صادرات ویترین اقتصاد کشور و پنجرهای رو به دنیای اقتصادی خارج از کشور است، لازمه پایهگذاری اقتصاد مقاومتی و مردم نهاد، توجه، تقویت و پشتیبانی از بخش خصوصی است، سال گذشته نقش سوءتدبیرها در مسائل اقتصادی و کلان کشور بیشتر از تحریمها بود، قیمت کالاهای صادراتی یک چهارم کالاهای وارداتی است، اینها بخشی از مهمترین صبحتهای نایب رییس اتاق ایران در جمع خبرنگاران کرمانی بود.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، محسن جلالپور در این نشست که به منظور تشریح برنامه های روز صادرات استان کرمان برگزار شده بود اظهار داشت: همایش روز صادرات 21 آذر ماه جاری با هدف تجلیل از صادرکنندگان برگزیده و بررسی مشکلات و موانع صادرات برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه استان کرمان در صادرات کالاهای غیرنفتی رتبه چهارم ایران را دارد و در صادرات کالاهای غیرنفتی وابسته به نفت رتبه نهم ایران را داراست تصریح کرد: 200 صادرکننده فعال در استان کرمان در بخش های مختلف کشاورزی، صنعت، معدن و خدمات وجود دارد که از 16 صادرکننده برگزیده در همایش روز ملی صادرات تجلیل می شود.
رییس اتاق کرمان ادامه داد: در هشت ماه نخست سال جاری به دلیل اینکه صادرات پسته کرمان 30 درصد کاهش یافت، کل صادرات استان نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است. جلال پور، دلیل کاهش صادرات پسته را برداشت دیرهنگام محصول عنوان کرد و گفت: سال های گذشته برداشت پسته در شهریور انجام میشد اما امسال به دلیل مسایل اقلیمی تا اوایل آبان، برداشت محصول ادامه داشت و همین تاخیر در برداشت موجب شد بخشی از بازار چین و اروپا را از دست بدهیم.
وی چالش آب را مشکل اصلی تولید و در پی آن صادرات عنوان کرد و گفت: به دلیل برداشت بی رویه آب، سالانه شاهد خشک شدن 10 تا 12 هکتار از باغات پسته استان هستیم. جلال پور، گفت: بعضی از باغات پسته در سال زراعی هر 90 تا 120 روز یک بار آبیاری می شوند و این در حالی است که برای داشتن پسته خوب باید این دوره آبیاری هر 15 روز یک بار باشد.
نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، در ادامه به برخی مسایل و مشکلات صادرات اشاره کرد. وی رقابت پذیر بودن کالاهای صادراتی در بازارهای جهانی را اصل موضوع صادرات عنوان کرد و افزود: سال گذشته سال بسیار سختی برای صادرات و صادرکنندگان بود زیرا نقش سوءتدبیرها در مسائل اقتصادی و کلان کشور بیشتر از تحریمها بود اما در صادرات تحریمها بیش از سوءتدبیرها ما را آزار داد.
وی با بیان اینکه هدف اصلی تحریمها صادرات و روابط بینالملل است ادامه داد: با وجود همه این مشکلات بخش خصوصی با قدرت و همت کار خود را انجام داد که افزایش صادرات غیرنفتی کشور در سال گذشته نشانگر این مهم است.
نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با بیان اینکه قیمت کالاهای صادراتی یک چهارم قیمت کالاهای وارداتی است اظهار داشت: سرعت گردش پول بعد از اعمال تحریم ها کاهش بسیاری داشته است به شکلی که قبل از تحریم ها انتقال پول 40 تا 45 روز طول میکشید اما بعد از تحریم ها به شش ماه رسید و این موضوع باعث کمبود نقدینگی برای صادر کننده شد.
جلالپور با بیان اینکه افزایش قیمت دلار در سال گذشته، نیاز به نقدینگی برای خرید کالای صادراتی را افزایش داد بیان کرد: نقدینگی در جای خود نیست بلکه در معاملات سودآور، از جمله ملک است که در این رابطه باید شرکت هایی در استان راه اندازی شود و پول های خرد مردم جمع آوری و به یک سرمایه کلان تبدیل شود تا بتوان با آن کار تولیدی انجام داد.
جلال پور، لازمه پایهگذاری اقتصاد مقاومتی و مردم نهاد را تقویت و پشتیبانی از بخش خصوصی عنوان کرد و افزود: ما باید در صادرات صنعتی و معدنی به سمت ارزش افزوده بیشتر حرکت کنیم زیرا صادرات سنگ خام و سایر محصولات خام راهگشای اقتصاد کشور نیست و اشتغال ایجاد نمی کند.