وی در پایان خاطرنشان کرد: هدف از طرح کریدور تمدن جنوب زاگرس نباید صرفاً تعریف یک عنوان یا تهیه یک سند باشد، بلکه باید مشخص شود این زنجیره از کجا آغاز می‌شود، در چه مسیری ادامه پیدا می‌کند و چگونه به مقصد می‌رسد؛ به‌گونه‌ای که ظرفیت استان‌ها مکمل یکدیگر باشد و در نهایت ارزش افزوده بیشتری برای منطقه ایجاد کند.

کریدور تمدن جنوب زاگرس؛ طرحی برای پیوند ظرفیت‌های گردشگری جنوب کشور

مشاور کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق کرمان، ایجاد یک شبکه به‌هم‌پیوسته از مقاصد گردشگری در جنوب کشور را از اهداف طرح “کریدور تمدن جنوب زاگرس” عنوان کرد و گفت: این طرح می‌تواند ارتباط میان ظرفیت‌های گردشگری استان‌های جنوب را از شکل جزیره‌ای به یک شبکه منطقه‌ای تبدیل کند. مریم فدایی، با اشاره به مشارکت اتاق‌های بازرگانی استان‌های مرتبط در این طرح افزود: قرار است ظرفیت‌ها، برنامه‌ها و نقاط قوت استان‌ها در قالب حلقه‌های موضوعی و مکانی شناسایی و به یکدیگر متصل شوند تا مسیرها و محصولات مشترک گردشگری شکل بگیرد.

وی با بیان اینکه در جنوب کشور جاذبه‌های گردشگری فراوانی وجود دارد اما پیوند میان آنها ضعیف است، اظهار کرد: همکاری بین‌استانی می‌تواند زمینه شکل‌گیری مسیرهایی در حوزه‌هایی مانند گردشگری فرهنگی، موسیقی، ساحلی و کویر را فراهم کند و ظرفیت‌های هر استان را در ارتباط با سایر مقاصد منطقه به محصولی قابل عرضه تبدیل کند. فدایی، همچنین با اشاره به ارائه مدل مفهومی و برنامه اجرایی این طرح، از مشارکت اتاق‌های بازرگانی استان‌ها در مراحل مختلف از جمله شناسایی حلقه‌های همکاری، تحلیل ظرفیت‌ها، تأمین مالی، برندسازی و طراحی نظام حکمرانی خبر داد.

محورهای مشترک گردشگری زمینه‌ توسعه سرمایه‌گذاری در جنوب کشور را فراهم می کند

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان کرمان، تدوین محورهای گردشگری مشترک درون و بین استان‌های جنوب کشور را گامی برای هماهنگی برنامه‌ها و هدایت هدفمند سرمایه‌گذاری در این حوزه دانست و با اشاره به تجربه همکاری‌های منطقه‌ای در گذشته گفت: ابتدا باید محورهای گردشگری هر استان مشخص و سپس محورهای مشترک بین‌استانی بر مبنای ظرفیت‌ها و حلقه‌های پیشنهادی طراحی شود.

محمدرضا وحیدی، افزود: مشخص شدن مسیرهای اصلی و فرعی گردشگری به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند بازار، زیرساخت‌ها و چشم‌انداز درآمد و هزینه فعالیت خود را بهتر ارزیابی کنند و با اطمینان بیشتری وارد این حوزه شوند. وی همچنین بر برگزاری نشست‌های مشترک میان استان‌های مرتبط در سطوح مدیریتی، کارشناسی و نخبگان تأکید کرد و گفت: برای اجرای موفق این طرح، باید ظرفیت‌ها و نیازهای استان‌ها به‌صورت مشترک بررسی و در نهایت منابع و زیرساخت‌های موردنیاز برای توسعه گردشگری منطقه مشخص شود.

کریدور گردشگری جنوب نیازمند اجماع و نقشه راه مشترک است

رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران، اجرای طرح “کریدور تمدن جنوب زاگرس” را نیازمند شکل‌گیری اجماع میان استان‌ها و دستگاه‌های مرتبط دانست و گفت: این طرح باید از سطح کارشناسی فراتر رفته و با همراهی رؤسای اتاق‌ها، استانداری‌ها، وزارت میراث فرهنگی، سازمان برنامه و بودجه و نمایندگان مجلس دنبال شود. سیدمصطفی موسوی، با اشاره به گستردگی جغرافیایی و تفاوت ظرفیت‌های استان‌های منطقه، پیشنهاد کرد: اجرای طرح در مقیاس‌های کوچک‌تر و با تعریف کریدورهای اولیه میان شهرهای اصلی آغاز و سپس به سایر شهرها گسترش یابد.

وی همچنین تدوین یک نقشه راه مشترک را ضروری و تدوین آن را نیازمند 6ماه تا دو سال زمان دانست و افزود: برگزاری نشست‌های منظم میان اتاق‌های استان‌های منطقه و تعریف رویدادها و جشنواره‌های مشترک می‌تواند به معرفی ظرفیت‌های این کریدور، فرهنگ‌سازی و رونق گردشگری کمک کند.

گفتنی است در پایان مقرر شد نشست های کارشناسی با حضور نمایندگان استان های ده گانه برای تبیین هر چه بیشتر این طرح برگزار شود.